kam za krompirjeve počitnice, krompirjeve počitnice, potovanja, jesenske počitnice

Jesen je za mnoge najlepši in najboljši čas za izlete in potovanja. Sploh je to idealen čas za tiste, ki so si že ustvarili družine, saj so tu tudi krompirjeve počitnice. Če tudi vi razmišljate, kam za krompirjeve počitnice, sva v tem prispevku zbrala le nekaj potovanj, ki ustrezajo različnim finančnim zmožnostim, željam in času, ki ga imate na voljo.

Kam za krompirjeve počitnice?

Potovanja dolžine do 6 dni

 • Pomurje

Ne glede nato ali radi potujete ali ne – Slovenija je vedno odlična izbira za krompirjeve počitnice. Ker marsikdo v tem času prisega na razna zdravilišča, vam predlagam, da obiščete Pomurje. Pomurje marsikdo res da povezuje le s toplicami, a če vas zanima več, vam ta del Slovenije ponuja cel kup ostalih zanimivosti – razgledni stolp, Vulkanija, grad Grad, vinske kleti… Zakaj se Pomurje še splača obiskati pa tukaj.

krompirjeve počitnice, kam za krompirjeve počitnice, izleti, kam na izlet, ideja za izlet, izlet v pomurje

Pomurje za krompirjeve počitnice

 • Budimpešta

Madžarska prestolnica privablja vedno več obiskovalcev in postaja tudi turistično izredno zanimiva. Sama sem jo sicer obiskala že pred leti, kar je zagotovo dovolj dober razlog, da se tja ponovno podam. Takrat vem, da sem bila nad njo navdušena in resnično me zanima, kako se je Budimpešta v vseh teh letih spremenila. Nikar ne pozabite na pravočasno rezervacijo hotela – midva se vedno posluživa kar strani booking.com.

 • Sarajevo

S Sarajevom boste težko zgrešili, saj resnično ne poznava nikogar, ki mu tam ne bi bilo všeč. K temu pripomorejo nizke cene, dobra hrana ter utrip na baščaršiji, ki nas hitro lahko ponese v čas otomanskega imperija oziroma nam pričara nekaj turškega utripa. Kaj vse lahko v Sarajevu počnete pa si preberite tukaj. Če vam je turški utrip v Sarajevu premalo, pa nikakor ne boste zgrešili z obiskom Istanbula – še vedno enega najinih najljubših mest. Poleg tega pa vas bo Istanbul v jesenskem času razvajal z odličnimi in poceni naravnimi sokovi granatnega jabolka.

Sarajevo znamenitosti, znamenitosti v Sarajevu, izlet v Sarajevo, Sarajevo izlet, krompirjeve počitnice, prvi maj

Sarajevo za krompirjeve počitnice

 • Pariz

Na svetu za mnoge ni bolj romantičnega mesta kot je Pariz in čisto lahko se zgodi, da se boste temu mnenju pridružili tudi sami. Nočni pogled na razsvetljen Eiffel stolp ali vožnja po reki Seni sta resnično dve stvari, ki bosta v vas prebudili romantiko. A Pariz je veliko več kot le mesto ljubezni…. je sicer precej drago, a se z nekaj iznajdljivosti lahko Pariz razišče tudi precej ugodno. Preberite si nekaj najinih nasvetov  za poceni zlet v Pariz ter še prispevek o pariških znamenitosti, za katere ne boste odšteli niti evra.

Pariz znamenitosti, znamenitosti v Parizu, znamenitosti Pariz, izlet v Pariz, krompirjeve počitnice, prvi maj

Pariz za krompirjeve počitnice

 • Valencija

Jesenski čas je odličen za raziskovanje Valencije. Španski temperament, še vedno prijetne temperature ter obilico aktivnosti, ki bodo očarale tako odrasle kot otroke. Valencija je vsekakor prava družinska destinacija, zato izkoristite krompirjeve počitnice in se na dogodivščino odpravite skupaj z otroki. Več informacij o Valenciji, hrani, znamenitostih, prenočiščih in ostalem pa si preberite v krajšem popotniškem vodiču tukaj.

Valencija znamenitosti, znamenitosti v Valenciji, Valencija izlet

Valencija za krompirjeve počitnice

 • Bavarska

Južni del Nemčije je odličen za nekaj dnevni roadtrip, saj ponuja cel kup zanimivih aktivnosti in naravnih danosti. Veliko ljudi sicer najprej pomisli na mesto Munchen, a vam za krompirjeve počitnice tokrat predlagava nekaj drugega – raziščite slikovit Bavarski gozd, se podajte med krošnje, v narobe hišo ter se za zaključek posladkajte še z okusnimi medenjaki v mestu Nuremberg, kjer jih pečejo že stoletja. Če boste Bavarsko obiskali skupaj z otroci pa ne pozabite niti na Playmobil Fun Park – tematski park, ki bo vaše najmlajše zagotovo navdušil.

Pet dnevni program potovanja po bavarski si lahko ogledate tukaj.

Bavarski gozd, Nemčija potovanje, Nemčija z avtom

Bavarska za krompirjeve počitnice

 • Praga

Izlet v Prago je kot nalašč za jesenske počitnice, saj ga brez težav lahko naredimo z avtom iz Slovenije in zanj porabi od 3-5 dni. Češka prestolnica ponuja kar nekaj mogočnih zanimivosti, razvija pa se tudi v pravo kulinarično destinacijo. Praga sicer velja za eno najbolje obiskanih evropskih prestolnic, zato mnogo turistov ne sme biti presenečenje. Navsezadnje je Praga, tamkajšnji grad (restavracijska dela je na njem vodil tudi naš Jože Plečnik), mestna arhitektura in živahen utrip, res vredna krajšega izleta. Več o Pragi pa tudi v našem popotniškem vodiču tukaj.

izlet v Prago, poceni v Prago, Praga izlet

Praga za krompirjeve počitnice

 • Bruselj

Vaflji in vroča čokolada so skoraj sinonim za mesto Bruselj in s tem kot nalašč za hladnejše jesenske dni. A poleg sladkanja, je Bruselj zanimiv še zaradi marsikaj drugega – parki, palače, slikovite ulice,trgi, katedrala, atomium… In v kolikor vam čas dopušča, tudi zaradi enodnevnega izleta v pravljični Bruge.

Bruselj izlet, izlet v Bruselj, Bruselj znamenitosti

Bruselj za krompirjeve počitnice

 • Podčetrtek

Preživljanje krompirjevih počitnic v termalnih bazenih in možnost dodatnih aktivnosti je vedno dober recept za družinski oddih. Podčetrtek ponuja cel kup zanimivosti in aktivnosti, ki bodo risale nasmešek na obrazu otrokom in vam. Zakaj točno se splača jesenske počitnice preživeti v Podčetrtku pa v samostojnem blog prispevku tukaj.

kam na izlet, Podčetrtek, Terme Olimia

Podčetrtek za krompirjeve počitnice

 • Vzhodna Srbija

Vzhodna Srbija je še pravi neraziskani biser. Temu primerno je ta del Srbije sicer še v turističnih povojih, a vsi, ki imate radi malce bolj “divje” kraje in preprostost, boste nad tem delom države zagotovo navdušeni. Vzhodna Srbija namreč ponuja izredno bogato zgodovino, ki se vije ob Donavi – drugi najdaljši reki v Evropi. Poleg tega pa je tukaj doma nekaj najlepše narave v državi. Narodni park Djerdab je namreč največji narodni park v državi, ki bo navdušil predvsem pohodnike in tiste, ki imate radi dih jemajoče razglede. Kaj vse vam ta del Srbije ponuja pa v prispevku Najboljše znamenitosti Vzhodne Srbije.

vzhodna Srbija s kamperjem

Vzhodna Srbija s kamperjem

Potovanja dolžine od 6-10 dni

 • Madeira

Mogočna narava, dobra hrana, barvitost in eksotičnost so brez dvoma prave sestavine, da vam Madeira popolnoma zleze pod kožo. Ta otok večne pomladi je kot nalašč za potovanja v času krompirjevih počitnic, saj boste tam praviloma deležni višjih temperatur in želenim sončnim žarkom. Na Madeiri vam zagotovo ne bo dolgčas. Za vas sva pripravila popotniški vodnik o Madeiri in nekaj praktičnih nasvetov – preberite si ga tukaj.

madeira znamenitosti, znamenitosti madeira, madeira potovanje, krompirjeve počitnice, prvi maj

Madeira za krompirjeve počitnice

 • Andaluzija

Bogata zgodovina je prepoznavni znak španske pokrajine Andaluzije, ki so jo krojili tako Rimljani, kot Mavri. Prav preplet različnih kultur in narodov, Andaluzijo dela tako raznoliko v kulinariki, arhitekturi in tradiciji. En teden za potovanje po Andaluziji ni dovolj za vse, a vseeno boste v tednu dni lahko videli veliko. Program potovanja po Andaluziji najdete tukaj, vodič s praktičnimi nasveti in informacijami pa tukaj.  Če imate manj kot teden dni, pa bo najboljša izbira kar nekaj dnevni izlet v Sevillo.

 • Apulija

Potovanje v Apulijo je odlično v času jesenskih počitnic. Dnevi so topli, a turistov je že malo, kar pomeni, da boste tamkajšnje znamenitosti lahko veliko bolje in lažje spoznavali. Nas so navduševala slikovita mesteca. Sprehajali se boste po fotogeničnih belih mestih, a prepričana sem, da bo tudi za vas, tako kot je bilo za nas, mesto Matera. Devet tisoč letna zgodovina res nikogar ne more pustiti ravnodušnega. V Apuliji boste uživali v pristni italijanski gostoljubnosti, avtentičnosti in okusni hrani. Kar je pomembno pa je tudi njena bližina, saj bo za njeno raziskovanje dovolj že dober teden, sploh če se boste tja podali z nizkocenovnim letalskim prevoznikom iz Trsta. Mi smo sicer v Apulijo potovali s kamperjem, a ne glede na vaš način potovanja, vam bo zagotovo pri načrtovanju prišel prav naš program poti – preberite si ga tukaj

Apulija z avtodomom

Apulija z avtodomom

 • Sicilija

Sicilija je odlična destinacija, ki jo boste tudi za krompirjeve počitnice še vedno lahko raziskovali v kratkih rokavih. Sredozemski otok, poln zgodovine in nekaj tipične italijanske kaotičnosti, ki vam postreže še z dobro kulinariko, ne bo razočaral. Več o Siciliji pa v potopisu tukaj.

Sicilija potovanje, sicilija znamenitosti, sicilija vreme, krompirjeve počitnice

Sicilija za krompirjeve počitnice

 • New York City

Mesto New York sem sicer obiskala brez Simona in čeprav nisem ljubiteljica velikih mest, mi je New York zlezel pod kožo že s prvim korakom. Ni veliko mest, ki bi name naredilo tak vtis in še sedaj se sprašujem, kaj je tako posebnega na njem. Mesto, ki nikoli ne spi, je že zaradi samega utripa zagotovo vredno ogleda, če pa ga lahko vključite še v kakšen del potovanja po ZDA, bo vse skupaj še toliko slajše. Če imate čas vam za krompirjeve počitnice priporočam zvezno državo Vermont, ki je znana po javorjevemu sirupu, butičnim pivovarnam, siru ter jesensko obarvanih gozdovih. Več o Vermontu tukaj, vodič po New Yorku pa tukaj. New York City zna biti v času krompirjevih počitnic kar precej popularna destinacija, zato poskrbite za pravočasno rezervacijo prenočišča. Nekaj praktičnih nasvetov, kako vaše potovanje v New York narediti ugodnejše, pa tukaj.

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti, prvi maj, krompirjeve počitnice

New York City za krompirjeve počitnice

 • Dubaj

Potovanje v Dubaj naju ni premamilo le zaradi poceni letalske karte, temveč tudi zato, ker naju je pred tem že očaralo potovanje v Oman. Hotela sva zopet doživeti puščavo ter čutiti pesek med zobmi in tako je padla odločitev, da se odpraviva v Dubaj, ki ga združiva še s potovanje po celih Združenih Arabskih Emiratih. Dubaj je morebiti res umetno nastala betonska džungla, a vendarle je fascinantno videti, kaj vse lahko naredi denar. Dubaj je brez dvoma mesto, vredno ogleda. Nekaj najinih praktičnih napotkov, kako potovanje v Dubaj narediti poceni, pa si preberite tukaj.

združeni arabski emirati, potovanje, arabski emirati, združeni arabski emirati potovanje, prvi maj, krompirjeve počitnice

Dubaj za krompirjeve počitnice

 • Malta

Še en Sredozemski otok, ki naju je privabil zaradi poceni letalske karte. Pravzaprav Malte nikoli nisva imela v načrtu, a ko sva tam preživela 5 dni, sva se nad to državo popolnoma navdušila. Kljub majhnosti je to prava zakladnica kulture, barv, naravnih znamenitosti in mogočne zgodovine. Res ne boste razočarani, če se svoje krompirjeve počitnice odločite preživeti na Malti. Midva se zagotovo še kdaj vrneva – preberite si zakaj tukaj.

Malta znamenitosti, znamenitosti na Malti, Malta potovanje, malta počitnice, prvi maj, krompirjeve počitnice

Malta za krompirjeve počitnice

 • Turčija

Turčija je ogromna, zato se je za krajši čas, kakor trajajo krompirjeve počitnice, najbolje osredotočiti le na en del države. Tisti, ki bi radi malce višje temperature, boste zagotovo izbrali južni del Turčije. Tisti, ki pa jim temperatura vseeno ne predstavlja ovir, pa imajo na voljo še cel kup drugih krajev. Nama najljubša je zagotovo Kapadokija (več o Kapadokiji tukaj). Odlična ideja za nekaj dnevni skok pa je tudi mesto Istanbul. Če vas navdušuje zgodovina pa nikar ne spreglejte področja kjer se nahaja Efez ali pa morda Pamukkale in mesto Hierapolis.

Turčija potovanje, Turčija z avtom, Turčija znamenitosti

Turčija za krompirjeve počitnice

Potovanja dolžine 10-15 dni

 • Maroko

Zdi se, da se določene destinacije zaradi terorističnih napadov in strahu pred njimi kar nekako umikajo s popotniških seznamov. Maroko zagotovo ne bi smela biti ena od teh držav, saj so ravno krompirjeve počitnice eden lepših terminov za tamkajšnje raziskovanje. Poleg tega, da je potovanje v Maroko lahko tudi zelo poceni, pa je to država, ki vam med raziskovanjem ponuja ogromno raznolikosti, tako v naravi, kulturi, zgodovini in hrani. Več o potovanju po Maroku si preberite v krajšem popotniškem vodniku tukaj.

Maroko, Todra, dolina Dades,, potovanje, popotniški blog, Sahara, sipine, puščava,gorovje Atlas, krompirjeve počitnice, prvi maj

Maroko za krompirjeve počitnice

 • Oman

Ko sva pred nekaj leti s Simonom potovala v Oman, je le malo ljudi sploh vedelo za to državo. Priznam, tudi midva nisva vedela veliko o njej, a poceni letalske karte in dejstvo, da je to redko obiskana turistična država, naju je prepričalo. Oman naju je vrgel na rit in še danes velja za eno najinih najljubših potovanj. Prečenje puščave, prijaznost ljudi, narava in spanje pod milim nebom so prave avanturistične poslastice, ki pa res da niso za vsakogar. Če se v vas pretaka avanturizem, z Omanom nikakor ne boste zgrešili. Več o tej čudoviti državi tukaj.

Oman, popotniški blog, potovanje, Oman potovanje, krompirjeve počitnice, prvi maj

Oman za krompirjeve počitnice

 • Šri Lanka

Če bi za krompirjeve počitnice radi pokukali malce dlje, je Azija kot nalašč za to. Ker pa je večina držav velikih in je dobro imeti zanje vsaj tri tedne časa, bi vam od vseh še najbolj priporočala Šri Lanko. Ta otoška država je ravno prav velika, da si jo lahko z nekim normalnim tempom ogledate tudi v 14 dnevih (seveda, več dni kot imate na razpolago, bolje je, a tudi dva tedna ni tako slabo). Po vrhu vsega pa je Šri Lanka precej raznolika, tako da se bo našlo nekaj za vsakogar, tudi za otroke. Kar je najbolje pri potovanju na Šri Lanko, pa je dejstvo, da so letalske karte do tja velikokrat na voljo po akcijskih cenah (tudi iz Ljubljane), kar pomeni, da boste z nekaj sreče tja lahko leteli precej ugodno. Življenje na Šri Lanki je (razen vstopnin) tudi poceni. Nekaj več informacij iz najinega potovanja po Šri Lanki najdete tukaj.

Šri Lanka znamenitosti, znamenitosti na Šri Lanki, Šri Lanka potovanje, krompirjeve počitnice, prvi maj

Šri Lanka za krompirjeve počitnice

 • Tajska

O ja, popularna Tajska je odlična destinacija tudi za krompirjeve počitnice. Zanimiva zgodovina, dobra hrana, prijazni ljudje in rajske plaže. Dva tedna za Tajsko, se morda sliši malo, a se z nekaj organizacije vendarle v dveh tedni vidi veliko – tako nekaj severa, kot juga. Ne pozabite niti na Bangkok – glavno mesto Tajske – za mnoge je sicer Bangkok nepotrebno zlo, a nama je bil všeč. Za lažje načrtovanje pa si lahko preberete tudi najin 17 dnevni načrt potovanja – ki ga lahko prilagodite glede na vaš časovni okvir.

tajska potovanje, potovanje tajska, potovanje po tajski, potovanje po tajskem, poceni potovanje

Tajska za krompirjeve počitnice

 • Tunizija

Tunizija je odlična destinacija za krompirjeve oziroma jesenske počitnice. Temperatura zraka čez dan je še vedno med 25-30 stopinj, poleg tega pa se boste takrat še vedno lahko kopali tudi v morju (mi smo imeli vodo 23-24°C). Največ boste od Tunizije odnesli, če po državi naredite kar kakšen roadtrip in tako spoznate, kako raznolika je pravzaprav ta severno afriška država. Avto si v Tuniziji lahko najamete (www.economycarrentals.com) ali pa se tja podate kar s svojim iz Slovenije, kot smo to naredili mi. Tunizija je izredno slikovita destinacija, ki vas bo razvajala na vsakem koraku – tudi z nizkimi cenami. Več o potovanju v Tunizijo pa tukaj.

Potovanje v Tunizijo z avtom

Čudovita gorska oaza Chebika (Tunizija potovanje)

Doživete krompirjeve počitnice lahko preživite tudi doma in morda naredite kakšen enodnevni ali več dnevni izlet, morda pokukate še malce izven naših meja. Nikar pa ne pozabite, da ste za nepozabna potovanja in izlete v največji meri odvisni vi sami in ne toliko sama destinacija. Prav zato vam želiva, da vas na vseh poteh spremlja vaše osebno zadovoljstvo in čim več čudovitih trenutkov, ki se bodo vedno znova spremenili v nepozabne spomine.

p.s. Za potepnja v tujini pa nikar ne pozabite na zdravstveno zavarovanje za tujino. Midva že več let zaupava zavarovalnici Vzajemna. Preberite si zakaj, tukaj.