Bamberg, Nemčija, potovanja z avtom

Kam za prvi maj je v marcu in aprilu eno najpogostejših vprašanj med vsemi, ki se radi potepamo. Kam bi lahko odšli, da bi videli, spoznali in doživeli nekaj novega? Kam na izlet, kam na počitnice ali celo na krajše potovanje? Letos so za prvi maj prazniki radodarni z nami in nam ponujajo kar precej prostih dni in s tem tudi dobro izbiro, da se odpravimo na izlet ali celo potovanje. Vsi tisti, ki imamo zaradi službenih obveznosti zgolj 20+ dni letnega dopusta, smo vedno veseli, da za daljši odklop ne potrebujemo veliko delovnih dni!

V kolikor za prvi maj ne želite ali ne morete vzeti dopusta, so za vas najbolj primerni kakšni več dnevni izleti. Glede na iskanja po najinem blogu, so kot kaže za prvi maj najbolj popularne prav bližnje destinacije.
Kam za prvi maj?

1. Istanbul in Turčija

Istanbul je idealna destinacija za prvi maj. Dobra letalska povezava iz Ljubljane nam to zanimivo in kulturno bogato turško mesto vedno znova ponuja, kot idealno destinacijo za prvi maj ali kakšen podaljšan vikend izlet. Ugodne letalske karte lahko najdete tako pri Adria Airways, kot Turkish Airlines. Tudi prenočišča so v Istanbulu lahko ugodna. Solidno dvoposteljno sobo s kopalnico in celo zajtrkom na precej dobri lokaciji lahko dobimo že za cca 25-30€/noč. V Istanbulu je hrana poceni in tudi mesto je že samo po sebi zanimivo in to brez, da bi mogli seči globoko v svoj žep. Več informacij o izletu v Istanbul, si preberite v najinem popotniškem vodniku. Prenočišča si lahko rezervirate tudi preko strani booking.com. Pa še opozorilo – včasih in v najbolj popularnih terminih (tudi za prvi maj) vas Istanbul lahko pride ceneje z agencijo (letalo+hotel), kot v lastni režiji. Vsekakor preverite!

Istanbul za prvi maj, prvi maj potovanja, kam za prvi maj, prvi maj, prvi maj 2015, kam na izlet

Kam za prvi maj – Istanbul

Poleg Istanbula pa je za prvi maj primeren tudi obisk ostale Turčije – za prvi maj je zelo popularna npr. južna Turčija (okolica Alanye, Antalye), kjer so temperature že precej prijetne ali morda kombinacija južne Turčije skupaj s kakšno Kapadokijo in očarljivim bombažnim gradom – Pamukkale.

2. Valencija

Španska mesta nikoli ne razočarajo in tako je tudi v primeru izleta v Valencijo. Prvi maj je odličen čas za potovanje v Valencijo, saj je tam praviloma že zelo toplo. Poleg tega pa je Valencija idealna destinacija za različne okuse – od družin z otroki do samostojnih popotnikov, ki jih zanima zgodovina, kulinaika ali zgolj pravi španski utrip. Kaj vse si lahko v Valenciji ogledate si preberite tukaj. Več praktičnih nasvetov za izlet v Valencijo pa najdete tudi v popotniškem vodiču tukaj.

Valencija znamenitosti, znamenitosti v Valenciji, Valencija izlet

Kam za prvi maj – Valencija, Španija

3. Amsterdam

Amsterdam je zaradi svoje slikovitosti vedno dobra izbira, a verjetno je za prvi maj mesto še toliko bolj popularno. Razlog so seveda tulipani. Čeprav se boste namenili zgolj v Amsterdam in ne boste potovali po celi Nizozemski, boste z obiskom bližnjega botaničnega vrta Keukenhof zagotovo potešili svojo strast do tulipanov in drugih cvetočih rastlin. Če boste Amsterdam obiskali že 27. aprila pa boste doživeli še praznovanje kraljevega dne, ki je brez dvoma recept za dober žur! Povratno letalsko karto za Amsterdam se z nizkocenovnim prevoznikom Transavia lahko iz Ljubljane dobi že za 55 EUR (druga izbira pa je Adria Airways), v kolikor pa bi raje tja odpotovali z avtom, boste na poti morali premagati 1200-1300 kilometrov. Za prvi maj je v Amsterdamu vedno veliko obiskovalcev, zato priporočava, da si prenočišča predhodno rezervirate preko strani booking.com. Da pa vaš izlet v Amsterdam ne bo predrag, pa še 7 trikov, kako potovanje v Amsterdam narediti poceni – preberite si jih tukaj.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Kam za prvi maj – Amsterdam

4. Maroko

Zgolj nekaj dni je seveda malce premalo za Maroko, a v kolikor boste lahko vzeli še nekaj dodatnih dni dopusta, je Maroko idealna destinacija za prvi maj. Razlogov je več in eden izmed glavnih je zagotovo tudi možnost, da je Maroko lahko res poceni destinacija. Poleg poceni potovanja pa je Maroko privlačen tudi zaradi svoje eksotičnosti, raznolikosti in zgodovine. Deset dni za Maroko sicer res ni veliko, a je vseeno dovolj, da se boste z Marokom lahko spoznali. Mi smo najceneje v Maroko leteli z Airarabio iz Benetk. Več o potovanju v Maroko za prvi maj si preberite v najinem popotniškem vodniku. Program potovanja v lastni režiji pa najdete tukaj.

Maroko za prvi maj, potovanja za prvi maj, kam za prvi maj, prvi maj, prvi maj 2015, kam na izlet

Kam za prvi maj – Maroko

5. Madeira

Madeiro zaradi ugodne klime tekom celega leta imenujejo tudi otok večne pomladi. Prav zaradi tega je Madeira postala popularna destinacija tekom celega leta in ne le za prvi maj. Kljub temu pa se večina Slovencev na Madeiro odpravi prav čez prvi maj – tudi midva sva se. Vsekakor je Madeira čudovita destinacija v vsakem letnem času. Midva sva se vanjo kar malo zaljubila – odlična klima, dobra hrana, fantastična narava in razgledi ter dih jemajoča fauna… Več o Madeiri pa v kratkem popotniškem vodiču tukaj.

madeira znamenitosti, znamenitosti madeira, madeira potovanje

Kam za prvi maj – Madeira

6. Sicilija

Za prvi maj je tudi Sicilija zelo privlačna. Sicilija je ravno prav velika oz. majhna, da jo lahko raziščete v enem tednu. Ljudje tam so prijazni, temperature so skoraj da že poletne, pokrajina je neverjetna in zgodovina mogočna. Več o Siciliji, kjer priporočava tudi nekaj prenočišč, si lahko preberite v potopisu tukaj. Naš podrobnejši deset dnevni program potovanja po Siciliji s koordinatami pa najdete tukaj.

Sicilija potovanje, sicilija znamenitosti, sicilija vreme

Kam za prvi maj – Sicilija
7. Korzika

Korzika je francoski otok, ki je idealen za raziskovanje z avtomobilom ali motorjem. Korzika se lahko pohvali s čudovitimi plažami, očarljivimi obmorskimi mesti in okusno hrano, kot je za francosko kuhinjo pričakovati. Za prvi maj bodo odprti tudi že kampi, kar vam potovanje vsekakor lahko naredi ugodnejše, poleg tega pa bo Korzika za prvi maj na splošno cenejša, kot da tja potujete poleti, v visoki sezoni. Najlažje se je na Korziko odpraviti kar z avtom in se v italijanskem mestu Livorno vkrcati na trajekt družbe Corsica Ferries.  Zakaj bi sploh obiskali Korziko za prvi maj, pa si preberite v potopisu.

Korzika za prvi maj, potovanja za prvi maj, kam za prvi maj, prvi maj, prvi maj 2015, kam na izlet

Kam za prvi maj – Korzika

8. Sardinija

Tako kot Korzika je tudi Sardinija zelo priljubljena destinacija med Slovenci, saj se tja brez večjih zapletov lahko odpravite kar z avtom ali morda z motorjem. Sardinija je za prvi maj čudovita, saj je polna cvetočega cvetja. Poleg tega pa ni lepšega kot tamkajšnje slikovite kraje in znamenitosti raziskovati brez vijuganja / izogibanja turistični gneči, ki tu prevladuje poleti. Edina slabost potovanja na Sardinijo za prvi maj zna za mnoge biti hladno morje – tako je kopanje rezervirano le za tiste najbolj pogumne. Več o potovanju po Sardiniji pa tukaj.

Sardinija potovanje, potovanje na Sardinijo, Sardinija z avtom

Kam za prvi maj – Sardinija

9. Toskana

Idealna destinacija za nekaj dnevni izlet za prvi maj je tudi vedno očarljiva Toskana. Le kdo ne bi bil nad njo navdušen, saj je Toskana idealna za vse, ki so zaljubljeni – zaljubljeni v svojega partnerja/partnerico, zaljubljeni v dobro hrano, slikovito pokrajino, umetnost, zgodovino in kamnita majhna mesteca. Poleg tega pa je Toskana priročna tudi zaradi bližine. Najbolje boste Toskano spoznali tako, da tja potujete s svojim vozilom – najlepši kraji so namreč težje dosegljivi z javnim prevozom – program potovanja po Toskani po dnevih si oglejte tukaj. Toskana je za prvi maj zelo popularna, zato naj vas gneča ne preseneti – priporočava, da si prenočišča rezervirate že od doma (booking.com). Več podatkov o potovanju po Toskani pa tukaj.

Toskana, toskanski griči, izlet po Toskani, popotniški blog, potovanje

Kam za prvi maj – Toskana

10. Malta

Za vse, ki komaj čakamo poletje, je dobra izbira za prvi maj tudi Malta. Otoška državica je prijetna zaradi svoje klime, kot tudi majhnosti. Slikovito glavno mesto Valetta vas bo očaralo, prav tako pa ne boste razočarani niti nad ostalo ponudbo, ki jo Malta ponuja. Dobra hrana, prekrasni razgledi in zgodovina… Če vas poleg poležavanja in sproščanja za prvi maj zanima še kaj drugega, boste nad Malto prijetno presenečeni. Najceneje boste Malto dosegli z Ryanairom iz Trevisa, prenočišča pa najdete na booking.com. Več o Malti in kaj vse ta ponuja, pa tukaj.

Malta potovanje, potovanje na Malto, Malta počitnice, počitnice na Malti

Kam za prvi maj – Malta

11. Sarajevo in Mostar

Za prvi maj je zelo priljubljen izlet tudi v Sarajevo. Le kdo bi se branil okusnih čevapčičev in pit. Poleg zagotovljene dobre, a precej močne hrane, pa vas bo Sarajevo očaral tudi zaradi svoje eksotičnosti, ki jo najlažje lahko spoznamo na Baščaršiji. A to seveda ni vse, kar Sarajevo ponuja. Več si lahko preberite tukaj. Če ste pri volji delati še kakšen dodaten izlet, priporočava, da obiščete še Vrelo Bune, Mostar in Počitelj. Lahko pa naredite tudi kakšen roadtrip po Balkanu in si tako ogledate Sarajevo, Mostar in Dubrovnik; takšno pot sva naredila tudi midva – več tukaj.

Sarajevo za prvi maj, potovanja za prvi maj, kam za prvi maj, prvi maj, prvi maj 2015, kam na izlet

Kam za prvi maj – Sarajevo in Mostar

12. Hrvaška

Pri Slovencih je za prvi maj vedno med najbolj popularnimi destinacijami tudi Hrvaška. Največ ljudi obišče Hrvaško Istro, Opatijo ali Kvarner. Nikar pa ne pozabite na prevelikokrat prezrto notranjost. Če ste ljubitelji vode, boste nad slapovi Krke in Plitvičkimi jezeri navdušeni. Idealno za ljubitelje narave ter pohodništva in prvi maj je zagotovo pravi čas za nekaj aktivnega dopusta. Ljubitelji špargljev in okusne domače kuhinje pa nikar ne spreglejte dnevov istrskih špragljev – več o dogodku tukaj. Zgrešili pa ne boste niti z otokom Rab ali krajšim oddihom na Mali Lošinj.

Otok Rab, rab hrvaška

Kam za prvi maj – otok Rab

13. Bavarska, Nemčija

Nemčija je zaradi svoje bližine idealna tudi za nekaj dnevni izlet. Verjetno najbolj zanimivo in oblegano mesto s strani Slovencev za prvi maj pa je bavarska prestolnica Munchen. Zaradi številčnih znamenitosti, ki jih Munchen obiskovalcem ponuja, to prav nič ne preseneča. Kaj vas bo v mestu Munchen tako zelo očaralo pa si preberite v prispevku Munchen znamenitosti. Nikar pa ne pozabite še na ostale kraje in mesta – več tukaj.

Munchen za prvi maj, izlet v Munchen, nemčija za prvi maj, kam za prvi maj

Kam za prvi maj – Muncehn

Če pa vas pot vendarle zanese nekoliko dlje, pa priporočava kar tedenski družinski oddih po Bavarskem – podrobnejši program poti si lahko preberete tukaj.

14. San Marino, Ravenna in Rimini

Nekaj dnevni oddih za prvi maj je idealen čas za obisk majhne državice znotraj Italije – San Marino. Sprehodite se po kamnitih srednjeveških ulicah in se povzpnite na obrambne stolpe in uživajte v razgledih. Izlet v San Marino združite še z obiskom zgodovinsko bogatega mesta Ravenna ter se sprehodite še po dolgi peščeni plaži v mestu Rimini. Vmes pa predlagam še krajšo postojanko v slikovitem kraju Cesenatico. Več pa tukaj.

san marino izlet, italija izlet, dvodnevni izlet, rimini, ravenna

Kam za prvi maj – San Marino, Ravenna in Rimini

15. Avstrija

Včasih ni potrebno daleč, da lahko doživite nove in zanimive stvari. Že sosednja Avstrija namreč ponuja veliko zanimivosti in dogodivščin. Morda se odločite, da z otroki obiščete Hrib Opic ali pa si privoščite nekaj adrenalina in se spustite po celoletnem sankališču Nocky Flitzer. Zgrešili pa ne boste niti z obiskom visečega mostu Sky Walk Dachstein, ki je naju povsem navdušil.

Dachstein Sky Walk, izlet v Avstrijo, Avstrija izlet, Schladming

Kam za prvi maj – Avstrija
16. Grčija

Večina Grčijo povezuje s poletjem in poletnimi počitnicami, a prvi maj je odličen za raziskovanje Grčije. Temperatura ozračja je že za kratke rokave, tisti najbolj pogumni pa se lahko celo že namakate v morju. A kar je najbolj pomembno, za prvi maj v Grčiji ni gneče pa še cene so nižje. Tja lahko letite ali pa odpotujete kar z avtom iz Slovenije. Zaenkrat sva midva v Grčiji obiskala Halkidiki in severni del Grčije, skupaj z Meteoro, otok Lefkas in otok Thassos.

Meteora, Grčija, znamenitosti

Kam za prvi maj – Grčija

17. Pariz

Za Pariz ni nikoli slab čas, ampak pomlad in s tem tudi prvi maj, je eden lepših časov za obisk vedno romantičnega Pariza. Čudoviti parki ozelenijo in raziskovanje z zgodovino bogatih uličic ter posedanje ob reki Seni postane še posebej čarobno. Kako Pariz raziskati poceni pa tukaj.

Pariz znamenitosti, znamenitosti v Parizu, znamenitosti Pariz, izlet v Pariz

Kam za prvi maj – Pariz

18. Bruselj

Ste ljubitelji vafljev? Najboljše naj bi pekli prav v glavnem mestu Belgije zato je to ena slajših destinacij, ki jo lahko obiščete za prvi maj. Nenazadnje vam bo sprehod po središču mesta ponujalo polno trgovin z omamno dobrimi čokoladnimi pralineji. Bruselj pa seveda ponuja še veliko več zanimivosti, zato predlagam da dva-tri dni namenite Bruslju, nato pa se za kakšen dan z vlakom odpravite še do šarmantnega mesta Brugge. Več praktičnih nasvetov o Bruslju tukaj, zakaj vas bo očaralo mesto Brugge pa tukaj.

Bruselj izlet, izlet v Bruselj, Bruselj znamenitosti

Kam za prvi maj – Bruselj

19. Praga

Češka prestolnica Praga, nam je zaradi delo priznanega arhitekta Jožeta Plečnika, še posebno blizu. Da jo uvrščamo v eno bolj priljubljenih izletniških destinacij za prvi maj pa ji govori v prid tudi to, da jo lahko obiščemo kar z avtom iz Slovenije in da je zato dovolj že podaljšani vikend izlet. Čeprav mnogi povezujejo Prago zgolj z nočnim življenjem, poceni pivom ter mogočnim gradom, pa je mesto privlačno še zaradi marsikaj drugega. Več o Pragi, si preberite tukaj.

Znamenitosti v Pragi, Praga znamenitosti, Praga izlet

Kam za prvi maj – Praga

20. Tunizija

Prvi maj v Tuniziji je priljubljen zlasti zaradi počitnic v tamkajšnjih hotelskih rezortih, a če imate raje potovanja, kot počitnice, vam bo Tunizija postregla s polno znamenitostmi, ki bodo zaradi raznolikosti in tudi avanturizma, takoj risale nasmešek na vaših obrazih. Kljub temu, da se morda Tunizija na prvi pogled zdi dolgočasna puščavska država (zdaleč od tega, da je Sahara dolgočasna – več o naši puščavski avanturi tukaj), pa je tudi puščava lahko silno raznolika, slikovita in barvita. Če niste prepričani, pa si najboljše znamenitosti v Tuniziji oglejte tukaj. Navsezadnje pa se v Tunizijo lahko odpravite tudi kar z avtom iz Slovenije in tam naredite kar kakšen konkreten roadtrip.

Potovanje v Tunizijo z avtom

Po železniških tirih v kanjon Selja (Tunizija potovanje)

21. Andaluzija, Španija

Za mnoge je Andaluzija ena najlepših področij v Španiji in prvi maj je kot nalašč za enotedensko raziskovanje. Andaluzija je izredno bogata – tako zgodovinsko, kot kulturno. Ljudje so kljub pomanjkanju znanja angleščine prijazni, hrana pa nikoli ne razočara. Za več informacij in navdih, si preberite še prispevek o najboljših znamenitosti v Sevilli ter o znamenitostih v Cordobi. Praktične informacije in nasvete pa najdete v vodiču ter programu potovanja po Andaluziji.

Izlet v Cordobo in ogled znamenitosti

Cordoba (Potovanje po Andaluziji)

22. Vzhodna Srbija

Vzhodna Srbija je malo obiskan del države in je zato še precej divja. Pomanjkanje prave turistične infrastrukture nekoga morda odvrača, a kar nekaj nas je takšnih, ki tovrstne lokacije najraje iščemo in raziščemo. Kljub temu, da se je turizem v tem delu Srbije šele dobro začel razvijati, pa ima le-ta izreden turistični potencial. Tamkajšnja bogata zgodovina, ki je nastala tudi zaradi mogočne reke Donave in narodni park Djerdap, so le nakateri razlogi, ki nagovarjajo k obisku. Kaj vse vam Vzhodna Srbija ponuja pa v posebnem prispevku tukaj.

vzhodna Srbija s kamperjem

Vzhodna Srbija s kamperjem

23. Apulija, Italija

Apulija za prvi maj je verjetno med bolj priljubljenih destinacij in to ne brez razloga. Njena bližina je odlična tako za tiste, ki bi se radi na pot odpravili z avtom, motorjem, kamperjem ali celo z letalom. Najbolje pri vsem tem je, da je za Apulijo dovolj že 7-10 dni. Destinacija je, v primerjavi s preostalimi popularnimi lokacijami v Italiji, cenejša, poleg tega pa je tukaj še kako močno prisotna prava Italija – malce neurejena, kaotična, a zgodovinsko in kulinarično izjemno bogata. Mi smo bili nad Apulijo navdušeni in prepričana sem, da bo očarala vsakogar. Katere znamenitosti si je vredno v Apuliji ogledati in okviren program poti pa tukaj.

Apulija z avtodomom

Apulija z avtodomom

24. Slovenija

Seveda nikar ne pozabite na našo malo, a čudovito Slovenijo, sploh če imate na voljo le kakšen dan ali dva. 🙂 Nekaj idej za enodnevne in dvodnevne izlete lahko najdete tukaj.

izleti, kam na izlet, enodnevni izlet, družinski izlet, ideja za izlet

Kam za prvi maj – Slovenija

Zgoraj navajava le nekaj najbolj popularnih in tudi zanimivih destinacij za prvi maj. Obiščete jih lahko kadarkoli, a zaradi bližine in cenovne dostopnosti se velikokrat znajdejo v ožjem izboru prav za prvi maj. Seveda pa se praktično lahko podate kamorkoli, sploh če vas ne ovira denar, čas in domišljija. 

Booking.com

Za brezskrbna potepanja pa nikar ne pozabite še na zdravstveno zavarovanje za tujino. Midva že nekaj let prisegava na zavarovalnico Vzajemna in njihov Multitrip, s katerim smo zdravstveno zavarovana za tujino kar celo leto. Če vas zanima, zakaj ravno Vzajemna pa si preberite več tukaj.