otok Guadeloupe, karibi, poceni potovanje

Zaradi izredne popularnosti, tako za tiste, ki imajo radi križarjenja, kot tiste, ki prisegajo na ležanje na plaži, so Karibi ena dražjih popotniški destinacij. Kljub temu pa to nikakor ne pomeni, da se jih ne da ugodno raziskati – le znajti se je potrebno malo.

Kako poceni na otok Guadeloupe?

Letalske karte mnogokrat pomenijo najvišji strošek, sploh če za primer vzamemo družine, zato za ugodnejše cene letalskih kart predlagam, da počakate na kakšne promo akcije ali celo error fare cene. Tisti, ki prisegate na letenje z Ljubljanskega letališča pa bo vaša najboljša izbira kar kakšna povezava z letalsko družbo Air France – nenazadnje je otok Guadeloupe francoski. Zadnja akcija Air France je povratne lete s kratkim prestopom iz Ljubljane ponujala za okoli 700 EUR. Splača pa se vam pogledati tudi lete iz Benetk, ki jih prav tako ponuja Air France.

Poceni prenočišča na otoku Guadeloupe

Marsikdo prisega na Airbnb, ampak midva se še vedno najraje poslužujeva kar spletne strani booking.com. Tam sva našla celo studio-apartma z lastno mini kuhinjo za 50 EUR na noč in to v enem bolj popularnem turističnem predelu – Le Gosier. Tak apartma je sicer res zelo osnoven in precej dotrajan, ampak če iščete poceni nastanitev, bo to zagotovo najboljša izbira. So pa po tlorisu podobni apartmaji in celo v enakem bloku, tudi okoli 70-100 EUR na noč, le da imajo modernejšo opremo in so lepši na pogled. Nekaj primerov apartmajev v kraju Le Gosier, ki smo jih gledali mi, a bili zanje prepozni:

Precej solidne sobe (pazite, da so prenovljene) ima tudi hotel Karaibes, če vam ne dišijo apartmaji. Če ne čakate na rezervacijo tik pred zdajci, lahko sobo dobite tudi za 75 EUR. Smo pa mi prvih pet noči preživeli prav v njihovem studiu, ki pa je bil že precej dotrajan, ampak funkcionalen in s pogledom na morje.
Naslednje štiri noči smo zaradi sodelovanja s portalom Go4global preživeli v Canella Beach hotelu, ki je podoben studiu hotela Karaibes, ampak precej novejši, lepši, ima super bazen, privatno plažo ter vključen zajtrk. Če si lahko privoščite malce več, ni slaba izbira. Je pa zanimivo to, da je hotel veliko ceneje rezervirati preko portala go4global, kot pa bookinga.

Cena prenočišč pa niha tudi glede na sezono in lokacijo. Visoka sezona za potovanje na Karibe in s tem tudi na otok Guadeloupe je od decembra do maja, zato so v tem času cene najvišje. Kasneje je ceneje, a pozor, v avgustu in septembru znajo tukaj drveti kakšni hurikani.

Kako najceneje po otoku Guadeloupe?

Najcenejši je seveda lokalni transport, ampak glede nato, da boste z njim res zelo omejeni, ga midva odsvetujeva. Raje si privoščite avto (najcenejše ponudbe najdete na www.economycarrentals.com). Če vas ni veliko in imate malo prtljage izberite najmanjše modele – ne le da so najcenejši, tudi najlažje ga boste kam parkirali, saj so razne popularne turistične točke polne avtomobilov. Vseeno pa računajte, da vas bo najem avtomobila z vsem zavarovanjem prišel okoli 40-45 eur na dan. Parkirišča, razen v glavnem mestu so brezplačna. Tudi v glavnem mesto lahko parkirate brezplačno v soboto od 12ih naprej in v nedeljo ter praznike. Takrat je tudi najboljši čas za obisk glavnega mesta, saj je drugače precejšnja gneča in boste parkirišče našli res z izredno srečo.

Poceni hrana na otoku Guadeloupe

Glede nato, da je otok Guadeloupe francoski, je temu primeren tudi tamkajšnji standard. Najceneje boste prišli skozi, da si hrano pripravljate sami (zato tudi priporočava najem apartmaja s kuhinjo). A če ste taki kot midva in želite probati tudi kaj lokalnega predlagava, da si zajtrke in večerje pripravljate sami, kosila pa jeste zunaj ali pa si kdaj omislite njihov karibski take-away žar. Cene kosil so zelo različne – mi smo plačevali vse od 7 EUR za porcijo in pa do 18 EUR. Seveda, je lahko vse skupaj še dražje. Najceneje smo jedli tri hodni meni za 10 EUR (predjed, glavna jed in sladica). V povprečju pa smo za dva obroka, skupaj s tremi pijačami dajali med 25 in 35 EUR. A kot rečeno, je njihov Karbski žar odlična rešitev – najceneje vas bo prišel, če si omislite take-away. Cena za pol piščanca je namreč okoli 4 EUR, mala porcija pomfrija okoli 2-2,50 EUR, velika (nam je povsem zadoščala) pa okoli 4 EUR. Za podobno take-away kosilo (pol piščanca, 6 rebrc in veliko porcijo pomfrija) smo odšteli 15,60 EUR. Zraven smo si narezali še paradižnik (2,50 EUR na kg). Vsi tisti ki imate radi fast-food kot je KFC in McDonalds, boste tukaj prišli na svoj račun, saj je te ponudbe res veliko, pa še poceni je – meni v McDonaldsu je 5,60 (hamburger, pijača, krompirček). Poceni pa je tudi nekakšen njihov street food Bokit – popečen sendvič z različnimi nadevi. Cena zanje se začne že pri 2,50 EUR.

Poceni znamenitosti na otoku Guadeloupe

Otok Guadeloupe ima zelo raznovrstne znamenitosti – nekatere so plačljive, medtem ko spet druge niso. Če ste res zelo omejeni s financami boste zagotovo posegli po tistih brez vstopnine in tudi teh ni malo, a so vse naravnih danosti – trekingi (tudi vzpon na delujoči vulkan), snorkljanje ob obali (razni izleti z ladjicami so precej dragi), raziskovanje najrazličnejših plaž, obisk rta Anse des Chateaux in Pointe de la grande vigie, sprehod po mestih (zelo simpatičen je Desheies), obisk tržnice (Le Gosier, Point-a-Pitre, Saint Anne), ogled karnevala (poteka v januarju in februarju), kopanje pod slapom Cascade aux Ecrevisses, občudovanje 115 metrskega slapu Chutes du Carbet (vstopnina 2,50 EUR/odrasli), obisk otoka Gosier (5 EUR/povratna vožnja s čolnom)

Dodatni stroški?

Najboljše pri potovanju na otok Guadeloupe je ta, da ni raznoraznih dodatnih stroškov kot je viza in cepljenja. Še potni list odpade (v primeru da tja letite direktno iz Evropske unije), saj tja lahko potujete kar z osebno izkaznico – ker je Guadeloupe francoski otok, sploh ne zapustite Evropske unije. Tako tudi ni težav z menjavo valute, saj je tukaj Evro. Prav tako se brez problema plačuje in dviguje denar z Maestro karticami. Če je vaš mobilni operater Simobil, boste imeli možnost uporabe prenosa podatkov kot da ste v Evropski uniji (Pri Telekomu Slovenije pa imava deljene informacije. Nam so na informacijskem telefonu dali informacijo, da tam pogodbe nimajo z nobenim operaterjem, medtem ko so nam drugi sporočili, da so dobili od njih pozitiven odgovor. Vsekakor se je vredno prej pozanimati.) Ne pozabite pa niti na zdravstveno zavarovanje za tujino. Res je, da je Guadeloupe še vedno del Evropske Unije, a ste vendarle na drugem koncu sveta. Mi imamo že leta zavarovanje sklenjeno pri Vzajemni.

Potovanje na karibski otok Guadeloupe nikakor ne bo tako poceni kot potovanje po Aziji, a vendarle se ga lahko z nekaj iznajdljivosti in prilagodljivosti vseeno da lahko precej ugodno raziskati in s tem še vedno doživeti prave Karibe, ki zagotovo nikoli ne razočarajo – vsaj nas niso pa smo videli že kar nekaj sveta.

Guadeloupe potovanje – video