Karpati, Romunija, potovanja z avtom

Potovanje po Karpatih je bilo eno tistih, ki nam še danes riše nasmeh na obraz. Zaradi čudovite narave je bilo velikokrat dih jemajoče in tudi izredno nagrajujoče. A koliko pravzaprav stane takšno potovanje z avtom iz Slovenije?

Stroški potovanja z avtom po romunskih Karpatih

Naj naprej omenim, da takšno potovanje, kot smo ga delali mi ni čisto za vsakogar. Razloga sta namreč dva – imeti morate pravo 4×4 vozilo, saj smo marsikje potrebovali tudi reduktor, radi pa morate imeti tudi takšna avanturistična potovanja, saj spanje poteka na divje, brez kopalnice, tuširanja, stranišča.

Strošek goriva

Pri tovrstnih potovanjih najvišji strošek vedno predstavlja gorivo. V našem primeru in za približno 2700 kilometrov smo porabili 353,46 EUR.

Strošek nočitev

Od skupno 10 noči, smo le eno, zadnjo preživeli v kampu in sicer ob jezeru Balaton na Madžarskem, tako smo za prenočišča dali le 27,50 EUR.

Strošek hrane

Bolj ali manj smo si hrano kuhali sami – ne toliko zaradi varčevanja, kot dejstva, da enostavno v tem uživamo. Zajtrk in večerjo smo tako vedno jedli tam, kjer smo spali, v času kosila pa smo bili bolj ali manj vedno sredi divjine in se tako le ustavili na primernem mestu za kuhanje in počitek ter si pripravili še nekaj za pod zob.


Zunaj smo kosilo jedli le enkrat, vmes pa si privoščili kakšne prigrizke, kot je langoš, kurtuš, borovnice, maline, robide in gobe, iz katerih smo si pripravili okusno prilogo. Veliko gozdnih sadežev smo si nabirali sproti kar sami, saj jih je bilo okoli nas vsak dan veliko. Seveda pa smo si sestavine za obroke kupovali v tamkajšnjih trgovinah (po vsej državi najdete trgovine Lidl). Za hrano in pijačo smo odšteli 62,67 EUR.

Strošek za znamenitosti

Ker smo se na potovanju po Karpatih osredotočali bolj na naravo (s Simonom sva po Romuniji že potovala in si takrat ogledala več mest in znamenitosti), smo le enkrat plačali vstopnino in sicer pri gradu Hunedoara, a ne za grad, temveč sobo z mučilnimi napravami. Tako smo za vstopnine odšteli 4,19 EUR.

Strošek cestnine / vinjet

Za Romunske ceste je potrebna tudi vinjeta, ki nas je za 9 dni prišla 6 EUR. Ker smo za tja in nazaj prečkali še Madžarsko, smo tudi zanjo potrebovali vinjeto. Le-ta nas je stala 10,71 EUR, skupno torej 16,71 EUR

Strošek zdravstvenega zavarovanja za tujino (priporočljivo)

Dodatni strošek je tudi zdravstveno zavarovanje za tujino, brez katerega mi nikoli ne odrinemo na pot. Ker veliko potujemo zanj za celo leto pri zavarovalnici Vzajemna vzamemo kar družinskega za najvišjo možno vrednost (milijon Evrov) in za cel svet, kar nas je letos prišlo 148,56 EUR. V kolikor bi ga sklenili zgolj za 10 dni našega potovanja, bi nas za isto zavarovalno vsoto takšno zavarovanje prišlo 38,58 EUR. Če se na pot odpravite večkrat, se celoletno zavarovanje vsekakor bolj splača.

Naše 10-dnevno potovanje z avtom po Karpatih je tako za vse tri skupaj znašalo 464,53 EUR (brez zdravstvenega zavarovanja za tujino). Morda se sicer strošek nekomu glede na stil potovanja zdi še vedno visok, a mi v takšnih potovanjih resnično uživamo. A kot rečeno tovrstna potovanja niso za vsakogar, a če ste se pripravljeni malce odreči udobju, vas bodo prav taka potovanja vedno znova bogato nagradila. Poleg tega pa so takšna potovanja bolj dostopna tudi večjim družinam, saj je strošek skoraj enak, če v avtu sedi eden ali pa pet, morda celo šest članska družina, za kar mora takšna družina za potovanja z letalom odšteti že pravo malo bogastvo.

Video – z avtom v romunske Karpate