Koča Kokoš - ideja za izlet

Lepo vreme je kot nalašč za kakšen izlet. In v hladnejših mesecih res paše nekaj stopinj višja temperatura. Pot nas je za družinski izlet ponesla vse do Krasa – do koče na Kokoši, ki se nahaja na vzpetini oziroma hribu Jirmanec.

Kočo na Kokoši najdemo na 674 metrov nadmorske višine, tik ob slovensko-italijanski meji. Na Kokoš vodi več pešpoti, a ker imamo doma tri letnika, smo se tja podali iz majhne vasice Vrhpolje.

Najlažja pot iz vasi Vrhpolje

Že v vasi Vrhpolje (avtocestni odcep Kozina) najdemo smerokaz za Kokoš, tako da poti res ni težko najti. Parkiramo tik za zapuščeno kasarno, kjer je na voljo brezplačno asfaltirano parkirišče, od koder je do koče na Kokoši 45 minut zmerne hoje. Večina poti je primerna tudi za vozičke z večjimi gumami – tik pod vrhom je sicer nekoliko več peska in kamenja, tako da bo morda potreben kakšen dvig, a iz Vrhpolja je pot lepa. Zelo je priljubljena tudi pri gorskih kolesarjih.

Pot iz vasi Vrhpolje je lahka in primerna tudi za tiste brez kondicije, starejše in manjše otroke, saj se počasi vzpenja, je zelo široka in nenaporna.

Odličen izlet v hladnejših mesecih

Čeprav pot delno poteka skozi gozd, boste tudi v zimskem času deležni sončnih žarkov, ki se jih boste ob lepem vremenu dodobra zaužili na vrhu. Pred kočo je namreč velika jasa, kot nalašč za počitek in otroško tekanje naokoli. Prav ta goli vrh je krivec imena – domačini so ji namreč rekli Golina, Italijani pa so to ime spremenili v Gallina, kar po italijansko pomeni kokoš.

V času našega obiska Kokoši je bila koča sicer zaprta (tam smo bili 1. januarja), ampak tamkajšnja ponudba bo potešila vse lačne, ki bi tam želeli pojesti malico ali kosilo. Koča naj bi bila odprta za vikende in praznike.

Z vrha lep razgled

Z vrha Kokoši je lep razgled na okoliško hribovje, med katerimi najdemo tudi Vremščico, Nanos, Slavnik, kot tudi našo obalo. Ob lepem vremenu je menda mogoče videti celo Dolomite.

Odlična dopolnitev ostalim znamenitostim

V kolikor vam zgolj pot na Kokoš ne zadostuje, lahko izlet združite tudi z obiskom vasi Lokev in tamkajšnje pršutarne. Ne daleč stran je tudi Lipica, jama Vilenica, Škocjanske jame – pravzaprav tudi iz teh krajev do koče na Kokoši vodijo pešpoti.


Če se sprašujete kam na izlet, je koča na Kokoši res odlična ideja. Kljub zimskim temperaturam, nas je grelo sonce in klima je bila milejša kot drugje po Sloveniji. Koča na Kokoši je kot nalašč za vse, ki si želite nekam na Kras in iščete nezahteven pohod in lepe razglede, ki so primerni ne glede na starost in kondicijo.