kočevsko, kočevje, kam na izlet

Izlet na Kočevsko se morda na prvi pogled zdi malce dolgočasno, saj to področje Slovenije vsi največkrat povezujemo z gozdovi. A poleg tega, da so tudi gozdovi lahko polni presenečenj, je zaradi številnih znamenitosti izlet na Kočevsko lahko pravo doživetje, za katerega boste kmalu ugotovili, da boste potrebovali za vse več kot zgolj dan ali dva.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kočevsko je odlična destinacija za ljubitelje narave

Mi smo na Kočevskem preživeli tri dni in čeprav se morda sliši veliko, nam je ostalo še ogromno stvari, ki nam jih zaradi pomanjkanja časa sploh ni uspelo videti. Prav nič narobe ne boste naredili, če se odločite, da na Kočevskem vsaj enkrat prespite.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

V Kočevju smo v Bearloh Hostlu spali dvakrat (izlet na Kočevsko)

Kaj vse lahko počnete na Kočevskem?

Sprehod po mestnem središču Kočevja

Kočevje morda res ne ponuja veliko in je za obisk bolj privlačna njegova okolica, a vendarle se sprehodite čez strogi center mesta in v reki Rinža poiščite odsev cerkve svetega Jerneja, ki zaradi svojih dveh zvonikov izgleda še posebno veličastna.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Znamenita cerkev Sv. Jerneja (izlet na Kočevsko)

Vmes pa se ustavite še v Mestni kavarni na sproti cerkve in si privoščite lokalno sladico – kočevsko bombico.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kočevska bombica (izlet na Kočevsko)

SUPanje na Rudniškem jezeru

Če je bilo še pred nekaj leti supanje eksotičen šport v Sloveniji, se dandanes zdi, da supajo skoraj da že vsi. In prav zato se boste po Rudniškem jezeru lahko zapeljali s supom. Da bo to supanje vendarle nekoliko bolj posebno, si na jezeru izposodite/najamite lesene supe, ki prihajajo izpod rok spretnega lokalnega mojstra.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Leseni supi lokalnega mojstra (izlet na Kočevsko)

Rudniško jezero oziroma Kočevsko jezero pa je pravzaprav nastalo na opuščenem dnevnem kopu kočevskega rudnika, kamor so naselili tudi ribe. Priljubljen je tako pri ribičih, kot potapljačih in pri tistih, ki le iščejo nekaj sprostitve ob vodi.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Rudniško / Kočevsko jezero (izlet na Kočevsko)

Spoznavanje destinacije Kočevsko s kolesom

Kočevsko je super destinacija za vse, ki imajo radi naravo in so aktivni. Poleg številnih pohodniških poti, tu najdemo tudi kolesarske poti – pravzaprav je na voljo 10 opisanih poti različnih težavnostnih stopenj, kar skupno pomeni, da lahko prekolesarite kar 475 kilometrov in si vmes pogledate še znamenitosti te krivično prezrte slovenske regije.

Iskanje divjih zveri – medveda

Kočevsko je res da znano po zvereh, sploh medvedih, zaradi katerih Kočevskemu pravimo tudi dežela medvedov. A to še zdaleč ni vse, kar lahko v gozdu srečate. Pravzaprav so vam na voljo različne tematsko vodene ture, kjer boste z nekaj sreče in iz varno razdalje skupaj z vodnikom lahko opazovali živali v svojem naravnem okolju.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Našli medveda (izlet na Kočevsko)

Uživanje v naravi pri pohodništvu

Priznam, tudi v sanjah si nisem mislila, da ima Kočevsko toliko možnosti za pohodništvo. V pohodniški karti je namreč opisanih kar 23 pešpoti, kar skupno predstavlja preko 370 kilometrov. Eden lepših pohodov, sploh v mesecu maju je na vrh Krempa, ki je poln narcis. Nič manj lepi pa niso niti jesenski meseci, ko se tamkajšnja jesenska ruja obarva v škrlatne barve.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Cvetoče narcise na Krempi (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Razgled na Krempi (izlet na Kočevsko)

Vse poti so označene – poleg splošnih markacij, tudi z oznakami, ki opisujejo tematsko pot – npr. narcisami, medvedjimi šapami, orlovimi glavami…

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Tematske markacije (izlet na Kočevsko)

Ogled skrivnostnega bunkerja Škrilj

Moderna zgodovina in zgodovina bivše Juge je zanimiva mnogim in z obiskom skrivnostnega bunkerja Škrilj lahko spoznate nekoč eno bolje varovanih skrivnosti na slovenskih tleh. Po desetletjih skrivnosti je svoja vrata namreč odprl vojaški bunker Škrilj. 

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Ogled skrivnostnega bunkerja Škrilj (izlet na Kočevsko)

Za ogled bunkerja Škrilj je potrebna predhodna najava, saj so ogledi možni izključno z vodenjem. Ker je bunker še vedno pod vojaškim nadzorom pri ogledu veljajo določena pravila, kar daje celotnemu doživetju še dodatno piko na i.

Guganje na Reškem jezeru

Reško jezero je nastalo zaradi zajezitve Reškega potoka. Področje je dom številnim zverem in živalim, a najbolj znan prebivalec je orel belorepec, ki tukaj gnezdi. Prav po njem se imenuje tudi učna pot, kjer bodo veliko zanimivih informacij dobili tako otroci, kot njihovi starši.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Reško jezero in učna pot (izlet na Kočevsko)

Pešpot orla belorepca je primerna za družine z majhnimi otroki – za pot boste potrebovali približno eno uro. Vmes se boste lahko še malce zagugali na res simpatični gugalnici. Pot ni primerna za vozičke.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Gugalnica z razgledom (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Uživancija sredi gozda (izlet na Kočevsko)

Občudovanje zgodovinskih zgradb

Že v samem Kočevju lahko občudujete najrazličnejše zgradbe, obiščete zapuščene vasi Kočevskih Nemcev ali pa se morda povzpnete na ruševine gradu Fridrihštajn. Če vas ruševine ne prepričajo pa boste v vasi Kostel našli še izredno lep grad, ki je sicer za ogled zaradi prenavljanja še zaprt, a ko bo prenova končana, bo to še ena čudovita točka, vredna obiska.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Na poti do ostankov gradu Fridrihštajn (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Pogled na grad Kostel (izlet na Kočevsko)

Skok v Kolpo

Reka Kolpa je izredno priljubljena v poletnih mesecih, saj ne velja le za eno najbolj čistih rek v Sloveniji, temveč tudi eno najtoplejših – voda namreč lahko doseže tudi 30°C. Čeprav reke Kolpe morda ne boste obiskali v primernem času za kopanje, pa je tukaj vseeno lepo za uživanje v naravi in čas nameniti sprostitvi.

Čin-čin s pivom Matt

Ljubitelji kraft piv ste verjetno že slišali, da je v okolici Kočevja na trg pokukala nova slovenska znamka. Tako kot se na Kočevksem vse vrti okoli gozda, je tudi Matt pivo tesno povezano z gozdom. Poznavalci piv pravijo, da je dobro pivo odvisno od dobre vode in te na Kočevskem ne manjka. Matt pivo ponujajo v treh različnih okusih in prav vsak ima pravo Kočevsko ime: Pragozd (jantarni ale), Kraljica Roga (pale ale) in Bunker (porter). Poleg simpatičnih imen pa boste pivo Matt prepoznali tudi po njegovem logu – medvedu oziroma medvedji šapi.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kočevsko kraft pivo Matt (izlet na Kočevsko)

Podarite objem kraljici Roga

V času našega raziskovanja Kočevskega vreme ni bilo vedno na naši strani in tako smo objem jelke, Kraljice Roga, ki z obsegom že presega 600 centimetrov, pustili za kdaj drugič.

Baza 20 in bolnišnica Jelendol

Med drugo svetovno vojno je osvobodilna fronta imela v kočevskih gozdovih svoja bivališča, baze, bolnišnice in skrivališča. Sami smo ob drugem obisku Kočevskega obiskali Bazo 20 in bolnišnico Jelendol, ki sta kljub temu, da sta potrebni prenove, zelo zanimivi za raziskovanje.

Občudovanje konj na ranču Marina

Glede na to, da ima Ren zelo rad živali, tekom našega obiska Kočevskega nismo izpustili niti obiska ranča Marina. Tja smo prišli ravno v času western tekmovanja s konji in tako poleg običajnega občudovanja konj, doživeli še nekaj tekmovalnega vzdušja in predstave.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Obisk ranča Marina (izlet na Kočevsko)

Ranč Marina je zelo lepo urejen. Čeprav ga morda ne boste obiskali pa boste že zunaj lahko opazili konje, ki se pasejo na travnikih ob njem. Na ranču je mogoče tudi prespati, otroci pa se lahko udeležijo še jahalnega tabora ali pa se zapeljejo naokoli s kočijo.

Seznam še zdaleč ne vsebuje vsega, kar vam izlet na Kočevsko ponuja, a če vas je kaj od zgoraj naštetega vendarle prepričalo, da je Kočevsko vredno obiskati, boste ostale stvari zagotovo na svoj seznam doživetij lahko dodali še sami.

Še nekaj praktičnih informacij za izlet na Kočevsko

Kje spati na Kočevskem?

Na Kočevskem je na voljo precej raznih možnosti za prenočevanje, a če želite biti v Kočevju, bi izpostavila dve:

  • Bearlog hostel

Če želite biti nekje v središču in malce bolj živahnemu dogajanju, bo najboljša izbira zagotovo kar Kočevje. Kočevje sicer nima svojega hotela, a ima zato izredno lep in komaj leto dni star (odprt aprila 2017) hostel Bearlog oziroma medvedji brlog.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Odlična lokacija za spanje – Bearlog Hostel (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Jedilnica Bearlog hostla (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kuhinja v hostlu Bearlog (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kuhinja je gostom ves čas na voljo (izlet na Kočevsko)

Hostel Bearlog ima tako skupinske sobe, kot tudi privatne s svojo kopalnico, kar bo predvsem zanimivo za pare in družine. Na voljo je tudi soba za gibalno omejene.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Privatna soba v Bearlog hostlu (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

V privatnih sobah so tri ležišča (izlet na Kočevsko)

Bearlog hostel se nahaja le nekaj korakov od znamenite cerkve sv. Jerneja iz 14 stoletja, ki jo krasita dva zvonika.

Prav tako pa se hostel Bearlog ponaša s svojim privatnim parkiriščem (tako za avtomobile in motorje, ter tudi kolesarnico za kolesa), kot tudi to, da je v ceno nočitve že vključen zajtrk z lokalnimi dobrotami.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

V hostlu je vse v znamenju lokalnega – tudi hrana pri zajtrku (izlet na Kočevsko)

Glede nato, da ime hostla pomeni medvedji brlog, je celotna ureditev v stilu gozda, narave. Poskrbljeno je za vse najmanjše detajle, vključno s simpatično posteljnino, kot tudi zelo všečne spominke lokalnih proizvajalcev, ki jih je v hostlu mogoče kupiti.

Za piko na i, pa vas bo v hostlu čakalo še izredno prijazno osebje, ki je tudi pravi naslov za informacije o izletih, znamenitostih.

Več o samem hostlu si lahko najdete tudi na njihovi spletni strani tukaj. Nekaj več ocen gostov pa si lahko preberete tudi tukaj.

Koordinate: 45.640150 / 14.859347

  • Kamp jezero

Če boste Kočevje morda obiskali s šotorom, avtodomom ali morda bivalnim kombijem, pa je v bližini Rudniškega jezera na voljo tudi kamp. V njem so poleg klasičnega prostora za kampiranje na voljo še štiri hišice.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kamp jezero (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Notranjost hišic v kampu Jezero (izlet na Kočevsko)

Ima pa kamp Jezero zelo lepe sanitarije in tudi kuhinjo ter nek skupen prostor, namenjen jedilnici. Na voljo je tudi pralnica.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Jedilnica s kuhinjo v kampu jezero (izlet na Kočevsko)

Recepcija kampa se nahaja v TIC centru, v neposredni bližini, kjer najdete tudi polno informacij, kaj vse lahko v Kočevju in okolici počnete. Več o samem Kamp jezeru pa tukaj.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Recepcija se nahaja v TICu (izlet na Kočevsko)

Koordinate: 45.57483 / 014.80250

Kje in kaj jesti na Kočevskem?

V Kočevju in tudi na Kočevskem je kar nekaj raznoraznih možnosti za prazne želodčke. Glede nato, da vendarle sama nisva mogla poskusiti vse ponudbe, sva v spodnji seznam vključila nekaj gostišč, ki so nama jih priporočili domačini. Med njimi smo se v dveh ustavili tudi sami.

Koča Mestni vrh – Mestni vrh je za domačine Kočevja nekaj takšnega kot Šmarna gora za Ljubljančane. Na vrhu se nahaja tudi koča, kjer se po pripovedovanju domačinov, najde tudi kaj za pod zob.

Mestna tržnica – no ja, tukaj sicer kosila ne boste dobili, a če boste bivali v hostlu Bearlog ali morda kampu Jezero, lahko na tržnici, ki poteka ob sredah in sobotah, nakupite lokalne dobrote.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Vhod v prenovljeno tržnico (izlet na Kočevsko)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Ponudniki na tržnici in njihove dobrote (izlet na Kočevsko)

Gostilnica Falkenau – gostilnico najdemo na obrobju Kočevja. Znana je po divjačinskih jedeh in prav tukaj sem prvič poskusila medvedji golaž. Hrana je bila solidna. (Koordinate: 45.65523 / 014.84613)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Medvedji golaž (izlet na Kočevsko)

Lovska koča Pr’ Slavc – Če bi to lovsko kočo obiskala za kosilo prvi dan, bi se verjetno tukaj znašli prav vsak dan. Ne le, da je že sam ambient izredno privlačen, tudi hrana je odlična. Vsekakor priporočamo – tako za divjačinske jedi, kot ostalo! Je pa lovska koča del kompleksa ranča Marina. (Koordinate: 45.59868 / 014.80665)

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Lovska koča Pr’ Slavc nama je bila najbolj všeč (izlet na Kočevsko)

Gostilna Madronič – Gostilna se nahaja v majhen kraju Dol ob Kolpi. In čeprav jo sama nisva obiskala, so domačini povedali, da se tja pride na ribe.