V velikem loku sem se želela izogniti komentiranju in pisanju o koronavirusu, a navsezadnje sem tudi jaz podlegla vsej noriji, ki se dogaja okoli tega virusa.

V ponedeljek bi morala s Simonom leteti v Berlin – let je bil iz Ljubljanskega letališča, ki zaenkrat in na srečo še nima odpovedi poletov, z razliko od kar nekaj preostalih linij iz sosednje Italije. Odpovedi letov tako za sabo puščajo nič kaj vesele potnike, med katerimi se znajdejo primeri, ki so za organizacijo predvsem povratnega leta, odvisni od lastne iznajdljivosti. 
Kljub temu, da se doma nismo založili z maskami, razkuževalci rok in rezerv hrane, sem pred potovanjem v Berlin vendarle imela nekaj pomislekov tudi sama. Le-ti so bili daleč od strahu, da bi se s koronavirusom okužila tudi sama. Kaj pa vem, to me še najmanj skrbi, sploh če skrbiš za neko snovno higieno in se izogibaš zaprtim prostorom z veliko množicami.

Najbolj me je pravzaprav skrbelo to, da ne bi v vsej paniki prišlo do kakšnih karanten v mestih in kljub izjavam, da meje ostajajo odprte, do njihovih zaprtij. Glede nato, da bi na pot odšla sama s Simonom in bi Ren ostal v varstvu pri starih starših, si res ne želim, da bi najin prihod domov bil odvisen od dovoljenja inštitucij in raznih skrajnih ukrepov določenih državnih organov.

Poleg tega pa imeti doma triletnika, ki ima sum na astmo in vsako zimo cel kup respiratornih obolenj, zaradi kateri je dnevno na flixotidu, priznam, da mi potovanje tudi iz tega vidika ni najbolj dišalo. 

Razlog za najino potovanje v Berlin je bil turistični sejem – ITB Berlin, ki letno iz celega sveta privabi okoli 200.000 obiskovalcev. Le-tega sem sama obiskala že dvakrat – v srednji šoli in v času študija, zato sem že nekajkrat načrtovala, da bi tja odpotovala še s Simonom, da mu pokažem, kaj res pomeni pravi turistični sejem. No ja, kot kaže z načrtovanjem obiska nimava sreče, saj so ITB Berlin prav zaradi koronavirusa v zadnjem hipu odpovedali. Najino odločitev, da vendarle ostaneva doma, pa je podkrepilo še dejstvo, da je v sklopu turističnega sejma ITB Berlin potekal še popotniški festival, ki pa je bil sicer najprej zagotovljen, a so tudi tega le nekaj dni po odpovedi sejma, odpovedali – razlog pa precej ironičen… V nedeljo zvečer je bil namreč v Berlinu potrjen prvi primer okuženega s koronavirusom v Berlinu, ki je bil v stiku še z desetimi drugimi ljudmi, zaradi katerih so vsi pristali v karanteni… Prav teh deset nesrečnikov je bila ekipa organizatorjev prej omenjenega popotniškega festivala. Zaradi celotne organizacijske ekipe v karanteni jim ni preostalo drugega, kot odpoved še tega festivala.  
Kar nekaj ljudi poznava, ki so se zaradi odpovedi letal in celo zaprtju mej znašli v neljubi situaciji, kako sploh priti do doma ali pa zaradi panike v državi, kjer so potovali, skrajšali svoje potovanje in prišli domov predčasno… In tako sva se tudi midva s Simonom odločila, da sedaj, ko nihče pravzaprav ne ve, kako se bo zadeva razpletala in kako bodo ukrepale prizadete države, ki jih vidno grabi panika, raje ostaneva doma. Vseeno bolje zavreči nekaj dnevno potepanje, kot pa prav zaradi njega morebiti zapreti vrata za našo naslednjo dogodivščino z avtom, za katero upam, da se bo odvila po načrtu in da bo situacija s koronavirusom do takrat postala vsaj bolj jasna in predvidljiva, če ne celo pozabljena.

Za vse, ki se podajate na pot ali pa imate v rokah že letalske karte pa posodobljene informacije o ukrepih držav zaradi koronavirusa tukaj.