Korzika potovanje - vodič

Potovanje na Korziko, francoski sredozemski otok, je izredno popularna poletna destinacija. Zelo priljubljena je tudi med Slovenci, saj je otok ravno prav velik, da se ga lahko združi z raziskovanjem, kot tudi ležernim poležavanjem na peščenih plažah, obdanih s turkiznim morjem.

Popotniški vodič za lažje potovanje po Korziki

Kako do Korzike?

Ker Korzika ni pretirano daleč od Slovenije se veliko ljudi odloči, da se tja odpravi kar z lastnim avtomobilom, avtodomom ali motorjem – tudi mi smo se na Korziko podali z avtom. Iz Ljubljane do Livorna je namreč dobrih 600 kilometrov, plovba na trajektu (Moby Lines ali Corsica ferries) do mesta Bastia pa vam vzame še dodatne štiri ure. Tako potovanje po Korziki lahko naredite z lastnim vozilom in s seboj pripeljete še kamp opremo ter hrano, kar vam potovanje po Korziki ali zgolj počitnice, naredi še nekoliko cenejše, sploh v primeru, da na Korziko potujejo vsaj tri ali štiri osebe. Mi smo recimo za povratno karto za avto B kategorije, dve osebi in enega otroka pri Corsica ferries odšteli 280 EUR – kupili smo jo zgolj 24 ur pred odhodom.

Na Korziko pa lahko odpotujete tudi z letalom. Iz italijanskega letališča v Benetkah ali dunajskega letališča namreč vozijo nizko cenovni prevozniki. Splača se malce pobrskati za cene, čeprav je praviloma najnižje cene mogoče najti izven glavne poletne sezone.

Lahko pa na Korziko priplujete tudi s sosednjega otoka – Sardinija je iz Bonifacia, skrajnega mesta na jugu Korzike, zelo blizu, zato marsikdo odloči združiti obisk Sardinije in Korzike.

Kako po Korziki?

Potovanje po Korziki in raziskovanje je brez kakršnega koli dvoma najboljše z lastnim prevozom. Javni prevoz ni najboljši, poleg tega pa vam je z njim prikrajšan marsikateri kotiček in številni dih jemajoči razgledi ob poti. V kolikor na Korziko ne boste potovali s svojim prevozom, priporočam najem avtomobila. Mi vedno najamemo avtomobil preko strani Economy cars, saj so bili zaenkrat le-ti vedno najcenejši, a hkrati tudi dobri, ponudniki.

Korzika potovanje - vodič

Z navigacijo se boste z lahkoto znašli – še največja skrb so lahko ozke in vijugaste ceste (Korzika potovanje – vodič)

Navigacija po Korziki

Mi smo v celoti Korziko zvozili s pomočjo navigacije in sicer Garminovega Overlanderja, saj smo se posluževali tudi nekaj off-road poti/pist, ki so bile zelo dobro vrisane notri. Prav tako si brez težav lahko pomagate z google maps ali katero drugo mobilno aplikacijo. Na srečo je Korzika francoski otok in prenos podatkov poteka brez težav -seveda tam, kjer je omrežje.

Znamenitosti na Korziki

Lahko bi rekli, da so znamenitosti na Korziki zmagovalna kombinacija, saj resnično vsebujejo nekaj za vsak okus. Prekrasne plaže, spektakularni razgledi, slikovite gorske vasice, panoramske ceste, hribi in pohodniške poti, zgodovina, narava, kulinarika… S potovanjem na Korziko boste res težko zgrešili, ne glede na to, zakaj se boste tja sploh odpravili. Več podrobnih znamenitosti na Korziki pa v posebnem prispevku tukaj.

Hrana na Korziki

Ste za morsko hrano ali pa se vam nasmeh na obraz zariše ob omembi mesa, sirov? Obalni predel, sploh turistični kraji ,vam bodo postregli z okusno morsko hrano, medtem ko se boste v notranjosti lahko razvajali z lokalno vzrejenim mesom – svinjina, govedo, drobnica… Prav tako nikar ne izpustite njihovih sirov. Tudi vino in pivo ni slabo – Pietra, Serena in Colomba so tamkajšnje lokalne znamke piva – poseben pa je okus kostanja.

Korzika potovanje - vodič

Naše potovanje po Korziki je delno podprlo tudi podjetje Merkur – smo namreč že dolgoletni uporabniki njihove Brunner opreme (Korzika potovanje – vodič)

Prenočišča na Korziki?

Glede nato, da je Korzika dobro obiskana turistična destinacija, prenočišč ne manjka. Hoteli, apartmaji so na voljo v vasicah ali večjih krajih (ponudbo in cene si poglejte na booking.com), a tudi kampov na Korziki ne manjka. Res je, da izredno težko najdemo kampe tik ob obali, a nič zato, saj je Korzika tudi izven obale vredna obiska. Nas so navdušili tudi kampi v goratem predelu – tisti, ki se nahajajo tik ob tolmunčkih so sploh romantični (npr. kamp v dolini Asco in kamp Tuani v dolini Restonica). Zanimivo pri kampih na Korziki je zgolj to, da WC papirja nimajo in ga morate imeti s seboj.

Divje kampiranje se na Korziki v teoriji ne bi smelo prakticirati (vzrok so tudi pogosti požari), a praksa je vendarle nekoliko drugačna. Res pa je, da se boste zato morali malce bolj potruditi, saj je veliko poti zaprtih z zapornicami ali vsaj nazorno označenih z znaki prepovedano. Za iskanje tovrstnih mest si lahko pomagate z aplikacijo Park for night in Ioverlander.

Na trenutke se tudi zdi, da avtodomi niso več tako zelo dobrodošli, kot so bili nekoč, saj je mnogo parkirišč ob plažah zaradi omejitev višinskih zapornic, zgolj za osebna vozila. Višinske zapornice so marsikje omejene na 1,90 do 2,20 metra. Nekaj sicer najdemo tudi PZA-jev (npr. Tollare, Marina D’Albu).

Kar se tiče lokacije prenočišč je le-ta zelo odvisna od vas samih in vaših interesov. Če iščete zgolj lepe plaže in morje, bo južni del najboljši za vas. Če iščete malce več divjine bo zahodni del Korzike bolj primeren. Če vprašate naju pa se ne bi omejevala zgolj na eno lokacijo, saj je najlepše na Korziki prav to, da se po njej lahko pomikaš in raziskuješ različne dele. Če vam je vsakodnevno pakiranje odveč, priporočam, da si otok razdelite po delih – npr. tri dni za severni del, tri dni za zahodni, tri dni za južni, in od tam delate potem dnevne izlete. Vsekakor pa ne pozabite notranjosti.

Varnost na Korziki

Na Korziki smo bili skupaj celih 18 dni in prav nikoli se nismo počutili ogrožene ali v skrbeh – tudi sedaj v času virusa Covid-19 ne. Mislim, da so lahko za neuke voznike še največja skrb tamkajšnje (pre)ozke in vijugaste ceste.

Plačilne metode na Korziki

Sami imamo na potovanjih vedno nekakšno kombinacijo plačevanja z gotovino in kartico. Za manjše izdatke smo uporabljali gotovino (tržnice, mini lokalne trgovinice, tudi kampi), medtem ko smo se plačevanja s karticami poslužili na bencinskih servisih, večjih trgovinah, restavracijah (imamo Mastercard kartico).

Internet oziroma prenos podatkov na Korziki

Ker je Korzika francoski otok, z dostopom do spleta oziroma s prenosom podatkov ne boste imeli težav – izjemoma v odročnejših goratih predelih, kjer ni niti mobilnega signala.

Cene na Korziki

Cene na Korziki so nekoliko višje kot pri nas. Nekako 10-20 % v trgovinah, cene v restavracijah pa so precej bolj zasoljene. Za glavni obrok boste hitro odšteli med 20-30 EUR – izjema so turistični meniji – mi smo v Bonifaciu jedli tri hodni meni za 19 EUR in sploh ni bil slab. Pivo v trgovini je okoli 1 EUR, medtem ko boste malo pivo v restavracijah praviloma dobili za okoli 5 EUR. Za francosko štruco smo v pekarnah plačevali med 1,00 do 1,30 EUR, francoski rogljički so bili 1 EUR. Za kampe smo dajali med 22 in 29 EUR/noč (parcela brez elektrike, 2 odrasla, en otrok in spanje v avtu). Pri kampih zgolj opozorilo, da morate imeti svoj lastni WC papir.

Sporazumevanje na Korziki

Ko sem bila na Korziki 17 let nazaj praktično nihče ni znal besedice angleško. Sedaj se sicer po polžje v turističnih krajih to vseeno nekoliko spreminja, a vendarle si boste najlažje pomagali s kakšno besedo ali dve francoščine. Angleško se še vedno govori malo in slabo.

Korzika potovanje - vodič

Kopanje v tolmunčkih je prijetna poletna osvežitev (Korzika potovanje)

Najboljši čas za obisk Korzike

Če vprašate mene je najboljši čas za obisk Korzike prva polovica septembra – turistov je malo, morje je še vedno toplo, cene padejo, tudi temperatura vode v tolmunčkih je praviloma še dovolj topla za kopanje, razmere so dobre za pohodništvo. A nekako popolnega časa vendarle ni – september zna biti v hribih že precej mrzel – že mi smo v avgustu nekje zvečer imeli komaj 15°C.

Lepo na Korziki mora biti tudi maja in junija pa čeprav je morje takrat zaradi nižje temperature rezervirano bolj za pogumne plavalce. Za kakšen pobeg pred zimskim mrazom, pa Korzika ni napačna (predvsem obalni predel) niti v hladnejših mesecih – pa še cene so takrat veliko nižje, lažje pa boste čez prišli tudi z divjim kampiranjem.

Korzika z otroki

Peščene plaže, turkizno morje, bujni gozdovi z radovednimi prašički in lisičkami, polni materiala za prosto igro otrok, kar kličejo otroškega radovednega duha. Naš Ren je na Korziki resnično užival. Kopali smo se vsak dan – enkrat v morju, drugič v reki, včasih celo v reki in morju isti dan. Razdalje niso velike, zato tudi vožnje niso pretirano dolge, sploh če si boste za Korziko vzeli vsaj 12-14 dni časa. Nekateri kampi imajo tudi otroška igrala. Lahko bi rekla, da je Korzika popolna otroška destinacija.

Korzika potovanje - vodič

Korzika je popolna destinacija za otroke

Potovanje na Korziko vam lahko hitro zleze pod kožo. Neskončno vijugaste in včasih zelo ozke ceste bodo na trenutke sicer nasmeh na obraz risale bolj motoristom kot voznikom večjih avtomobilov, kaj šele avtodomom, a raznolike znamenitosti, ki jih lahko v kratkem času spoznate na Korziki, bodo zagotovo marsikoga prepričale v ponoven obisk.

Izredno vesela sem, da je delček našega potovanja po Korziki podprlo tudi podjetje Merkur – navsezadnje brez primerne kamp opreme tudi kampiranje ne bi bilo tako udobno kot sicer. Po sedmih letih uporabe njihovih Brunner stolov in mize, je bilo letošnje sodelovanje z njimi prava češnja na vrhu smetane. Prav Merkur je namreč največji zastopnik Brunner kamp opreme v Sloveniji, kjer sva naše stole in mizo kupila tudi midva. Poleg tega pa v njihovih trgovinah najdete še cel kup ostale kamp opreme, ki vam bo prišla prav na kampiranju – do konca avgusta si jo lahko zagotovite še z do 30% popustom.

Video – Korzika potovanje z avtom

Izredno vesela sem, da je delček našega potovanja po Korziki podprlo tudi podjetje Merkur – navsezadnje brez primerne kamp opreme tudi kampiranje ne bi bilo tako udobno kot sicer. Po sedmih letih uporabe njihovih Brunner stolov in mize, je bilo letošnje sodelovanje z njimi prava češnja na vrhu smetane. Prav Merkur je namreč največji zastopnik Brunner kamp opreme v Sloveniji, kjer sva naše stole in mizo kupila tudi midva. Poleg tega pa v njihovih trgovinah najdete še cel kup ostale kamp opreme, ki vam bo prišla prav na kampiranju – do konca avgusta si jo lahko zagotovite še z do 30% popustom.