Korzika znamenitosti

Znamenitosti na Korziki marsikoga tako zelo očarajo, da se tja vedno znova vrača in ob vsakem obisku svoje potovanje po Korziki nadgradi z novimi. In katere znamenitosti na Korziki so pravzaprav tiste, ki tako očarajo številne?

Najboljše znamenitosti na Korziki

Plaže

Sliši se klišejsko, ampak prva stvar zaradi katere mnogi obiščejo Korziko so plaže in Korzika je zanje res odlična destinacija. Ta francoski sredozemski otok ima skoraj tisoč kilometrov obale. Za ene najlepših na otoku veljajo Palombaggia, Santa Giulia, Pinarella, Bodri, Rondinara, Roccapina. Glede na popularnost je tam sploh v glavni poletni sezoni pričakovati ogromno ljudi, kar velikokrat zasenči vse lepote, zato tudi manj znane in obiskane plaže niso prav nič slabše, sploh če niste pretirani ljubitelji gneče.  Po fotogeničnosti se morda res ne morejo primerjati z najbolj popularnimi, a za mirnejše poležavanje in skok v morje bodo vsekakor odlična alternativa.

Bonifacio

Korzika ima cel kup mestec (Ajaccio, Calvi, Bastia, Porto Vecchio), a mesto brez katerega na Korziki nikakor ne gre in bi ga lahko uvrstili med najbolj znane in obiskane znamenitosti na Korziki, je brez kakršnega koli dvoma Bonifacio. Vpet na 70 metrov visoki pečini iz sedimentnega krednega apnenca, kjer se nahaja mesto za obzidjem oziroma citadela, je res dih jemajoč prizor, sploh če se zanj zgodaj zjutraj odpravite peš do svetilnika na rtu in ga občudujete obsijanega s prvimi sončnimi žarki, ko drugi še spijo. V jasnem vremenu pa se od tam vidi tudi obala Sardinije.

Hribi

Korzika je vulkanskega nastanka in je s svojimi dvajsetimi vrhovi, ki presegajo 2000 metrov nadmorske višine, najbolj hribovit otok v Sredozemlju. In če nekateri obiščejo Korziko zaradi plaž, se marsikdo na otoku znajde zaradi pohodništva. Na Korziki najdemo namreč eno najbolj cenjenih, spektakularnih in bojda najlepših pohodniških poti v celi Evropi – GR20. Pot, v skupni dolžini 200 kilometrov, vas bo popeljala do čudovitih razgledov, med drugim tudi do jezera Melu in Capitellu, ki ni prezahteven vzpon in ga priporočam vsem, ki ste radi aktivni – seveda ne pozabite na primerno obutev.

Menhirji in neolitsko središče Filitosa

Na prvi pogled se mogoče zdi, da je Korzika primerna samo za ljubitelje narave, ampak na otoku najdemo najlepše in največje neolitsko središče v Evropi Filitosa, ki datira v peto tisočletje pred našim štetjem. Čeprav večina res obišče prav Filitoso, pa so na Korziki še druga področja z menhirji in celo dolmeni. Najboljše ohranjen dolmen na Korziki je Dolmen de Funtanaccia, zgrajen iz 6 metrov visokih šestih granitnih blokov ter kamnite plošče za streho.

Otočje Lavezzi

Otočje Lavezzi je čudovit narodni park, nedaleč stran od Bonifacia. Izlet z ladjico vam ne bo razkril zgolj rajskih zalivov s turkizno barvo morja, temveč tudi vso veličino pečine, na kateri stoji Bonifacio, mesto z neosvojljivo trdnjavo, ki jo je po uspešni pomorski odpravi konec 9. stoletja zgradil Bonifacio II. Toskanski, po katerem je mesto dobilo tudi svoje ime.

Gorske in obmorske vasice

Bolj kot mesta so me na Korziki pritegnile majhne vasice. S svojo kamnito podobo, cvetočimi grmi, trgovinicami, prodajalnami in lokali so tako mamljive, da kar kličejo po sprehodu. Korzika ima pravzaprav 365 vasi, tako da imate z njimi lahko delo celo leto. A za najlepše veljajo Ota, Nonza, Porto, Sartene, Ghiosi, Piana, Evia, Tollare, Centuri – slednja velja celo za najlepšo na Korziki. Ne pozabite niti na Corte.

Soteske, tolmuni in slapovi

Obožujem morje, a na Korziki sem komaj čakala, da iz plaž pobegnemo nekam v hribe, najdemo tolmunček in uživamo obdani z zelenjem, prijetno temperaturo in v kotičku, kjer smo lahko sami. Nikar ne zamudite notranjosti Korzike – če ne drugega se zapeljite po soteski Asco ali Restonica in se potem povzpnite na jezero Melu – čudovito!

Plavanje v reki in tolmunih je na Korziki praktično možno povsod, a meni osebno je bilo najlepše v tolmunih pod vzponom na jezero Melu in pri starem mostu Albertacce. Tudi Piscine de Cavu so lep postanek, sploh če iščete zelo toplo vodo. Pri jezu Barrage de l’Ospedale najdete tudi slapove Ghjaddu (2,5 km v eno smer).

Prelazi in planine

Brez razgledov ni prave Korzike in slikovitosti temu otoku res ne manjka, četudi prizori niso povezani z obalo. Lahko bi rekli, da je Korzika otok prelazov in vijugastih cest, ki bodo navduševale z vsakim ovinkom. Nikar ne zaključite svojega potovanja po Korziki brez da bi prevozili vsaj en prelaz – nekaj idej; Col de Vergio, Col di Illarata, Col de la Vaccia, Col de San Petru, Bocca di Baveda.

Prelaze lahko nadgradite še z obiskom planot in planin – mi smo obiskali dve; Plateu de Gjuverino in Plateau du Cuscionu. Izredno lepo, slikovito in sploh super za pohodništvo ter za povsem drugo sliko Korzike.

Prašički

Ena največjih znamenitosti na Korziki in verjetno tudi nepozabnih stvari so zagotovo tamkajšnji prašički, ki se prosto sprehajajo po notranjosti otoka, blokirajo ceste, parkirišča in so na sploh zelo radovedni in prav nič plašni.

Korzika znamenitosti

Brez prašičkov na Korziki ne gre (Korzika znamenitosti)

Hrana in pijača

Hrana v Franciji ima svoj sloves po celem svetu in tudi na Korziki se ne je slabo. Korzika ima svoje sire, vino, pivo. Sami gojijo govedo, drobnico, svinjino in tako je ponudba v notranjosti sploh primerna za ljubitelje mesa. Ker pa ima Korzika tako veliko obale pa so seveda obalni predeli odlična priložnost za uživanje v ribah in morskih sadežih. V notranjosti so znani tudi po divjem prašiču iz katerega delajo obare, enolončnice, salame, pašteto.

Obrambni stolpi

Z vožnjo po Korziki, predvsem po polotoku Cap Corse, na severnem delu otoka, boste lahko videli kar nekaj starih obrambnih stolpov. Le-ti so iz časa Genovske republike s katerimi so se na otoku zaščitili pred barbarskimi pirati.

Pokrajina Les Calangues

Pokrajina na Korziki je zelo raznolika, a Les Calangues si zasluži povsem svojo pozornost. Vožnja po ovinkasti cesti, skozi formacije rdečega granita je izredno doživetje. Vse skupaj je še toliko lepše, če vam obisk Les Calanguesa uspe izvesti ob sončnem zahodu, ko se rdeče skale pretvorijo v ognjene podobe – magično!

Brezpotja in off-road

Tisti, ki imamo doma terenca, vemo, da je Korzika odlična destinacija tudi za tovrstne avanture in doživetja. Čeprav se Korzika počasi zapira z zapornicami in je tovrstnih poti vedno manj, se vseeno še da najti kar nekaj pist, ki bodo nasmeh na obraz risale voznikom. Lahko se zapeljete do nekaterih plaž, ki so dostopne le s 4×4, kot so Saleccia, Lotu in Ghignu – na zadnji smo se znašli tudi mi. Nismo pa izpustili niti Piste des Seigneurs, ki si zaradi težavnosti na trenutke kar zasluži svoje ime, a je vredna vsake minute in potnih kapelj. Nekaj lepih poti pa smo našli kar tako, mimo grede med vožnjo.


Tudi sama sem se že drugič znašla na Korziki, otoku lepote, kakor ji pravijo domačini, in če sem se morda prvič vsega skupaj lotila bolj turistično in se večinoma osredotočala na plaže, pa je naše letošnje potovanje šele poskrbelo za tisto celotno sliko Korzike. Korzika nas je navduševala z razgledi, odročnimi potmi, tolmunčki, gorskimi vasicami in divjino. Znamenitosti na Korziki so tako raznolike, da vam lahko zgolj svetujem, da naj se vam na vašem potovanju po Korziki ne mudi preveč, saj si je zanje res vredno vzeti čas.

Več praktičnih nasvetov za potovanje na Korziko pa v popotniškem vodiču tukaj.

Video – Korzika z avtom in tamkajšnje znamenitosti