Transromanica, Saško-Anhalt, Nemčija potovanje

Že od nekdaj me je privlačila zgodovina. V srednji šoli sem se celo nekaj časa spogledovala s študijem le-te, a na koncu je vseeno prevladala moja ljubezen do turizma. A ne glede nato, zanimanje do zgodovine ni povsem usahnilo, zato si na vseh potovanjih vedno rada ogledam in spoznam tudi tovrstne znamenitosti.

Ko sva od organizacije Transromanika dobila povabilo o sodelovanju, nisva dolgo razmišljala in se tako s Simonom po družinskem potovanju v New York podala še na ogled nekaterih romanskih zgradb v nemški regiji Saško-Anhalt, vključno s tamkajšnjim glavnim mestom Magdeburg, južno od bolj poznanega Berlina. 

Mnogim je nemška regija Saško-Anhalt znana po reformaciji. V kraju Wittenberg je namreč Martin Luther 31. oktobra 1517 na vrata katedrale zabil 95 tez proti prodajanju odpustkov, s katerim je sprožil novo obdobje reformacije oziroma protestantizma, ki je zelo pomembno obdobje tudi za Slovence. V tem obdobju je namreč Primož Trubar napisal Abecednik in Katekizem – prvi tiskani knjigi v slovenskem jeziku.

A Saško-Anhalt regija je zanimiva še za cel kup ostalih krajev in znamenitosti, ki se znajdejo na kulturni poti Transromanika. Vsega skupaj jih tu najdemo kar 88, a v petih dneh sva jih s Simonom spoznala le nekaj.

9 romanskih znamenitosti na seznamu Transromanika, vrednih ogleda

  • Samostan Jerichow

Samostan Jerichow je pravzaprav cerkev, saj v njem nikoli niso bivali menihi, temveč kanoniki – izvedenci za cerkveno pravo. Zaradi izgleda, ki spominja na samostan, pa so jo poimenovali kar v samostan.

Nastanek sega v 12. stoletje in gre za eno najstarejših opečnatih zgradb v severnem delu Nemčije. Čeprav je večina zgradbe sedaj v stilu zgodnje gotike pa je romanski slog še vedno viden v tamkajšnjih dveh zvonikih in baziliki.

Od vseh romanskih znamenitosti, ki smo jih videli, je name prav samostan Jerichow naredil največji vtis. Mogočni opečnati zidovi in oboki, so me povsem prevzeli. Poleg tega pa se je zaradi ostale ponudbe tukaj mogoče tudi dlje zadržati – na parkirišču je lokalna restavracija, v samem kompleksu pa si lahko ogledate tudi manjši muzej izdelovanja opek, otroci se lahko kratkočasijo na igralih, v tamkajšnji kavarni pa si lahko privoščite kaj sladkega in pri tem opazujete mogočno opečnato zgradbo. Ne pozabite si ogledati tudi tamkajšnjega zelenjavnega vrta.

Samostan Jerichow je odprt od torka do nedelje.

  • Katedrala v mestu Magdeburg

Magdeburška katedrala je protestantska katedrala in je najstarejša gotska katedrala v Nemčiji. S svojima dvema zvonikoma je vidna že od daleč. Čeprav je bila skoraj v celoti porušena v času 2. svetovne vojne pa so jo kasneje povsem obnovili. Zaradi svoje podobe in pomembnosti je simbol mesta Magdeburg, ki je glavno mesto nemške regije Saško-Anhalt. V njej je pokopan tudi vladar Oton I. Veliki, ki je že leta 937 na tem mestu zgradil samostan in kasneje tudi cerkev.

Zaradi dolge gradnje je vidnih kar nekaj stilov, med katerimi prevladuje gotski, a pogled na kor nam razkriva, da je bila cerkev nekoč tudi romanska.

V kolikor imate možnost, se povzpnite na vrh enega od zvonikov, saj se tam res lepo vidi sprememba stilov skozi stoletja gradnje. Poleg tega pa se z vrha vijejo čudoviti razgledi na mesto Magdeburg, reko Elbo in okolico.

Vzpon na stolp je mogoč le vodeno in sicer ob petkih (17-ih), sobotah (15-ih) in nedeljah (12-ih). Ogled traja eno uro in stane 5 EUR/osebo. Vodenje žal poteka le v nemškem jeziku.

  • Katedrala v mestu Halberstadt

Katedrala se prvič omenja v letu 804, v času Karla Velikega. Kasneje je tu stala romanska cerkev, katere stil je viden še danes. A gledano v celoti dandanes katedrala velja za gotsko. Kljub temu, da je bila v času 2. svetovne vojne katedrala močno poškodovana, so jo po vojni povsem obnovili.

Poleg same katedrale, kjer je bil posnet tudi prizor iz filma »Monuments men« z igralcem George Clooney-em, je vredna ogleda tudi zakladnica, ki vsebuje preko 650 primerkov – vse od 5.stoletja do 18. stoletja., kar jo uvršča med eno največjih srednjeveških zakladnic na svetu.

  • Katedrala v mestu Merseburg

Mestna katedrala Merseburg je nekoč bila zgrajena v romanskem stilu, katerega še danes lahko opazimo v cerkvenih zvonikih in koru, a prevladujoč stil je vendarle gotika. Dandanes katedralo uvrščamo med najboljše zgodovinske in umetnostne primerke v regiji Saško-Anhalt. V glasbenem krogu pa je katedrala poznana tudi po orglah in tamkajšnjih koncertih.

V sklopu katedrale si lahko ogledate tudi zakladnico.

  • Grad Querfurt

Čeprav je grad Querfurt znan kot filmski grad, saj so ga že večkrat uporabljali pri snemanju raznih filmov, pa je grad zaradi svoje velikosti znan kot največji grad v osrednji Nemčiji. Grad velja za enega najbolje ohranjenih in najlepših srednjeveških primerkov na nemški romanski poti.

  • Samostan v kraju Memleben

Nekoč beneditkinski samostan je bil ustanovljen v 10. stoletju. Kljub temu, da ga je v 18. stoletju skoraj v celoti uničila strela pa je dandanes celotna posest odprta za javnost. Da se je samostan znašel na romanski poti in s tem na seznamu Transromanika ima zasluge ohranjena kripta, zgrajena v poznem romanskem slogu.

V samostanskih prostorih je mogoče obiskati muzej, ki predstavlja lokalno in samostansko življenje nekoč, kot tudi gostujočo razstavo o samostanskih zakladih.

Za skupine pa v samostanu po predhodnem dogovoru pripravljajo tudi samostansko kosilo oziroma večerjo in hiter preizkus v srednjeveškega pisanja.

  • Grad Neuenburg

Grad Neuenburg je bil zgrajen v začetku 11. stoletja, a verjetno je v njem najbolj zanimiva prav dvonadstropna romanska kapelica, ki je omogočala, da se med bogoslužjem nižji sloj ni mešal s plemstvom. A poleg kapelice so tukaj še sobane, vinski muzej, ki opozarja na pomembnost predelave vina na tem področju skozi stoletja, in prav posebna sobana za otroke, kjer z oblačili in drugimi rekviziti tudi najmlajši obiskovalci za kratek čas postanejo vitezi, kralji in kraljice.

Najlepše je obiskati grad tako, da se iz kraja Freyburg peš podate skozi vinograde, ki vam ponujajo še krasne razglede.

  • Grad Rudelsburg

Čeprav je grad Rudelsburg dandanes ruševina, pa je del njega vendarle spremenjen v restavracijo, viteško dvorano in poročno kapelico. Kot vsak pravi grad ima tudi ta svoj obrambni stolp, s katerega se vijejo razgledi na reko Saale in okolico. Grad je priljubljena postajanka tako za lokalno prebivalstvo kot tudi turiste, saj leži na romanski poti (Strasse der Romanik), ki je del Transromanike.

  • Katedrala v mestu Naumburg

Čeprav je bila katedrala Naumburg zgrajena v 13 stoletju, pa je le-ta eden lepših primerkov poznega romanskega obdobja. Nedolgo nazaj, natančneje meseca julija 2018, je bila zaradi svoje pomembnosti uvrščena tudi na seznam UNESCO.

Kljub temu, da me zgodovina zelo zanima, pa sem bila vseeno vesela, da je naš program vseboval še razne druge aktivnosti, ki so dodatno popestrile naš roadtrip in zaradi katerih se nemško regijo Saško-Anhalt zagotovo splača še kdaj obiskati. Več o ostalih aktivnostih pa kmalu tudi na blogu.

Kaj sploh je Transromanika?

Vse zgoraj omenjene romanske znamenitosti najdemo na seznamu Transromanika. Transromanika je pravzaprav organizacija, ki v Evropi skrbi za dediščino romanskih ostankov. Trenutno se na seznamu Transromanika znajde preko 300 zgodovinskih zgradb iz devetih držav, kjer so vidni sledovi romanskega obdobja.

V Evropi je bilo ogromno romanskih zgradb, a se jih je zaradi kasnejšega gotskega vpliva in predelave marsikatera povsem izgubila ali pa so vidni zgolj manjši elementi.

Leta 2003 je bila ustanovljena organizacija Transromanika, katere cilj je povezati romanske ostanke. S strategijo obstojnosti jih želi narediti dostopne za turiste in s tem spodbuditi razvoj turizma v regiji, kjer se te romanski ostanki nahajajo. V letu 2007 je bila Transromanika s strani Evropskega sveta nagrajena z nazivom »Kulturna pot«. Več o Transromaniki si lahko preberete tukaj.

Romansko obdobje

Romansko obdobje je evropski umetnostni slog, ki se je začel v 11. stoletju in trajal do začetka 13. stoletja. Gre za bolj ali manj samostansko umetnost, med katerimi najbolj izstopa bazilika. Romansko stavbarstvo prepoznamo po debelih zidovih, ozkih oknih, velikih portalih in močnih stebrih.