Leskovac, Srbija, hotel Groš

Včerajšnji dan je bil dvakrat daljši od pričakovanega, saj sva se namesto dobrih osem ur iz Slovenije do Leskovca vozila kar 15! Ni kaj, boljšega dneva za najin roadtrip si res ne bi mogla izbrati.

Prav s 1. avgustom so na dopust namreč odhajali Italijani in Bavarci. Temu primerno so Hrvaške in Srbske avtoceste doživljale pravo migracijo narodov. Veliko Turkov, Bolgarov in Srbov namreč dela v Nemčiji oz. Italiji in se tako med počitnicami vrača domov.

Če do sedaj nisva vedela, kakšno bogastvo je imeti posteljo v avtu, so nama vsi zastoji na poti, to dodobra pokazali. V več kilometrskih nepremičnih kolonah sva stala vsaj petkrat. Razlog pa cestninske postaje, meje ali prometne nesreče. Medtem ko so se drugi dolgočasili, sva midva malce poležavala in jaz tudi velikokrat zadremala. Postelja v avtu je zakon in pravi luksuz!

Glede na to, da sva prvo najino noč načrtovala v Leskovcu, kjer bi si privoščila pozno kosilo tamkajšnjih specialitet z žara, sva zaradi vseh zastojev skoraj da že zamudila večerjo.

To, da sva se želela ustaviti še v Nišu in si pogledati znamenito kostnico, so bile zgolj pobožne želje – če bo za nazaj stanje na cestah boljše, si to opcijo še vedno puščava odprto. Bomo videli.

Leskovac, Srbija, hotel Groš

Znameniti leskovaćki čevapčiči, uštipci in dunjevača (Leskovac, srbija)

V Leskovcu sva si rezervirala sobo v hotelu Groš. Bolj kot zaradi sobe, sva se tu nastanila zaradi istoimenske etno restavracije. Kljub temu, da restavracija Groš velja za eno boljših v mestu, pa je za naš žep še vedno zelo poceni. To, da sva se po celodnevni vožnji mastila z dobrotami z žara in velikim nasmehom na obrazu, pa je verjetno jasno že vsem!

Leskovac, Srbija, hotel Groš

Oba se strinjava, da je sem vredno še kdaj priti (Leskovac, Srbija)

Hotel Groš

Dober hotel za nezahtevne goste, ki vedo, da se za ugodno ceno ne pričakuje pretiranega luksuza. Kljub temu, da je sobe že načel čas, so bile sorazmerno čiste. Hotel ima soliden zajtrk, je na dobri lokaciji, ima brezplačno parkirišče in uporabo brezžičnega interneta. Najboljše pri vsem pa je to, da je v sklopu hotela tudi odlična etno restavracija. Če bova še kdaj v Leskovcu, se zagotovo še vrneva. Več o hotelu Groš tukaj.

Leskovac, Srbija, hotel Groš

Skromne, a solidne sobe v hotelu Groš (Leskovac, Srbija)

Cena: 25 EUR/ dvoposteljna soba z zajtrkom

Etno restavracija Groš

Če ste v Leskovcu morate to restavracijo zagotovo obiskati. Ambient je urejen v tradicionalnem Srbskem slogu, na jedilniku pa se praktično znajde celotna srbska kulinarika. Odlična cena je le dodaten bonus k slastnim dobrotam z žara! Restavracija Groš je izredno popularna pri domačinih in sva komaj še dobila prosto mizo za dva. Rezervacija je ob večerih več kot dobrodošla.

Leskovac, Srbija, hotel Groš

Tradicionalni ambient v restavraciji Groš (Leskovac, Srbija)

Čevapčiči (10 kosov) na kajmaku : 350 dinarjev (2,92 EUR)
Ustipak (ogromne mesne kroglice): 110 dinarjev/kos (0,92 EUR)
Pečena paprika: 30 dinarjev za tri kose (0,25 EUR)
Zeljnata solata: 40 dinarjev (0,33 EUR)
Šopska solata: 150 dinarjev (1,25 EUR)
Dunjevača 0.05 (rakija iz melone): 90 dinarjev (0,75 EUR)
Točeno pivo 0,50 litra: 140 dinarjev /1,17 EUR)

Cestnine:

Hrvaška: 122 kun (17 EUR)
Srbija: 1170 dinarjev (9,83 EUR)

Cestnine se lahko plača tudi s kartico (Maestro, Mastercard, Visa) ali evri. Priporočava plačevanje v domači valuti ali s kartico. Plačevanje z evri je zaradi slabega menjalnega tečaja dražje.