Izlet v Ljubljano

Bi šli v Ljubljano na izlet ali kar na mestni oddih oziroma city break? Sama priznam, da si kaj takšnega pred situacijo z novim koronavirusom nisem znala niti predstavljati. A glede nato, da smo letos precej omejeni s potovanji sem vendarle začela razmišljati, da city break v Ljubljani morda sploh ni tako slaba ideja – sploh za kakšen krajši pobeg v dvoje.

Vsaj 20 razlogov za več dnevni izlet v Ljubljano

Ljubljana je ravno prav majhna oziroma velika

Če imamo pri drugih prestolnicah vedno težavo, da so velike in s tem zamudne za raziskovanje, je Ljubljana zaradi krajših razdalj veliko bolj obvladljiva ter za ogledovanje precej manj stresna in naporna. Morda se nekomu na prvi pogled zdi Ljubljana »premajhna«, da bi se v prestolnico bilo vredno odpraviti za več kot en dan, a ko jo boste začeli raziskovati, boste ugotovili, da je s svojo raznoliko ponudbo Ljubljana brez sramu kos večjim prestolnicam. 

S kolesom ali peš

Stvar, ki mi je pri Ljubljani zelo všeč je ta, da stari del mesta lahko raziskujemo kar peš, saj so tiste najbolj atraktivne znamenitosti res zelo blizu. A četudi se morda znajdete na obrobju mesta, se boste v središče še vedno brez problema lahko podali kar s kolesom.

Vodni športi na Ljubljanici

Tako kot se je sama Ljubljana v zadnjih letih bliskovito razvijala, se je tudi življenje na Ljubljanici zelo spremenilo. Ljubljanica je postala sila privlačna in vsaj zame ni nič lepšega, kot mesto spoznati tudi z nekoliko drugačne perspektive. Lahko se odločite za vožnjo z barko oziroma ladjico ali pa se podate na malce bolj aktivno vodno doživetje in si izposodite kanu. Morda pa naredite tako kot sva midva že nekajkrat in se na SUPu odpravite vse do Tromostovja in še dlje – morda celo na sladoled. Če se za najem supov ali pa za vodeno supanje do središča mesta odločite pri SUP klubu, vam ne bo žal – midva še nisva bila razočarana.

Obisk botaničnega vrta

Ste sploh vedeli, da ima Ljubljana svoj botanični vrt, ki neprekinjeno deluje že vse od leta 1810? Vstop v botanični vrt je povsem brezplačen (doplačilo je zgolj za tropski rastlinjak), zato se vanj lahko zatečete zaradi sence, se za krajši čas odmaknete od mestnega vrveža in si v simpatični kavarnici pod krošnjami privoščite kaj osvežilnega. Lahko se udeležite tudi delavnice, kjer boste med saditvijo medenih rastlin, izvedeli marsikaj zanimivega. V botaničnem vrtu je mogoče kupiti tudi razne sadike, med katerimi so sadike vrtnice Ljubljana nekaj povsem unikatnega. Ljubljana ima oznako čebelam prijazno mesto in ker jo velikokrat poimenujejo bela Ljubljana, ima prestolnica čisto svojo belo vrtnico Ljubljana. Le-ta ima odprt cvet, kar sredico dela lahko dostopno čebelam. Vrtnico Ljubljana lahko opazite tudi v različnih mestnih parkih.

Romantični piknik na Špici

Vsi, ki imate radi pravo poletno vzdušje res morate obiskati Špico. Nekoč je bilo na tem predelu kopališče, a po prenovi (ki jo krasi špica) je hitro postala priljubljeno zbirališče med domačini. Posedanje na stopničastih terasah, v kavarni Špica ali poležavanje na travi je res idealno za vroče poletne dni. Da bo vse skupaj potekalo še malce drugače in za odtenek bolj romantično, pa si pred tem v kakšnem izmed TICov, rezervirajte piknik košarico z okusnimi dobrotami, ki vas pričaka v kavarni.

Zanimive podrobnosti in stari mestni trači

Prav zanimivo je, kako si v tujini velikokrat za spoznavanje mesta rezerviramo voden ogled, kjer v uri ali dveh izvemo najboljše kar mesto ponuja in se spoznamo z zgodovino ter zanimivimi podrobnostmi. Da bi kaj takšnega storili v Ljubljani se morda res sliši smešno, a midva s Simonom sva naredila prav to in se šele takrat dodobra zavedela, kako slabo res poznava Ljubljano. Najin vodnik je bil fantastičen in namesto, da bi nama nizal suhoparna dejstva, se raznih zgodbic, ki jih v Ljubljani res ne manjka, kar nisva mogla naveličati. Priporočam!

Nekaj bonbončkov (za ostale pa boste morali na ogled):
  • Nad kipom Franceta Prešerna najdemo njegovo muzo, ki pa ima golo oprsje. Ker je bila nekoč golota tabu, so zaradi tega ženske pletle zanjo puloverje in prosile mimoidoče, naj splezajo na kip in jo oblečejo, da jo ne bo zeblo.
  • Kongresni trg se je med vojno spremenil v njivo, kjer so sadili krompir in tako vsaj na nek način poskrbeli za samooskrbo.
  • V mestih so se včasih tržnice odvijale na mostovih (ne samo v Ljubljani), saj mostovi niso bili smatrani kot del mesta in so se tam prodajalci izognili plačilu davka.
  • Ljubljanska zastava je zelena in bela, kar pravzaprav ponazarja meglo nad zeleno Ljubljanico.

Arhitekt Jože Plečnik

Izredno zapuščino Ljubljani je pustil arhitekt Jože Plečnik, ki pa ni ustvarjal samo v naši prestolnici. Bil je izredno cenjen tudi na Dunaju in Pragi. Njegovo življenje in delo boste najbolje spoznali z obiskom in vodenim ogledom njegove hiše. Name je ogled naredil velik vtis – morda tudi zaradi odličnega vodnika, ki nas je preko zgodb popeljal skozi življenje ekscentričnega in na nek način precej čudaškega genija. Ko boste enkrat obiskali Hišo Jožeta Plečnika, bo tudi pohajkovanje med njegovimi deli v središču Ljubljane dobilo povsem drugačno dimenzijo in vrednost.

Raznovrstna kulinarična ponudba

Kulinarična ponudba v Ljubljani je v zadnjih letih doživela izjemen razcvet. Če smo se morda včasih pritoževali nad ponudbo, jo je v mestu sedaj toliko, da se je pravzaprav težko odločiti kje bi razvajali svoje brbončice. Na svoj račun boste prišli ljubitelji ulične prehrane, kot tudi gurmani, ki prisegate na vrhunsko kulinariko – navsezadnje se Ljubljana lahko pohvali tudi s svojo čisto prvo Michelinovo zvezdico (Restavracija Atelje). Lahko pa v Michelin vodniku najdemo še nekaj preostalih restavracij iz Ljubljane in Osrednje regije, ki se lahko pohvalijo s posebnimi priznanji Bib Gourmand, The Plate in s priznanjem za trajnost – vseh skupaj je takšnih kar 16! V sklopu paketov, ki jih lahko rezervirate na Turizmu Ljubljana, pa bo zagotovo zanimivo tudi doživetje, kjer chef TaBar-ja kuha za vas. 

Unikatna doživetja

Ljubljana je polna unikatnih doživetij, a eden izmed njih me je še posebno očaral. Gre pravzaprav za povsem nov produkt, ki je nastal izpod rok skupine Kaval ter njihove restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu. Večerja v grajskem vinogradu, kjer je poleg romantičnega ambienta in vrhunske kulinarike (chef Igor Jagodic) poskrbljeno tudi za idilično romantično vzdušje, je kot bi odpotoval daleč stran v vinogradno pokrajino, kjer res pozabiš, da se pravzaprav nahajaš v samem središču mesta. Ker gre za precej velik organizacijski zalogaj bodo tovrstne večerje z datumom določene vnaprej, zanje pa bo potrebna tudi prijava. Predlagam, da za termine pobrskate na spletni strani Kavalgroup.si.

Številne prireditve in dogodki

Ne glede na to, kdaj obiščete Ljubljano je le-ta polna raznih dogodkov, prireditev in festivalov. Sploh poletje ima prav posebno energijo, saj se vse preseli na ulice in razna dvorišča ter parke. Obiščite Odprto kuhno, si poglejte film pod zvezdami, občudujte svetlobno gverilo, se predajte glasbi in uživajte v predstavah uličnega gledališča.

Sončni razgled ob vinski degustaciji

Razglednih točk, kjer lahko občudujte Ljubljano je v mestu kar nekaj, a mnogi prisegajo na novo razgledno ploščad, ki je nastala v sklopu odprte grajske vinoteke Strelec na Ljubljanskem gradu, kjer strežejo izključno s Slovenskimi vini. Je lahko sploh še kaj bolj romantičnega kot ob sončnem zahodu uživati ob kozarčku slovenskega vina in gledati mestne strehe obarvane v zlato barvo?

Pravi poletno morski utrip

Poletje v Ljubljani ima zame res en poseben občutek. Ko se sprehajam po levem ali desnem bregu Ljubljanice, ki se vije pod grajskim gričem, in se iz številnih lokalov sliši glasba, smeh ljudi, nazdravljanje ter se širi dobra volja, mi pri srcu postane toplo. Vse skupaj postane še bolj čarobno ob večerih, kjer piko na i doda še razsvetljava. Vedno znova si v takih trenutkih rečem, kako res lepo je naše mesto.

Ko kava postane umetnost

Kot ljubiteljica kave, ki se ne zadovolji s prežgano kavo, me veseli dejstvo, da je v Ljubljani mogoče najti kar nekaj dobrih kavarn, ki res vedo, kaj je dobra kava. Sploh pa sem vesela, ko si baristi za nas radovedneže vedno znajo vzeti čas in nas še dodatno izobrazijo o načinu predelave, praženju, pripravi. Bolj ko se v to poglabljaš, bolj ti je jasno, da je priprava kave prava umetnost in da si resnično zasluži večjo veljavo in nenazadnje tudi znanje pri pripravi. Z dobro kavo nikakor ne boste zgrešili v kavarni Stow, ki jo najdete v Mestnem muzeju.

Sproščanje v senci

Bela Ljubljana, zelena Ljubljana – Ljubljana ima kar nekaj vzdevkov in šele ko nanjo pogledaš s ptičje perspektive oziroma razgledne točke, se zaveš, kako res zelena je naša prestolnica. Kar nekaj je kotičkov, kjer se lahko umaknete pred vročino in sončnimi žarki. Druženje v Trnovem ob Ljubljanici, kjer se vrbe priklanjajo reki, je meni eno najljubših kotičkov, a nič slabše ni niti v botaničnem vrtu ter v največjem ljubljanskem parku Tivoli, v Mostecu, na Koseškem bajerju…

Poletna osvežitev na kopališčih

Ljubljanica res morda ni primerna za poletno osvežitev (razen če padete vanjo s supa), zato pa ima Ljubljana kar nekaj kopališč, kjer se lahko osvežite. Za vse, ki prisegate na naravno, pa boste košček raja zagotovo našli tudi ob reki Savi, kjer ima Ljubljana svojo naravno plažo.

Pohodniške poti

Marsikdo je tudi na dopustu aktiven in Ljubljana ima cel kup možnosti, kjer boste dodobra lahko poskrbeli za vzdrževanje vaše kondicije. Lahko se povzpnete na Rožnik, Šmarno goro, Golovec, se podate po PSTju (Pot spomina in tovarištva). Lahko se podate nekoliko ven iz mesta in obisk Ljubljane združite z okoliškim hribovjem, med katerimi je zelo popularna Grmada in Sv. Lovrenc nad Polhovim Gradcem, Planina nad Vrhniko, Koreno nad Horjulom, Sv. Ana nad Podpečjo. Zelo je lepo tudi v Peklu pri Borovnici, ki ga lahko združite še z obiskom Tehničnega muzeja Slovenije.

Številni kulturno umetniški hrami

Središče Ljubljane je polno tudi z raznimi muzeji in galerijami, kjer bodo na svoj račun prišli vsi, ki jim tovrstni kulturno umetniški hrami polnijo dušo. Če se želite spoznati z zgodovino Ljubljane ne smete zamuditi lepo urejenega mestnega muzeja, kjer hranijo tudi znamenito leseno kolo z osjo, staro kar 5.200 let. Zelo simpatičen je tudi Prirodoslovni muzej Slovenije ter Slovenski železniški muzej, sploh če boste mestni oddih v Ljubljani delali z otroki. Ne moremo niti mimo moderne in narodne galerije.

Namestitve za vsak okus in žep

Zaradi velike turistične popularnosti, ki jo je bila Ljubljana deležna pred novim koronavirusom, je mesto vsako leto znova dobivalo nove ponudnike namestitev. Sedaj v Ljubljani vsak najde nekaj zase – od hostlov do luksuznih hotelov. V času najinega mestnega oddiha v Ljubljani sva se pobliže spoznala s ponudbo butičnega hotela Cubo, ki se nahaja ob Kongresnem trgu. Najina soba je imela celo pogled na Ljubljanski grad.

S ponudbo bogato zaledje Ljubljane

Oddih v Ljubljani pa je zanimivo združiti tudi z obiskom nekaterih okoliških krajev, sploh če ste iz drugega dela Slovenije. Midva sva se odločila za enodnevni izlet v Litijo in okolico.

Rudnik Sitarjevec

Rudo na področju rudnika Sitarjevec v Litiji so kopali že več tisoč let nazaj, a prvič se pisno rudnik omenja v 16. stoletju. Z vmesnimi prekinitvami je rudnik deloval vse do leta 1965, ko so ga dokončno zaprli. Odkar je bil del rudnika preurejen za turistični obisk (december 2017), sva si ga s Simonom želela ogledati in končno sva našla tisti pravi čas tudi zanj. Vsega skupaj ima rudnik 40 kilometrov rovov, od katerih pa je sedaj odprto približno 100 metrov – ogled je omogočen tudi z invalidskim vozičkom, posebno vodenje s Sitarjevčkem pa je na voljo še za otroke. V uro dolgem vodenem ogledu se sprehodimo po izvoznem rovu, po katerem so po tirnicah vozili izkopano rudo – predvsem svinčevo in živosrebrno.  V rudniku je bilo mogoče najti več kot 60 različnih mineralov, zaradi česar je bil le-ta edinstven v svetovnem merilu.

Grad Bogenšperk

Le nekaj kilometrov stran od rudnika Sitarjevec pa se nahaja tudi grad Bogenšperk. Ker je bil nekaj let v lasti Janeza Vajkard Valvasorja, ga mnogi imenujejo kar Valvasorjev grad. V njem je bil natisnjen tudi prvi izvod Slave Vojvodine Kranjske. Kot veliko genijalcev, je bil tudi Valvasor malce poseben in za mnoge čudaški in je na koncu, kljub temu, da se je dobro poročil, zaradi številnih dolgotrajnih in dragih projektov, umrl kot reven človek. A kljub temu mu je njegovo delo prineslo večno slavo – navsezadnje je do sedaj edini Slovenec, ki je bil sprejet v Kraljevo družbo v Londonu (Royal Society). Ogled notranjosti gradu, kjer najdemo muzejsko zbirko in prikaz Valvasorjevega življenja ter del, je vsekakor zanimivo. Priporočam pa, da se na grad Bogenšperk odpravite vsaj nekoliko lačni, saj boste v tamkajšnji krčmi Kuhla odlično jedli.

Adrenalinski park Geoss

Celoten izlet pa je potrebno začiniti še z nekaj adrenalina in kje ga dobiti drugje, kot v adrenalinskem parku. Adrenalinski park Geoss, se nahaja blizu geografskega središča Slovenije (zato tudi tako ime) in čeprav težko priznam, sem bila sedaj tukaj prvič, a glede na izkušnjo, zagotovo ne zadnjič. Ker imajo na voljo dve progi za najmlajše adrenalinske navdušence, se bomo sem enkrat odpravili tudi z Renom. Prepričana sem, da bo nad celotno dogodivščino še bolj navdušen kot jaz. Če vam plezanje in guganje med krošnjami ne zadostuje, nikar ne zamudite niti dveh zip-line spustov – čista uživancija. Preden se podate domov, pa se morda okrepčate še z malico oziroma piknikom visoko med krošnjami, med katerimi lahko celo prespite.

Ljubljana je enostavno res lepa

Hočeš ali nočeš, Ljubljana je enostavno res lepo mesto. Sama sem obiskala že precej prestolnic in vsakič, ko se vrnem »domov«, me sprehod skozi središče mesta navduši. Hoja po nabrežju Ljubljanice, poletni utrip, slikovite ulice, pogled na grad in tisti občutek, ki ti še dodatno potrdi, da je tukaj res neka posebna energija – ne glede nato ali prestolnico obiskuješ večkrat, se morda le sem in tja znajdeš v njej ali pa se jo celo odločiš obiskati za več dni. In slednje si Ljubljana, vsaj po tem kar sva doživela midva, to brez dvoma tudi zasluži.

Za res raznoliko in doživeto spoznavanje Ljubljane in okolice, vam priporočam, da si rezervirate kakšen paket, ki jih je letos prav za domače obiskovalce oblikoval Turizem Ljubljana in v katerih imate poskrbljeno za več dnevna doživetja – sami poskrbite le še za rezervacijo prenočišča. Ker sva v mestu praznovala najino obletnico poroke, sva si midva privoščila romantično obarvan paket Ljubljena Ljubljana. Simpatično oblikovani so tudi njihovi paketi za družine, zato se bova zagotovo enkrat na spoznavanje Ljubljane odpravila še skupaj z Renom, saj sva bila nad vsem doživetim res navdušena.  Več podrobnosti o paketih najdete tukaj.

Video – Mestni oddih v Ljubljani