Madeira vodič, Madeira potovanje, potovanje na Madeiro

Potovanje na Madeiro je izredno priljubljeno med Slovenci in šele ko sva Madeiro obiskala tudi sama, sva izvedela, zakaj je temu tako. Če tudi vi načrtujete potovanje na Madeiro, še hiter vodič po otoku in nekaj najinih praktičnih napotkov.

Madeira potovanje – popotniški vodič

  • Poceni letalske vozovnice na Madeiro

Obstajajo razne kombinacije z nizkocenovnimi prevozniki, ki vas npr. iz Benetk, z dodatnim presedanjem v Španiji, popeljejo na Madeiro. Redni poleti z enkratnim prestopanjem se običajno izvedejo preko TAP Portugal letalske družbe in nam najbližje potekajo iz Zagreba oziroma Benetk.  Včasih se kaj pametnega dobi tudi iz Ljubljane. Midva sva letalsko karto kupila po akcijski objavi na strani www.posvetu.si. Res je, da sva iz Ljubljane do Madeira kar dvakrat prestopala, a je bila prav zato tudi letalska karta polovico cenejša kot sicer. Običajno se cene letalskih kart iz Zagreba/Benetk gibljejo med 400-500€/osebo, midva pa sva dala zanjo 250€/osebo. Z nekaj sreče in prilagodljivosti pa se da na Madeiro leteti že za 100-150€ ali manj (npr. München).

  • Prevoz po Madeiri

Kot povsod, imate tudi na Madeiri javni prevoz, a če resnično želite biti samostojni in neodvisni, je najbolje za raziskovanje Madeire najeti kar avto.  Že večkrat sva se na poteh za najem avtomobila poslužila strani www.economycarrentals.com in tudi za Madeiro je bil to najcenejši ponudnik. Za 6 dni sva namreč odštela 162€.

Za vse, ki vam je raziskovanje z avtom blizu, sva pripravila tudi program potovanja po Madeiri z avtom (vključno s koordinatami in ostalimi praktičnimi nasveti) -program najdete tukaj.

  • Parkirišča in vožnja po Madeiri

Ob znamenitostih s parkirišči nisva imela težav – so brezplačna. Malce se zna zaplesti le v določenih mestih, kjer so nekje parkirišča plačljiva, a se z nekaj vijuganja po ulicah vedno da kaj najti. Cena parkiranja se obračuna na uro in je odvisna tudi od samega kraja posebej. Cene pa nekje do 1€/uro.

Vožnja na Madeiri nama ni predstavljala problemov. Notranjost morda sem in tja postreže s kakšnimi ozkimi in luknjastimi cestami, a ni bilo prehudo. Vsaj nama ne. Tudi vozniki se nama niso zdeli agresivni in sva se vklopila brez težav. Bodite pa pripravljeni na ogromno vijuganja, vzpenjanja in spuščanja ter tunelov.

  • Prenočišča na Madeiri

Glede na to, da je Madeira precej turistična destinacija, je velika tudi ponudba hotelov. Tu najdete praktično nekaj za vsak žep. Midva sva si rezervirala neko srednjo varianto in poiskala hotel v glavnem mestu Funchal (najbolj priročno  za raziskovanje otoka). Ker sem bila takrat že noseča, je bil pogoj tudi zajtrk. Tako sva za simpatično sobico z balkonom, s pogledom na morje in z zajtrkom odštela 54€/noč. Bivala sva v hotelu The Flame Tree Madeira. Parkirišče za najin avto se je vedno brez težav našel brezplačno na ulici pri hotelu, lokacija je bila priročna in tudi sam ambient hotela je bil čudovit.

Booking.com

  • Hrana na Madeiri

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in čisto možno je, da sva Madeiro še toliko bolj vzljubila prav zaradi tamkajšnje hrane. Na svoj račun boste brez dvoma prišli ljubitelji morske hrane, a prav nič ne bo manjkalo zagrizenim mesojedcem in ljubiteljem zelenjave ter sadja. Zaradi ugodne klime na Madeiri odlično uspevajo tudi za nas eksotične stvari. Več o hrani na Madeiri in kaj v času potovanja po otoku ne smete spregledati si preberite tukaj.

  • TOP znamenitosti na Madeiri

Zadnje čase se nama dogaja, da se na pot odpraviva brez priprav. Zaradi pomanjkanja časa se je to zgodilo tudi za Madeiro. S prihodom na ta otok večne pomladi, nisva o Madeiri vedela skoraj da nič. Celotni  plan poti sva si tako delala vsak dan sproti in se velikokrat ustavljala tudi zaradi smerokazov. No, na koncu sva uspela videti ogromno. Katere so tiste znamenitosti, ki jih nikakor ne gre prezreti, pa tukaj.

  • Sporazumevanje na Madeiri

Uradni jezik je Portugalski, a ker gre pri Madeiri vendarle za turistično destinacijo, boste čez brez večjih problemov prišli tudi z angleščino. Za tisti boljši občutek pa vendarle priporočava, da se naučite kakšne osnovne portugalske besede. Domačini bodo navdušeni!

  • Kdaj potovati na Madeiro

Glede na to, da je Madeira otok večne pomladi in da ima skoraj da konstantno temperaturo, ni pravzaprav nikoli napačnega časa za potovanje tja. A vendarle se največ ljudi odloča, da na Madeiro potuje spomladi ali jeseni, ko je pri nas še malce bolj hladno, tam pa se že lahko nastavljamo sončnim žarkom. Potovanje na Madeiro je zelo popularno tudi čez novo leto (predvsem zaradi čudovitega ognjemeta), a pozor – takrat cene na otoku precej poskočijo. Najino doživljanje Madeire si lahko preberete v potopisu tukaj. Za lažjo organizacijo potovanja in raziskovanja pa sva pripravila tudi program poti, ki ga najdete tukaj.

Potovanje na Madeiro je bilo vsekakor izredno prijetno. Otok je tako kot mnoge, navdušil tudi naju in čisto mogoče je, da se bova nanj še kdaj vrnila. Vsekakor ga priporočava vsem, še najbolj pa tistim, ki cenijo mogočno naravo.