Magdeburg, kam v Nemčiji, Nemčija potovanje

Nemško mesto Magdeburg se ne znajde velikokrat na popotniških seznamih, saj ga zasenčijo bolj znana in s tem tudi bolj popularna mesta v bližini, kot so Berlin, Hamburg, Leipzig, Dresden in Hanover.

Magdeburg je bil v drugi svetovni vojni skoraj v celoti uničen, a so domačini s povojno obnovo mestu zopet dodali čar, zaradi katerega je, skupaj z novo sodobnimi znamenitostmi, Magdeburg zagotovo simpatična postojanka za dan ali dva.

12 razlogov zakaj je vredno obiskati Magdeburg?

1. Mestna katedrala

Ne le, da je mestna katedrala prvi primerek gotske arhitekture v Nemčiji, v njej je tudi grobnica prvega cesarja Svetega rimskega cesarstva – saškega vojvode in vzhodno frankovskega kralja Otona I. velikega.

V času druge svetovne vojne je bila katedrala skoraj povsem uničena – od nje sta ostala zgolj oba zvonika, zato je vzpon na enega izmed njih še posebno zanimiv in to ne le zaradi razgleda.

Gradnja katedrale je trajala celih 300 let, zato se v njej, kljub prevladujočemu gotskem stilu, še vedno vidi romanski stil gradnje. Prav zaradi romanskega stila je mestna katedrala uvrščena na seznam Transromanika, ki se zavzema za ohranjanje in kulturno dediščino romanskih ostankov v različnih Evropskih državah.

Več o mestni katedrali Magdeburg, Transromaniki in ostalih romanskih znamenitostih v Saksonsko-Anhalt Nemčiji si lahko preberete tukaj.

2. Hiša avstrijskega arhitekta Hundertwasserja

Če ste že obiskali Dunaj, ste si skoraj zagotovo ogledali tudi tamkajšnjo znamenitost in eno najbolj prepoznavnih zgradb arhitekta Hundertwasserja. Verjeli ali ne, ampak tudi v mestu Magdeburg je Hundertwasser pustil svoj pečat. Pravzaprav je bil prav ta projekt v Magdeburgu njegov zadnji pred smrtjo leta 2000.

Slog Hundertwasserja je edinstven in zanj so značilne nepravilne oblike, barvitost in keramične ploščice. Sedaj se v zgradbi nahaja Art Hotel, kavarne, trgovine, vrtec in rezidenčna stanovanja. Vrtovi na strehah in zgornja nadstropja so javnosti odprti enkrat tedensko v vodenem ogledu.

3. Jahrtausendturm

Lesen stožec, nepravilne oblike, ki sega v višino 60 metrov je ena najvišjih lesenih zgradb na svetu. Poleg zanimive gradnje, jo obiskovalci obiščejo zaradi tamkajšnje teme, ki predstavlja razvoj skozi stoletja. Medtem ko se počasi okoli stolpa vzpenjamo po 243-ih stopnicah, na tej 450 metrov dolgi poti lahko spoznamo glavne značilnosti človeškega razvoja vse iz časa starodavnega Egipta, do srednjega veka, renesanse in dandanašnjih dni. Čisto na vrhu vas pričaka še lep razgled na mesto Magdeburg, reko Elbo in okolico.

4. Kolesarska pot Elberadweg

Mesto Magdeburg leži ob reki Elbi in s tem ponuja skoraj 1000 kilometrov dolgo urejeno kolesarsko pot, ki povezuje Prago – glavno mesto Češke, z mestom Cuxhaven na Severnem morju. Čeprav nimate namena prekolesariti celotne poti, pa je najem kolesa vseeno simpatična aktivnost za obisk nekaj sosednjih krajev.

Magdeburg, kam v Nemčiji, Nemčija potovanje

5. Vožnja po reki Elbi

Za vožnjo po reki Elbi, ki vam bo pričarala povsem drugo podobo mesta Magdeburg, se lahko vkrcate na eno izmed tamkajšnjih ladjic. Lahko najamete tudi kajak ali pa se na vodno raziskovanje podate s supom.

6. Ogled vodne predstave pred mestno katedralo

Najlepše je vodno predstavo pred mestno katedralo opazovati zvečer, ko se voda zaradi različnih barvnih osvetlitev spreminja iz modre, zelene, rumene in roza, medtem ko je tamkajšnja mogočna katedrala še dodatno osvetljena.

7. Obisk Altermarkt-a

Manjši trg po imenu Altermarkt je najbolj zanimiv v času tržnega dneva ali v času božičnega sejma, a to nikakor ni razlog, da se tukaj ne bi znašli tudi kakšen drug dan. Zaradi uničenja trga v različnih vojnah, je najstarejša zgradba sedaj tamkajšnja mestna hiša, katere del je tudi ena najbolj priljubljenih restavracij v mestu Magdeburg – Rastkeller. Že v letu 1250 je bila tu mestna hiša in že od sredine 17. stoletja tudi restavracija. V restavraciji Rastkeller vam postrežejo z lokalno nemško kulinariko, v poletnem času pa vas s svojimi unikatnimi burgerji okrepčajo tudi na njihovem pivskem vrtu (Biergarten).

Pred mestno hišo dandanes stoji spomenik, ki predstavlja mestno neodvisnost ter pozlačen kip, ki naj bi predstavljal vladarja Otona I. Velikega, ki je pokopan v mestni katedrali.

8. Rotehorn park

Največji mestni park se nahaja na otoku Werder sredi reke Elbe in ga mnogi označujejo kot enega najlepših, angleško oblikovanih parkov v Nemčiji. S svojimi 200 hektarji je izredno priljubljen med domačini. V poletnih mesecih pa si na tamkajšnjem jezeru Adolf-Mittag See lahko najamete tudi čoln na vesla.

9. Skupinska gugalnica

Včasih se vprašam kaj me tako privlači na gugalnicah, a skupinska gugalnica v Magdeburgu ob reki Elbi ter s pogledom na mestno katedralo je vsekakor odlično mesto za opazovanje rečne struge ter nekaj skupnega družinskega ali prijateljskega veselja.

Magdeburg, kam v Nemčiji, Nemčija potovanje

10. Živalski vrt Magdeburg

Če boste v Magdeburg potovali z otroki, je simpatična aktivnost tudi obisk tamkajšnjega mestnega živalskega vrta. Na 16 hektarjih je mogoče videti preko 200 različnih živalskih vrst. Glavna nit živalskega vrta je ta, da se lahko med živalmi sprehodiš – tako boš čisto od blizu spoznal različne vrste opic, sove, kanarčke. Posebno lep je tudi predel »savana«, ki zaradi načina izgradnje deluje, kot da bi se sami znašli nekje sredi Afrike.

11. Mestne ulice

Seveda pa je mesto Magdeburg privlačno tudi zaradi različnih ulic – sprehodite se po njih in spoznajte tamkajšnji mestni utrip.

12. Ptičje hišice

Ena najbolj simpatičnih stvari v Magdeburgu so bile tudi tamkajšnje ptičje hišice, ki jih najdete v sklopu Hundertwasser hiše. A prav ptičje hišice imajo še nek večji pomen – mesto Magdeburg trenutno drži Guinnessov svetovni rekord v največji neprekinjeni verigi ptičjih hišic. Poleti 2018 so na trgu pred mestno katedralo uspeli med seboj povezati več kot 4300 ptičjih hišic.

Priznam, če ne bi s Simonom dobila povabilo za sodelovanje s strani organizacije Transromanika, še danes verjetno ne bi posvečala velike pozornosti mestu Magdeburg, a naju je s svojo raznolikostjo prijetno presenetil. Če se boste tudi vi kdaj znašli v bližini, mesta Magdeburg nikar ne izpustite, saj je prav simpatična postojanka za dan ali dva.

Nekaj praktičnih napotkov za obisk mesta Magdeburg

Kako do mesta Magdeburg?

Večja mesta imajo dobro avtobusno in železniško povezavo do Magdeburga. Npr. vožnja iz Berlina z vlakom vam bo vzela med 2,5 in 3 ure.

Kako po mestu?

Stari del mesta Magdeburg ni pretirano velik, zato ga lahko raziščete peš. Če želite raziskati še nekaj okolice pa vam vsekakor priporočava najem kolesa.

Kje jesti?

Mesto ima kar nekaj različnih možnosti za različne okuse – tik ob Hundertwasser hiši najdete japonsko in špansko restavracijo. Če želite jesti lokalno kulinariko pa zagotovo ne boste zgrešili s popularno restavracijo med domačini Der Rastkeller.  Če imate raje burgerje ali rebrca na žaru, namesto v restavracijo zavijte na njihov vrt (Biergarten) – tovrstna dodatna ponudba je mogoča le od meseca maja do oktobra, saj je v hladnejših mesecih vrt zaprt.

Kje spati?

Magdeburg ima tako hotele, kot hostle. A če želite nekaj unikatnega, se enostavno morate odločiti za prenočevanje v Art Hotelu, ki ga najdete v sklopu Hundertwasser hiše. Več o hotelu najdete tukaj.

Če se boste v Nemčijo odpravili z avtodomom, pa ima mesto Magdeburg, ob reki Elbi tudi postajališče za avtodome.