Makedonija potovanje, Makedonija počitnice, Makedonija potopis, z avtom v Makedonijo, potovanje v Makedonijo

Potovanje v Makedonijo sem imela že dolgo v načrtu, zato ni nič čudnega, da sem se tega tako veselila. Vsi, ki so pred mano delali potovanje po Makedoniji, so bili nad to deželo Aleksandra Velikega naravnost navdušeni! Povsem normalno je bilo torej, da jo po potovanju po Grčiji obiščeva tudi midva.

Prečkanje meje Grčija – Makedonija je potekalo povsem brez težav in na najino presenečenje tudi izredno hitro, tako sva lahko potovanje v Makedonijo brez odlašanja prestavila v prvo prestavo.

Za najino potovanje po Makedoniji sva za prvo postojanko izbrala vinogradno področje Tikveš. Le-to se lahko pohvali z največjo južno-vzhodno vinsko kletjo v Evropi, ki sva jo imela v načrtu obiskati tudi midva. Ker pa je bilo na najinem potovanju po Makedoniji tisti dan ravno praznik je bilo vse skupaj zaprto. Priznam, da sva bila precej razočarana, a kaj hočeva… Lahko sva se zgolj usedla nazaj v avto in nadaljevala najino pot naprej.

Makedonija, Kavadarci, vinska klet, Tikveš, potovanje po Makedoniji z avtom, popotniški blog

Vinska klet Tikveš  – potovanje po Makedoniji

Obiščeva tudi mesto Bitola, kjer sva si privoščila prvo tipično makedonsko kosilo – meso z žara, šopsko solato in »tavče gravče« oz. po naše prebranac. Vse skupaj sva nato poplaknila še s skopskim pivom. Potovanje po Makedoniji je tako postalo okusno, a tudi presenetljivo poceni!

Makedonija, žar, potovanje z avtom po Makedoniji, popotniški blog

Izvrstna kulinarika – potovanje po Makedoniji

Le nekaj minut vožnje stran od Bitole, obiščeva še antične ostanke nekoč pomembnega trgovskega mesta Heraclea. Mesto je ustanovil Filip II. in velja za najpomembnejše antično nahajališče v celi Makedoniji. Kljub vročini in močnemu opoldanskemu soncu, se je sprehod po »mestu« izplačal. Navsezadnje, sva si ravno v Grčiji ogledala grobnico njegovega ustanovitelja.

Makedonija, Bitola, Heraclea, potovanje po Makedoniji z avtom, popotniški blog

Antično mesto Heraclea   – potovanje po Makedoniji

Proti večeru že prispeva do največje prepoznavnosti v Makedoniji – Ohridskega jezera. Brez pretiranega raziskovanja in željna tuša zaradi več dnevnega divjega kampiranja, sva se ustalila v kampu na jugu – Ljubaništa.

Makedonija, Ljubanište, Ohridsko jezero, potovanje po Makedoniji z avtom, popotniški blog

Ohridsko jezero – potovanje po Makedoniji

V kampu se je trlo domačih počitnikarjev, ki so zganjali neverjeten hrup, a na nek način je to vendarle prikazovalo pravi utrip Makedonije in to z WC-jem na čelu… Kljub prepotovanemu precejšnjemu delu sveta in spanjem v najbolj zakotnih luknjah, sem na potovanju po Makedoniji prav tukaj doživela šok! Doma pravijo, da je to zgolj »pravi Balkan«. Stranišča so bila tako noro usrana, da bi človek mislil (oprostite izrazu) da so drek navozili notri kar s šajtrgo!! No ja… na srečo je bil ta postanek zgolj za eno kratko noč, saj sva naslednji dan že nadaljevala najino potovanje po Makedoniji in na severnemu delu jezera, tik ob meji z Albanijo, našla majhen, simpatičen privat kamp Rino, ki priporočava vsem, ki imajo radi mir in družinsko gostoljubje. (koordinate 41.1169932° / 20.8017076°).

Makedonija, Ohridsko jezero, potovanje po Makedoniji z avtom, popotniški blog

Kamp Rino, Ohridsko jezero – potovanje po Makedoniji

V najino potovanje po Makedoniji sva na ohridskem jezeru uvrstila tudi Sv. Neuma in tamkajšnji samostan ter muzej na vodi, ki prikazuje hiše in način življenja v neolitskem obdobju. Zadeva je bila nedvomno vredna ogleda in ne vem, zakaj si kaj takšnega pri nas ne omislijo za mostiščarje…

Makedonija, muzej na vodi, Ohridsko jezero, potovanje po Makedoniji z avtom, popotniški blog

Muzej na vodi, Ohridsko jezero – potovanje po Makedoniji

Predno zapustiva Makedonijo, narediva še »krog« (beri 350 km) na severo-zahodni predel države – Mariovo, ki je pozimi raj za smučarje, poleti pa za pohodnike. Jezero nudi lepe razglede in je kot nalašč za uživanje naravnih lepot, ki jih ponuja Makedonija.

Makedonija, jezero Mariovo,potovanje po Makedoniji z avtom, popotniški blog

Področje Mariovo – potovanje po Makedoniji

Če se odpravljate na potovanje v Makedonijo nikar ne prezrite samostan Sv. Jovana Bigorskega iz leta 1020. Notri se še vedno sprehajajo menihi, kar daje samostanu še večjo vrednost. Očarljiva pa je tudi njihova kapela, ki jo je žal prepovedano fotografirati.

Makedonija, samostan sv. Jovana Bigorskega, potovanje po Makedoniji z avtom, popotniški blog

Samostan Sv. Jovana Bigorskega – potovanje po Makedoniji

Na predelu Mavrovo živi že ogromno Albancev – cele vasi so naseljene z njimi in mnogo izmed njih niti ne govori makedonsko. Tamkajšnje vasi krasijo minareti in razobešene albanske zastave, ki pričajo o ponosnosti njihovega porekla.

Makedonija, Albanija, potovanje z avtom po Makedoniji, popotniški blog

Zahod Makedonije je poseljen z Albanci- potovanje po Makedoniji

Potovanje po Makedoniji pa je presenetilo še z ogromnimi hišami, ki jih kljub »revščini« v državi najdemo povsod. Morda gre razlog iskati v poplavi nemških tablic, ki pričajo o velikem številu ljudi, ki so zapustili nekoč svoje skromne domove in so zunaj domačih meja našli boljše življenje.

Potovanje po Makedoniji je bilo kljub nekaterim šokom izredno prijetno. Žal pa sva od Makedonije vseeno pričakovala veliko več (morda preveč;). Kakorkoli že… so države, ki jih začutiš in ti prirastejo k srcu, in so države, ki jih spoznaš, a se vanje ne zaljubiš – ali pa to morda ne narediš na prvi pogled, a za dodatnih 585 kilometrov, ki sva jih naredila po Makedoniji, nama vsekakor ni prav nič žal.

Nadaljevanje dogodivščin, ki sva jih doživela v Albaniji pa tukaj.

Potovanje po Makedoniji / stroški (tečaj 1€ = 61,10 MDK)
Antični ostanki Heraclea : 100 MDK/os. + 300 MDK za fotografiranje
šopska solata: 80 MDK
pivo: 70 MDK
pleskavica 300g: 140 MDK
pomfri: 50 MDK
Kamp Ljubaništa ob Ohridskemu jezeru: 800 MDK
kamp Rino na severu Ohridskega jezera / meja z Albanijo: 720 MDK (z brezplačno kavico)
parking Sv. Naum: 50 MDK
Muzej na vodi: 100 MDK/os.
Kava na jezeru Mariovo: 50 MDK, coca-cola – 60 MDK
vstopnina v samostan Sv. Jovana Bigorskega: 120 MDK/os.
parking v mestu Ohrid: 100 MDK (3 ure)

Potovanje po Makedoniji  / stroški (Mesto Ohrid – restavracije):
pizza: 210-320 MDK
sir na žaru: 60 MDK
zelenjavna čorba: 90 MDK
šopska / makedonska solata: 90 MDK
sir plošča: 180 MDK
popečen kruh s sirom: 50 MDK
pizza hlebček: 50 MDK
pomfri: 60 MDK
meso na žaru 250g: 320 MDK
pleska 150 gr: 150 MDK
Ohridska postrv: 1800 MDK/kg
ajvar: 50 MDK
olive: 90 MDK
ohridska torta: 90 MDK
250 ml vina Vranac: 120 MDK
pivo 0,33: 90 MDK
coca-cola: 60 MDK
limonada: 120 MDK
capuccino: 60 MDK
ledena kava: 100 MDK
konjak: 90 MDK