Včasih se res čudim bujnim razpravam, ko nekdo omeni, da rad hodi na Hrvaško – bodisi zaradi počitnic bodisi raziskovanja. Med popotniki pač Hrvaška ne velja za neko eksotično destinacijo. Ja, če gledamo z vidika Slovencev, morda temu res ni tako, a gledano v svetovnem merilu, je Hrvaška odlična popotniška destinacija – in to, kar je popularno npr. na Filipinih, Tajskem, Sejšelih… »island hopping« oziroma skakanje iz otočka na otok, je izredno popularno tudi na Hrvaškem.

Priznam, tudi sama se ne znajdem velikokrat na Hrvaškem, a vsakič, ko se vendarle odločim, da del nje raziščem, sem nad njo navdušena. Pravzaprav menim, da popotnik ni tisti, ki raziskuje zgolj oddaljene kraje, ampak tudi tisti, ki zna raziskovati njemu bližnje dežele…tudi svojo lastno državo.

Zakaj prav Mali Lošinj?

Če ne bi v najina življenja vstopil Ren, se mi tudi sanja ne, kdaj bi s Simonom obiskala Mali Lošinj, a tukaj smo se znašli prav zaradi najinega najmlajšega raziskovalca. Mali Lošinj namreč velja za naravno zdravilišče pri pljučnih boleznih in ker ima Ren precej težav s tem, smo se odločili, da kratke počitnice preživimo tukaj tudi mi.

Seveda brez potepanja naokoli nismo zdržali in tako smo spoznali in se pravzaprav prepričali, zakaj sva od toliko ljudi slišala, kako čudovito je tukaj.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Mali Lošinj smo dodobra raziskali z avtom

Kljub temu, da smo imeli prvi dan dež, nas je sonce bogato nagradilo vse preostale dni. Le-te smo dodobra izkoristili za raziskovanje in bili nad številnimi možnostmi, ki jih Mali Lošinj ponuja, navdušeni.

Mali Lošinj in tamkajšnje aktivnosti

Sprehod po Malem Lošinju

Ime Mali Lošinj je morda malce zavajajoče, saj Mali Lošinj sploh ni tako mali. Tamkajšnja promenada ob morju je čudovita. Za dodatno slikovitost in očarljivost poskrbijo še barvite stare hiše.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Sprehod po promenadi (Mali Lošinj, Hrvaška)

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Čudoviti razgledi (Mali Lošinj, Hrvaška)

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Občudujemo barvite hišice in gledamo čolne (Mali Lošinj, Hrvaška)

Promenada s trgom je odličen kraj za otroke, kjer se lahko naokoli podijo za žogo, z rolerji, poganjalčki, medtem ko starši lahko uživajo na sončku in dogajanje spremljajo v eni izmed mnogih kavarn ali restavracij ob poti. Za res dobro kavo priporočava kavarno Bueno – nama so jo priporočali domačini in čeprav sva preizkusila kar nekaj kavarn, je bila tam kava res najboljša.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Kavarna Bueno ima res najboljšo kavo (Mali Lošinj, Hrvaška)

Obisk muzeja Apoksiomena

V vročem poletnem dnevu ali v dežju je obisk muzeja zanimiva popestritev. Trenutno eden najbolj odmevajočih je precej nov (odprt v letu 2016) muzej Apoksiomena, ki je izredno futuristično zastavljen in je v celoti posvečen bronastemu kipu grškega atleta, ki so ga našli v bližini Lošinja leta 1996.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Muzej Apoksiomena (Mali Lošinj, Hrvaška)

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Muzej Apoksiomena (Mali Lošinj, Hrvaška)

Na zrak v Čikat

Čikat je že od leta 1892 uradno znan kot naravno klimatsko zdravilišče – vse od kar ga je zato razglasil avstro ogrski cesar Franc Jožef. Preiskave, ki so bile izvedene v kampu Čikat so celo dokazale, da že 11 dnevno bivanje tu, poveča pljučno kapaciteto.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Sprehajalne poti na Čikatu (Mali Lošinj, Hrvaška)

Sprehajanje ob morju ali kolesarjenje

Ne le Mali Lošinj ampak cel Lošinj, skupaj z okoliškimi otoki ima več kot 220 kilometrov urejenih kolesarskih in pešpoti. Ogromno jih poteka tik ob obali in vam na vsakem metru ponujajo osupljive razglede.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Ogromno kolesarskih in peš poti (Mali Lošinj, Hrvaška)

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Odlična destinacija za rekreacijo (Mali Lošinj, Hrvaška)

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Morje, borovi gozdovi in urejene peš poti (Mali Lošinj, Hrvaška)

Kajakiranje, supanje ali izlet z ladjico

Otok Lošinj pa lahko spoznate tudi z morja. Lahko ga raziščete s kajakom ali pa se morda raje odločite za bolj ležerno raziskovanje in se na izlet odpravite kar z ladjico.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Zaliv, primeren tudi za profesionalne športnike (Mali Lošinj, Hrvaška)

Hribolazenje

Poleg manjših hribov, je najvišji vrh na otoku Lošinj 588 metrov visok Televrin, ki je za mnoge priljubljena izletniška destinacija. Na vrh se ne vzpenjajo le pohodniki temveč tudi gorski kolesarji. Mi smo si ga sicer pustili za naslednjič.

Izlet na Cres

Tisti, ki obiščejo Lošinj zaradi počitnic, velikokrat naredijo izlet tudi na otok Cres. Priljubljena točka je Lubenice in tudi manjši kraj Osor, ki ga mnogi označijo za muzej na prostem. Osor leži tik na ožini, kjer otok Cres in otok Lošinj povezuje majhen dvižni most.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Panorama otoka Lošinj in Cres

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Vas Osor na otoku Cres

Iskanje delfinov

Prav nič nenavadnega ni, če boste ob obali Lošinja videli tudi delfine. A da sreči vendarle ne boste prepustili prosto pot, si delfine lahko ogledate tudi s posebnimi organiziranimi izleti.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Na voljo različni izleti z ladjicami in čolni, tudi ogled delfinov (Mali Lošinj, Hrvaška)

Veli Lošinj

Čeprav mnogi prisegajo na Mali Lošinj pa nama je s Simonom veliko bolj zlezel pod kožo Veli Lošinj. Njegova majhnost, strnjenost in simpatičnost nama je bila takoj všeč, tako da ga nikar ne spreglejte, ko boste kje v bližini.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Veli Lošinj nas je s svojo majhnostjo povsem prevzel (otok Lošinj, Hrvaška)

Če ste nastanjeni v Čikatu ali morda v Malem Lošinju, priporočava kar obalno pešpot, ki vas pripelje v samo središče Veli Lošinja.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Malce drugačno raziskovanje (Veli Lošinj, Hrvaška)

Za raziskovanje otoka Lošinj smo imeli le štiri dni, kar je bilo občutno premalo, saj bi tu z lahkoto preživeli teden ali več. Ostalo nam je namreč še veliko neprehojenih poti, ki poskrbijo tako za dušo, kot telo.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Več raziskovanja pa smo si pustili še za naslednjič (Mali Lošinj, Hrvaška)

Nekaj praktičnih nasvetov

Kje prenočevati?

Lošinj ima pestro izbiro prenočišč – vse od kampov, apartmajev, penzionov, kot tudi hotelov, med katerimi sta izredno popularna Hotel Aurora in družinski hotel Vespera. Lahko pa se odločite tudi za bivanje v luksuznima hoteloma s petimi zvezdicami; Butični hotel Alhambra ali Hotel Bellevue. Če pa niste pretirani navdušenci nad hoteli in niti ne nad tipičnim kampiranjem pa vas morda prepričajo mobilne hišice v kampu Čikat ali pa morda kar glamping šotori.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Čudovit kompleks luksuznega hotela Alhambra (Mali Lošinj, Hrvaška)

Mi smo tokrat bivali v privatnem apartmaju Tisa, ki smo ga rezervirali na bookingu. Imel je precej dobro lokacijo (dalo se je tudi peš do centra, čeprav z vozičkom ni najlažje, ker je precej stopnic), v neposredni bližini pa je bila tudi lepa obalna pešpot. Apartma je bil čist, s klimatsko napravo za ogrevanje oziroma hlajenje, dobro opremljeno kuhinjo s kvalitetnimi posodami, vključno s pomivalnim strojem ter velikim hladilnikom z zamrzovalnikom ter kopalnica s tušem in pralnim strojem. Apartma je imel brezplačno parkirišče kot tudi WI-FI.

Kako sploh na otok Lošinj?

Na otok Lošinj je sicer mogoče leteti, a najlažje in za nas tudi najceneje je tja priti kar z avtom. Do trajekta, ki vozi na otok se lahko odpravite preko Opatije in se nanj vkrcate v kraju Brestova, ki vozi na Cres, do kraja Porozine. Ali pa se do Lošinja odpravite čez otok Krk, kjer se v kraju Valbinska vkrcate za Merag. Mnogim je zadnja opcija ljubša, saj se izognete kar nekaj ovinkov po slabši cesti na začetku Lošinja.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Trajekt na otok Lošinj

Ne glede na to, katero pot boste izbrali, boste odšteli še 8 KUN za avtocesto (v eno smer). Cena trajekta se spreminja glede na sezono, a je cena na obeh relacijah enaka. Most na otok Krk je v smeri otok-celina brezplačen, medtem ko je v smeri celina-otok plačljiv.

Na Mali Lošinj s Ford Kugo

Na Mali Lošinj smo se odpravili z avtom Ford Kuga. Le-tega nam je za testno vožnjo odstopil Ford Slovenija in ker vas je kar nekaj zanimalo, kako se Ford Kuga obnese za daljša družinska potepanja, sva nekaj najinih opažanj strnila še v kratek povzetek.

Ford Kuga je na voljo v različnih paketih, ki vsebujejo določeno dodatno opremo. Naša Kuga je bila Titanium, kar pomeni, da je vsebovala kar precej širok spekter dodatne opreme. A izpostavila bova le tiste, ki so najbolj prepričale naju:

Kamera za pomoč pri vzvratni vožnji – Kamera nam je dejansko olajša vožnjo nazaj (sploh meni), saj smo na ekranu lahko videli vsako podrobnost, ki jo sami senzorji ne opazijo.

Navigacija SYNC 3 – Glede na to, da je naš stil življenja tesno povezan s potovanji, vedno bolj tistimi z avtom, sva pozorna tudi na navigacijo – v primeru Forda je to SYNC 3. Ford Kuga ima solidno velik zaslon na dotik (8 inčni), od koder dostopamo tako na navigacijo z vključeno kartografijo, kot tudi na radio s CD predvajalnikom in s šestimi zvočniki, Bluetooth sistem za prostoročno telefoniranje, povezavo s pametnimi telefoni, funkcijo za klic v sili…).

Zimski paket – Čeprav smo naš roadtrip delali pri temperaturi +15°C, pa je zelo praktičen tudi zimski paket – nič ni lepšega kot to, da se ti pozimi prednje vetrobransko steklo odtaja kar samo, se usesti na ogrevan sedež in poprijeti za topel volan brez rokavic.

4×4 pogon – Ker na naših poteh radi zavijemo tudi na »slabše« ceste sva bila izredno vesela tudi 4×4 pogona, ki nama je tako omogočal, da smo se na Lošinju poslužili tudi nekaj bolj odročnih in makadamskih poti. Mi brez njih pač res ne moremo.

Brez ključa – Pri najinem avtomobilu se nama non-stop dogaja, da iščeva ključ – enkrat ga imava v žepu hlač, drugič v jakni, tretjič ga jaz pospravim v torbico… To iskanje je sploh nadležno, ko v kakšnem nalivu želiš čimprej v avto ali pa ko imava polne roke, kar se pri 15 mesečniku redno dogaja. Ford Kuga Titanium, ki smo jo na testiranju imeli mi, ima KeyFree, ki omogoča odklepanje in zaklepanje vozila brez ključa.

Seveda pa je Ford Kuga Titanium še precej bolje opemljena, a vam za podrobnejši opis priporočava, da si več preberete kar na spletni strani www.mojafordkuga.si.

Na splošno pa je vožnja s Ford Kugo izredno udobna. Sedeži so kot prostorni fotelji, ki nas s svojim 4×4 pogonom ponesejo od elegantne mestne vožnje tudi na bolj avanturistične poti in s tem k bolj dinamičnim družinskim izletom, kar nam vsekakor zelo ustreza.

Čeprav na našem štiridnevnem raziskovanju nismo pretirano šparali avta, kar pomeni, da smo ga vozili tako po avtocesti, makadamu kot tudi po mestu, pa vendarle nismo presegli povprečne porabe 7/100km. Tudi prtljažnik je bil za nas tri zadovoljil – res pa je, da smo prtljažnik povsem napolnili s prtljago (2x nahrbtnik z oblačili – eden zame, eden za Simona, 1x manjša Renova potovalka, en nosilni nahrbtnik za Rena ter dve vreči s hrano in pijačo. Voziček – marelo, smo tako vseeno rabili dati za sovoznikov sedež.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Pakiramo (Ford Kuga)

Video – družinski izlet na Mali Lošinj