Izlet v Maribor, Maribor izlet, Maribor znamenitosti

Na izlet v Maribor smo se odpravili kot družina in Maribor, štajerska prestolnica, ki je hkrati tudi drugo največje slovensko mesto, me je navdušila v več pogledih – verjetno še toliko bolj ker je mesto zelo prijazno tudi za otroke in zato je super družinska destinacija. 

Sedem najboljših razlogov, zakaj na družinski izlet v Maribor

  1. Slikoviti stari del mesta

Sprehod po starem delu mesta Maribor je prijeten za celo družino, saj je središče majhno in tako tudi mlajšim otrokom povsem dosegljivo peš. Pogled na živahen Lent, simpatične kavarne na Poštni ulici, Stolnica ter Frančiškanska cerkev in Kužno znamenje (eden najlepših tovrstnih spomenikov pri nas)  so le nekatere najbolj prepoznavne znamenitosti v starem delu mesta.

Če boste družinski izlet v Maribor delali ob sobotah, si je pred tem vredno ogledati program v Vetrinjskem dvoru, v katerem potekajo razne otroške delavnice in dogodki.

  1. Mestni park

Vsako pravo mesto ima tudi svoj park in v Mariboru je to kar Mestni park. Tamkajšnja osrednja promenada povezuje središče mesta z naravo v takšni podobi kot jo vidimo danes že vse od leta 1952.

Otroci bodo zagotovo uživali v brezskrbnem tekanju naokoli, medtem ko se boste počasi sprehajali vse do znamenitih treh ribnikov. Ob lepem vremenu je tam vredno malce posedeti in zgolj uživati obkroženi z naravo.

  1. Elegantni labodi na reki Dravi

Izlet v Maribor z otroki ali brez, vedno je lepo opazovati labode, ki elegantno plavajo po vodi. Vse skupaj pa je to še toliko bolj zanimivo otrokom. V toplejših mesecih po Dravi vozi tudi ladjica, kar bo zagotovo zanimivo doživetje v kolikor boste delali izlet v Maribor z otroki.

  1. Vožnja z gondolo na Pohorje

Je lahko sploh še kaj bolj zabavno za otroke, kot spoznavanje raznoraznih prevoznih sredstev in se hkrati tudi kaj novega naučiti. Vožnja z gondolo na Pohorje je vsekakor super doživetje za vaše najmlajše radovedneže. Na Pohorju pa lahko uživate zgolj v razgledih na Maribor in tamkajšnjo vinorodno okolico ali pa se podate še na kakšen pohod po mnogih tamkajšnjih poteh.

  1. Hribčki za krajše vzpone

Maribor in okolica je vse polna raznih gričkov, ki so primerni tudi za otroke različnih starosti. Med tri najbolj popularne pa zagotovo sodijo Kalvarija in Piramida ter Pekrska gorca, katero smo obiskali tudi sami. Pot vodi mimo vinogradov, kar mora biti še posebno čudovito od pomladi do jeseni. Mi se zagotovo še kdaj vrnemo.

  1. Čofotanje v termalni vodi

Izlet v Maribor lahko združite tudi z namakanjem v termalni vodi, ki prihaja iz globine 800-900 metrov in v bazenih tako doseže med 33 in 37 stopinj. Voda ima razne zdravilne učinke, predvsem pa jo priporočajo pri obolenjih sklepov, mišic, vezi, kosti, ginekoloških in drugih bolezni. Mi smo se kopali v hotelu Habakuk.

  1. Otroška igrišča in kotički za otroke

V to, da je Maribor odlična in otrokom prijazna destinacija me je prepričalo predvsem to, da sem skoraj na vsakem koraku opazila kakšna igrala ali vsaj kotičke za otroke. Ko se na primer v starem delu mesta Ljubljana sprehajaš ob Ljubljanici, skoraj res nikjer ne najdeš prav nič primernega za otroke, kot da so tamkajšnji lokali rezervirani zgolj za odrasle, otroci pa povsem nezaželeni. Po drugi strani pa sem bila resnično presenečena nad velikim številom kavarn in restavracij v Mariboru, ki vsaj en majhen kotiček namenijo tudi za najmlajše.  Bravo Maribor!

Poleg raznih mini otroških kotičkov pa tudi večjih igral ne manjka. Mi smo zelo uživali na igralih v Mestnem parku in na igralih ob gondoli, v neposredni bližini hotela Habakuk. Lepo naj bi bilo tudi v Dravskem centru, a je bil v času našega obiska zaradi prenove še zaprt.

Kje jesti v Mariboru?

Maribor smo raziskovali dva dni in tako dvakrat jedli zunaj kosilo. Enkrat smo se ustavili pod Pohorjem, v gostišču Pri Mladi Lipi (hvala vsem za nasvet), enkrat pa v samem središču mesta, v Gostilni Maribor. Hrana je bila vedno odlična, tako da tukaj zagotovo ne boste zgrešili. Simpatična in popularna kavarna, tudi za brunch, pa je kavarna Nana.

Kje spati v Mariboru?

Na izlet v Maribor smo se odpravili zaradi sodelovanja s portalom Megabon Slovenija, kjer smo preizkusili njihovo ekskluzivno ponudbo za hotel Habakuk. V paketu smo tako imeli dve noči s polpenzionom, neomejenim kopanjem v notranjem bazenu (v sezoni imajo tudi zunanji bazen) s termalno vodo, uporabo savn ter fitnesa.

Pri hotelu nam je bila zelo všeč lokacija, saj se nahaja tik ob postaji za gondolo in otroškega igrišča ter nekaj lokalov. Sploh pa je nastanitev v hotelu Habakuk primerna za vse, ki bi radi izlet v Maribor popestrili še s pohodništvom po Pohorju. Po aktivnem dnevu vedno paše namakanje v topli termalni vodi ali morda sprostitev v savni.

V bazenu kljub vikendu ni bilo pretirane gneče, kar vsaj nam zelo ustreza. Poleg tega pa smo bili vsak dan prijetno presenečeni tudi nad okusnim samopostrežnim zajtrkom in večerjo.


Ne glede nato, ali se boste na izlet v Maribor odpravili zgolj za en dan ali dlje, štajerska prestolnica nas je prijetno presenetila. Sama sem tam sedaj bila zgolj drugič, prvič kar dve desetletji nazaj in moram priznati, da je sprehod po tamkajšnjem središču mesta prav prijetna popestritev od bolj opevane Ljubljane – sploh v primeru, da si v centru, kljub prisotnemu radovednemu in živahnemu otroku, zaradi večjega posluha za najmlajše, lahko v miru privoščiš tudi kavo. Maribor nas zagotovo ni videl zadnjič!

Video – Izlet v Maribor