potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti

Potovanje v Maroko je skoraj da primerno v vsakem letnem času, a zdi se, da se največ ljudi v Maroko odpravi za prvomajske praznike. Nekaj več prostih dni se združi z dopustom in tako lahko kljub krajšemu potovanju doživimo nekaj prave eksotike.

Sama večkrat pravim, da je Maroko zaradi svojih znamenitosti idealna destinacija za različne popotniške okuse, saj Maroko resnično ponuja za vsakogar nekaj. Poskrbljeno je za barvitost, naravo, trekinge, umetnost, kulinariko, mestne navdušence, ki imajo radi gnečo in vrvež ter celo tiste, ki imajo radi popolno samoto.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti

Maroko znamenitosti – zemljevid

TOP 16 Maroko znamenitosti in krajev, ki kar kličejo, da se tja čimprej odpravite

 • #1 Casablanca – mesto, ki samo po sebi ni skoraj da nič posebnega in tudi nima pretirano veliko znamenitosti, zato ga popotniki na potovanju v Maroko velikokrat povsem izpustijo. A nikar prehitro naprej, tukaj se namreč nahaja najvišja zgradba v Maroku – mošeja Hassana II., ki je zgrajena tik nad oceanom. Ne le, da zato v notranjosti slišite bučanje valov, celo vidite jih lahko, saj so tla v tretji največji mošeji na svetu, narejena iz stekla!
  potovanje v Maroko

  Casablanca – potovanje v Maroko

 • #2 Rabat – glavno mesto ali bela prestolnica Maroka, ki prav tako povsem po krivici dobi relativno malo turistov. Ne le, da je Rabat lepo urejeno mesto, le-to ima tudi kar nekaj znamenitosti, ki so tipične za Maroko: simpatično medino (mesto za obzidjem), utrdbo Oudajo (najstarejši del mesta), ki s svojim izgledom spominja na kakšno mestece v španski pokrajini Andaluziji in nenazadnje je tukaj, v mavzoleju in s častno stražo, pokopan tudi prvi kralj samostojne kraljevine Maroko. Rabat sem podrobneje že predstavila v samostojnem prispevku, zato si več o njem preberite tukaj.

  Rabat, Maroko, potovanje, znamenitosti

  Rabat – potovanje v Maroko

 • #3 Meknes- najmanjše in verjetno najmanj poznano kraljevo mesto od štirih v kraljevini Maroko (Meknes, Rabat, Fez, Marakeš). Najbolj obiskan del mesta je trg El Hedim, kjer se na eni strani začne tamkajšnja živahna medina, na drugi strani pa se mogočno v zrak dvigujejo vrata Bab El Mansour, ki jih je zgradil najokrutnejši, a tudi najmogočnejši vladar kraljevine Maroko – Moulay Ismael. Če ste že v Meknesu priporočam ogled tudi njegovega mavzoleja oz. grobnice. Sedaj trg predstavlja pomanjšano različico Marakeša in ga je še posebno lepo obiskati v večernih urah, saj je že samo po sebi mestna znamenitost.
  Meknes, potovanje, Maroko, znamenitosti

  Meknes – potovanje v Maroko

 • #4 Fez- zgolj 45 minutna vožnja z vlakom iz Meknesea nas loči do svetovno znanega Feza oziroma simboličnega srca kraljevine Maroko. Fez je mesto, kjer njegova medina še vedno najlepše prikazuje kaotično življenje več stoletij nazaj-tako tipično za Maroko. Ulični prodajalci, ozke ulice, mošeje, modro bela keramika in verjetno daleč najbolj prepoznavna znamenitost ne le Feza, ampak cele kraljevine Maroko – barviti bazenčki, kjer povsem ročno in brez kemikalij barvajo usnje. Kot zanimivost naj omenim, da se namesto kemikalij pri barvanju uporabljajo golobji iztrebki, zato naj vas vonj ob pogledu nanje nikar preveč ne šokira. Sredi medine (če jo boste našli) je vredna ogleda tudi mošeja Kariauine, ki je pravzaprav najstarejša univerza na svetu!
  Fez, potovanje, Maroko, znamenitosti

  Barvanje usnja -Fez, potovanje v Maroko

 • #5 Vožnja čez gorovje Atlas – gorovje Atlas se deli na nizkega, srednjega in visokega in če se boste čezenj odločili za vožnjo do Marakeša, boste priča prekrasnim prizorom in neverjetno se spreminjajoči pokrajini. Gorovje se lahko pohvali tudi z najvišjim vrhom v celi severni Afriki (Jebel Toubkal) in vzpon nanj bo pika na i na potovanju v Maroko.
  gorovje Atlas, Maroko, potovanje, znamenitosti

  Prečkanje gorovja Atlas – potovanje v Maroko

 • #6 Merzouga in puščava Sahara- južna stran gorovja Atlas nam s svojim jugom postreže z nekaj najbolj nenavadnimi prizori – mogočnimi peščenimi sipinami, ki so kot umetniško platno naravi. Z vsakim novim vetrom spreminjajo obliko in barve ter celotna država Maroko, tu dobijo poseben pomen. Zame je bila puščava vrhunec celotnega Maroko potovanja in vsakemu, ki puščavo želi doživeti v vsej svoji veličini priporočam, da v njej preživi eno noč, se ob svitu usede na najvišjo sipino in opazuje, kako se prebuja narava – naravnost neprecenljivo!
  puščava Sahara, Maroko, potovanje, znamenitosti

  Sahara in mogočne sipine – potovanje v Maroko

 • #7 Namakalni sistemi v oazah – če imate doma vrtiček ali pa če ga nimate, namakalni sistemi v oazah kraljevine Maroko, ki so stari že več stoletij bodo navdušili skoraj da vsakega, ki jih zanima zgodovina in nekoliko bolj praktičen del le-te. Kako vse skupaj poteka in deluje pa je najbolje izvedeti kar iz ust domačina, ki vas bo z veseljem popeljal do svojega vrta in vam razložil, kako sredi ničesar in zgolj zaradi kanalov, uspeva solata, zelje, pšenica…
  oaza,namakalni sistemi, Maroko, potovanje, znamenitosti

  Oaze in stoletja stari namakalni sistemi – potovanje v Maroko

 • #8 Kasbe – zgradbe zgrajene iz sena in blata so nekoč služile za shranjevanje žita in drugih reči in so nedvomno ena večjih znamenitosti kraljevine Maroko. V nekaterih so bile celo šole islama. Sedaj se v mnogih nahajajo muzeji ali luksuzni hoteli. Kasbe lahko brez težav videvamo na Maroko potovanju, ki poteka po južni strani gorovja Atlas. Najbolj znana kasba v kraljevini Maroko se nahaja v mestu Skoura in je zaradi pomembnosti upodobljena celo na bankovcu za 50 Dirhamov.
  Kasbe, Maroko, potovanje,znamenitosti

  Kasbe so narejene samo iz blata in sena – potovanje v Maroko

 • #9 Kanjoni – številni kanjoni so obiskovalcu v kraljevini Maroko popoln navdih. Vanje se lahko podamo peš, s kolesom ali pa celo s plezalno opremo. Eden najbolj znanih Maroko kanjonov je nedvomno kanjon Todre des Dades, ki za vsakim novim ovinkom ponuja lepše in slikovitejše razglede.
  kanjoni, Dades,Maroko, potovanje,znamenitosti

  Kanjon / Todre des Dades – potovanje v Maroko

 • #10 Arganovo olje in rožna voda – le kdo ni slišal za zdravilne učinke arganovega olja, ki prihaja iz kraljevine Maroko? Navsezadnje naj bi argan veljal za neke vrste naravni botoks. Dejstvo je, da le v kraljevini Maroko, in še to le na enem manjšem področju, rastejo arganova drevesa, katere sadeže uporabljajo v kozmetični in celo jedilni industriji. Arganovo olje ni dobro le za kožo in lase, ampak celo za kuho. Poleg argana pa ne smemo prezreti niti doline Kelaa M’Gouna, ki je znana pa nasadih roza vrtnic iz katerih pridelujejo rožno vodo, milo, losjone, šampone, gele za tuširanje, razne kreme… Najlepše prizore boste na cvetoče nasade vrtnic videli med Maroko potovanjem za prvi maj. Maroko je nedvomno pravi naslov za nakup kakovostne in cenovno ugodne kozmetike!
  arganovo olje, vrtnice, potovanje,Maroko, znamenitosti

  Argan in vrtnice za kozmetiko – potovanje v Maroko

 • #11 Ouarzazate – Maroko je odličen tudi za ljubitelje filmov in filmske industrije. Mesto Ourzazate je namreč zaživelo prav zaradi številnih filmskih studijev, kjer si še dandanes lahko ogledate kolise znanih zgodovinskih filmov, ki so jih snemali prav v kraljevini Maroko (Gladiator, Jezus iz Nazareta, Laurenc Arabski….)
  Ourzazate, filmska industrija, potovanje, Maroko, znamenitosti

  Kolise za film Laurenc Arabski – Ourzazate, potovanje v Maroko

 • #12 Prelaz Tizi ‘n ‘Tichka – od ovinkov se vam tu res lahko zmeša, a prav tako je za norost lahko kriva prekrasna pokrajina in prizori na poti. Najbolj znan prelaz v kraljevini Maroko bo še posebno pri srcu vsem popotnikom, ki se bodo v Maroko odpravili z motorjem, saj bo ovinkasta in na trenutke povsem prazna cesta kot nalašč za polaganje ovinkov. A vendarle z motorjem ali brez, je prelaz, ki se nahaja na 2260 metrov nadmorske višine vredno obiskati že zaradi vseh videnih prizorov ob poti, ki potovanju v  Maroko dajejo poseben pečat.
  prelazi, Tichka, potovanje, Maroko, znamenitosti

  Najbolj znan prelaz Tichka – potovanje v Maroko

 • #13 slapovi Ouzoud (Cascades D’Ouzoud) – s svojimi 110 metri so slapovi najvišji v kraljevini Maroko, nahajajo pa se slabih 170 kilometrov iz Marakeša, zato so priljubljena znamenitost in izletniška točka tudi za domačine. Ogromna gmota vode, ki pada in te med potjo pošteno škropi, te resnično očara. Idilo lahko pokvari le pretirano število obiskovalcev, zato je najboljši čas za obisk v zgodnjih dopoldanskih urah, pred prvimi večjimi avtobusnimi skupinami. Če boste imeli srečo, se vam iz grmičevja na poti, pokažejo še opice.
  slapovi Ouzoud, Marakeš, Maroko, potovanje, znamenitosti

  Najvišji slapovi Ouzoud v državi – potovanje v Maroko

 • #14 Marakeš – verjetno najbolj znano mesto v kraljevini Maroko, ki je zaradi svojih opečnatih zgradb odet v rdečo barvo in je že samo po sebi vreden potovanja v Maroko. Neskončne ulice prodajalcev, čajnic, restavracij in uličnih umetnikov mesto naredi povsem unikatno. Gromozanski trg Djema El Fna dobi pravo in nekoliko kaotično podobo šele zvečer, saj naj bi se na njem trlo kar pol milijona obiskovalcev in to so vsekakor prizori, ki jih na potovanju v Maroko nikakor ne gre zamuditi, saj predstavljajo eno največjih znamenitosti države. Potem pa je tu še palača Bahia, ki bo s svojimi prostori in detajli očarala vse ljubitelje arabske umetnosti ter botanični vrt Majorelle, ki je kot nalašč za beg pred kaotičnimi ulicami tekom celega potovanja po kraljevini Maroko.
  Marakeš, Maroko, potovanje, znamenitosti

  Ulični umetniki na trgu Djema El Fna – Marakeš, potovanje v Maroko

 • #15 Essauira – simpatično obmorsko mestece, ki je idealno za zadnjo postojanko na potovanju po kraljevini Maroko. Življenje tu je mirno in počasno, ljudje pa neverjetno prijazni. Svoj čas lahko izkoristite za srkanje metinega čaja v tipičnih čajnicah, za nakupovanje spominkov, za sprehajanje po dolgi peščeni plaži, za namakanje v tipičnih kopališčih (hammam), lahko pa svoje želodčke razvajate z okusno in svežo morsko hrano. Maroko je z mestom Essauira zaradi konstantnega vetra priljubljen tudi pri surfarjih in kajtarjih.
  Essaouira, Maroko, potovanje, znamenitosti

  Obmorsko mesto Essaouira – potovanje v Maroko

 • Hrana – tudi Maroko s svojo kulinariko spada med svojevrstne znamenitosti, ki jo nikakor ne smemo spregledati. Tipične jedi, ki se več ur kuhajo v glinenih posodah z imenom tažin, nam nudijo okusen in zdrav obrok, ki glede na vašo izbiro temelji na kuskusu z zelenjavo ali mesom. Če obiščete Maroko priporočam tudi okusno enolončnico s stročnicami, kjer prevladuje čičerika ali morda mesne kroglice v omaki. Ob obali pa nikar ne zanemarite odlično pripravljenih morskih jedi, ki so še toliko boljše, saj so povsem sveže. Ker pa je bil Maroko nekoč pod Francozi, se tu najdejo še izvrstne francoske slaščice, kruh, rogljički… Celo polžev se ne manjka. Da pa nam vse lažje zdrsi po grlu, bomo uživali še ob nizkih cenah sveže iztisnjenega pomarančnega soka in vedno aromatičnega metinega čaja.
  hrana, tažin, Maroko, potovanje, metin čaj, znamenitosti

  Hrana – potovanje v Maroko

Maroko je resnično vreden vašega časa in pozornosti. Morda še toliko bolj, ker je potovanje v Maroko lahko tudi poceni. Že za malo denarja se Maroko lahko doživi v vsej njegovi veličini. Ker je relativno blizu Sloveniji se nekateri v Maroko podajo kar z avtom in ga tako naredijo še nekoliko bolj avanturističnega. Maroko nas brez pretiranega iskanja, zlahka povabi v povsem drugačen svet.Svet, ki nas zaradi vseh barv in vonjav takoj posrka vase!

Maroko seveda ponuja popotniku še veliko več, kot zgolj teh 16 znamenitosti, a za prvo potovanje v Maroko, bodo le-te dovolj velik razlog, da se boste tja sigurno vsaj še enkrat vrnili. Najin predlog in program potovanja v lastni režiji, kjer si boste ogledali vse te znamenitosti pa najdete tukaj.

Kako je potovanje v Maroko lahko poceni, pa si preberite tukaj.