Istra, Hrvaška, kulinarika, izlet

Spadate tudi vi med tiste, ki si potovanj ne predstavljate več brez kreditne kartice? S Simonom si že vrsto let lajšava popotniške nakupe in razne tegobe z njo. Preko spleta kupujeva letalske karte, delava rezervacije za hotele, včasih že doma kupiva vstopnico za kakšno znamenitost, rezervirava najem avtomobila na destinaciji… Poleg tega pa je zaradi številnih potovanj v države z različnimi valutami, veliko lažje plačevanje kar s kartico, kot pa menjavanje valut, vsakič ko vstopiš v novo državo. To se sploh super obnese pri kakšnem transferju – kot na primer v Grčijo z avtom, ko je potrebno plačevanje cestnine čez Balkan, pri čemer se s kreditno kartico elegantno izogneš iskanju drobiža različnih valut, ki se kopiči pri tovrstnem gotovinskem plačevanju. 

Kljub temu, da je plačevanje s kartico v porastu, pa nekateri še vedno takemu načinu ne zaupajo preveč. Če ne drugega, se vedno znova spotaknejo ob provizije pri plačevanju in dvigovanju na avtomatih, a dejstvo je, da vam plačevanje s kreditno kartico marsikdaj celo olajša potovanje, izlet ali počitnice, tako v tujini kot doma. Če ne verjamete, si poglejte praktično primerjavo in test, ki jo je prav za takšne dvome naredilo podjetje Mastercard – več tukaj.

Istra, Hrvaška, kulinarika, izlet

Doživetja Priceless Cities so na voljo le imetnikom Mastercard kartice

Kakorkoli že – na voljo je kar nekaj kreditnih kartic, a nobena skrivnost ni, da sva tudi midva že od vsega začetka zvesta podjetju Mastercard – še predno sva sploh začela pisati blog.

Najprej Milano, potem Hrvaška Istra

Če sva se dve leti nazaj zaradi Mastercard kartice podala na izlet v Milano, sva se tudi sedaj poslužila njihove posebne ponudbe, ki je na voljo samo lastnikom Mastercard kartice – njihove tovrstne ekskluzivne ponudbe in doživetja so poznana pod imenom Priceless Cities.

Ker je poletje vedno v znamenju praznovanja mojega in Simonovega rojstnega dne, sva se tudi letos, kot vsako leto od kar se poznava, odločila, da si ne kupujeva klasičnih daril, ampak si raje podariva doživetje. Tako sva na strani Mastercard Priceless Cities izbrala nam bližnjo Hrvaško Istro in si tam tako privoščila dve različni doživetji.

Prvo doživetje (Okusite Istro) naju je poneslo v kraj Vodnjan, kjer sva okušala in se učila o proizvodnji olivnega olja. Medtem ko drugo doživetje še čaka na vrsto in naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Pravilno okušanje olivnega olja in modri kozarčki

Že v Vodnjanu naju je pričakal vodnik Goran, ki naju je najprej odpeljal do tamkajšnje oljarne Salvela. Le-ta je namreč po proizvodnji hladno stiskanega olivnega olja največja v južni Hrvaški Istri. 

Pokušanje je potekalo v čudoviti in na novo odprti sobi za degustacijo (tako olivnega olja, kot vin, saj so pod blagovno znamko Medea znani tudi po vinih).

Če sva s Simonom pred tem okušanjem olivno olje spoznavala iz belih skodelicah ali morda v plastičnih kozarčkih pa sva tukaj prvič doživela tisto pravo, profesionalno pokušanje – v steklenih in modro obarvanih skodelicah s pokrovčkom.

Razlog za tovrstne skodelice je namreč ta, da se zaradi modrega stekla ne vidi barve olivnega olja in tako le-ta ne vpliva na mišljenje, da je neko olje morda zaradi barve boljše od drugega. Tako se pri okušanju dejansko lahko posvetimo samo aromi in okusu. Poleg tega pa se steklene kozarčke ogreje (običajno z grelnikom – mi pa smo jih greli kar z roko), saj se prave značilnosti olivnega olja izrazijo šele pri temperaturi 28-30°C.

Lokalna večerja v hiši none

Potem ko sva okusila tri različna hladno stiskana olivna olja in se spoznala z vonjem, okusom in pikantnostjo, naju je vodnik Goran odpeljal do svojega drugega doma – v hišo, kjer je nekoč bivala njegova nona (babica). Goran namreč v Hrvaški Istri vodi kulinarične ture in kuharske tečaje, kjer se lahko gostje učijo kuhanja lokalnih specialitet.

V tamkajšnji kuhinji nama je pripravil sirne raviole, ki so bili po okusu sladki, a jih je postregel z nekakšnim kokošjim golažem. Navdih, da združi sladko s slanim je dobil iz zgodovine, ko še niso poznali sladic in so vse jedi postregli naenkrat – tako so se na krožnikih mešali različni okusi, tudi sladko-slani.

Balzamični kis, narejen v Hrvaški Istri

Medtem ko se je naša jed kuhala, pa sva bila deležna še prav posebnega okušanja. Goran je namreč edini v Hrvaški Istri, ki izdeluje svoj balzamični kis. Tako sva se čisto prvič tudi midva spoznala, kako pravzaprav nastaja, ta za mnoge nepogrešljiv dodatek solatam. Ste vedeli, da se za tisti pravi vrhunski balzamični kis šteje šele tisti, ki dosega starost vsaj 12 let?

Glede nato, da je Goran kis začel proizvajati osem let nazaj, sva tako okušala osem let starega. Že ta je bil odličen, kakšen bo šele po dodatnih štirih letih.

Istra, Hrvaška, kulinarika, izlet

Proizvodnja balzamičnega kisa v Hrvaški Istri

Presenečenje pripravil sosed

Iz kuhinje je že pošteno dišalo in tako se je na najinih krožnikih znašla tudi večerja. Pospremila jo je še malvazija vinarja, kjer sva pred večerjo okušala oljčna olja.

Za piko na i pa je poskrbel kar Goranov sosed, ki je prinesel sveže nabrane fige – tako je Goran na hitro in brez predhodnega načrtovanja pred naju prinesel še svežo, sezonsko sladico.

Popoln zaključek s pogledom na Brione

Sledila je pot nazaj v Vodnjan, kjer sva se pridružila Irski družini in se skupaj z njimi podala še skozi nasad oljk na vzpetini nad Vodnjanom. Vodenje je potekalo v angleškem jeziku, saj je bil vodnik Irec – le-ta se je namreč poročil s hčerko proizvajalca olivnega olja pod imenom Brist.

V dobro uri smo s sprehodom po nasadu oljk izvedeli ogromno novih informacij o vzgoji oljk, ki nam jih je na simpatičen način povedal vodnik Paul.

Vse skupaj se je zaključilo z narezkom lokalnih dobrot, domačega olivnega olja in pravim romantičnim pogledom na Brione, ki ob sončnem zahodu izgledajo še toliko lepše. Temu se res lahko reče odličen zaključek celotnega popoldneva.

Čeprav morda Hrvaška Istra v svetu še ni dobro poznana po kulinariki, pa se bo prav zaradi takšnih posameznikov, ki se trudijo stvari delati drugače, bolj sveže in s srcem, vse skupaj lahko hitro spremenilo. Vsekakor je lepo destinacijo, ki jo večina obišče le zaradi sonca in morja, spoznati še v nekoliko drugačni, okusnejši luči.

Blog prispevek je podprlo podjetje Mastercard. Ker sva sama že vrsto let uporabnika njihovih storitev, sva bila neizmerno vesela, da smo lahko skupaj predstavili eno izmed njihovih mnogih doživetij, ki jih lastnikom Mastercard kartic ponujajo na svoji strani Priceless cities