mehiška hrana, hrana v Mehiki, kaj jesti v Mehiki

Hrana na polotoku Jukatan se v osnovi sicer ne razlikuje pretirano od hrane drugod po Mehiki, čepav ima glavno mesto, kar nekaj samosvojih jedi. Ker pa smo mi potovali le po Jukatanu, smo v tem prispevku zbrali seznam jedi, ki jih ne smete izpustiti med vašim potovanjem po mehiškem polotoku Jukatan.

Mehiška hrana za zajtrk

Če boste bivali v hotelih, boste največkrat na svoje krožnike dobili toast, maslo in marmelado, ameriško kavo in jed z jajcem – na oko ali umešano. Seveda se zajtrki razlikujejo tudi od hotela do hotela. Kar nekaj hotelov, kjer smo bivali, v ceni ni imelo vključenega zajtrk in smo tako odšli do kakšne lokalne restavracije, ki je bila odprta že za zajtrk in v kateri so jedli domačini. Takrat se je na naših krožnikih znašlo kar nekaj zanimivosti.

Molletes

Molletes so nekakšni kruhki, narejeni iz mini štručk, prerezanih na pol ter premazanih s fižolovo omako / pasto (pire iz rjavega fožola), brez katere domačini nikakor ne morejo – sploh pa ne za zajtrk. Čez namaz naložijo še sir in vse skupaj popečejo. Nekje dodajo gor še koščke svežega paradižnika. Meni osebno so bili molletes za zajtrk najboljša izbira.

Chilaquiles

Še en izredno popularen in zelo tipičen mehiški zajtrk pri domačinih je chilaquiles. Gre za ocvrte koruzne tortilje, nalomljene na trikotnike (običajno se tako porabi stare tortilje). Čeznje se prelije omaka (zelena ali rdeča – po lastni izbiri) ter izbere dodatek – nacufano piščančje meso ali pečeno jajce. Vse skupaj obogatijo še s kislo smetano, čebulo ter svežim sirom.

Huevos rancheros

Kamorkoli greste, boste za zajtrk lahko dobili tudi jajca. Najbolj tipična jed iz njih so pečena jajca na rančarski način (skupaj s koruznimi tortiljami ter salso/omako iz svežih paradižnikov, čebule, čilija, koriandra), ampak praktično je možno dobiti omlete, jajca na oko, umešana jajca. Vedno jih bodo postregli skupaj s fižolovim pirejem ter velikokrat tudi z rižem.

Mehiška hrana za prigrizek, kosilo ali večerjo

Tacos

Brez Tacosov v Mehiki res ne gre. Pripravljeni so s z mini koruznimi tortiljami ter nadevi po vaši izbiri. Lahko so mesni, zelenjavni, mešanica skupaj s tropskim sadjem, pekoči, nepekoči, z dodatkom sira ali brez. Za hitro malico in ne preveliko lakoto bo verjetno dovolj eden ali dva, v primeru kosila in večje lakote pa boste običajno potrebovali kar štiri.

Quesadillas

Gre za debelejšo in večjo koruzno tortiljo, ki je nadevana in prepolovljena. Tako kot pri tacosu, si lahko sami izberete različne nadeve. Ko sem sama naročila eno, je bila tako dobro založena, da mi je bila ena za kosilo povsem dovolj.

Burritos

Ko smo naročili burrito, smo dobili narejenega iz pšenične moke in za spremembo ne iz koruzne. Gre za zrolano tortiljo, ki vsebuje bogat nadev. Le-ta je odvisen od vaših želja, ampak mi smo naročili piščančjega, z zelenjavo. Notri so dodali tudi riž, tako da je bil zelo nasiten. Zraven burrita nismo dobili nič, tako da je naročen guacamole prišel zelo prav, da je vse skupaj naredilo malce bolj sveže in sočno.

Enchiladas

Pri enchiladas gre zopet za nadevano koruzno tortiljo. Sama sem vanje pri nadevu vedno dodajala še sir, saj jo malce popečejo in je bila skupaj s topljenim sirom zelo dobra izbira za malico in hiter prigrizek.

Taquito / flauta

Pri taquitu gre za zrolano koruzno tortiljo, ki je običajno napolnjena s sirom ter mesom (piščanec ali mleta govedina). Vse skupaj je nato ocvrto ter postreženo skupaj s kislo smetano.

Morska hrana

Ker je Jukatan obkrožen z morjem, je v obalnih krajih na voljo tudi veliko morske hrane – ribe, škampi, hobotnica, školjke, ki vam jih pripravijo na različne načine.

Guacamole

Guacamole je tako priljubljena mehiška jed (v veliki večini predjed), da jo verjetno pozna skoraj vsak. Glavna sestavina je avokado, notri pa običajno dodajo tudi na koščke narezan paradižnik ter razne začimbe in limetin sok. Mi smo si kdaj guacamole naročili samo kot hiter prigrizek, saj so bile porcije le-tega zelo obilne. Poleg tega pa smo guacamole vedno dobili postrežen skupaj s tortilja čipsom.

Burgerji / Hamburguesa

Odlična ulična hrana ob večerih in za nekaj spremembe od vseh tortilj je tudi burger. Mi smo jedli odličnega v obalnem mestecu Celestun, ampak vsi prodajalci ga delajo na podoben način… Pleskavica, pražena čebula, ocvrta slanina, nacho sir. Po želji tudi kečap ter pekoča omaka. Nekje so nam vanje dodali tudi avokado in paradižnik. Vsekakor odlična ulična jed, ki je tudi poceni.

Mehiška hrana kot sladica

Churros

Če ste že potovali v Španijo, ste churrose zagotovo že jedli, saj je to tradicionalna in zelo popularna sladica tako v Španijo, kot v Mehiki. Gre za ocvrto testo, ki je navzven hrustljavo, notri pa mehko. Vse skupaj je potem povaljano v sladkor s cimetom. Nekateri churrosi so tudi polnjeni. Če vprašate mene, ena boljših sladic.

Marquesitas

Marquesitas so nekakšne palačinke, vendar je na koncu testo, ko se ohladi trdo ter tudi zelo sladko. Vanje dodajo različne nadeve – mi smo se odločili kar za klasiko (nutella ter banana). Zanimiva kombinacija in pri domačinih tudi popularna pa zna biti tudi s Philadelphia namazom.

Sadje

Razno sadje imate sicer lahko tako za malico kot sladico. Vsekakor priporočam, da se odločite za lokalno sadje – papaja, mango, rambutan, kokosovo meso, ananas, lubenice, melone…

Mehiška pijača za osvežitev

Kokosova voda

V času našega potovanja po Jukatanu so bili na voljo kokosi skoraj na vsakem koraku. Pred nami so jih odprli, mi pa smo uživali v osvežilni kokosovi vodi. Ko ga popijete, vam ga lahko presekajo tudi na pol in tako iz njega pojeste še meso.

Margarita

Saj vem, zelo klišejsko, ampak brez margarite pa res ne gre zapustiti Mehike. Na voljo jo imeta v dveh različicah – z ledom ali brez. Jaz sem jo nekajkrat pila z ledom in na srečo nisem imela nikakršnih prebavnih težav. Klasična margarita je narejena iz tekile in limetinega soka, lahko pa si izberete tudi različne okuse.

Micheladas

Pijačo Micheladas domačini obožujejo. Čeprav sva jo midva naročila le enkrat, saj nama po okusu ni bila pretirano všeč, pa jo na potovanju po Jukatanu ali kje drugje v Mehiki enostavno morate poskusiti. Gre za mehiško pivo (nekje vas vprašajo katero bi želeli imeti), limetin sok, pekočo omako (tabasco), sojino ali Worchersko omako ter paradižnikovega soka. Postreženo je v kozarcu s solnim robom. Baje naj bi dobro zdravila tudi mačka.

Aquas frescos in sokovi

Dobesedni prevod bi bil sveža voda, v resnici pa gre za razne sokove z vodo (lahko gazirano ali negazirano). Sama sem bila najbolj navdušena nad zelenim sokom »jugo de verde«. Vanj zmešajo kaktus, peteršilj in ananasov sok in na koncu precedijo. Mešanica in s tem intenzivnost določenega okusa je odvisna tudi od lokala / restavracije. Sama bi ga lahko pila vedno, ampak ga povsod niso imeli. Precej popularen sok pri domačnih je tudi Aqua de horchata (narejena iz riža ter cimeta) ter Aqua de jamaica (iz hibiskusa /osleza)

Hrana v Mehiki je dobra in tam skoraj ne bi smeli biti lačni, saj boste na vsakem koraku našli nekaj za vsak okus. In dober tek!

Video – Jukatan potovanje