slabos na potovanju, potovalna slabost

Ne vem ali je potovalna slabost pogosta ali ne, vem le to da je izredno nadležna! Ne vem ali se z njo soočate ali ne, vem le to, da mene spremlja že celo življenje.

Mojih potovanj se na srečo ne spominjam po slabosti in bruhanju, a prav nobeno potovanje, niti krajša vožnja z avtomobilom, ni potekala brez te nadležne “veselice”.

Še danes slišim svoj glas z zadnjega sedeža avtomobila “Meni je slabo”. Nikoli mi ni pomagalo gledanje naprej, nikoli odprto okno, nikoli mižanje, spanje ali prepričevanje, da sem OK… Karkoli sem naredila, na koncu je bil rezultat vedno isti… Če sem imela srečo ali morda bolje rečeno, če so starši imeli srečo, so ustavili in me spravili iz avta še pravočasno.

Včasih se vprašam kako so me potovanja, kljub tej nadlogi, vedno znova tako prevzela in navdušila… No ja, verjetno gre zahvala kar naši farmacevtski industriji. Nisem tabletoman, pravzaprav sem ena izmed tistih, ki tablete komaj da spravi dol po grlu, ampak brez tablet proti slabosti, bi verjetno resnično bilo konec mojih potovanj in raziskovanj. Zaenkrat namreč nisem odkrila še ničesar drugega, kar bi mi resnično pomagalo.

Če mi je bilo včasih slabo že po nekaj ovinkih, si sploh ne predstavljam, kako noro bi bilo na 20 ali več urnih avtobusnih vožnjah, dolgih letalskih poletih, vožnji z vlakom, trajektom, ladijco, čolnom… Nočna mora!

Nekje v osnovni šoli sem za na pot vzela prvo tableto proti slabosti in pomagala mi je. Ni bilo več problemov – lahko sem jedla, prepevala, gledala nazaj, premagovala kopico ovinkov…še luna parki me niso več ovirali, niti razburkano morje. In končno mi ni bilo več nerodno pred sošolci in sošolkami…

Potovalna slabost zagotovo ne pomeni konec potovanj! Sedaj, ko lahko sama sedem za volan, jo premagam tudi brez tablet. V primeru dobre in bolj ali manj ravne ceste pa je nisem več deležna niti na sopotnikovem sedežu. Verjetno je prav ta nadloga postala tudi eden največjih razlogov, da se sedaj na pot najraje odpraviva z lastnim avtomobilom ali pa avto v tujini enostavno kar najameva, saj se vse drugo brez tablet pri meni hitro lahko sprevrže v nočno moro.

Poznate vi kakšen domač zvarek ali modrost, ki bi mi pomagala pri moji potovalni slabosti? Z veseljem se odrečem tabletom, če bo le kaj pomagalo. Nasveti več kot dobrodošli 🙂