Mesečev zaliv in Strunjanski klif

Izlet v Mesečev zaliv je bil na našem seznamu za enodnevni izlet že velikokrat, a šele letos nam ga je uspelo izvršiti. Ne le, da s tamkajšnje krožne poti občudujemo prekrasne razglede na mesto Piran in Tržaški zaliv, ob lepem vremenu lahko vidimo celo Triglav in z dobrim daljnogledom tudi čudovit italijanski grad Miramare.

Napotki za izlet po pešpoti Krajinski park Strunjan

Kje začeti krožno pot skozi Krajinski park Strunjan?

Da se izognete nevšečnostim pri parkiranju, predlagam, da svoj avto pustite na sicer plačljivem parkirišču, tik nasproti hotela Villen / Svoboda Term Krka v Strunjanu oziroma ob laguni Stjuža (45.531956/13.602954). Celodnevno parkiranje je 5 Eurov, lahko pa se odločite za plačilo na ure (0,50 EUR/ura).

Namesto, da se odpravite proti morju, se pot začne v nasprotni smeri in je tudi lepo označena – z markacijami, tablami, puščicami, tako da jo je težko zgrešiti.

Kako dolga je pešpot?

Krožna pot, ki nas popelje skozi naravni rezervat Strunjan je dolga nekaj manj kot 6 kilometrov in zanjo v lahkotnem (otroškem) tempu potrebujete okoli 1,5 ure – zaradi postankov in občudovanja vseh razgledov pa vam seveda lahko vzame tudi več časa, za katerega pa sem prepričana, da vam ne bo žal – sploh ne v lepem vremenu.

Za koga je pešpot primerna?

Izlet do Mesečevega zaliva in strunjanskega klifa, kamor nas med drugim tudi popelje krožna pot, je primerna za vse vrste pohodnikov – mladih in starih. Tudi družine z manjšimi otroki bodo kmalu spoznale, da je pot izvrstna ideja za izlet, saj je le-ta nezahtevna in dovolj raznolika, da bodo otroci imeli motivacijo za hojo.

Zgolj v opozorilo – pešpot po Krajinskem parku Strunjan ni primerna za vozičke, tako da boste zanjo vseeno potrebovali nosilko oziroma otroški nahrbtnik.

Kaj lahko vidimo na pešpoti?

Poleg prekrasnih razgledov na obalno mestece Piran, bo ljubiteljem morja že sam pogled nanj pobožal dušo. Zame je težko kaj lepšega kot najti miren kotiček, kjer lahko občudujem veliko modrino, ki jo za nameček ob lepem vremenu krasijo še Julijske Alpe s Triglavom, mesto Trst, grad Miramare, Nanos, Debeli rtič in seveda prekrasen pogled na najlepši slovenski zaliv – Mesečev zaliv oziroma zaliv Sv. Križa.

Poleg razgledov pa nas ob poti pričakajo tudi učne table, kjer se lahko naučimo nekaj o primorskih terasah, morskem življenju v zalivu, moči narave / valov, vrtu na klifu, solinah in drugih lepotah edinstvenega krajinskega parka Strunjan, ki ima največjo biotsko raznovrstnost v celem Tržaškem zalivu.

Kako je z malico?

Ob poti sicer ni okrepčevalnice, a malico si je vredno prinesti s sabo in jo pojesti na kakšni klopci z razgledom. Je pa ob parkirišču tudi kavarnica oziroma plaža-bar Cavedin, kjer se lahko posladkate s krofi, torticami in kaj popijete, medtem ko se otroci zabavajo na tamkajšnjem lepo urejenem igrišču, tik ob lokalu. Za konkretnejši obrok je v bližini tudi restavracija Pinija – sami jo še nismo preizkusili, tako da težko rečemo kakšna je hrana, a ocene na spletu so zanjo dobre.

Krožna pešpot do Mesečevega zaliva, ki ga krasi 80 metrov visok Strunjanski klif, in nam hkrati pokaže še lepote krajinskega parka Strunjan, je simpatična ideja za enodnevni izlet v katerem koli letnem času, zato se je na njej vredno znajti večkrat.

Za več pešpoti po Sloveniji, ki so primerne tudi za najmlajše in tiste z manj kondicije, si preberite naš prispevek »Ideje za lahke pešpoti po Sloveniji«.