Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Večina obiskovalcev, ki potuje v Združene Arabske Emirate se nekako omeji na raziskovanje mesta Dubai in morda Abu Dhabija. Čeprav mislijo, da so s tem videli vse kar država ponuja, pa jim je lahko žal, da se pred odhodom na arabski polotok niso malce bolje informirali.

Res je, da se mesto Al Ain, ki leži 160 kilometrov vzhodno od Abu Dhabija, ne more primerjati z Dubajem in Abu Dhabijem po visokih zgradbah, a to še ne pomeni, da ga bi morali prezreti.

Mi smo se v Al Ain mesto odpravili v sklopu našega krožnega potovanja po Združenih Arabskih Emiratih in tega nismo obžalovali, saj je mestu Al Ain uspelo ohraniti nekoliko zgodovine in tradicije.

Pet znamenitosti mesta Al Ain, ki so vredne vašega časa

1. Kamelja tržnica

Za tisti pravi utrip arabskega življenja je ogled kamelje tržnice obvezen, saj je trgovanje s kamelami v Združenih Arabskih Emiratih del tradicije in zgodovine. Res je, da je tržnica s tamkajšnjimi zagrajenimi prostori za kamele, precej na novo zgrajena, a so vsaj nekoliko ohranili tipično arhitekturo tega področja.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Kamelja tržnica na obrobju mesta (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Najbolje je, da tržnico obiščete zgodaj zjutraj, ko pridejo tja tudi najbolj zagriženi kupci. Skrbno si ogledujejo kamele in če je vredna njihovega denarja, se zanjo s prodajalcem silovito pogajajo. Bogastvo se v Združenih Arabskih Emiratih nekje še vedno meri v kamelah. Dobri kamelji mladički so vredni okoli 1200-1300 EUR, odrasle kamele pa od 2500-2600 EUR. Te cene kamel veljajo za kamele, ki jih gojijo za mleko, včasih tudi meso. Za dirkalne kamele pa so zneski lahko vrtoglavi.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Kamele so tesno povezane s tradicionalnim življenjem domačinov (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Če se boste želeli slikati s kamelo, boste zato morali plačati prodajalcem, ki znajo biti precej vsiljivi. Imejte pripravljen drobiž in se za napitnino pogajajte!

Kamelja tržnica je odprta od 7-13ih.
Koordinate: 24.09445 / 055.48456

2. Oaza Al Qattara

Mesto Al Ain je pravzaprav nastalo zaradi oaze. Še leta 1970 so ob vodnih izvirih bile tu le manjše vasi. Ker pa se je tukaj rodil prvi predsednik Združenih Arabskih Emiratov (Sheikh Zayed), je mestu kmalu dal novo podobo. Štiripasovnice, številna krožišča, parki, nakupovalni centri… Kljub temu pa si je še vedno mogoče ogledati dve lepi in večji oazi. Oazi sta še dandanes v uporabi kot kmetijska zemljišča / vrtovi.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Oaza Al Qattara (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Sprehodite se oziroma zapeljite se po lepo urejenih poteh in si oglejte namakalni sistem, ki kljub tehnologiji, stari več tisoč let, odlično deluje še danes. Obisk oaze je prijeten tudi zaradi sence, ki jo dajejo številne dateljeve palme.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Namakalni sistem v oazi že tisočletja skrbi za pridelovanje sadja in zelenjave (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Koordinate: 24.15484 / 055.44557

3. Trdnjava Al Jahili

Odlična stvar v Združenih Arabskih Emiratih je ta, da je ogled vseh trdnjav brezplačen. Trdnjav, lepo ohranjenih oziroma obnovljenih, je precej manj kot v sosednji državi Oman, ampak za občutek, kako so izgledale bo vsekakor dovolj.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Čudovita trdnjava Al Jahili (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Zelo lepa trdnjava se nahaja prav v mestu Al Ain. Leta 1898 jo je zgradil Sheikh Zayed – prvi predsednik države, in velja za eno najlepših trdnjav v Združenih Arabskih Emiratih. V njej je zanimiva stalna fotografska razstava britanskega popotnika in raziskovalca (Sir Wilfred Thesiger), ki je prvi na svetu prečkal mogočno puščavo »The Empty Quarter«. O tem podvigu je napisal tudi knjigo “Arabian Sands”, ki se uvršča v sam vrh klasične popotniške literature.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Trdnjava Al Jahili je ena glavnih znamenitosti mesta (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Čas ogledov: sobota – četrtek (9-17), petek (15-17), ponedeljek zaprto
Koordinate: 24.13004/055.45067

4. Cesta in Jebel Hafeet (gora Hafeet)

Nekoliko na obrobju mesta Al Ain se nahaja vrh Hafeet (1348 metrov). Do vrha se vije kar 12 kilometrov svilnato gladkega asfalta. Ni kaj, lukenj v Arabskih Emiratih res ne poznajo… No, ampak, če sva povsem odkrita, ima Oman še lepše ceste, če je to sploh mogoče verjeti. Kakorkoli že, iz Jebel Hafeeta naj bi bil čudovit razgled in že sama pot do tja, je zaradi vseh ovinkov (60 serpentin) vredna dodatnih kilometrov. Ta cesta pravzaprav velja za najlepšo cesto v celi državi in je tudi ena najlepših na svetu! Motoristi bi tukaj imeli nasmeh do ušes… Prav tako ne manjka kakšnih lokalnih dirkačev, ki se čez ovinke nevarno podijo. Sem in tja, pa na njihovo nespametno vožnjo opozarjajo razbitine in zgoreli ostanki avtomobilov. Na cesti lahko srečamo tudi kolesarje, ki sem prihajajo trenirat.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Ovinkasta pot na Jebel Hafeet (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Po cesti pridemo skoraj do vrha, kjer je restavracija in lokal. Tudi igrišče za otroke ne manjka in kljub močni pripeki ter 40 stopinjam, se tam otroci igrajo, kot da bi bila temperatura za polovico nižja. Razgled z vrha sicer v našem primeru ni bil ravno veličasten, saj je bilo zaradi vetra v zraku ogromno peska in je bila vidljivost izredno slaba, ampak kaj zato – cesta je vrhunska!

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Razgledna točka na Jebel Hafeet (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Koordinate: 24.03318 / 055.46406

5. Zeleni Mubazzarah

Kako pomembna je voda v puščavi nam priča ta zelena turistična točka. Domačini tukaj radi preživljajo svoj prosti čas, saj je na voljo lepo zeleno področje, kjer so otroška igrala, majhen otroški vlakec in razni izviri s toplo vodo. Narejeni so celo kopalni bazenčki – ločeni glede na spol. V neposredni bližini je tudi umetno zgrajen jez, po katerem naj bi se lahko celo vozili z majhnimi čolnički, a je v času našega obiska zgledalo, da je vse bolj kot ne zaprto.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Zeleni Mubazzarah (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

Precej blizu tega zelenega Mubazzarah-a, je tudi zgodovinski jez Mubazzarah, ki pa je bil v mesecu maju povsem prazen/suh. Če bi ga obiskali v malce manj vročih mesecih (december, januar, februar), bi bil prizor verjetno veliko bolj slikovit.

Al Ain, arabski emirati znamenitosti, arabski emirati potovanje

Voda v puščavi pomeni življenje (Al Ain, Združeni Arabski Emirati)

V Al Ainu smo se zadržali dober dan in nam ni bilo prav nič žal, saj smo tako še malce lažje spoznali in doživeli celotno sliko Združenih Arabskih Emiratov. Država nas je iz dneva v dan bolj presenečala s svojo raznolikostjo.