Grčija je ena tistih dežel, ki te vedno očara in nič čudnega, da se veliko ljudi tja vedno znova vrača, bodisi zaradi potovanja bodisi zaradi počitnic. Dejstvo je, da Grčija vsakemu obiskovalcu ogromno ponuja in vsi tisti, ki nas zgolj poležavanje na plažah hitro dolgočasi, nas Grčija vedno vabi zaradi svojih kulturnih in naravnih znamenitosti.

Meteora, Grčija, znamenitosti

Grčija – Meteora samostani

Ena TOP znamenitosti Grčije je nedvomno tudi Meteora oziroma samostani v Meteori, ki mogočno kraljujejo na vrhu gladkih skal iz peščenjaka. Meteora že dolgo buri ugibanja in razne teorije, kako so skale pravzaprav nastale, a še dandanes zgodovinarji in arheologi niso povsem prepričani o njihovem nastanku, saj nobena od teorij ni povsem dokazana.

Meteora, Grčija, znamenitosti

Meteora je pod Unesco zaščito – Grčija znamenitosti

Dejstvo je, da je Meteora že sama po sebi fascinantna in tamkajšnji samostani vse prizore še polepšajo. Meteora je skozi zgodovino imela veliko samostanov, a danes je ohranjenih in delujočih le še šest. Le-ti naj bi nastali v 14. stoletju, kot zavetišče pred turškimi vpadi. Zaradi lokacije so bili samostani popolnoma neosvojljivi. Menihi in nune so vanje lahko prihajali le preko vrvi in mreže oziroma košare, katero so vlekli do samostana.

Meteora, Grčija, znamentosti

Pogled na samostan – Meteora (Grčija znamenitosti)

Meteora in samostani so sedaj seveda lažje dosegljivi. V samostane pridemo preko stopnic, vklesanih v skalo, do tja pa vodi široka, a ovinkasta asfaltirana pot, ki je ne glede na uro, polna radovednih turistov.

Meteora, Grčija, znamenitosti

Meteora ima veliko tudi težje prevoznih cest (Grčija znamenitosti)

Meteora s svojimi samostani, takoj za goro Athos, velja za najpomembnejši in največji kompleks vzhodno ortodoksnih samostanov v Grčiji. Na tem področju se namreč zadržujejo že preko 600 let. V samostanih se še dandanes nahajajo menihi in v dveh celo nune.

Meteora, Grčija, znamenitosti

Meteora samostani – Grčija znamenitosti

Za vstop v samostane je potrebno plačati vstopnino (3€/osebo) in biti primerno oblečen – moški obvezno dolge hlače in dolge rokave, ženske pa krilo do gležnjev in prav tako dolge rokave. V kolikor ne upoštevate pravila oblačenja, v samostane ne boste imeli vstopa oziroma je na srečo za našo pomanjkljivo opravo za to brezplačno poskrbljeno pri vhodu.

Meteora, Grčija, znamenitosti

Notranjost samostana Varaam – Meteora (Grčija znamenitosti)

Notranjosti samostanov se praviloma ne sme fotografirati, a kljub temu mi je uspelo narediti nekaj površnih posnetkov za približno predstavo. Samostani so polni (z zlatom in z dragimi kamni okrašenih) kelihov in križev, starih, zgodovinskih knjig, podob svetnikov in razkošnih obrednih oblačil. Čeprav je tamkajšnje menihe skoraj da nemogoče srečati, je obisk vsaj enega samostana obvezen! Le tako boste namreč dobili celotno sliko tega skrivnostnega kraja. Prepričana sem, da vas bo Meteora navdušila in povsem zasvojila!

Meteora, Grčija, znamenitosti

Notranjost samostanov – Meteora (Grčija znamenitosti)

Če bo Meteora v vašem načrtu med poletjem, se pripravite na visoke temperature, ki jih bodo še dodatno začinile razgrete skale. A za vse tiste, ki vam bo dan prevroč, je čaroben pogled na skale in samostane mogoče doživeti tudi v mraku.

Meteora se nahaja na obrobju mesteca Kalampaka, ki deluje živahno in simpatično. Vse polno je trgovinic, restavracij, lokalov, giros stojnic in spominkov. Tukaj vam vsekakor ne bo smelo postati dolgčas.

Meteora, Grčija, znamenitosti

Mestece Kalampaka – Meteora (Grčija znamenitosti)

Na voljo so razna prenočišča, kot tudi nekaj kampov. Kamp z najboljšo lokacijo pa je nedvomno Vrachlos, ki se nahaja tik pod skalami Meteore. Z lepo urejenimi sanitariji, veliko sence ter bazenom, ki razkriva pogled na Meteoro. Za vse, ki imate raje hotele, pa je tudi hotelska ponudba v Kalampaki dovolj raznolika, da boste samostane v Meteori občudovali še preko noči.

Meteora, Grčija,znamenitosti

Kamp Vrachlos – Meteora (Grčija znamenitosti)

Več o najinem potovanju po Grčiji, pa si lahko preberete v potopisu.