Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Na Airbnb sva z možem prvič naletela, ko sva iskala poceni, a udobno prenočišče v Amsterdamu. Po priporočilu prijateljice sva se tako znašla pri paru najinih let, ki je na obrobju mesta oddajal sobo v spodnjem nadstropju svojega dupleksa. Nad izkušnjo sva bila tako navdušena, da od takrat bolj ali manj bivava le še v Airbnb nastanitvah.

Kaj je Airbnb?

Airbnb je spletno tržišče, ki ljudem omogoča oddajo in najem različnih vrst nastanitev (od kavča, sobe, do stanovanja, hiše, vile, bungalova …). Ideja je svojo premiero doživela leta 2008, v ZDA in se od takrat razširila po celem svetu. Danes je platforma dosegljiva praktično povsod, aplikacija pa je mogoča v 26 jezikih (žal ne v slovenščini).

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Razgled iz najinega stanovanja na Sejšelih (Južni del največjega otoka na Sejšelih – otoka Mahle. Celotedenski najem je bil dobrih 700 EUR, kar je za Sejšele poceni.

Kako Airbnb deluje?

Zadeva je silno preprosta. Na pametni telefon si naložite aplikacijo Airbnb, ustvarite svoj profil in že ste pripravljeni za uporabo. Seveda lahko brskate tudi preko računalnika, a zavoljo večje učinkovitosti je za naju najboljša kar aplikacija na pametnem telefonu.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Čudovit razgled z najine hiše na tajskem otoku Koh Samui. Hiša stoji na hribu, stran od gneče in ponuja razglede na Nathon (glavno mesto Koh Samui). Najem hiše za cel mesec je bil dobrih 700 EUR (Opazite razliko v ceni s Sejšeli?).

Kako začeti z uporabo Airbnb?

Ko ustvarjate svoj profil, je zaželeno, da napišete nekaj o sebi in priložite kakšno svojo fotografijo. Na ta način lahko gostitelji vidijo, kdo ste in kaj imate radi. Pri najemanju namestitev imate namreč možnost takojšnje rezervacije, nekateri gostitelji pa zahtevajo, da zaprosite za rezervacijo. V kolikor imate urejen profil, imate več možnosti, da vam potrdijo rezervacijo. Ko uredite svoj profil, ste pripravljeni na »akcijo«.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Dnevni pogled na najino hišo na Koh Samui

Iskanje in rezervacije na Airbnb?

Preprosto vtipkajte, kam in kdaj bi potovali ter začnite raziskovati. Nadalje lahko iskanje dodatno omejite z najvišjo ceno za namestitev, število gostov, zasebno sobo ali celotno hišo, stanovanje. Možnosti so neštete. Midva sva z Airbnb zaenkrat potovala po Evropi in Aziji, ne samo v velika mesta pač pa tudi takšna, za katera še nisva slišala. Tako sva lansko leto za 3 mesece rezervirala ogromno hišo s štirimi spalnicami, v majhnem mestecu na severu Francije.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Del kopalnice v hiši s štirimi spalnicami, v mestu Saint Quentin, na severu Francije. Nič ni lepšega kot namakanje v kadi po dolgem dnevu.

Kaj je dobro vedeti pred rezervacijo na Airbnb?

Mnogi popotniki, s katerimi sva govorila o uporabi Airbnb, so do rezervacij preko Airbnb skeptični. Nekateri niso imeli dobrih izkušenj (v smislu, da na rezervacijski zahtevek niso dobili niti odgovora, do takšnih, ki so rezervirali, a so naknadno izvedeli, da namestitev ni mogoča, čeprav so ob rezervaciji namestitev tudi plačali). Torej, kako se temu izogniti? Jaz uporabljam klasično formulo, izbiram namestitve, ki imajo veliko dobrih ocen in gostitelja, ki ima oznako Superhost. Tako sem rezervirala vse svoje namestitve in do sedaj ni bilo nobenih težav.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Nočni pogled iz studia v Kuala Lumpurju. Stanovanje se nahaja v Maytower Residences in ponuja pogled na znameniti stolp v Kuala Lumpurju. Nočitev za 5 zvezdic, s ceno za 3 zvezdice (36€ za eno noč).

Kdo dobi Airbnb oznako superhost?

Status dodeli Airbnb tistim gostiteljem, ki se za svoje goste potrudijo bolj kot ostali, kar pomeni, da ponujajo dodatne storitve (v Kuala Lumpurju, kjer je konkurenca huda, ponujajo prevoze iz letališča, sicer za doplačilo, a še vedno ceneje kot taksi ali hitri vlak, prenosne ruterje,  ponudbo različnih eno- ali dvodnevnih izletov iz mesta; podobno sva doživela tudi v Hanoi-ju), informacije, imajo zelo dobre ocene, na kratko – so boljši od ostalih.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Slovo od gostitelja Gerarda na letališču v Kuala Lumpurju. Do letališča naju je zapeljal za manj kot je cena vlaka, taxija in uberja. Njegova storitev je bila sicer malenkost dražja od avtobusa, a tudi veliko bolj udobna.

Prednosti in pomanjkljivosti Airbnb

Kot že omenjeno, morate ob rezervaciji plačati celoten znesek nastanitve, kar lahko pri najemih za daljše obdobje pomeni ogromno denarja (npr. za hišo v Franciji je bilo potrebno plačati 1.700EUR na mesec). Pred rezervacijo preverite, kakšne so možnosti odpovedi rezervacije. Nekateri gostitelji ponujajo povrnitev celotne rezervacije, če rezervacijo odpoveste do 7 dni vnaprej, drugi zadržijo 50 % zneska. V vsakem primeru pa ob odpovedi izgubite določen procent, ki si ga vzame Airbnb za posredovanje. Znesek je odvisen od trajanja in cene namestitve.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Najino studio v Vietnamu – Hanoi Old Quarter. Stanovanje je sicer brez oken, kar je bilo zaradi neizmernega hrupa z ulice, več kot dobrodošla stvar.

Skoraj vsi gostitelji ponujajo »zgolj« namestitev, brez obrokov. Po drugi strani pa je večina nastanitev opremljenih s kuhinjami, kjer si lahko pripravite preprost in poceni obrok (nama je to prišlo še kako prav pri dolgoročnem bivanju v Franciji, kjer je prehranjevanje v restavracijah zelo drago, manj pa v Aziji, kjer kuhanje doma običajno pomeni več denarja).

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Stanovanje v mestu Hanoi – Old Quarter

Velika prednost je, da gostitelj dobi plačilo šele po začetku vaše namestitve. Do takrat je denar varno spravljen pri Airbnb. To vam omogoča, da prijavite gostitelja in zahtevate povračilo, v kolikor namestitev ne ustreza opisu ali kadar gostitelj brez razloga umakne vaše rezervacijo. Za kakršnekoli reklamacije imate 24 ur časa (po tem, ko ste se namestili v vaš nov počitniški dom). Reklamacijski zahtevek je preprost in vas jasno (po korakih) vodi do konca reklamacijskega zahtevka.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Stanovanje v Kuala Lumpurju številka dve – zaenkrat najino najljubše.

Ob koncu bivanja pa nikakor ne pozabite oddati svoje ocene namestitve, kajti le tako boste pomagali ostalim popotnikom. Dodaten plus je, da ocena ni objavljena toliko časa, dokler gostitelj ne oceni tudi vas (no, vsaj za naju je to zaenkrat bila prednost).

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Stanovanje – Kuala Lumpur je ponujalo več, kot sva si sploh lahko predstavljala

Dodaten plus je, da ob rezervaciji za en teden ponavadi ponujajo popust  (povprečno okoli 5 %), če najemate za cel mesec pa okoli 20 %.

Airbnb, Airbnb nočitve, Airbn potovanja, potovanja

Stanovanje v Kuala Lumpurju nama je omogočalo brezplačno uporabo bazena, fitnesa in vadbe joge.

Če vas z zgoraj naštetim še vedno nisem prepričala, naj samo povem, da midva za potovanja uporabljava skoraj samo še Airbnb. Na ta način sva obiskala Nizozemsko, Francijo, Sejšele, Malezijo, Tajsko in Vietnam. Airbnb bivanje nama je omogočilo, da sva se v tuji deželi počutila kot doma, bolj sva se povezala z domačini, izvedela več o dotičnih deželah in njihovem življenju ter dobila informacije, ki jih ne moreš najti v turističnih brošurah. Kadar sva dom delila z najinimi gostitelji, je bil to za naju dodaten plus, saj sva tako imela zagotovljeno pomoč 24 ur na dan. Nenazadnje sva zaradi tega praznovala najlepše novo leto do sedaj, s svojima gostiteljema Ano in Patrickom, v Amsterdamu, daleč stran od trume turistov, s pristno lokalno večerjo in najlepšim razgledom na veličastne amsterdamske ognjemete.

Če vas je Sanela uspela prepričati in boste tudi vi poskusili z Airbnb nastanitvijo, se vpišite preko povezave tukaj in pridobili boste kupon za 30€ ob vaši prvi opravljeni rezervaciji.

avatar

O avtorici:

Sanela Knez Vodovnik

Sanela je žena, strastna popotnica, raziskovalka podvodnega sveta in transakcijski analitik coach, ki posameznikom pomaga pri doseganju vsakodnevnih ciljev, s katerimi se sami težko spoprimejo, bodisi kako živeti brez oz. z malo stresa, kako živeti polno življenje, kako biti zadovoljen sam s sabo, kako pomagati svojim otrokom ter pri učenju socialnih veščin. Do pred kratkim je bila še učiteljica angleščine in slovenščine na osnovni šoli ter deklica za vse v moževem podjetju. Oktobra 2016 je po 11. letih opustila učiteljski poklic in si vzela čas za svoji največji strasti v življenju – popotovanju in potapljanju. Končno se ji je uresničila življenjska želja o preživljanju zime na toplem. Ljubi Azijo in njihove ljudi, malo manj pa onesnaženost v azijskih državah ter njihovih voda. Pomembno se ji zdi, da čim več domačinov ozavesti o škodljivih posledicah njihovega brezbrižnega ravnanja s smetmi, zlasti plastiko. Sledite ji lahko na Instagramu.