darila za popotnike, potovanja, popotniška darila

Se velikokrat vprašate, kaj podariti nekomu za rojstni dan ali morda novo leto, pa kar ni tiste prave ideje? Sama si s tem dam precej veliko dela, saj mi razna instant darila ne dišijo preveč. Vedno želim, da darilo vsebuje neko sporočilo in da sporoča, da nismo v trgovino zavili mimo grede, ampak da smo si zanj in s tem za obdarovanca vzeli čas in izbrali nekaj »pravega«.

Ker se tudi sama velikokrat znajdem v zagati, kaj nekomu podariti, sem v tem prispevku zbrala nekaj idej daril, ki bodo zagotovo prišle prav vsakemu popotniku.

Hranilnik

Morda se sliši klišejsko, ampak kakšen popotniško obarvan hranilnik za potovanja je prav simpatična in tudi ne pretirano draga ideja. Če mu zraven dodate še kakšno osebno sporočilo ali morda še kakšen Evro, z njim zagotovo ne boste zgrešili.

Beležka

V dobi računalnikov in mobilnih telefonov, je meni še vedno spomine najljubše zapisovati kar v kakšno beležko. Na trgu je na voljo cel kup beležk, ampak za popotniškega navdušenca izberite kakšno s popotniškim motivom. Znotraj nje nikar ne pozabite dodati svoje želje oziroma posvetilo.

Knjiga ali vodič

Če morda že veste, kam se vaš obdarovanec odpravlja na pot, s tiskano izdajo vodiča po določeni destinaciji ne morete zgrešiti. Če cilj še ni znan, pa sem sama vedno vesela kakšne dobre popotniške knjige.

Praskajoči zemljevid

Ena izmed bolj simpatičnih idej je tudi praskajoči zemljevid, kjer vsakič znova spraskamo in »odkrijemo« državo, ki smo jo obiskali. S tem pa tovrstni zemljevid postane lahko tudi dober okras domače stene.

Pretvornik za vtičnice

Sama na potovanje izven Evrope nikoli ne odidem brez pretvornika za vtičnice. Marsikje po svetu bi brez njega že prvi dan izpraznila baterije v fotoaparatu, prenosnemu računalniku in telefonu, zato se ga zagotovo nihče ne bo branil. Izberite univerzalnega, ki praktično pokriva vse države sveta, saj se tako na potovanjih, ne glede na destinacijo, potrebuje le enega.

Zdravstveno zavarovanje za tujino

Še ena nepogrešljiva stvar na vseh potovanjih je zagotovo zdravstveno zavarovanje za tujino, s čimer lahko prav ta, postane odlično darilo za nadobudnega popotnika. Mi imamo zaradi stalnih potovanj in izletov urejeno kar celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino Multitrip pri zavarovalnici Vzajemna. Če vam je takšno zavarovanje prevelik zalogaj, pa si lahko tukaj ogledate zdravstveno zavarovanje za tujino tudi za krajša obdobja.

Popotniška prva pomoč

Sama imam zelo rada domača darila – darila, za katere si ljudje vzamejo čas in jih naredijo sami. Zakaj ne bi strastnemu popotniku, malo v šali, malo za res, podarili kar kakšno prvo pomoč – torbico, v katero spravite nekaj nujnih stvari za na pot (sredstva proti driski, probiotike, obliže, tablete proti slabosti, sredstva za lajšanje glavobola, sprej proti komarjem, sončno kremo, razkužilo za rane…). Kaj vse lahko še dodate v tovrstno darilo pa si lahko preberete v prispevku o popotniški lekarni tukaj.

Popotniška denarnica

Dolga leta sem dokumente, letalske vozovnice ter potne liste nosila zgolj v nahrbtniku, a z letošnjim letom, ko sem pod roke dobila popotniško denarnico Kanken, sem bila nad njeno uporabnostjo tako navdušena, da jo uporabljam tudi ko sem doma. Z njo nikakor ne boste zgrešili. Več o konkretni Kanken popotniški denarnici in najini oceni zanjo si lahko preberete v prispevku tukaj.

Spalna vreča

Sama sicer na potovanja nisem nikoli jemala spalne vreče, čeprav mi je bilo zaradi lokacij, kjer sem spala, velikokrat žal. Takrat bi mi res prišla prav kakšna tanka spalna vreča, ki v nahrbtniku ne zavzame veliko prostora, ampak je dovolj velika, da lahko smuknem vanjo in se izognem umazani posteljnini.

Popotniški nahrbtnik

Dobri popotniški nahrbtniki niso ravno poceni, zato je to darilo bol primerno za kakšno skupno obdarovanje, a dejstvo je, da se dobrega nahrbtnika res nihče od zagriženih backpackerjev ne bo nikoli branil. Na voljo so različne znamke, dimenzije… Midva že nekaj časa prisegava na znamko Osprey, ki ponuja široko paleto velikih in manjših nahrbtnikov – posebno oblikovanih za ženske in moške. Od kar potujem z nahrbtnikom sem zagovornica minimalne prtljage zato prisegam na nahrbtnike, ki gredo v ročno prtljago. Morda se sliši malo, ampak verjemite, na potovanju in ob prenašanju nahrbtnika naokoli, boste hvaležni, da s seboj niste spakirali cele omare. Izbirate lahko med klasičnimi nahrbtniki, prtljago na koleščkih ali pa kar »transformerji«, ki jih lahko nosimo na hrbtu ali pa jih vozimo po tleh.

Seveda je raznih izdelkov, ki so primerni za popotniška darila, še cel kup – tudi takšnih, ki jih lahko naredite povsem sami in jim tako ustvarite neprecenljivo vrednost. Nikar pa ne pozabite nato, da darilo, še tako veliko, ne pomeni prav nič, če ni podarjeno s pravim namenom.