Božični sejem Graz

Se velikokrat vprašate, kaj podariti nekomu za rojstni dan ali morda novo leto, pa kar ni tiste prave ideje? Sama si s tem dam precej veliko dela, saj mi razna instant darila ne dišijo preveč. Vedno želim, da darilo vsebuje neko sporočilo in da sporoča, da nismo v trgovino zavili mimo grede, ampak da smo si zanj in s tem za obdarovanca vzeli čas in izbrali nekaj »pravega«.

Ker se tudi sama velikokrat znajdem v zagati, kaj nekomu podariti, sem v tem prispevku zbrala nekaj idej daril, ki bodo zagotovo prišle prav vsakemu popotniku.

Darila za popotnike

Hranilnik

Morda se sliši klišejsko, ampak kakšen popotniško obarvan hranilnik za potovanja je prav simpatična in tudi ne pretirano draga ideja. Če mu zraven dodate še kakšno osebno sporočilo ali morda še kakšen Evro, z njim zagotovo ne boste zgrešili.

Beležka

V dobi računalnikov in mobilnih telefonov, je meni še vedno spomine najljubše zapisovati kar v kakšno beležko. Na trgu je na voljo cel kup beležk, ampak za popotniškega navdušenca izberite takšno s popotniškim motivom. Znotraj nje nikar ne pozabite dodati svojih želja oziroma posvetilo.

Knjiga ali vodič

Če morda že veste, kam se vaš obdarovanec odpravlja na pot, s tiskano izdajo vodiča po določeni destinaciji ne morete zgrešiti. Če cilj še ni znan, pa sem sama vedno vesela kakšne dobre popotniške knjige.

Darila za popotnike

Odlično darilo za popotnike so tudi razni vodiči ali popotniško naravnane knjige

Praskajoči zemljevid

Ena izmed bolj simpatičnih idej je tudi praskajoči zemljevid, kjer vsakič znova spraskamo in »odkrijemo« državo, ki smo jo obiskali. S tem pa tovrstni zemljevid postane lahko tudi dober okras domače stene.

Pretvornik za vtičnice

Sama na potovanja izven Evrope nikoli ne odidem brez pretvornika za vtičnice. Marsikje po svetu bi brez njega že prvi dan izpraznila baterije v fotoaparatu, prenosnemu računalniku in telefonu, zato se ga zagotovo nihče ne bo branil. Izberite univerzalnega, ki praktično pokriva vse države sveta, saj se tako na potovanjih, ne glede na destinacijo, potrebuje le enega.

Darila za popotnike

Brez pretvornika sama nikoli ne odidem na pot.

Popotniška oblačila

Od vseh uporabnih stvari, ki pridejo prav popotnikom so tudi dobra popotniška oblačila. Dve leti nazaj sem se spoznala z oblačili ameriške znamke Royal Robbins in bila nad njimi tako navdušena, da sem letos s ponosom sprejela ponudbo, da postanem njihova ambasadorka. Oblačila z veseljem priporočam vsem, ki ste na potovanjih radi praktični, a vseeno zaradi tega ne kompenzirate z izgledom, ter radi pri tem poskrbite tudi za okolje.

Oblačila Royal Robbins mi niso všeč samo zato, ker so udobna in v mnogih primerih narejena iz recikliranih materialov, ampak tudi zato, ker imajo cel kup značilnosti, ki pridejo prav vsem nam, ki imamo radi avanturistična potovanja in preživimo veliko časa v naravi. Na potovanjih je sploh izredno priročen njihov skriti žepek, kamor lahko pospravimo kakšen bankovec, ključe ali plačilno kartico.

Oblačila Royal Robbins

Veliko njihovih oblačil ima tudi majhen neopazen žepek z zadrgo, kamor lahko pospravite bančno kartico in denar (Oblačila Royal Robbins)

Zaradi letošnjih Covid omejitev, smo vsi veliko časa preživela v naravi. Sama sem se nekajkrat srečala s pravo invazijo komarjev. Na srečo so me proti vsem uspešno in brez uporabe kakršnega koli repelenta ščitila kar njihova Bug Barrier oblačila. Zaradi posebnega premaza na oblačilih, sem bila namreč varna pred raznimi insekti, komarji in klopi – idealno prav za potovanja v malarična področja. Meni osebno je najljubša njihova Bug Barrier majica.

Ker sami potujemo z avtom, kmalu tudi s kamperjem, smo navajeni na bolj spartansko oblačenje, kar pravzaprav pomeni, da vsak dan ne oblečemo svežih oblačil. Prav zato na potovanja spakiram predvsem takšna oblačila, ki se ne mečkajo in se hitro sušijo, saj jih je na daljših poteh velikokrat potrebno oprati kar na roko. Pri tem mi je letos bila v veliko pomoč Royal Robbins kolekcija Spotless, ki je zaradi sestave materiala na nek način odporna proti madežem. Le-te se namreč z oblačil spere že s hladno vodo. Najbolj navdušena sem nad njihovimi Spottless oblekicami.

Več besed o Royal Robbins oblačilih sem strnila v samostojen prispevek – tukaj, kjer predstavim podrobnosti te trajnostno usmerjene znamke popotniško-outdoor oblačil, med katerimi najdemo tako zimske kot poletne kose.

Med kolekcijo njihovih zimskih oblačil zame zmaga jakna Switchform, ki se lahko pretvori v nahrbtnik in jo namesto po rokah, ko nam je prevroče zanjo, nosimo kar kot nahrbtnik, kar se je izkazalo za izredno praktično lastnost.

Popotniška prva pomoč

Sama imam zelo rada domača darila – darila, za katere si ljudje vzamejo čas in jih naredijo sami. Zakaj ne bi strastnemu popotniku, malo v šali, malo za res, podarili kar kakšno prvo pomoč – torbico, v katero spravite nekaj nujnih stvari za na pot (sredstva proti driski, probiotike, obliže, tablete proti slabosti, sredstva za lajšanje glavobola, sončno kremo, razkužilo za rane…). Kaj vse lahko še dodate v tovrstno darilo si lahko preberete tudi v prispevku o popotniški lekarni tukaj.

potovalna lekarna, popotniška lekarna, probiotiki jamieson

Popotniška lekarna za manj stresna potovanja

Zdravstveno zavarovanje za tujino

Še ena nepogrešljiva stvar na vseh potovanjih je zagotovo zdravstveno zavarovanje za tujino, s čimer lahko prav ta postane odlično darilo za nadobudnega popotnika. Mi imamo zaradi stalnih potovanj in izletov urejeno kar celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino Multitrip pri zavarovalnici Vzajemna. Zakaj prisegava nanj pa v posebnem blog prispevku tukaj.

Darila za popotnike

Da bomo na potovanjih tudi brez skrbi za naše zdravje poskrbi zavarovanje za tujino

Popotniška denarnica

Dolga leta sem dokumente, letalske vozovnice ter potne liste nosila zgolj v nahrbtniku, a že nekaj let se navdušujem nad popotniško denarnico Kanken, ki jo zaradi uporabnosti uporabljam tudi ko sem doma. Z njo nikakor ne boste zgrešili. Več o konkretni Kanken popotniški denarnici in najini oceni zanjo si lahko preberete v prispevku tukaj.

denarnica za potovanja, popotniška denarnica

Žep z zadrgo za kovance in poseben predel tudi za bankovce (Kånken Denarnica za potovanja)

Oprema za kampiranje

S pojavom virusa Covid-19 je kampiranje postalo še mnogo bolj priljubljeno kot pred tem. Nov trend so postala tudi potovanja z avtom in razni road tripi, kjer je vedno prostor za dobro kamping opremo. Nekaj precej simpatičnih in uporabnih stvari smo našli pri Primusu.

Hitra kosila za kampiranje

Hitra kosila za kampiranje

Spalna vreča

Sama sicer na potovanja nisem nikoli jemala spalne vreče, čeprav mi je bilo zaradi lokacij, kjer sem spala, velikokrat žal. Takrat bi mi res prišla prav kakšna tanka spalna vreča, ki v nahrbtniku ne zavzame veliko prostora, a je vseeno dovolj velika, da lahko smuknem vanjo in se izognem umazani posteljnini.

Popotniški nahrbtnik

Dobri popotniški nahrbtniki niso ravno poceni, zato je to darilo bolj primerno za kakšno skupno obdarovanje, a dejstvo je, da se dobrega nahrbtnika res nihče od zagriženih »backpackerjev« ne bo nikoli branil.

Korzika znamenitosti

Vzpon do jezera Melu (Korzika znamenitosti)

Seveda je raznih izdelkov, ki so primerni za popotniška darila, še cel kup – tudi takšnih, ki jih lahko naredite povsem sami in jim tako ustvarite neprecenljivo vrednost. Nikar pa ne pozabite na to, da darilo, še tako veliko, ne pomeni prav nič, če ni podarjeno s pravim namenom.

Prispevek je nastal v sodelovanju z znamko Royal Robbins. Res sem vesela, da smo se našli v skupni zgodbi, saj smo vsi navdušeni nad potovanji, naravo, trajnostjo in nenazadnje tudi praktičnostjo. In ko se ujameš v vseh pogledih, delo kar naenkrat postane užitek in točno tako se počutim sama, od kar sem sprejela ambasadorstvo in skupno sodelovanje. Royal Robbins oblačila lahko v Sloveniji zaenkrat dobite v trgovini Annapurna, in trgovini Rebel, v Murski Soboti.