evropa potovanje, potovanje v evropi, kam na potovanje po evropi

S Simonom skupaj intenzivno potujeva že štiri leta in v tem času sva obiskala kar nekaj zanimivih destinacij. Povečini se na potovanju skušava osredotočiti na nekoliko manj turistično oblegane destinacije, saj nama je všeč, da na poti spoznava nekaj tistega pravega lokalnega utripa.

Počaščena sva, da naju je Expedia.com povprašala o najinih najljubših evropskih destinacijah, ki bi jih nekomu priporočila za leto 2016. O izbiri pravzaprav nisva dolgo razmišljala. Veliko evropskih destinacij naju je očaralo, a med tistimi najljubšimi, jih hitro lahko izpostaviva šest.

Šest evropskih destinacija za 2016

1. Pomurje, Slovenija

Glede na to, da sva iz Slovenije, sva na seznam in na prvo mesto uvrstila našo Slovenijo in severo-vzhodno regijo Pomurje. Pomurje je namreč idealno za vse ljubitelje dobre hrane, vina, čudovitih pogledov in namakanja v termalni vodi. Tu pa je tudi najvišji razgledni stolp v Sloveniji Vinarium, ki nam razkriva pogled na skupno štiri države – Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

evropa potovanje, potovanje v evropi, kam na potovanje po evropi

Pomurje, Slovenija (Evropa potovanje)

2. Berat, Albanija

Albanija se še ne znajde prav velikokrat na popotniških zemljevidih, zato pa je ta dežela še toliko lepša v vsej svoji divjini. Jug Albanije se bohoti s prekrasnimi plažami in antičnimi ostanki, medtem ko je notranjost Albanije redko obiskana in povsem drugačna od obalnega dela. Na potovanju po Albaniji nama je bil zelo všeč tudi mestece Berat, ki je pod UNESCO zaščito. Mestu Berat pravijo tudi mesto tisočerih oken in s svojo otomansko podobo, te ozke kamnite ulice hitro ponesejo nekaj stoletij nazaj. V bližini Berata je tudi družinska vinska klet Čobo, kjer lahko okušate odlična avtohtona albanska vina.

evropa potovanje, potovanje v evropi, kam na potovanje po evropi

Berat, Albanija (Evropa potovanje)

3. Vadensko morje, Nemčija

Le kdo ne pozna Nemčije. Res je, da se ponavadi tja večina od nas odpravi na tiste tipične lokacije in le redko kdaj zavijemo povsem na sever, kjer se skriva tudi čudovit narodni park pod UNESCO zaščito Schleswig Holstein Wadden Sea. Del parka je Vadensko morje. Vsem, ki imate radi blato in malce drugačno preživljanje dneva, priporočava blatni pohod, kjer boste z bosimi nogami pobliže spoznali življenje na obali Vadenskega morja in se ponovno počutili kot otroci.

evropa potovanje, potovanje v evropi, kam na potovanje po evropi

Vadensko morje, Nemčija (Evropa potovanje)

4. Kišnijev, Moldova/Moldavija

Moldova je najredkeje turistično obiskana država v Evropi, a to ne pomeni, da jo gre povsem prezreti. Kišnijev res da ni prav nič podoben tipičnim evropskim prestolnicam, a je vendarle lep primer mesta, kjer se še vedno precej čuti utrip bivše Sovjetske zveze. Mesto nima pretirano veliko znamenitosti, a je vseeno zanimivo tukaj preživeti dan ali dva. Nenazadnje je tukaj doma odličen konjak. Če ste bolj za vino pa je zanimiv izlet tudi v največjo vinsko klet na svetu Milesti Micii, po kateri se vozimo kar z avtom.

evropa potovanje, potovanje v evropi, kam na potovanje po evropi

Kišnijev Moldova / Moldavija (Evropa potovanje)

5. Novi Sad, Srbija

Pri Slovencih je Srbija precej priljubljena destinacija. Beograd in Novi Sad nas namreč že od nekdaj privlačita. No seveda, pa je tudi preostali del države vreden ogleda in raziskovanja. Če gledamo širše, pa je Srbija kot turistična destinacja v svetu še precej slabo poznana in obiskana in zato, sva jo tudi midva uvrstila na seznam za 2016. Sploh nama je všeč Novi Sad, saj je manjši od Beograda in zato veliko bolj slikovit ter simpatičen. Tudi pogled na mogočno Donavo iz mestne trdnjave je čudovit. Nikar pa ne pozabite niti na lokalne restavracije na obrežju Donave in si privoščite tisti pravi ribji paprikaš z domačimi širokimi rezanci – za prste obliznit!

evropa potovanje, potovanje v evropi, kam na potovanje po evropi

Novi Sad, Srbija (Evropa potovanje)

6. Cesenatico, Italija

Čeprav sva bila že velikokrat v Italiji pa sva šele nedavno odkrila slikovito obmorsko mestece Cesenatico. Barvito in polno zgodovine, naju je takoj očaral. Tukaj je bilo res še mogoče začutiti nekaj tistega pravega italijanskega utripa, saj je bilo tujih turistov komaj za vzorec. Obisk mesta Cesenatico odlično združite z obiskom republike San Marino in mesta Rimini ter Ravenna.
Stari del mesta Cesenatico loči morski kanal, v katerem je sedaj pomorski muzej. Malo kdo pa ve, da je kanal narisal veliki italijanski mojster Leonardo da Vinci.

evropa potovanje, potovanje v evropi, kam na potovanje po evropi

Cesenatico, Italija (Evropa potovanje)

Evropa ima res ogromno čudovitih destinacij za raziskovanje. Nekatere destinacije so bolj turistično popularne od drugih, a zgoraj naštetih šest je zagotovo še takšnih, kjer trume turistov težko najdemo. Nikar ne odlašajte predolgo in jih čimprej obiščite- še predno jih na svoje popotniške zemljevide množično začnejo dodajati ostali.