potovanja z avtom, roadtripi, kam na potovanje, poceni potovanja

Moldova je najredkeje obiskana Evropska država in verjetno je eden izmed razlogov tudi to, da nekako še ni ravno prirejena za turiste. Vsaka država, ki se pogosto pojavlja na popotniških in turističnih znamenitosti, ima ogromno za ponuditi. Moldova pa je kljub bogati zgodovini še precej na začetku s svojo turistično ponudbo.

Moldavija znamenitosti, Moldavija potovanje, potovanje v Moldavijo,Moldavija znamenitosti

Moldavija znamenitosti -zemljevid

Brez dvoma bi s pravo strategijo Moldova lahko privabljala veliko več turistov kot sicer, a dejstvo je, da so zaenkrat vse znamenitosti bolj ali manj prepuščene same sebi.

Če se že odpravite na potovanje v Moldovo in če se sprašujete, kaj tukaj sploh početi, kaj videti in katere so tamkajšnje znamenitosti, pa sva vendarle pripravila seznam najboljših krajev in znamenitosti, ki jih na vašem Moldova potovanju ne gre spregledati.

#1 Soroca

Kraj je znan kot srednjeveško trdnavsko mesto, saj je Moldovo branil pred osvajalci kot so bili Tartati, Poljaki, Kozaki in Slovaki. Še dandanes je tu mogoče obiskati mogočno trdnjavo. Za kulturno raznolikost pa skrbijo tudi cigani, saj ravno v Soroci živi največja skupnost ciganov v Moldovi. Soroca je bila v najinem prvotnem načrtu visoko na seznamu, a sva mesto zaradi težav z amortizerjem na koncu morala žal izpustiti. S svojo severno lego je bilo mesto enostavno preveč iz najine poti.

#2 Naselbina Orheiul Vechi

Mesto Orhei je nastal v 15.-16. stoletju.  Izkopavanja so pokazala, da se je ponašalo z mošejo, dvema mavzolejema in celo kopališčem. Ortodoksna cerkev s samostanom v skali iz 17. stoletja je dejavna še dandanes. Vožnja do mesta Orhei vodi mimo barvitih vasic in vinogradov – popolno za spoznavanje prave podobe Moldove.

Moldavija znamenitosti, Moldova znamenitosti

Orhei (Moldova/Moldavija znamenitosti)

#3 Samostan Saharna

Samostan Saharna se nahaja v najbolj slikoviti soteski Moldove. Krasi jo reka Dniester. Iz vrha ortodoksne cerkve priporočava sprehod vse do reke, ki vam vmes razkriva razne slapove. Najvišji med njimi je visok 10 metrov.

Moldavija znamenitosti, Moldova znamenitosti

Samostan Saharna (Moldova/Moldavija znamenitosti)

Moldavija znamenitosti, Moldova znamenitosti

Samostan Saharna / kanjon reke Dniester (Moldova/Moldavija znamenitosti)

#4 Vinska klet Milestii Mici

Dejstvo, da se po vinski kleti Milestii Mici lahko vozimo z avtom je brez dvoma privlačna stvar. To pa ni vse, saj je vinska klet Miletii Mici zaradi največje zbirke vin na svetu vpisana celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Nikar ne pozabite na pokušanje njihovih vin, ki je posebno doživetje – več o najinem obisku vinske kleti Milestii Mici, si preberite tukaj.

Moldavija znamenitosti, Moldova znamenitosti

Vinska klet Milestii Mici (Moldova/Moldavija znamenitosti)

#5 Kišnijev

Glavno mesto Moldove je zanimivo zaradi njegovega utripa. Tukaj se meša bogastvo z revščino. Moderni stili skušajo prekriti socialistično vzdušje, ki pa je zaenkrat še vedno močno v ospredju. Spoznajte Kišnijev kot domačini in si zraven jutranje kavice privoščite domači konjak Kvint ter nato središče mesta raziskujte peš.

Moldavija znamenitosti, Moldova znamenitosti

Kišnijev (Moldova/Moldavija znamenitosti)

#6 Transdnisterska republika in Tiraspol

Samooklicana Transdniestrska republika je kljub nepriznanju držav sveta, povsem samosvoja. Na to “samostojnost” nakazuje že dobro zastražena meja, ki pri prečkanju lahko povzroči kakšen siv las več. Sprehod po glavnem mestu Tiraspol pa je zaradi tamkajšnjih zgradb ter vzdušja, kot hoja po muzeju na prostem iz časov Sovjetske zveze.

Moldavija znamenitosti, Moldova znamenitosti

Tiraspol in Transdniesterska republika (Moldova/Moldavija znamenitosti)

Moldova res da ni ravno privlačna država za zganjanje množičnega turizma, a je prava za vse tiste, ki si želite spoznati državo brez lepotnih popravkov, prikrivanj in igranja za nevedne turiste. Je država, ki vam bo izničila marsikateri stereotip in je država, ki ti da misliti…