Znamenitosti Vzhodne Srbije

Vzhodna Srbija se ne najde velikokrat na popotniških zemljevidih, saj še vedno velja za precej slabo poznano destinacijo. A vsi, ki imate radi naravo, manj obiskane kraje in avtentičnost, zaradi katere vedno znova radi prihajamo v Srbijo, jo morate čimprej obiskati.

Vzhodna Srbija in znamenitosti, ki se jih splača obiskati

Trdnjava Golubac

Trdnjava Golubac se prvič omenja v začetku 14. stoletja, a pravijo, da njeni nastanki segajo že leta pred tem. Trdnjava se nahaja ob tako imenovanih Železnih vratih, ki predstavljajo najširši del reke Donave. Ravno pri trdnjavi le-ta preide v ozko sotesko. Prav zato ima njena lega velik strateški pomen.

Dolga leta je trdnjava propadala, sedaj pa je s popolno obnovo leta 2019 ponovno zasijala v vsej njeni mogočnosti. Za ogled je potrebna vstopnina, katere višina je odvisna od poti ogleda. Za otroke in vse mlajše od 18 let ter neplezalce je namreč odprt le spodnji del trdnjave. Za ostale tri poti pa je ogled bolj zahteven in mogoč samo z vodičem.

Zanimivo je tudi dejstvo, da je regionalna cesta, ki nas sedaj popelje ob Donavi, skozi kanjon, pred obnovo potekala kar po sredini trdnjave. Sedaj pa je cesta na tem delu nova, ki trdnjavo obvozi.

V kolikor vam dopušča čas, priporočam tudi vožnjo z ladjico oziroma brodom iz mesta Golubac. Le-ta vas v uro dolgi plovbi pripelje do Železnih vrat in trdnjave ter nazaj v mesto. Karte za vožnjo je mogoče kupiti v tamkajšnjem turistično informativnem centru. V TICu, si je mogoče izposoditi tudi kolesa in se z njimi odpraviti po 8 kilometrov dolgi kolesarski stezi, ki so jo pred kratkim odprli.

Narodni park Djerdap

Približno uro stran od trdnjave Golubac se razprostira največji narodni park v Srbiji – Djerdap. Le-ta bo navdušil vse, ki imajo radi naravo, pohodništvo ali morda zgolj vožnjo z ladjico, ki vam reko Donavo zagotovo prikaže v povsem drugačni luči.

Narodni park Djerdap ima kar nekaj pohodniških poti, a tista najbolj znana  je do razgledne točke Ploče, ki jo lahko uvrstimo tudi na seznam najlepših razgledov v Srbiji. Do tja vas popelje 3,5 kilometre dolga gozdna pot, ki jo bodo zmogli tudi mlajši otroci, saj ni pretirano zahtevna. Iz 355 metrov visokega vrha se razprostira dih jemajoč razgled na reko Donavo, sotesko in sosednjo Romunijo ter tamkajšnje Karpate. V kolikor bi si radi podaljšali planinarjenje se z vrha Ploče lahko odpravite tudi na Veliki ali Mali Štrbac. Tovrsten pohod vam bo vzel praktično ves dan, zato ne pozabite na hrano in pijačo, saj v narodnem parku oziroma ob tamkajšnjih planinskih poteh tovrstne ponudbe ni.

Zelo lepo je tudi pri slapu Blederija, do koder sicer vodi slaba cesta, a se je za lokacijo vseeno vredno malce potruditi, sploh v poletnem času, ko se je pod slapom mogoče tudi okopati. Poleg njega se nahaja tudi velika jasa, popolna za piknik.

V kolikor morda niste radi preveč aktivni ne bo slaba niti vožnja z avtom / kamperjem skozi del parka. Midva sva naredila krog, ki sva ga začela v kraju Dolnji Milanovac, kjer se nahaja nov center za obiskovalce narodnega parka Djerdap. Tam boste dobili vse informacije glede obiska, poleg tega pa je lepo skozi razstavo predstavljen tudi celotni narodni park.

Samostan Tumane

Priporočam, da samostan Tumane, ki je bil ustanovljen v 14. stoletju, obiščete ob delavnikih in ko ni kakšnega cerkvenega praznika, saj je drugače tukaj strašanska gneča. Samostan Tumane je versko in romarsko središče in vsako leto privabi milijon obiskovalcev. Prav zaradi njega marsikdo sploh obišče vzhodno Srbijo.

Samostan je delujoč šele zadnjih 8 let in znotraj njega deluje 6-8 menihov. Le-ti so povsem drugačni, kot smo jih običajno navajeni, saj so povsem v koraku s časom. Upravljajo svoj YouTube kanal, imajo pa tudi profile na družabnih omrežjih. V samostanu menihi prodajajo tudi lastne izdelki.

Vinarna in destilarna Pruna

Vinarna in destilarna Pruna je bilo eno najlepših presenečenj in odkritij tekom najinega potovanja. Ne le, da sva jo našla povsem po naključju, odločila sva se tudi za njihovo degustacijsko turo, v sklopu katere je mogoče poskusiti njihova vina, gin in seveda tudi rakijo oziroma več njih. Izdelki Pruna so eni najboljših v celotni Srbiji in strežejo jih v 75-ih najboljših restavracijah v državi, tako da vsem, ki imate radi tovrstne stvari, obisk vsekakor priporočam.

Lepenski vir

Vzhodna Srbija je bogata z zgodovino. Pravzaprav tukaj najdemo celo najpomembnejše mezolitsko in neolitsko arheološko najdišče v Evropi. Ob reki Donavi so namreč našli naselje s 40-imi bivališči, več različnih artefaktov in tudi grobove. Najdbe so datirane nekje od 9.500/7.000 do 6.000 let pred našim štetjem.

Reka Donava

Reka Donava je druga največja reka v Evropi in prav na delu vzhodne Srbije najdemo njen najširši, najožji, kot tudi najgloblji del. Za domačine že tisočletja predstavlja vir življenja in še dandanes je temu tako. Mogočna reka se ponaša z bogatim ulovom, kot tudi bogato in raznoliko zgodovino. Dandanes pa se počasi nanjo veže tudi razvoj turizma, ki ima na tem področju izjemen potencial.

Znamenitosti Vzhodne Srbije

Znamenitosti Vzhodne Srbije – vožnja ob reki Donavi je izredno slikovita

Trdnjava Ram

Reka Donava je vedno bila odlično sredstvo za potovanja in prav zaradi tega ob njej najdemo več trdnjav. Še ena, vredna ogleda, je trdnjava Ram, ki se nahaja 8 kilometrov od Srebrnega jezera. Le-to so v času Otomanskega imperija konec 15. stoletja zgradili Turki in v letu 2018 v celoti tudi financirali njeno obnovo.

Danes je Ramska trdnjava mogočna kot nekoč in iz nje se več stoletij kasneje, še vedno vije sijajen pogled na mogočno reko Donavo. Kot zanimivost naj omenim še to, da je trdnjava že v 15. stoletju imela gretje, vodovod in kanalizacijo. Priporočam zelo zanimiv voden ogled po njej, kjer boste izvedeli še cel kup manj poznanih dejstev.

Znamenitosti Vzhodne Srbije

Znamenitosti Vzhodne Srbije – pogled na čudovito trdnjavo Ram

Srebrno jezero

Srebrno jezero bodo zagotovo poznali kolesarji saj tik ob njem potekata dve evropski kolesarski poti – EuroVelo6 in EuroVelo13. Le-to je nastalo kot mrtev rokav reke Donave in kot posledica grajenja obrambnih kanalov pred poplavljanjem reke ter jezu hidroelektrarne Djerdap. Ob Srebrnem jezeru se je začel razvoj turizma in dandanes je tukaj živahno predvsem v poletnih mesecih, saj se sem obiskovalci pridejo kopat, preživljati svoj dopust, ribarit in nenazadnje seveda tudi kolesarit.

Znamenitosti Vzhodne Srbije

Znamenitosti Vzhodne Srbije – pogled na Srebrno jezero

Viminacium

Svojo prisotnost so v vzhodni Srbiji pustili tudi Rimljani. Pravzaprav so na območju le-te našli ostanke ene največjih rimskih mest na Balkanu – Viminacium. V njem je v najboljših časih živelo celo 35.-40.000 ljudi. Mesto je nastalo v 1. stoletju našega štetja, ki pa so ga v 5. stoletju uničili Huni.

Sedaj si skozi uro in pol trajajoč voden ogled (poteka vsako polno uro) lahko ogledamo rekonstrukcijo amfiteatra, obiščemo eno od štirih mestnih kopališč in se sprehodimo pod zemljo in pokukamo v dve grobnici. Pred nekaj leti so na tem istem področju našli tudi okostje mamuta, ki vam ga na ogledu prav tako pokažejo.

Celotno področje je polno arheoloških najdb in praktično kamor koli zakopljejo, najdejo nove in nove antične ostanke. Pravijo, da je le-teh tako veliko, da bi lahko s sedanjo hitrostjo kopali 200-300 let, da bi našli vse, kar se skriva pod našimi nogami. Do sedaj so odkrili zgolj 4-5% celotnega mesta, ki se je razprostiral na kar 450 hektarih.

Znamenitosti Vzhodne Srbije

Znamenitosti Vzhodne Srbije – odkrito okostje mamuta pri rimskem mestu Viminacium

Hrana

Mnogo ljudi obišče Srbijo tudi zaradi kulinarike in nad njo ne boste prav nič razočarani niti v Vzhodni Srbiji. Kot po celi državi, so tudi tukaj znani po močnih mesnih jedeh z žara, a zaradi reke Donave, je ta del Srbije bogat tudi s sladkovodnimi ribami. Nama je bil zelo všeč smuč – veliko bolj kot som, ki ima lahko okus po mulju. Vzhodna Srbija je izredno bogata tudi s sadjem in posledično se tukaj pije in peče tudi rakija – celo ena najboljših v celi državi.

Ljudje

Med raziskovanjem Vzhodne Srbije pa nikakor ne smemo pozabiti niti na ljudi. Tukaj so še vedno tisti pravi gostoljubni Srbi, ki jih po večjih mestih najdemo vedno manj. Že na vhodu vas bodo pričakali z nasmehom in s kozarčkom domače rakije.

Znamenitosti Vzhodne Srbije

Znamenitosti Vzhodne Srbije – kamp Asin in lastnica Milena

Če iščete pristnost, zaradi katere se vsaj mi vedno radi znajdemo v tujih državah, sploh v nam skoraj »domači« Srbiji, potem sem prepričana, da s potovanjem v Vzhodno Srbijo ne boste zgrešili. Področje je sicer v turističnih povojih, a prav to je morebiti tisti največji razlog, za njen (čimprejšnji) obisk.

Prispevek je nastal v sodelovanju s Srbsko turistično agencijo, ki je najino potovanje v vzhodno Srbijo tudi podprla. A izbor najlepših znamenitosti, ki sva jih opisala v prispevku, sva sestavila sama in po najini lastni presoji.