Najem avtomobila na potovanju

Ko veliko potuješ, se ti marsikatera stvar zdi povsem logična in skoraj pozabiš, da se morda z njo nekdo srečuje prvič ali pa zelo poredko. Tako je tudi pri najemu avtomobila, ki potovanja vsaj po najinem mnenju naredi veliko bolj zabavna in zaradi možnosti postankov po izbiri, velikokrat tudi zelo avanturističnega.

Sami sicer najraje potujemo s svojim lastnim avtomobilom, a zaradi omejenosti z dopustom, se seveda na pot podamo tudi z letalom. Takrat se običajno vedno odločimo za najem avtomobila. Kaj pa je pri najemu avtomobila potrebno vedeti, na kaj paziti? Zaradi številnih vprašanj, sva nekaj najinih praktičnih nasvetov in izkušenj strnila spodaj.

Praktični nasveti za najem avtomobila

Rezervacija že od doma ali na licu mesta?

V večini primerov je najbolje, da najem avtomobila uredite že od doma, saj vas bo to praviloma prišlo ceneje. Poleg tega pa boste imeli tudi več časa, da v miru preberete pogoje poslovanja in navsezadnje preverite različne ponudnike.

Kje rezervirati oziroma najeti avtomobil?

Obstaja kar precej spletnih strani / portalov, ki ponujajo najem avtomobila, a midva že več let uporabljava Carrentalnet.com Po najinih izkušnjah in tudi po povratnih informacijah ostalih, ki so najemali preko njih, ponujajo zelo konkurenčne, če ne celo najnižje cene. Zato niso nič slabši / boljši od drugih, saj tudi oni, tako kot drugi portali ponujajo avtomobile različnih podjetij, ki se ukvarjajo z najemi – Europcar, Budget, Sixt, Hertz, kot tudi bolj lokalne ponudnike, vredne zaupanja  – zbrane na enem mestu, da se jih lažje primerja.

Z zavarovanjem ali brez?

Če vprašate mene, nikoli brez zavarovanja. Tako kot na pot ne odidemo brez zdravstvenega zavarovanja za tujino in tako kot imate zavarovan tudi svoj avto, absolutno priporočam, da se vzame polno zavarovanje tudi za najeti avtomobil. Nikoli ne veš kaj se lahko zgodi na cesti, parkirišču in škoda bi bilo, da bi zaradi tega počitnice postale predrage.

Imate pa pri zavarovanju dve možnosti – zavarovanje je možno skleniti že pri najemu preko spletne strani ali pa direktno pri podjetju, kjer avto prevzemate. Praksa je običajno taka, da morate pri sklenjenemu zavarovanju online, preko portala, pri prevzemu pustiti kavcijo za avto – ta je sicer odvisna od tipa avtomobila in države najema, a običajno so blizu 1000 EUR. V kolikor se na avtu zgodi kakšna poškodba, vam to kavcijo zadržijo in nato zavarovanje uveljavljate preko portala, kjer ste sklenil pogodbo za najem avtomobila in zavarovanje.

V kolikor se odločite, da zavarovanje sklenete direktno pri podjetju (na šalterju), kjer avto prevzamete, se praviloma kavciji izognete, a je zaradi tega zavarovanje precej dražje – nekje 40-50 EUR na dan.

Vsak način ima pluse in minuse – sklenjeno zavarovanje online je precej cenejše, a v primeru nesreče, imate potem doma več dela, da ga uveljavite, priložite vse dokaze in počakate na denar. Če zavarovanje sklenete pri pultu prevzema, pa je le-to dražje, a ste potem povsem brez dela, v kolikor pride do uveljavljanja.

Kako se naredi kavcija?

Za kavcijo se je včasih potrebovala zgolj kreditna kartica, a odkar je na trgu tudi debetna Mastercard kartica (nadomestek Maestro kartice), je kavcijo mogoče narediti tudi z njo. A pozor, na njej je seveda potrebno imeti dovolj velik limit oziroma dovolj sredstev. Če se odločite za zavarovanje na licu mesta, kavcija običajno ni potrebna.

Kako je s cenami?

O cenah najema avtomobila je težko govoriti, ker so dejansko odvisne od vsake posamezne države, kot tudi od tipa avtomobila, pri čemer se največkrat upošteva velikost. Na ceno seveda vpliva tudi priljubljenost najemanja avtomobilov, sezona… Najbolje, da za svojo destinacijo cene preverite na Carrentalnet.com.

Cena je dražja tudi v primeru, da za dvig in oddajo avtomobila izberete drugo lokacijo.

Prečkanje meje

Preden najamete avto se vsekakor pozanimajte ali je z njim dovoljeno prečkanje meje. Nekje je to za doplačilo mogoče, nekje ne. Če informacije ne najdete na spletu pa nanjo ne pozabite pri prevzemu avtomobila.

Kaj pa dodatna oprema?

Največkrat se pod dodatno opremo znajde navigacija in otroški avto sedež. Te stvari niso ravno poceni, zato se vam jih splača vzeti kar s sabo na pot. Čeprav priznam, da smo mi vedno potovali brez avto sedeža in smo ga najeli skupaj z avtomobilom – na srečo smo vedno dobili dobrega. Poznam tudi primere, ki so bili nad dotrajanostjo, zastarelostjo in neudobnostjo precej razočarani.

Dodatno se plača tudi za drugega voznika. Pri tem opozarjam, da mora voznik vedno biti lastnik kreditne oziroma debetne kartice, s katero avto plačate in naredite kavcijo.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri prevzemu?

Pri prevzemu vam bodo kljub že sklenjenemu zavarovanju, skušali prodati svojega in vas prepričati, da tisti ni dovolj. Če ste se odločili, da boste vzeli tistega, v sklopu najema avtomobila in ne direktno pri ponudniku, naj vas nikar ne prepričajo v nasprotno – vaše zavarovanje je povsem dovolj.

Preden se odpeljete, vedno ZELO dobro poglejte tudi svoj avto z osebo, ki vas pelje do njega in vam da ključe. Največkrat vam že oni sami pokažejo in na listu papirja s shemo avtomobila obkrožijo največje napake oziroma poškodbe, a ko ga dobro pregleduješ sam, vedno dodaš še precej drugih stvari. Ne pozabite na stekla, platišča, streho, tesnilne gume… Vzemite si čas in za vsak slučaj poškodbe fotografirajte.

Pri tem se ravnajte po pravilu bolje več, kot kaj premalo – sploh če boste avto nazaj pripeljali izven delavnega časa poslovalnice. Takrat namreč v poštni nabiralnik odvržete ključe v kuverti in avta ne pregledate z zaposlenim. V takšnem primeru vam kavcijo / rezervacijo denarnih sredstev na kartici sprostijo v nekaj dneh, v kolikor avto nima kakšnih dodatnih poškodb.

Kako je v primeru okvare?

V kolikor je okvara predrta pnevmatika, jo boste morali zamenjati oziroma popraviti kar sami in na lastne stroške. To nobeno zavarovanje ne krije. Za resnejše okvare in nedelujoč avto, pa se obrnite na podjetje, kjer ste avto prevzeli (ne na portal) in oni vas bodo usmerili do avtomehanika ali pa vam bodo poslali drugo vozilo.

Če imate radi roadtripe in potovanja, kjer ste res povsem samostojni in neodvisni od lokalnega prometa, je najem avtomobila zagotovo prava izbira.  Mi, kamor koli ne gremo z lastnim vozilom, skušamo avto najeti in zaenkrat še nikoli nismo bili razočarani.