potovanja blog, zakaj potovanja, zakaj potovati, potovanja

Življenjske dogodke si najbolje zapomnimo po presežkih – bodisi pozitivnih bodisi negativnih. Če ni bilo nekaj hudo navdušujoče ali hudo narobe, se bomo čez leta tega komaj da spominjali. In tako je tudi s potovanji in dogajanjem na njem.

Kadarkoli me nekdo vpraša, zakaj tako rada potujem, je težko zbrati res nekaj tistih konkretnih razlogov. Odgovor je običajno nekaj v smislu, ker me potovanja osrečujejo, bogatijo, ustvarjajo nepozabne spomine. A šele, ko sem začela razmišljati, katere dogodke iz potovanj bi lahko izpostavila, ki jih zagotovo nikoli ne bom pozabila in ki tako posegajo v način mojega razmišljanja, sem vendarle uspela sestaviti svojo lestvico najljubših popotniških doživetij in spominov.

Moji najlepši popotniški spomini

  • Povabilo na hindujsko poroko

Verjeli ali ne, ampak v Indijo sem potovala izključno le zaradi povabila na hindujsko poroko mojega dolgoletnega dopisovalca. Poleg štiridnevnega tradicionalnega obrednega dogajanja dogovorjene poroke sem nato vse skupaj podaljšala še v samo potovanje po Indiji. A prav ta vnaprej dogovorjena hindujska poroka na začetku poti mi je dala tisti pravi vpogled na močno tradicijo, način življenja, običaje in razmišljanje domačinov. Verjetno je bilo prav zato potovanje v Indijo še toliko bolj doživeto in vse polno razmišljanja in vprašanj.

indija potovanje, potovanje v indujo, indijska poroka, hindujska poroka

Nepozabno praznovanje hindujske poroke (Indija potovanje)

  • Kamelje mleko namesto tatvine

Naš svet, kjer se vedno borimo za zaslužek, udobnejše življenje in kjer veliko stvari najprej povežemo s slabimi, brez da bi jih sploh dobro spoznali in pogledali v »drobovje«, nas velikokrat zavede v povsem krivična sklepanja. Tako je bilo tudi na potovanju po Združenih Arabskih Emiratih, ko smo vsi mislili, da bomo med vzponom na sipino, pod katero smo si postavili šotore za divje kampiranje, ostali brez vsega. Ker smo bili sredi ničesar, smo ves denar, dokumente, ključe od avta pustili pri šotoru, ko se ob njima kar naenkrat ustavi avto. Bili smo že v nizkem štartu in se panično spogledovali, ko je domačin izstopil iz avta, nam pomahal, odložil plastenko s svežim kameljim mlekom in zavpil »Welcome«. Še danes mi ta dogodek ne gre iz glave… Celotno zgodbo si lahko preberete tukaj.

združeni arabski emirati, potovanje, arabski emirati, združeni arabski emirati potovanje

Namesto tatvine, kamelje mleko (Združeni Arabski Emirati potovanje)

  • Izgubljena sredi Wahiba puščave

Ta pripetljaj bi z lahkoto uvrstila med top najhujših doživetij na potovanjih, ampak včasih se nesrečne zgodbe s srečnim koncem spremenijo v nekaj najlepšega, kar nas doleti. Najina neumnost in lahkomeselnost na potovanju po Omanu bi se lahko tragično končala, a na koncu sva zaradi nje dobila ponižno zaušnico, da se z naravo resnično ne gre meriti. Poleg tega pa sva v škripcih zopet spoznala, kako srčni, prijazni in bogati v srcih so lahko najpreprostejši ljudje.

potovanja blog, zakaj potovanja, zakaj potovati, potovanja

Izgubljna v puščavi (Oman potovanje)

  • Taborni ogenj na otokih Sesse

Taborni ogenj že v osnovi povezuje ljudi in daje nek prijeten občutek druženju, a na potovanju po Ugandi, kjer sva tri dni preživela na odročnih Sesse otokih sredi Viktorijskega jezera, je bilo to doživetje še malce bolj posebno. Lastniki kampa (družina), kjer sva si postavila svoj šotor, so naju vsak večer povabili ob taborni ogenj, kjer smo se pogovarjali več ur in tako spoznavali naša življenja, razlike in razmišljanje. Vse je bilo tako prvobitno, pristno in domače, da smo se na koncu najine poti vsi poslovili s cmokov v grlu in nekaj solzami v očeh.

potovanja blog, zakaj potovanja, zakaj potovati, potovanja

Pogovori ob tabornem ognju (Uganda potovanje)

  • Overland do Gruzije in Armenije

Eden najlepših popotniških spominov je zagotovo tudi naše dvomesečno potovanje z avtom iz Slovenije, vse do Gruzije in Armenije. Ne samo zato, ker smo tja odšli kot družina, s komaj osem mesečnim Renom, temveč zaradi dejstva, da so se mi s tem uresničile dolgoletne želje in sanje. S tem potovanjem so povezani nori spomini – od tega, da je Simon pustil službo, do neverjetnega občutka svobode, po kateri sem hrepenela že leta. To potovanje je bilo en sam presežek – presežek spominov, sreče, življenja…

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Overland čez Turčijo, do Gruzije in Armenije

 

  • Prijateljstva za vedno

Ne glede na to, v kateri državi sem do sedaj potovala, sem se iz njih vedno vračala domov z novimi prijateljstvi. Z nekaterimi ljudmi se slišimo še danes, medtem ko so drugi »le« zavedno zasedli prostor v mojem srcu. Občutek, ko te popade jok med poslavljanjem pa čeprav si s tem človekom preživel komaj kakšen dan, se zaradi neznanja jezika nisi z njim niti konkretno pogovarjal, a si se na koncu počutil, kot da se zavedno poslavljaš od svojega najboljšega prijatelja…. Kaj takšnega ti lahko dajo le potovanja…

potovanja blog, zakaj potovanja, zakaj potovati, potovanja

Nepozabna prijateljstva (Filipini potovanje)

Ko pogledam zgornji seznam, ki bi ga z lahkoto podaljšala, pa se zdi, da resnično zajema vse, zaradi katerega so potovanja lahko tako nagrajujoča. In res je tako, kot vedno pravim – potovanja človeka bogatijo, če znamo vse dogodke, ki se nam zgodijo na poti, tako tudi dojeti in se iz njih kaj naučiti.