Neapelj vodič, Neapelj izlet, izlet v Neapelj

Že res, da Neapelj ni pretirano oddaljen od nas, a nam vseeno ponuja precej drugačno izkušnjo in doživetje. Izlet v Neapelj je kot nalašč za krajši pobeg iz našega vsakdana.

Popotniški vodič za izlet v Neapelj

Kako do mesta Neapelj?

Najlažje, najhitreje in velikokrat najceneje bo kar polet z nizkocenovnim prevoznikom Volotea. Le-ta namreč leti iz letališča v Trstu. Let bo trajal manj kot eno uro. Za povratni let boste praviloma odšteli le nekaj deset evrov.

Parkirišče na letališču v Trstu?

Letališče v Trstu lahko dosežete z organiziranim prevozom ali pa se tja odpravite kar z lastnim avtomobilom. Najceneje boste parkirali na bližnjem letališču Ronchi P Park od koder vas bodo s kombijem zapeljali do letališča in vas tudi prišli iskati.

Iz letališča v Neaplju do starega dela mesta

Na letališču v Neaplju se lahko usedete v taksi ali pa se kar z Alibusom brez zapletov znajdete v središču mesta. Alibus se nahaja približno 200 metrov od letališke zgradbe (pot je dobro označena) in vas za 5 EUR že pripelje do mesta. Vozovnico morate potrditi na avtomatu na avtobusu in vam velja 90 minut – v tem času jo lahko uporabite tudi za ostala lokalna prevozna sredstva kot so avtobusi, vzpenjača, metro. Alibus ima dve postaji – glavna železniška postaja in pristanišče. Vozovnico za Alibus kupite na avtobusu.

Kako raziskovati Neapelj?

V kolikor boste raziskovali le stari del mesta in radi hodite, se boste redkokdaj sploh znašli v dilemi, da bi potrebovali lokalni prevoz. Če boste preutrujeni od hoje pa bo najboljši način kar metro. Vožnja vas bo stala 1,10 EUR.

Znamenitosti v Neaplju

Napelj ima že v samem starem delu mesta toliko znamenitosti, da vas bodo z lahkoto zaposlile nekaj dni, brez da bi mesto sploh zapustili. Katere so znamenitosti v Neaplju pa tukaj.

Hrana v Neaplju

Hrana v Neaplju je tako zelo pomembna in velik del tamkajšnjega življenja, da je zagotovo znamenitost sama po sebi. To, da v mestu res morate poskusiti pizzo (Neapelj je namreč rojstni kraj te priljubljene jedi) je le en majhen košček tamkajšnje bogate kulinarike. Sedem jedi, ki nikakor ne smejo ostati prezrte v času vašega izleta v Neapelj pa najdete tukaj.

Prenočišča v Neaplju

Neapelj je precej dobro turistično razvito mesto, zato tam najdete kar nekaj hotelov, katere si lahko ogledate na bookingu – po našem preverjanju se nam je zelo dopadel Hotel Principe Napolit’amo, ki se nahaja na eni najbolj popularnih ulic v španski četrti. Več o hotelu tukaj. Za res tisto pravo neapeljsko doživetje boste morda raje izbrali kar kakšno stanovanje – vsaj mi smo se tokrat odločili za to možnost. Bivali smo v Casa Gaia, ki se nahaja blizu arheološkega muzeja in od koder smo praktično vse znamenitosti obiskali kar peš. Casa Gaia je res veliko stanovanje z dvema spalnicama, dnevno sobo, kuhinjo in kopalnico ter dodatnim straniščem. Tamkajšnji balkon pa gleda na tipično neapeljsko ulico. Več fotografij, točno lokacijo in oceno pa si lahko ogledate tukaj.

Booking.com

Varnost v mestu Neapelj

Za Neapelj je znano kar nekaj zgodb o kriminalu, delovanju mafije in na splošno o tem, da mesti ni ravno varno. In celotno mesto res ni povsod varno, zato se v kakšnih soteskah ni ravno najbolj priporočljivo gibati. A če se boste držali starega dela mesta je strah odveč. No ja, vseeno bodite previdni in oprezni za kakšnimi žeparji, a to je tako potrebno biti v vsakem večjem mestu, ne samo v Neaplju.

Cene v Neaplju

Pred našim izletom v Neapelj sem mislila, da bo ta zaradi turističnosti dražji, a na moje presenečenje sem ugotovila, da so cene hrane velikokrat cenejše kot smo jih navajeni v Sloveniji. Pizze se dobi že od 4-6 EUR, kozarec 2,5 dcl vina 3-4 EUR, testenine okoli 8 EUR, cappuccino 1.50-2 EUR. Le pivo je v restavracijah dražje – 0.5 litra dobimo nekje med 3-4 EUR.

Jezik v mestu Neapelj

Za Italijane je značilno, da ne govorijo ravno angleščine, a v Neaplju se v tem precej razlikujejo. V trgovinah, restavracijah, znamenitostih so praktično vsi znali angleško in se ni bilo z njimi prav nič težko sporazumeti.

Najboljši čas za potovanje

Glede na lokacijo Neaplja bi se sama skušala izogniti izleta v Neapelj poleti. Ko se segreje kamen v starem delu mesta in tamkajšnjih ozkih ulicah mora biti mesto res strašansko vroče. Mislim da so pomladni in jesenski meseci najboljši za obisk Neaplja in glede nato, da samo mesto lahko raziščete že v nekaj dneh, se vam izlet v Neapelj splača načrtovati za prvi maj ali jesenske oziroma krompirjeve počitnice.

Neapelj z otroki

Če imate majhne otroke moram priznati, da mesto ni ravno najbolj prijazno zanje. Parkov praktično ni, prav tako so veliki trgi, kjer bi otroci lahko brezskrbno letali sem in tja zelo redki, da o kakšnih otroških igralih niti ne izgubljam besed. Poleg tega pa mesto tudi ni ravno brezskrbno čisto in že sami boste morali paziti, da med raziskovanjem uličic ne stopite v kakšen pasji drekec. Neapelj je bolj kot ne res odlična destinacija za odrasle, samske ali tiste, ki potujete v dvoje, saj je v mestu cel kup restavracij, lokalov, kavarnic.

Izlet v Neapelj vam bo razkril tisto pravo Italijo, kjer boste spoznali glasne, a hkrati prijazne Italijane, ki znajo uživati v radostih dobre hrane in kljub videnemu kaosu na ulicah, zajemajo življenje z veliko žlico.