Neapelj izlet, Neapelj znamenitosti

Neapelj ima ogromno znamenitosti in če ste mislili, da se je tja na izlet vredno odpraviti zgolj zaradi vrveža, se krepko motite.

Neapelj in znamenitosti

1. Mestne ulice

Veliko ljudi obišče Neapelj zgolj zaradi samega mestnega vrveža in le-ta je res nekaj posebnega. Neapelj je mešanica čudne kaotične urejenosti, kar pravzaprav pomeni, da tam kaos deluje in verjetno bi bilo brez njega vse skupaj še bolj kaotično. Najbolj slikovite in tudi turistično obiskane so mestne ulice v starem delu mesta. Najbolje da si zanje vzamete čas in se prepustite ter izgubite med pohajkovanjem naokoli. A nekaj ulic je zagotovo tistih, ki jih ne gre nikakor zamuditi: Spaccanapoli (ulica, ki deli mesto Neapelj na dva dela), San Gregorio Armeno (ulica, kjer celo leto prodajajo božične jaslice), Via Toledo (turistična ulica z restavracijami, kavarnami, slaščičarnami).

2. Španska četrt (Quartieri Spagnoli)

Stara četrt v starem delu mesta, vsaj zame predstavlja najbolj tipičen utrip Neaplja. Ozke, tlakovane ulice, stare zgradbe s stanovanji, znamenitimi balkoni kjer se suši perilo, hrup skuterjev in glasno govorjenje domačinov. Poleg tega pa španska četrt velja tudi za odlično izbiro za druženje ob večerih, saj ima polno zanimivih restavracij in lokalov.

3. Metro postaje

Kar nekaj mest po svetu ima zanimive metro postaje in takšno je tudi Neapelj. Najlepše postaje pa naj bi bile Toledo, Garibaldi, Museo, University).

4. Rdeči čiliji

Če se boste sprehajali po starem delu mesta Neapelj boste zagotovo povsod videvali rdeče čilije. Le-ti namreč po starih verovanjih odganjajo zlo.

5. Pulcinella

Še ena zanimiva znamenitost Neaplja je tradicionalna mestna maska Pulcinella, ki naj bi se prvič v mestu pojavila že okoli leta 1300. Maska predstavlja veselo stran življenja in pozitivna občutja. Kip maske najdete na ulici Toledo.

6. Hrana

Brez pregrešno dobre hrane res ni pravega Neaplja, zato nikar ne hodite tja, če ste na dieti. Že brez nje in s polnim trebuhom, se vam bodo na vsakem koraku cedile sline po vseh tamkajšnjih dobrotah. Katerih 7 jedi ne smete izpustiti na vašem izletu v Neapelj pa tukaj.

7. Cerkve in kapelice

Med raziskovanjem Neaplja, kjer lahko povsod opazimo cerkve ali pa vsaj kapelice, se hitro zavemo, kako zelo pomembna je vera v mestu. Ste vedeli, da ima celo nogometaš Diego Maradona tam svojo kapelico, kjer so shranjene solze Maradone in nekaj njegovih las? Svetišče oziroma kapelico najdete  pri Baru Nilo. Vera in nogomet sta v Neaplju dve tesno povezani »religiji«. Če ste ljubitelji nogometa pa morda ne bo odveč ogled tamkajšnjega stadiona San Paolo.

8. Tržnice

Obisk tržnic vedno lepo prikaže kako diha mesto in tamkajšnji ljudje. Poleg tega pa prav na tržnicah vidimo, kaj vse se lahko znajde na vaših krožnikih. Neapelj ima cel kup manjših tržnic, ki so v starem delu mesta postavljene kar v ozkih ulicah. Bogato obložene stojnice z zelenjavo, sadjem in dnevnim ulovom vas bodo zagotovo navdušile. Če imate radi morske tržnice ne zamudite Pignia Secca Market, kjer vam postrežejo s povsem svežimi morskimi jedmi ali pa se podajte na Porta Nolana Market (južno od glavne železniške postaje).

9. Gradovi

Mesto Neapelj ima izredno zgodovino in to vidimo tudi v zgradbah, med katerimi ne zaostajajo niti gradovi. Mi smo si jih, z izjemo gradu Sant’ Elmo, ogledali le od zunaj, a vseeno priporočam, da se do gradu Nuovo in Ovo vsaj sprehodite.

10. Galleria Umberto I

Galerija je pravzaprav impresivno nakupovalno središče, ki je ime dobilo po italijanskem kralju, ki je vladal v času gradnje. Če ste že obiskali Milano, boste lahko zasledili precej podobnosti s tamkajšnjo galerijo Vittorio Emanuele II, saj so določeni arhitekturni slogi dobili navdih prav v njej. Osrednja steklena kupola je res čudovita. Zgradba je uvrščena tudi pod Unesco zaščito.

11. Pogled na mesto z razgledne točke

Če želite uzreti veličino enega najbolj gosto naseljenih mest v Evropi, se morate povzpeti (lahko peš ali z vzpenjačo) na Grad Sant’ Elmo. Za vstop na grad je potrebna vstopnina in čeprav sam grad ne ponuja veliko, je razgled z njega čudovit. Če se želite izogniti plačevanju vstopnine, boste pod gradom, pri vstopu v samostan Certosa di San Martino, še vedno lahko uživali v čudovitih razgledih na mesto.

12. Kraljeva palača

Nedaleč stran od Galerije Umberto I se nahaja tudi kraljeva palača, ki je bila nekoč v lasti Bourbonskih kraljev. Čeprav jo morda ne boste obiskali, se tja splača odpraviti že zaradi ogromnega trga Piazza del Plebiscito. Po vseh ozkih in kaotičnih ulicah v starem delu mesta boste tam zagotovo lažje zadihali.

13. Promenada ob morju

Precej simpatična je tudi promenada ob morju, ki ponuja razglede na delujoči vulkan Vezuv. Poleg tega pa je ob njej vse polno restavracij, ki so primerne za kosilo ali večerjo. Del obalne promenade je tudi zaprt za promet. Na koncu pa se najde celo park z otroškimi igrali (edini, ki smo ga sploh videli), v kolikor v Neapelj potujete z otroki.

14. Grafiti

Kot vsako mesto, boste tudi v Neaplju našli precej lepih in zanimivih grafitov. Če vam je tovrstna ulična umetnost všeč odprite svoje oči med raziskovanjem mesta.

15. Podzemlje

Verjetno je Neapelj marsikomu poznan prav zaradi tamkajšnjega podzemlja. Obisk katakomb nikakor ne izpustite iz svojega programa – z vstopnico imate vstop tako v San Gaudioso kot tudi San Gennaro. Mi smo obiskali San Gaudioso, kjer so v 4. in 5. stoletju pr.n.š pokopavali ljudi. Sicer so nekoliko manjše kot katakombe San Gennaro, a so nas navdušile. Ker so nad njimi zgradili cerkev (za zaščito), je vhod v podzemlje kar ob oltarju. Zanimiv naj bi bil tudi podzemni svet Sotteranea in galerija Burbonica.

16. Četrt Vomero

Če se boste odločili obiskati grad Sant’ Elmo, priporočam, da raziščete tudi tamkajšnjo četrt Vomero. Tako boste spoznali povsem drug obraz Neaplja. V četrti Vomero živijo ljudje z višjim standardom, kar se takoj opazi. Poleg tega pa je nam najbolj ostal v spominu mir, več zelenja, manj gneče, široke ulice, številne simpatične kavarne, sladoledarne in slaščičarne ter restavracije. Na trenutke je bilo med sprehajanjem tako tiho, da smo slišali celo ptičje petje. Lepo je bilo videti in spoznati, da Neapelj ni samo kaotično mesto.

17. Pasji iztrebki

Malo za šalo malo za res, a dejstvo je, da Neapelj ni najčistejše mesto. Ker mesto praktično tudi nima veliko zelenih površin, lastniki psov svoje štirinožne prijatelje sprehajajo kar po ulicah, da opravijo svoje. Navada, da bi za njimi pospravljali, kot kaže po vseh videnih iztrebkih, še ni dosegla Neaplja, zato pazite kam stopate.

V Neaplju smo bili cele tri dni in nekako se mi je zdelo, da je to res tisti optimalen čas, da se lahko vsaj malce začuti utrip Neaplja in spozna še kaj več kot zgolj nekaj tipičnih ulic. Navsezadnje ima Neapelj cel kup znamenitosti, ki vas lahko zaposlijo še veliko dlje.