Nemčija potovanje, Belgija potovanje, Nizozemska potovanje, potovanja z avtom

Vroči poletni meseci znajo za marsikoga biti najboljši čas (tudi zaradi šolskih počitnic), da se odpravite na kakšen roadtrip oziroma potovanje z avtom. Glede na to, da je vreme na Nizozemskem precej muhasto in hitro spreminjajoče pa je poletje nekako še najbolj stabilno za uživanje na soncu in v toplih dnevih – čeprav po najinih izkušnjah, tudi poleti temperature okoli 15 stopinj niso čisto nič nenavadnega.

Nemčija potovanje, Nizozemska potovanje, Belgija potovanje, potovanja z avtom

Mrzlo, vetrovno in deževno (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Nizozemska je cilj mnogih Slovencev, a večina popotnikov se bolj ali manj odloči le za raziskovanje Amsterdama. S tem ni seveda nič narobe, a kaj ko se tista prava in za naju tudi najlepša Nizozemska začne prav izven glavnega mesta.

Če vas pot z avtom res zanese na Nizozemsko pa zaradi številnih kilometrov predlagava tudi nekaj postankov v Nemčiji in Belgiji, za katere vam obljubljava, da vam ne bo žal.

Program potovanja z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski

Dan 1 – Ljubljana – Esslingen am Neckar (1000 km)

Dan začnite zgodaj saj vas čaka dobrih 1000 kilometrov vožnje. Če na cestah ne bo prevelike gneče in zastojev, boste za čas poznega kosila že v čudovitem mestecu Esslingen am Neckar, ki se nahaja le 15 kilometrov stran od bolj poznanega Stuttgarta. Če vas večja mesta ne prepričajo, s postankom v Esslingenu res ne boste zgrešili. Občudovali boste lahko tradicionalne pol lesene hiše, se razvajali z razgledi na vinograde in se sprehodili po vinski kleti Kessler. Več o samem kraju tukaj.

Nemčija potovanje, potovanje Nemčija, Nemčija z avtom, z avtom v Nemčijo

Esslingen am Neckar (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Midva sva na povabilo bivala sicer v hotelu Park Consul Stuttgart (48.44.29.6 / 009.18.51.1), a večjo izbiro prenočišč si lahko ogledate tukaj.

Dan 2 – Esslingen – Aachen (440 km)

Aachen se ponaša z zavidanja vredno zgodovino, saj je to mesto Karla Velikega. Mestna katedrala je bila prva nemška znamenitost, ki je pristala na Unesco seznamu, mesto pa je znano tudi po zdraviliščih, univerzah in šivankah ter okusnih medenjakih. Več o mestu Aachen in kaj tu početi pa v posebnem blog prispevku tukaj.

Aachen Nemčija, Nemčija potovanje, Nemčija z avtom, Nemčija blog

Aachen (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Prenočišče lahko poiščete na bookingu – hoteli v središču mesta imajo redko brezplačna parkirišča. Na povabilo hotela Mercure Hotel Aachen am Dom, sva midva bivala le streljaj od starega dela mesta.

Dan 3 – Aachen – Bruselj (145 km)

Najbolj idealno je, da v Bruselj prispete v nedeljo, saj so na ta dan in vse do ponedeljka zjutraj parkirišča na ulicah brezplačna. Na voljo so tudi parkirne hiše, ki vas bodo za 24 urno parkiranje prišle okoli 15€.

Nemčija potovanje, Nizozemska potovanje, Belgija potovanje, potovanja z avtom

Bruselj (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Ker takšna velika mesta lahko raziskujete več dni skupaj, vam za enodnevni postanek priporočava “le” sprehod po starem delu mesta in okušanje slastnih dobrot kot so vaflji in čokolada.

Kaj vse si lahko v Bruslju ogledate v enem dnevu, brez da bi zapravili celo premoženje pa tukaj.

Bruselj izlet, izlet v Bruselj, Bruselj znamenitosti

Bruselj (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Priporočava prenočišče Ibis Hotel Brussels Centre Ste Catherine, ki se nahaja v simpatični četrti, polni lokalov in restevracij – tudi takšnih, kjer vas obrok ne bo preveč udaril po denarnici. Mestno središče je dosegljivo peš. (Koordinate: 50.51.00.5/004.20.52.1)

Dan 4 – Bruselj – Brugge (100 km)

Predno zapustite Bruselj, se ustavite še pri znamenitem Atomiumu – brez fotografije z njim, res ne morete naprej. (Koordinate: 50.53.36.4 / 004.20.34.7). Če si ga želite ogledatu tudi od znotraj je le-ta odprt od 10:00-18:00.

Bruselj izlet, izlet v Bruselj, Bruselj znamenitosti

Bruselj (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

V romantični in med popotniki opevan Brugge boste prispeli za čas kosila. Soliden in ugoden hotel Ibis Hotel Budget Brugge Centrum Station s poceni parkirno hišo (3,50€ za 24 ur – višina primerna za osebna vozila in kombije), boste našli pri železniški postaji, ki se nahaja cca 10 minut peš do starega dela mesta. (Koordinate parkirišča: 51.11.46.3 / 003.13.16.0)

Bruge Belgija, Belgija potovanje, Belgija z avtom

Bruge (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Več o samem mestecu Brugge, vključno s praktičnimi nasveti pa tukaj.

Dan 5 – Brugge – Burghaamstede – Renesse (123 km)

Iz mesta Brugge se ob obali odpravite na Nizozemsko in se ustavite v majhnem kraju Burghaamstede (51.41.28.8 /003.44.10.3). Sprehodite se do tamkajšnjega mlina in trdnjave, ter postanek izkoristite za vrček nizozemskega piva in hitro malico – tradicionalne mesne kroglice Bitterballen.

Nizozemska hrana, hrana na Nizozemskem, Nizozemska potovanje

Bitterballen (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Poiščite si kamp v okolici popularnega poletno-počitniškega obalnega kraja Renesse – midva sva noč preživela v kampu Kamp de Kempe (51.44.16.0 / 003.47.30.7). Zanj sva odštela 20,40€/noč (avto, dve osebi in elektrika). V samem kampu, kot tudi ob obali, je bila mini street-food restavracija z meniji od 8-11€.

Simpatičen kamp je tudi Kamp Zonnedorp (51.44.19.4 / 003.47.12.3), ki je bil polno zaseden, a sva si tam privoščila hitro kosilo – luštna kamp restavracija z dobro hrano in v primerjavi s cenami na Nizozemskem precej ugodno (velik pomfri z majonezo 2,35€, mesne kroglice 2,50€, gazirana mineralna voda 2€).

Dan 6 – Renesse – Kinderdijk (85 km)

Brez mlinov na veter pač ni prave Nizozemske in zato je park Kinderdijk popoln postanek. Na enem mestu boste v svoj objektiv lahko lovili kar 19 mlinov na veter. (Koordinate: 51.53.16.2 / 004.38.15.8)

Nizozemska znamenitosti, znamenitosti Nizozemska, znamenitosti na Nizozemskem, Nizozemska potovanje

Kinderdijk (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Priporočava spanje v domače vodenem in izredno lepo urejenem kampu Lanhoeve, ki se nahaja 6,5 kilometrov od mlinov na veter. (Koordinate: 51.53.37.9 / 004.43.22.4). Za prenočevanje z elektriko, toplo vodo, wi-fijem ter avtom in za dve osebi sva plačala 19€.

Dan 7 – Kinderdijk – Gouda – Leiden – Amsterdam (128 km)

Načrtujte, da boste v mesto Gouda prispeli v četrtek, saj je takrat na glavnem trgu prikaz tradicionalne tržnice s sirom. Da si boste vse skupaj v miru ogledali in morda spili še kakšno kavo, bodite tam okoli 10ih zjutraj. Najbolje, da parkirišče najdete na ulici – zavedajte pa se, da so parkirišča na Nizozemskem zelo draga. Midva sva plačala 2,90€/uro oziroma 15€/dan. (Koordinate parkirišča: 52.00.51.9 / 004.42.31.3).

Nizozemska znamenitosti, znamenitosti Nizozemska, znamenitosti na Nizozemskem, Nizozemska potovanje

Gouda (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Po ogledu Goude, naj vas pot popelje tudi čez mesto Leiden, kjer se ustavite še za nekaj ur. Še en čudovit kraj, ki ga krasijo slikoviti vodni kanali. Tudi tukaj sva parkirala kar na ulici (52.09.50.0 / 004.29.18.7), cena parkirišča pa 2,70€/uro oziroma 13,50€/dan.

Nizozemska znamenitosti, znamenitosti Nizozemska, znamenitosti na Nizozemskem, Nizozemska potovanje

Leiden (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Dan zaključite v Amsterdamu, kamor prispete pozno popoldne.

Amsterdam ima kar nekaj kampov, midva sva tri noči preživela v Zeeburg kampu. (Koordinate: 52.21.51.8 / 004.57.42.7)

Dan 8 in 9 – Amsterdam

Za Amsterdam je dva dni seveda čisto premalo, a glede na to, da raziskujete celo Nizozemsko, je v tem primeru 16 dnevnega programa to optimalen čas. Za kaj več pa se je najbolje kar z letalom odpraviti v Amsterdam in tam preživeti več časa.

Nizozemska znamenitosti, znamenitosti Nizozemska, znamenitosti na Nizozemskem, Nizozemska potovanje

Amsterdam (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Amsterdam je precej drago mesto, a z nekaj triki, se ga da uspešno raziskati tudi poceni – več o tem pa tukaj.

Dan 10 – Amsterdam – Aalkmar – otok Texel (55 km)

Tudi mesto Aalkmar je znano po tradicionalni tržnici sira, ki pa jo v času najinega obiska ni bilo, saj sva tja prišla »napačni« dan. Vseeno pa je bilo mestece vredno krajšega postanka. (Koordinate parkirišča: 52.38.02.8 / 004.44.48.4 – cena 2,67€/uro oziroma 21€ cel dan; tudi v nedeljo je parkirišče od 12-17ih plačljivo).

Nemčija potovanje, Nizozemska potovanje, Belgija potovanje, potovanja z avtom

Alkmaar (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Pot naj vas vodi do trajekta (kraj Den Helder), ki vodi na otok Texel, kjer boste kot tuji turisti prava eksotika. Za naju pa je bil to pravzaprav eden najlepših odkritij na Nizozemskem.

Nemčija potovanje, Nizozemska potovanje, Belgija potovanje, potovanja z avtom

Otok Texel (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Otok Texel ima ogromno kampov, a poleti so le-ti precej zasedeni zaradi domačih turistov. Midva sva svoj prostor našla v družinskem kampu Kamp de Hoek, ki naju je prišel 20,40€/noč. (Koordinate: 53.10.12.5 / 004.51.09.6).

Dan 11 – otok Texel

Otok Texel je majhen, a kljub temu tu morate preživeti vsaj še en dan. Kaj vse lahko na otoku počnete pa tukaj.

otok Texel, Texel Nizozemska, Nizozemska potovanje

Otok Texel (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Dan 12 – otok Texel – Hindeloopen (95 km)

Vaša naslednja postojanka je majhen kraj Hindeloopen, ki pa je prav zaradi tega še posebno očarljiv. Ker je kraj znan tudi pri kajtarjih, kampov ne manjka in le-ti so pravzaprav eni najcenejših na Nizozemskem. Midva sva za kampiranje odštela 16€ in to vključno z elektriko ter wi-fijem. (Koordinate kampa: 52.56.05.9 / 005.24.15.7) Kamp se nahaja blizu mesteca in je zato dosegljiv peš.

Nizozemska znamenitosti, znamenitosti Nizozemska, znamenitosti na Nizozemskem, Nizozemska potovanje

Hindeloopen (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Če boste imeli voljo, lahko obiščete še bližnji kraj Workum (koordinate brezplačnega parkirišča: 52.58.39.6 / 005.26.33.2).

Dan 13 – Hindeloopen – Sloten – Giethoorn (80 km)

Če naju v kraju Sloten ne bi pregnal dež, bi tukaj lahko preživela veliko dlje, kot sicer. Čeprav je kraj izredno majhen pa se človek z lahkoto zasidra v lokalno kavarnico in opazuje okoli sebe. (brezplačno parkirišče: 52.53.45.8 / 005.38.48.1)

Nemčija potovanje, Nizozemska potovanje, Belgija potovanje, potovanja z avtom

Giethoorn (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Če že raziskujete Nizozemsko nikar ne zamudite romantičnega Giethoorna, kjer si izposodite električen čolniček in raziščite tamkajšnje vodne kanale. (Brezplačno parkirišče: 52.43.19.1 / 006.05.12.6)

Prenočišče si lahko najdete v Giethoornu ali pa pot nadaljujete proti Nemčiji. Morda se vam bo ljubilo voziti vse do naslednje postojanke – kraja Rüdesheim.

Dan 14 – Giethoorn – Rüdesheim (460 km)

Še en biserček iz najinega potovanja naju je pričakal ob koncu poti. Rüdesheim slovi po gondoli nad vinogradi, pešpoti z razgledi na dolino reke Ren, gradovi, dobremu vinu in Rüdesheim kavi, ki jo enostavno morate poskusiti.

Nemčija potovanje, potovanje v Nemčijo, Nemčija z avtom

Rüdesheim (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Kako do popolnosti izkoristiti dan v Rüdesheimu pa tukaj.

Kraj ima tudi kamp, a sva na povabilo hotela Breuer’s Rudesheimer Schloss hotela, bivala eno noč pri njih. Če iščete izvrstno domačo kulinariko obiščite njihovo restavracijo – ne boste razočarani.

Nemčija potovanje, potovanje v Nemčijo, Nemčija z avtom, z avtom v Nemčijo

Rüdesheim kava (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Če boste Rüdesheim obiskali le kot dnevni obiskovalci pa lahko svoj avto pustite na parkirišču, nedaleč stran od središča kraja. (Koordinate: 49.58.42.0 / 007.55.44.6).

Dan 15 – Področje Rheingau – Wiesbaden (50 km)

Ob lepem vremenu je področje reke Ren tako fotogenično, da se boste s težkim srcem usedli v avto in se odpeljali proti domu. Gradovi, dvorci, samostani, vmes pa dih jemajoči razgledi.

Nemčija potovanje, Nemčija za vtom, dolina reke Ren, Rheingau

Rheingau (Z avtom po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski)

Več o vseh znamenitostih, cenah in koordinatah pa tukaj.

Ker se počasi že vozite v smeri proti domu, priporočava prenočišče v mestu Wiesbaden, kjer se za zaključek dneva z vzpenjačo Nerobergbahn povzpnete še na razgledno točko nad mestom. Najino prenočišče je tukaj bil Hotel Klemm, ki je ponujal odličen zajtrk in lokacijo za raziskovanje središča mesta kar peš.

Dan 16 – Wiesbaden – Ljubljana (853 km)

Po zajtrku vas čaka le še pot do doma in cel kup novih spominov ter doživetij.

* Koordinate so v zapisu h ddd°mm’ss.s”