Razmere v Nemčiji v času pandemije Covid-19

Trenutne razmere v Nemčiji v času pandemije z novim koronavirusom COVID-19, kot jih vidi Slovenka Katja, ki živi v severni Nemčiji.

Nemčija v času pandemije COVID-19

Katjo sem najprej spoznala virtualno in ker sva si obe cedili sline nad popotniškimi dogodivščinami, sva vendarle našli čas za kavo (no ja – po pravici sva šli na gin-tonic). Dve uri je tekla debata o potovanjih z avtom. Če bi naju kdo slišal, bi res mislil, da sva nori – no pa saj sva – nori na 4×4 dogodivščine. Njena popotniška javljanja najdete na www.placesandnotes.com

  • Koliko časa že živiš v Nemčiji in zakaj si se tja preselila?

V Nemčiji živim že dobrih 9 let, sem me je pripeljala takratna partnerska zveza.

  • S čim se v tam ukvarjaš?

Kot diplomirana krajinska arhitektka sem tu dolga leta delala v načrtovalskem biroju. Vse do lanskega junija, ko sem prekinila delovno razmerje in tole „nesrečno“ leto namenila potovanjem. Trenutno sem torej nezaposlena in čas koristim za raznorazne hobije.

  • Kakšne so razmere trenutno pri vas v Nemčiji? Se kaj izboljšuje stanje in zmanjšujejo ukrepi?

Nemci bi rekli „jain“, kar nekako pomeni „ja in ne“. Vse skupaj se rahlja precej počasi in previdno, v dvo-tedenskem taktu. Zadnji teden so se tako odprle določene trgovine in storitve, tudi matura se ponekod že piše, postopoma se v šole vračajo učenci, začenši z višjimi razredi. Javni potniški promet (vlaki in avtobusi) že cel čas nemoteno obratuje. Je pa šele od prejšnjega tedna v celotni državi obvezno nositi maske v zaprtih prostorih.

  • Kako to doživljajo domačini – jih je strah, so nestrpni v čakanju ali se striktno držijo navodil?

Pretiranega strahu in panike že od samega začetka nekako ni čutiti in z nekaj izjemami se tu prav po nemško seveda vsi držimo pravil. Mislim pa, da smo res že vsi malo naveličani situacije in nestrpno čakamo na sprostitev ukrepov. Tudi zato, ker je veliko sorodnikov in družin na drugih koncih države ali pa, kot v našem primeru, v tujini. Pa tudi zato, ker v naši zvezni deželi že od božiča ni bilo šolskih počitnic in nas že pošteno srbijo pete. Nemčija se sicer, glede na številke obolelih in smrtnih primerov, dobro spopada s situacijo, ti podatki vsekakor pomirjajo prebivalstvo.

  • Kakšne so napovedi za tamkajšnji turizem in turistično sezono? Se pričakuje znižanje ali zvišanje cen? Manj ponudbe in s tem konkurence zaradi propada kakšnih ponudnikov?

Obeti turistične sezone zaenkrat na žalost niso preveč optimistični. O tem, kdaj bi se lahko odprle restavracije in prenočitvene kapacitete še ni govora, znanega ni tudi še nič konkretnega o odprtju mej. Kljub temu, da nismo omejeni na gibanje znotraj občin prebivanja, pa ne smemo na obalo in večino ostalih turističnih točk. Ravnokar so opozorilo za potovanja podaljšali do 14.6., potem pa načeloma želijo sprostitve tik pred šolskimi poletnimi počitnicami. Seveda vse postopoma, najprej znotraj države, kasneje tudi za tujino. Vsekakor bo v turizmu veliko sprememb, a je vse še precej zavito v meglo. Tudi sama težko kaj napovem, upam pa seveda na čim bolj pozitiven razplet za vse strani, tako turiste kot agencije in ponudnike turističnih storitev.

  • Misliš, da bodo domačini tuje goste sprejeli z navdušenjem ali z zadržanostjo? Preden je bila razglašena pandemija, so nekateri popotniki iz določenih držav že poročali o strahu do njih s strani domačinov – niso jim pustili spanja v hotelih, odklanjali prevoz z avtobusi itd.

Odvisno kje. Na tistih najbolj turističnih točkah, jih bodo vsekakor veseli, saj imajo že zdaj precejšnjo izgubo. Predvsem na primer na Frizijskih otokih, kjer je za velik del prebivalstva turizem res edina oblika prihodka. Med tem pa nekatere raziskave kažejo, da si velik procent Nemcev še ne želi tujih gostov. So tudi precejšnje razlike med posameznimi nemškimi zveznimi deželami, nekatere izmed njih namreč že sedaj ne dovolijo obiska iz drugih zveznih dežel iz turističnih namenov, pa niti ne gre za tuje državljane. Po mojih opažanjih se je pred razglasitvijo pandemije vsekakor opazilo rahlo nastrojenost proti Azijskim turistom.

  • Kaj bo prva stvar, ki jo boš naredila po koncu pandemije in strogih ukrepov?

Takoj, ko se ukrepi sprostijo tudi na državnih mejah se odpeljemo na obisk k meni domov, v Slovenijo. Kaj dobrega pojemo in spijemo z domačimi, se vržemo v morje v Piranu in splezamo na kakšen hrib v okolici Kranjske Gore. Potem pa upamo, da nas odpihne tudi kam dlje. Vsaj v Francijo, k družini mojega partnerja. Ker sva trenutno na račun nezaposlenosti zelo fleksibilna kar se tiče prostega časa, sva že par tednov v nizkem štartu.

  • Kaj priporočaš, da mora vsak popotnik narediti / doživeti / obiskati, ki pride v Nemčijo?

Nemčija ponuja presenetljivo veliko in je zelo raznolika država. Mene vsakič očara baltska obala, manj poznani narodni parki, vasice med vinogradi na zahodu države in pa seveda nekatera velika mesta, med katerimi sta moja najljubša Berlin in Hamburg. Čeprav je zelo turistično se vsaj enkrat splača obiskati Oktoberfest, za prav posebno izkušnjo priporočam t.i. „Wattwanderung“ pohod po severno-nemškem Vadenskem morju in obisk decembrskih božičnih tržnic. Pa tudi en čisto pravi bavarski zajtrk s slano presto in vrčkom piva v München-u ne sme manjkati.