Metro New York, New York potovanje, New York izlet

Začeli ste načrtovati potovanje v New York, a ko gledate načine, kako priti iz letališča do Manhattna, se vam zaradi visokih cen taksijev naredi v grlu kar cmok. Brez skrbi – obstajajo tudi drugi načini.

Poleg taksijev, lahko najamete tudi privatni avto ali pa se odločite za cenejši Uber. Iz letališča vozi tudi nekaj »shuttle« avtobusov / kombijev, a najcenejša opcija je zagotovo kombinacija AirTrain-a in podzemne železnice.

Predplačniška metro kartica

Ker boste verjetno pri raziskovanju New Yorka večkrat uporabili podzemno železnico, predlagam, da si omislite kar MetroCard – kartico, kjer si nanjo naložite neko dobroimetje (prepaid MetroCard). Sama kartica stane 1 USD, nato pa si nanjo naložite kolikor želite. To kartico nato lahko uporabljajo do štiri odrasle osebe – vsaka se štemplja posebej.

Vožnja s podzemno vas zaradi kartice stane 2,75 USD, namesto 3 USD, v kolikor bi vožnjo vedno sproti plačevali. V primeru uporabe AirTrain-a boste tako iz letališča do npr. Manhattna odšteli zgolj 7,75 USD – 5 USD namreč stane vožnja s AirTrainom.

Sedem dnevna neomejena metro kartica

Lahko pa si omislite tudi sedem dnevno metro kartico, za katero boste odšteli 32 USD. Le-to sicer lahko uporablja le ena oseba, a je število voženj z njo neomejeno. Za uporabo AirTrain-a boste morali odšteti še dodatnih 5 USD.

Iz letališča JFK do Manhattna

Že znotraj terminala sledite AirTrain oznakam in se nato vkrcajte na AirTrain, ki vas pripelje do Jamaica podzemne postaje (metro linija E, J in Z) ali pa do Howard Beach postaje (metro linija A). Vse linije vas nekje od 60-90 minut popeljejo do Manhattna. AirTrain plačate ob izhodu, če se peljete iz letališča proti Manhattnu.

Podzemna postaja ponoči

Mesto New York in tamkajšnja podzemna železnica obratuje 24 ur na dan. A pozor, vse linije vendarle ne delujejo 24 ur na dan. Mi smo se vkrcali na linijo J, ki nas je brez presedanja pripeljala direktno do našega Q & A hotela v finančni četrti na jugu Manhattna, kamor smo prispeli ob 1.30 ponoči. Na podzemni železnici smo bili skoraj sami in kljub temu, da smo na začetku imeli malo pomislekov ali je ob tej uri sploh varno, so se naše skrbi hitro razblinile, saj vse skupaj ni kljub pozni uri izgledalo prav nič strašljivo.

Če se vaš hotel nahaja v kakšnem drugem predelu pa je vseeno bolje prej v hotelu povprašati, kako so ulice okoli hotela ponoči varne.

Z otroškim vozičkom na podzemno?

Vse se da – tudi z otroškim vozičkom na podzemno, a toliko kot v New Yorku, že dolgo nisem dvigovala uteži. Nekaj postaj sicer ima dvigala (te postaje so označene z invalidskim vozičkom), a vse ostale so brez, tako da je edini način prenašanje vozička po stopnicah.

Drugače pa ni nikakršnih ovir, da bi se zaradi vozička bilo potrebno podzemnih postaj kakorkoli izogibati. Tudi ljudje so izredno prijazni in ti v večini primerov vedno odstopijo sedež.

Pri vsakem avtomatu – prehodu v podzemno železnico so tudi zasilna vrata /izhod, skozi katere se voziček lahko zapelje. Ena oseba gre notri s kartico, požigosa še drugo osebo in od znotraj odpre zasilna vrata, skozi katero se potem notri zapelje še voziček.

Otroci brezplačno

Z eno odraslo osebo, se lahko brezplačno vozijo trije otroci, ki so manjši od 44 inčev (cca 112 cm). Tako je tudi za družine najcenejša uporaba kar podzemna železnica.

S Simonom, ne glede nato, kje se znajdeva, vedno rada uporabljava podzemno železnico, saj je tak način prevoza zelo hiter in tudi poceni. In uporaba podzemne v mestu New York, kjer je na cestah vedno pravi kaos, je zagotovo najboljša odločitev za prevoz med znamenitost in ostalimi mestnimi predeli.

*Če vas zanima še nekaj ostalih nasvetov, kako lahko mesto New York raziskujete ugodneje, pa tukaj.