otroška nosilka, osprey, potovanja z otrokom

Od kar sva s Simonom objavila nekaj fotografij, kjer Rena naokoli prenašava z nosilko oziroma nahrbtnikom, sva dobila kar nekaj vprašanj, kako se le-ta obnese in če sva z izbiro zadovoljna.

Na trgu je precej raznih nosilk za otroka – tako glede dizajna, funkcionalnosti kot seveda tudi cene, a midva že dobro leto uporabljava nosilko / nahrbtnik Osprey Poco AG Plus.

Ko sva s Simonom razmišljala, katero nosilko izbrati in jo nadomestiti s tisto, ki sva jo uporabljala ko je bil še dojenček, sva se osredotočala predvsem nato, da je udobna za Rena. Ne vem, morda sem staromodna, ampak če se bo Ren notri nosil naokoli, želim, da mu je udobno in ne da bo vsakič, ko bo nosilko videl, začel jokati in se upirati.

Ker sva lastnika Osprey nahrbtnikov, sva se tako tudi pri nosilki za otroka odločila za Osprey blagovno znamko in tako izbrala njihovo Poco AG Plus (vsega skupaj so na voljo trije različni modeli). Najbolj je k odločitvi pretehtalo dejstvo, da je nosilka udobna za Rena (v primerjavi z ostalimi nosilkami je v testih vedno na prvem mestu pri udobnosti za otroka), a tudi drugih razlogov, ki so govorili njej v prid, ni manjkalo.

Prednosti nosilke Osprey Poco Ag Plus:

Dolgoročna uporaba

Nosilko Osprey Poco Ag Plus je možno uporabljati pri otrocih od šestega meseca naprej. Zgornja omejitev uporabe pa je 22 kilogramov, tako da bo kar nekaj časa v uporabi.

Mrežasta podloga in nastavljivo hrbtišče

Nosilka ima tri možnosti nastavka hrbtišča, tako da jo vsak lahko prilagodi na svojo velikost – do popolnega prileganja v pasu in naramnicah tudi med samo hojo. Kot je znano za Osprey podjetje, ima tudi nosilka mrežasto hrbtišče, kar povzroča veliko manj potenja med nošenjem, kot pa pri nosilkah oziroma nahrbtnikih s penasto podlogo, ki ne dovoli tolikšnega kroženja zraka in dihanja, kot mreža.

Nastavljivost glede na velikost otroka

Pri nosilki nama je bilo všeč tudi to, da se da nastavljati otroški sedež – ne glede na otrokovo velikost, se s tem otrok ne izgubi v njej. Otroško sedalo je mehko oblazinjeno, ampak še vedno konkretno in se ne mečka. Nastavljive po višini so tudi stopalke in naramnice, ki služijo kot varnostni pas za otroka.

Samostoječa konstrukcija

Nosilka ima samostoječo konstrukcijo, ki se jo enostavno zloži na hrbtišču, ko jo ne potrebujemo več.

Zaščita pred soncem in slinjenjem

V nosilko je vgrajen tudi SPF50 senčnik, prevleka za dež ter odstranljive in pralne blazinice v primeru, da se vaš malček med prenašanjem naokoli slini. Prednji del nosilke je oblikovan pod kotom, kar med spanjem otroka nudi boljšo in udobnejšo podporo glave.

Zelo prostorna

Zaradi same velikosti nosilke, je le-ta zelo prostorna – vsega skupaj ponuja kar 26 litrov prostornine. Vse polno ima raznih žepov, kamor lahko pospravite svoje stvari – od manjših žepov z zadrgo za mobitel in ključe, do 11 litrskega nahrbtnika, ki ga, v kolikor se ne potrebuje, lahko povsem odstranite in pustite doma ali pa ga ločeno uporabljate.

Dovolj prostora je tudi v stranskih žepih in elastičnemu žepu zadaj, kamor lahko hitro shranite kakšen kos oblačila. V nosilki pa je prostor še za vodni meh.

Varnostni certifikat

Nosilka ima certifikat o varnosti TUV GS in poleg ostalih zahtev, najdete v njenem prsnem pasu tudi piščalko, s katero lahko v primeru nezgode lažje in glasneje pokličete na pomoč. V primeru, da ste na pohodu sami z malčkom pa si njegovo početje lahko pogledate z vgrajenim ogledalom – le-tega lahko tudi odstranite.

Slabosti nosilke Osprey Poco Ag Plus:

Velikost

V primerjavi s kakšnimi ostalimi nosilkami je Osprey Poco AG Plus precej velika in zato tudi težja (3,48 kg) od drugih. Sama sicer tega ne jemljem toliko za slabost, ker je prav zaradi tega veliko bolj konkretna, varna in udobna – tako za otroka, kot tistega, ki nosilko nosi. Ampak ja, v avtu ali med prtljago na poti zasede precej prostora.

Cena

Marsikdo bi se verjetno znal »zapeti« ob ceno nosilke – le-ta res ni nizka. Pravzaprav sega med ene najvišjih med otroškimi nosilkami. A saj veste kako je običajno s tem – toliko denarja, toliko »muzike« in pri tej nosilki se to res tudi zelo dobro vidi.

Nosilka Osprey Poco AG Plus je izredno udobna in kompaktna, ter s tem tudi prostorna in varna. A če jo sami ne boste veliko uporabljali, vam potem vsekakor priporočam, da se odločite za kaj drugega, manjšega, cenejšega. Tisti, ki pa se zaradi prihoda novega člana ne boste odrekli zunanjim aktivnostim, hoji v naravi, hribom in kakšnim bolj avanturističnim izletom ter potovanjem, pa bo odločitev za Osprey Poco AG Plus nosilko vsekakor nakup, vreden svojega denarja.

Osprey nosilke lahko kupite v nekaj spletnih prodajalnah, a vsekakor priporočam, da si jih pred nakupom tudi ogledate in malce preizkusite ter vidite, če vam le-ta ustreza – zaenkrat sva jih zasledila v pohodniških trgovinah Annapurna in Kibuba.