Istanbul, letališče v Istanbulu

Danes je (končno) nastopil čas, ko bo staro letališče v Istanbulu zamenjalo novo, ki bo večje, sodobnejše in zmogljivejše. Če po 6. aprilu 2019 tudi vi potujete v Istanbul pa ste se zagotovo že vprašali, kako boste iz novega letališča prišli do mesta.

Kako iz novega letališča Istanbul do središče mesta?

Taksi

Za mnoge je to zagotovo najbolj eleganten način prevoza, sploh če se na izlet v Istanbul odpravljate v skupini treh ali štirih, saj si tako strošek še dodatno porazdelite. Cena taksija naj bi iz novega letališča Istanbul do Taksima znašala 110 TL (razdalja približno 40 km), do Sultanahmeta pa 125 TL (razdalja približno 45 km). Cena prevoza pa se spreminja tudi glede na čas vožnje (gneča) kot tudi katero pot bo ubral taksist (npr. izbira plačljive avtoceste). Domačini priporočajo uporabo aplikacije BiTaksi, preko katere naročiš prevoz, s to razliko da v tem primeru dobiš vse podatke taksija in taksista, tako da z njim praviloma ne bo nobenih goljufij.

Uber

Sama sicer še nikoli nisem uporabila Uber, ampak nekateri popotniški kolegi zelo prisegajo nanj. Žal pa je Uber v Turčiji nezakonit in ga nekateri uporabljajo na lastno odgovornost, kar pomeni, da jih v primeru kazni čaka kar nekaj “telovadbe” s policisti in tudi kazen. Kazen naj bi sicer v celoti kril Uber, ampak verjetno se vam zaradi nekaj dnevnega obiska Istanbula res ne bo dalo ukvarjati še s tem. 

Avtobusni prevoz

Iz novega letališča Istanbul bo dnevno vozilo tudi 140 avtobusov dveh turških podjetij Havaist in IETT, ki bosta mesto Istanbul povezovala z različnimi okoliši v mestu. V povprečju in brez gneče na cesti, boste za razdaljo iz letališča do trga Taksim oziroma Yenikapı potrebovali približno 100 minut, za vožnjo pa naj bi odšteli 18 TL/osebo (enosmerna vozovnica z vključeno prtljago). Najbolj idealni liniji sta IST19 (ki vodi do trga Taksim – ustavi se pred Point Hotelom, ki je blizu trga) ter linija IST1, ki vozi do Yenikapı terminala s trajekti – od tam ni več tako grozno daleč do Sultanahmeta, a bo verjetno s prtljago vseeno bolje tam najeti taksi, ki vas popelje do hotela.

Avtobus je mogoče plačati le v turških lirah, zato imejte s sabo že nekaj njihove valute ali pa jo dvignite na bankomatu oziroma zamenjajte v menjalnici. Če boste veliko uporabljali javni prevoz v Istanbulu pa se vam splača že na letališču priskrbeti Istanbulkart, kamor si naložite dobroimetje in tako brez težav in plačevanja uporabljajte tamkajšnji lokalni javni prevoz. Več o javnem prevozu tukaj.

Metro povezava

Najbolj ugodna, hitra in idealna možnost je zagotovo metro, a ker je proga do letališča še vedno v izgradnji, naj bi bilo z metrojem novo letališče v Istanbulu mogoče doseči konec leta 2019. Verjamem, da na to možnost že vsi komaj čakamo.