Očarljiva nemška mesta

Nemčija je vedno dobra destinacija za krajši izlet ali daljše potovanje, saj ne glede na to, kolikokrat smo jo že obiskali, nam Nemčija vedno ponudi kakšno presenečenje.

Vsi, ki se radi izognete velikim mestom in raje obiščete manjše kraje, sem sestavila seznam 14-ih najbolj očarljivih nemških krajev, ki so me, vsak na svoj način, s svojo slikovito podobo prevzeli.

Najbolj očarljivi kraji v Nemčiji

Aachen

Aachen me je prevzel predvsem zaradi tamkajšnje bogate zgodovine in veličastnih zgradb. Mestna katedrala, ki je na pogled izgledala kot iz kakšnega filma o Harry Potterju, je bila pravzaprav prva zgradba v Nemčiji, ki se je uvrstila na Unesco seznam. Drugače je bil Aachen zaradi izvira termalne vode že v rimskem cesarstvu poznan kot zdraviliško mesto, kasneje pa je od tod vladal Karl Veliki – oče Evrope. Medtem ko se boste sprehajali po starem delu mesta, med slikovitimi ulicami, nikar ne pozabite zaviti v pekarno z medenjaki – Aachen je še posebej znan po njih. Več o Aachnu pa tukaj.

Augsburg

Na Augsburg me vežejo res lepi spomini, saj sem kot srednješolka tam preživela mesec dni med poletnimi počitnicami. Augsburg je bil tisti kraj, za katerega sem z lahkoto rekla, da bi lahko postal moj dom. Všeč mi je bila njegova raznolikost – medtem ko na eni strani ponuja zgodovinsko zanimiv stari del mesta (Augsburg je eno najstarejših nemških mest), je po drugi strani zaradi veliko zelenih površin tu še vedno zelo sproščujoče. Nikar ne spreglejte Fuggerei – najstarejšega socialnega naselja na svetu ter seveda ostalih znamenitosti, katere najdete tukaj.

Bamberg

Bamberg je eno tistih mestec, ki redko koga razočara, ne glede nato, zakaj se je sploh ustavil tukaj. Nenazadnje je stari del mesta skoraj v celoti pod Unesco zaščito. Največ ljudi Bamberg sicer obišče zaradi pogleda na staro mestno hišo, ki je simbol mesta, a tudi ostale znamenitosti ne gre spregledati, sploh pa ne mestne kulinarike, ki temelji na prav posebnem, dimljenem pivu. Vse kar Bamberg ponuja, si preberite tukaj.

Berchtesgaden

Tik po avstrijsko-nemški meji, le 35 kilometrov iz Salzburga, najdemo simpatičen kraj Berchtesgaden. Sprehod po sicer majhnem starem delu je zaradi poslikanih hiš v alpskem stilu izredno slikovit. A Berchtesgaden bo zlasti navdušil ljubitelje narave, saj pohodnih poti tukaj res ne manjka. Če vam dvig v višave ni po godu, se lahko podate na zanimivo rudniško dogodivščino – tukaj že več kot 500 let kopljejo sol. Berchtesgaden je odlično izhodišče tudi za ogled Orlovega gnezda in jezera Königssee – več o tamkajšnjih znamenitostih tukaj.

Esslingen am Neckar

S svojimi pol-lesenimi hišami me je Esslingen am Neckar povsem očaral. Čeprav se nahaja le 15 kilometrov iz Stuttgarta, pa je to zame še vedno eden najbolj simpatičnih krajev v Nemčiji in ne le zaradi pravljične podobe hiš. Sredi kraja se namreč nahaja grajski grič, obdan z vinogradi, kar hojo do vrha naredi še bolj očarljivo in slikovito. Zakaj Esslingen am Neckar nikakor ne smete izpustiti pa tukaj.

Freyburg

Majhno mestece, a za ljubitelje penečega vina zelo pomembno, je tudi Freyburg, ki ga najdemo v pokrajini Saško-Anhalt. Od tu je namreč doma najbolje prodajano peneče vino v Nemčiji – Rotkappchen. Najlepše je Freyburg opazovati med okušanjem lokalnega vina na vrhu hriba, ki se dviga nad krajem, ko se pod nami bohoti vinska trta in lep pogled na mestece in okolico. Kaj vse si lahko še ogledate v regiji Saško-Anhalt v prispevku tukaj.

Friedrichstadt

Severo-zahodni del Nemčije ima cel kup krajev, ki bi jih lahko izpostavila, a srce mi najbolj zaigra ob misli na Friedrichstadt. Severne Benetke, kot Friedrichstadtu zaradi številnih vodnih kanalov radi rečejo, daje s svojo podobo občutek, kot bi se znašli nekje na Nizozemskem. Opečnate hiše, kjer so na pročeljih obešeni coklji in vrtovi okrašeni z miniaturnimi mlini na veter, so res recept za očarljivo podobo. Kateri so še drugi razlogi, za potovanje na Severo-zahodni del Nemčije tukaj.

Garmisch-Partenkirchen

Če ste ljubitelji zimskega športa, sploh skokov, ste morda tudi sami že obiskali Garmisch-Partenkirchen. Sprehod po ulicah starega dela mesta je izredno slikovit in zaradi zvokov narodno zabavne glasbe, ki prihaja iz tradicionalnih gostišč, tudi zelo živahno. Če vas pot zanese mimo, nikar ne spreglejte niti čudovite soteske Partnach – praktične informacije za obisk najdete tukaj.

Gelnhausen

Nedaleč stran iz Frankfurta najdemo Gelnhausen – zelo malokrat obiskan kraj med tujimi obiskovalci. A tisti, ki se zanimate za brate Grimm in bi radi obiskali nemško pravljično pot, jo lahko začnete prav tukaj v Gelnhausnu. Kraj ima simpatičen stari del mesta, kot nalašč za krajši postanek. Povzpnite se na mestno obzidje in če boste tukaj z otroki, se odpeljite še do tematskega parka Steinau, ter otrokom namenite še nekaj nepozabne zabave. Več podrobnosti za obisk kraja Gelnhausen tukaj.

Heidelberg

Od vseh krajev na tem seznamu, sem največjo gnečo doživela prav tukaj v Heidelbergu. Kraj je zelo popularen med dnevnimi obiskovalci, zato si ga je vredno ogledati zgodaj dopoldne ali pozno popoldne. Heidelberg je že od 14. stoletja univerzitetno mesto, a simbol mesta je s svojo rdečo podobo tamkajšnji renesančni grad. Nekaj več informacij o Heidelbergu najdete v prispevku tukaj.

Lindau

Lindau se nahaja ob Bodenskem jezeru, ki predstavlja nekakšno nemško morje. Poletni čas je tako odličen za obisk in spoznavanje na trenutke mondenega počitniškega kraja. Sprehod po starem delu mesta je čudovit in tamkajšnja arhitektura vas bo zagotovo očarala. Poleg tega pa Lindau z okolico ponuja še cel kup možnosti za aktivno preživljanje poletnih dni.  Kaj vse lahko počnete medtem ko ste nastanjeni v Lindau tukaj.

Magdeburg

Magdeburg je med drugo svetovno vojno prestal skoraj popolno uničenje, a je zaradi obnove sedaj izjemno kot nekoč. Kljub temu, da sem tukaj preživela zgolj en dan, sem našla cel kup kotičkov, zaradi katerih mi je Magdeburg tako zlezel pod kožo. Mestna katedrala je z vodnjakom na trgu pred njo videti še veličastnejša, delo Hundertwasserja poskrbi za nekaj odštekanosti in barve, vožnja po reki Elbi za romantiko in tamkajšnja kolesarska pot za vse željne aktivnosti. A seveda najdemo v Magdeburg še ostale znamenitosti, ki jih lahko spoznate tukaj.

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber, ki se nahaja tudi na nemški romantični cesti, se ni znašel na mojem seznamu po naključju – mnogi ga namreč opisujejo kot najlepše srednjeveško mesto v Nemčiji. In res je, Rothenburg ob der Tauber je eno tistih mestec, kjer letaš iz ene strani do druge in si vedno bolj navdušen nad pravljično podobo tamkajšnjih ulic, hišic in trgov. Ogromno je razlogov, ki kar kličejo po obisku tega očarljivega mesteca in najpomembnejše najdete tukaj.

Rüdesheim

Nemška romantična cesta je polna presenečenj in ko sva se s Simonom znašla v Rüdesheimu, sva vedela, da je to res pravi kraj za zganjanje romantike. Čeprav je Rüdesheim majhen kraj, pa so tamkajšnje znamenitosti velike in veličastne, sploh če ste ljubitelji dobrega vina, razgledov, zgodovine, gradov in voženj z ladjico. Rüdesheim je res pravo očarljivo mestece, ki ga ne gre prezreti, če iščete slikovitost. Kaj je name naredilo največji vtis pa tukaj.


Seveda je raznih drugih očarljivih krajev v Nemčiji še mnogo več, kot sem jih v tem prispevku predstavila, a ko sama obiščem še kakšnega, ga zagotovo dodam na seznam.