Kantica za vodo Lifesaver

Kantica za vodo, ki jo poznamo pod blagovno znamko Lifesaver je eden tistih proizvodov, ki v poplavi izdelkov za kampiranje in avanturiste ne izstopa brez razloga. Z njo namreč vsako vodo v trenutku naredimo čisto in primerno za pitje brez prekuhavanja.

Kaj je Lifesaver?

Podjetje, ki stoji za blagovno znamko Lifesaver prihaja iz Velike Britanije in med njihove izdelke spadajo pohodniški bidoni za vodo, kot tudi kantice. Skupno jim je to, da vsi njihovi izdelki filtrirajo vodo, ki je ne glede na izvor, takoj primerna za pitje.

Cilj podjetja je, da bi bili njihovi izdelki dosegljivi predvsem v državah tretjega sveta, kjer imajo največ težav s pitno vodo. Prav tako je to odlična rešitev v primeru raznih svetovnih kriz, epidemij, naravnih katastrof, vojn. Iz vsake luže, bi z izdelki Lifesaver ljudje namreč lahko dobili pitno vodo, ki je pravzaprav najpomembnejši vir preživetja.

Kako Lifesaver deluje?

Ne glede nato, za kateri Lifesaver izdelek gre, vsi vsebujejo filter za vodo. Le-ta prečisti vse delce, ki so večji od 0,015 mikronov (15 nanometrov). To pravzaprav pomeni, da se v filtru zadržijo vse bakterije, virusi, ciste, glivice, paraziti. Onesnažena voda, tako v trenutku postane primerna za pitje brez kakršnega koli prekuhavanja ali drugega filtriranja.  Izdelki Lifesaver so pridobili naziv NSF certificiranega vodnega filtra in so narejeni po vojaškem protokolu P248, po katerem testirajo mikrobiološke vodne filtre.

Kaj pa kantica za vodo Lifesaver?

Kantica za vodo Lifesaver se dobi v treh barvah in dveh različicah, ki se razlikujeta zgolj po filtru. En filter ima zmožnost sfiltrirati 10.000 litrov, drugi pa 20.000 litrov. Veljavnost obeh pa je tri leta, kar pomeni, da je filter potrebno zamenjati po preteku roka ali po doseženi prečrpani količini vode. Poleg filtra je v kompletu tudi oglje, ki poskrbi za vezavo klora, okusa in vonja. Filter prečisti lahko vso vodo, razen slane.

Značilnosti kantice za vodo Lifesaver

Lifesaver kantica za vodo ima dimenzije 36 x 18 x 51 cm in sprejme 18,5 litrov vode. Filter namreč prostorsko pobere za 1,5 litrov vode. Teža prazne kantice je 3,9 kilograma. Velikost je težavna zgolj pri zajemanju plitve vode, a si v takem primeru lahko pomagamo z manjšimi posodicami.

Kantica Lifesaver je narejena iz trpežne in močne plastike, ki je brez BPA in BPS. Kantica deluje na pritisk, tako da vodo čez filter z zračno črpalko ročno načrpamo, nato pa doseže stalen pretok v višini 2L/minuto. Zraven se dobi tudi cev s tušem, za katerega smo najprej mislili, da je bolj kot ne neuporaben, a ko smo ga prvič preizkusili smo ga non-stop uporabljali. Tako smo se lahko kjerkoli stuširali, dobro pa se ga uporabi tudi pri pranju posode.  

Pokrov kantice se zaklene s četrtinskim obratom, tako da kljub divji vožnji po brezpotjih in dejstvu, da se lahko polno kantico z vodo vozi pokončno ali ležeče, voda iz nje ne pušča.

Kakšna je cena kantice za vodo Lifesaver?

Cena ni nizka in ko je potrebno odšteti takšno vsoto denarja za »navadno« kantico, te kar malce zvije v želodcu. Model s filtrom za 10.000 litrov stane namreč 260 EUR, model za 20.000 litrov pa kar 312 EUR. V tej ceni je že filter, oglje in cev s tušem.

Cena se res zdi visoka, a ko malce bolje preračunamo, koliko plastenk vode bi morali kupiti za isto količino, kmalu opazimo računico in dejstvo, da je to pravzaprav dolgoročno nižja naložba, kot pa posamično kupovanje vode. Da o tem, kako blagodejno vplivamo s tovrstnim filtriranjem na okolje in zmanjšano uporabo plastenk, sploh ne izgubljam besed.

Primer: Vzemimo kantico za 10.000 litrov, za katero je potrebno odšteti 260 EUR. Če plastenka za 1,5 litra vode v trgovini stane 0,40 EUR, to predstavlja 650 plastenk, a zgolj 975 litrov skupno. V kolikor ste veliko na poti, se vam naložba v kantico Lifesaver zagotovo splača.

Kaj je najboljše pri uporabi kantice za vodo Lifesaver?

Če vprašate naju, bi izpostavila predvsem dejstvo, da je čista in pitna voda vedno s teboj. Na naših poteh nič več ne iščemo trgovine le zato, ker nam je zmanjkalo pitne vode, saj jo dotočimo sproti – v reki, mlaki, izviru, jezeru – brez vprašanj in dvomov ali je voda pitna. Poleg tega pa imamo s seboj vedno tudi prenosni tuš, brez tveganja, da bi se nam le-ta predrl in začel puščati, kot se nam je dogajalo z mehom za vodo.

Nisem ena tistih, ki bi se navduševala za vsako malenkost, ampak kantica za vodo Lifesaver je mojo pozornost privabila takoj, ko sem prebrala njene lastnosti. Ko sem videla, kako vse skupaj deluje pri prijateljih pa sva s Simonom vedela, da je glede na naš tip potovanj, to vsekakor pametno imeti. Sedaj, ko jo tudi mi že nekaj časa uporabljamo, z lahkoto trdim, da je postala nepogrešljiva oprema na naših poteh in zagotovo ena najboljših naložb v našo kamp in avto opremo.