Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Potovanje v Oman ali Združene Arabske Emirate? Glede na vrsto vprašanj, ki jih zadnji mesec s Simonom dobiva o Omanu in Združenih Arabskih Emiratih, se mi zdi, da je (sploh Oman) v zadnjem letu obnorel Slovence. No ja, po pravici povedano, naju to pravzaprav nič ne preseneča, saj je Oman preprosto magičen! Naju je očaral že pet let nazaj in morda sva za popularnost malo »kriva« tudi midva.

Kakorkoli že – veliko pa se vas sprašuje ali bi raje obiskali Oman ali pa morda Združene Arabske Emirate. A žal nekega lahkega odgovora ni, saj je izbira destinacije bolj ali manj odvisna predvsem od vaših interesov.

Oman proti Združenim Arabskih Emiratom

Turističnost / Neturističnost

To, da so Združeni Arabski Emirati veliko bolj turistični kot Oman, ni nobena skrivnost. A vendarle boste izven Dubaja našli veliko manj turistov – v določenih predelih skoraj nikogar. Če je Oman veljal za neturistično državo še pred komaj nekaj leti, pa se tudi sedaj stanje tam zelo spreminja – tako pri številu obiskovalcev, kot tudi ponudbi. Po številu turistov zagotovo prednjačijo Združeni Arabski Emirati, a ker je Oman postal tako popularen, bi skoraj lahko trdila, da se zna zgoditi, da v manj poznanih predelih ZAE že skoraj lažje najdete manj obiskovalcev.

Oman potovanje, potovanje v Oman, Oman z avtom, avanturistično potovanje

Nepozabno divje kampiranje (Oman potovanje)

Ceneje / Dražje

Glede na turističnost je običajno pogojena tudi draginja in tako je Oman zaenkrat še cenejša destinacija kot so to Združeni Arabski Emirati. A vendarle je obe državi mogoče prepotovati zelo poceni – sploh če se odločite za spanje na divje, ki je dovoljeno in varno v obeh državah. Drugače pa so tudi hoteli v Omanu pregrešno dragi, kot tudi najem pravega 4×4 terenskega vozila (npr. Toyota Landcruiser).

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Združeni Arabski Emirati potovanje so veliko bolj turistični kot Oman

Divje / Kultivirano

Poleg glavnega mesta Muscat je preostal Oman veliko bolj divji, naraven. Medtem ko je praktično vsako mesto v Združenih Arabskih Emratih moderno urejeno, polno nakupovalnih centrov, restavracij… V Omanu je zaenkrat vseeno še lažje najti pristnost.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Najlepša vasica v Omanu je Bilad Said

Tradicionalno / Moderno

Strategija turističnega razvoja v Omanu stremi k temu, da zaradi turizma ne izgubijo svoje kulture in tradicije. In prav zato je Oman popolna destinacija za vse, ki iščete pravo tradicionalno arabsko državo – vsaj zaenkrat še. Žal za Združene Arabske Emirate kaj takega težko rečemo, saj so zaradi hitrega razvoja praktično zradirali (skoraj) vso njihovo zgodovino in tradicijo.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Oman je bolj tradicionalen kot Združeni Arabski Emirati

Raznoliko / Ponavljajoče

Oman je veliko večja država kot pa so to Združeni Arabski Emirati in prav zato je Oman tudi veliko bolj raznolik. Nič ne rečem, tudi Združeni Arabski Emirati imajo precej zanimivih znamenitosti, a Oman je s tem vsekakor veliko bolj bogat.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Mogočna puščava – Združeni Arabski Emirati

Domačini / Tujci

Z največjim veseljem lahko napiševa, da so ljudje / domačini, tako v Omanu kot Združenih Arabskih Emiratih izredno gostoljubni, prijazni, ustregljivi in v veliko pomoč, četudi ne govorijo angleško. Največja razlika med državama pa je, da je v Združenih Arabskih Emiratih precej “težko” naleteti na domačine, saj boste bolj ali manj stik imeli le s tujimi delavci. A če vam vendarle uspe navezati stik z domačini, vas bodo le-ti prevzeli. Po drugi strani pa boste, razen v Muškatu, v Omanu skoraj da težko srečali druge ljudi, kot domačine.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Povabilo domačina na ogled kamelj farme (Združeni Arabski Emirati)

Najem avtomobila / javni prevoz

V Združenih arabskih Emiratih boste veliko lažje potovali tudi z javnim prevozom, medtem ko je v Omanu zagotovo najbolj priporočljiv najem avtomobila. Sicer bi tudi za potovanje po Združenih Arabskih Emiratih priporočala kar svoj lasten avto, a če se k temu ne nagibate, potem boste hitreje in lažje z javnim prevozom čez prišli v Združenih Arabskih Emiratih. Midva sva avto najela preko Economy Car Rentals. Tako za Oman kot Združene Arabske Emirate ni potrebno terensko vozilo, saj so ceste v obeh državah izredno lepe. A če mislite obiskati odročnejše predele, se kaj voziti po sipinah, pa je seveda 4×4 pogon nujen! Plačevanje goriva je možen s kreditno kartico v obeh državah.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Najbolje je obe državi raziskovati z najetim avtomobilom

Zakaj pa ne oboje – tako Oman kot Združeni Arabski Emirati?

Kakorkoli že, Oman ali Združeni Arabski Emirati – vsaka država ima svoj čar, svoje pluse in minuse… In če vam čas dopušča, je zanimivo potovanje tudi kombinacija obeh držav. Pravzaprav boste v Oman lahko vstopili popolnoma brez vize, če boste v potnem listu imeli žig mednarodnega letališča v Dubaju. Če boste mejo prečkali po kopnem mora biti to meja iz Emirata Dubaj – tako namreč spodbujajo turistični obisk v Omanu. V primeru najema avtomobila v Dubaju morate obvezno preveriti, če vaša družba dovoli in ima vsa potrebna zavarovanja za vožnjo v obeh državah.

V Oman brez vize, če ste pristali v Dubaju

Da pa gre res vse lepo skozi na meji z Omanom, popotniki, ki so prečkali meji priporočajo, da si natisnjeno s seboj v arabščini prinesite tudi njihovo obvestilo o vizi, ki jo dobite tukaj. Seznam držav, ki imajo dovoljen vstop brez vize v primeru Dubajskega žiga pa najdete tukaj – na njej je tudi Slovenija. Natisnete oboje in vzamete s seboj ter pokažete na meji. Tako naj bi šlo vse skupaj skozi popolnoma brez težav in vi se v Omanu znajdete brez plačila za vizo. Več informacij tudi v Facebook skupini Slovenski overland popotniki.

Torej – Oman ali Združeni Arabski Emirati – lagala bi, če vendarle ne bi priznala, da potovanje v Oman zaseda večji in lepši košček najinega srca – morda tudi zato, ker sva ga obiskala s Simonom nekaj let nazaj, kjer sva turiste lahko preštela na prste ene roke. Prav zato, se na nek način želiva vrniti nazaj, a po drugi strani se bojiva, da naju bo sedaj tudi Oman malce bolj razočaral, saj se le-ta korenito spreminja. A kot rečeno, vsak ima svoje interese in za katerokoli državo se že odločite vas nobena izmed njih, tako ali drugače, ne bi smela pustiti ravnodušne.

Oman potovanje, potovanje v Oman, Oman z avtom, avanturistično potovanje

Oman je še vedno eno najinih najljubših potovanj (Oman potovanje)

Več informacij o znamenitostih, programu, cenah, ljudeh, koordinatah za samostojno vožnjo in vodiču pa najdete v posebnih prispevkih – poglejte »Potovanje v Oman« in »Potovanje v Združene Arabske Emirate«.