Oman potovanje, potovanje v Oman, z avtom po Omanu, Oman znamenitosti

Znamenitosti v Omanu vam bodo zagotovo vzele sapo, saj so izredno raznolike in zgodovinsko ter kulturno bogate.

Z omembo arabskega polotoka večina ljudi najprej pomisli na Združene arabske emirate in slavni Dubaj, a tik pod njim se skriva skrivnostni in slabo poznani Oman.

Potovanje v Oman popotniku ponuja svojevrstno eksotičnost, saj kljub puščavski pokrajini, obiskovalcu razkriva izjemno raznolikost in ponuja številne znamenitosti. Poleg naravnih danosti je v Omanu poskrbljeno za vse ljubitelje sonca, tradicije, živahnih tržnic, gostoljubnih ljudi, divjega kampiranja ter neskončno zanimivih off-road poti, ki kot vedno, vodijo do najlepših skritih kotičkov.

Oman potovanje, potovanje v Oman, z avtom po Omanu, Oman znamenitosti

Oman znamenitosti – zemljevid

TOP 10 znamenitosti v Omanu

 • #1 Muškat – prestolnica Omana je pravo nasprotje ostalemu delu države, saj po razvitosti povsem konkurira sosednjemu Dubaju. Tukaj najdemo široke ceste in ljudi, oblečene po zadnji modi. V nakupovalne centre, ki rastejo kot gobe po dežju, zahajajo najbogatejši prebivalci v državi. Tu je še futuristična palača sultana in edina mošeja v državi, ki jo lahko obiščejo tudi nemuslimani. Kljub hitremu napredku pa v četrti po imenu Muttrah, vendarle lahko začutimo nekaj več tradicionalnega arabskega utripa. Obisk glavne in najstarejše tržnice v državi nas s svojimi eksotičnimi vonjavami popelje daleč v preteklost.
  Oman, Muškat, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  Muškat zvečer, Oman

 • #2 Odročne vasice – Oman je redko naseljen in zdi se, da so najlepša naselja vedno najbolj skrita. Kar precej truda in dobre navigacije je potrebno, da prispemo do ene izmed najlepših. Vas Bilad Said se namreč nahaja sredi omanskega visokega gorovja, a vsak trud je s pogledom nanjo bogato poplačan.
Oman, Bilad Said, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

Najlepša vasica v Omanu

 • #3 Puščave – Oman bi zaradi številčnih puščav, brez zadržkov lahko poimenovali kar puščavska država. Najbolj znana med vsemi pa je puščava Wahiba. Dejstvo, da jo krasijo mogočne in skoraj dvesto metrske sipine, seveda govorijo temu v prid, a tudi lokacija je tista, zaradi katere Wahiba dobi največ tujih obiskovalcev. Nahaja se namreč blizu znane soteske Bani Khalid. Vsekakor priporočam, da na potovanju po Omanu v puščavi preživite vsaj eno noč, saj sem prepričana, da to doživetje težko prekaša kaj drugega.
Oman potovanje, potovanje v Oman, z avtom po Omanu, Oman znamenitosti

Noč, ki jo ne boste nikoli pozabili (Oman znamenitosti)

 • #4 Wadiji / soteske – Kljub majhni količini dežja ima Oman zelo veliko raznoraznih sotesk, ki jih krasijo prekrasni tolminčki z živo zeleno vodo. Eden najbolj znanih omanskih wadijev je brez dvoma Wadi Shab, ki je fantastičen tudi za krajši treking. V kolikor pa vam pri tem postane vroče, in če okoli ni domačinov, se lahko brez slabe vesti v vodi tudi osvežite.
  Oman,Wadi Bani Khalid, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  Na potovanju po Omanu so wadiji obvezna postojanka

 • #5 Nizwa – Gorsko področje Omana se začne z nekdanjo prestolnico – mestecem Nizwa. Mesto je najbolj znano po svoji tržnici, a pozor – v petkih so vse arabske tržnice zaprte, zato svoj obisk prilagodite temu, da ne boste slučajno preveč razočarani. Poleg obnovljene tržnice pa je vredna ogleda tudi trdnjava v njeni neposredni bližini, ki nam s svojim muzejem razkrije delček skrivnostne omanske zgodovine ter na mesto ponuja prekrasen razgled.
  Oman, Nizwa, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  Nizwa – starodavna prestolnica Omana

 • #6 Obmorska mesteca – Oman ima ogromno obale, zato ni nič čudnega, da je ribolov pravzaprav glavna gospodarska panoga v državi. Če želite videti celotno sliko države, nikakor ne zamudite obiska vsaj kakšnega obmorskega mesta. Najbolj znan med vsemi je Sur, kjer še dandanes ročno in na tradicionalen način izdelujejo ogromne ribiške ladje »dhow«.
  Oman, Sur, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  obmorsko mesto Sur, Oman

 • #7 Trdnjave – Zaradi svoje strateške lege je bil Oman tekom svoje zgodovine v stalni nevarnosti, zato ni nič čudnega, da je v državi kar preko 1000 trdnjav in da le-te predstavljajo eno večjih znamenitosti države. Veliko trdnjav je do popolnosti obnovljene, zato je ogled vsaj nekaterih obvezen. Morda najbolj prepoznavna je trdnjava Bahla, ki je pod Unesco zaščito in že na zunaj daje videz mogočnosti.
  Oman, trdnjava Bahla, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  Trdnjava Bakhla je pod UNESCO zaščito, Oman

 • #8 Tržnice – če ste vsaj malce podobni meni, boste na potovanju po Omanu hoteli obiskati vsaj eno tržnico. Tržnice je mogoče videti v vsakem mestu, a tiste najbolj znane in vredne obiska se nahajajo v mestih Nizwa, Rustaq, Quriat, Sur in Muškat.
  Oman, Bazar, tržnica, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  Barvite tržnice najdemo po celi državi, Oman

 • #9 Veliki kanjon – Ja, tudi Oman ima svojega! Do tja vozi cesta, ki se nahaja na 2000 metrov nadmorske višine in velja za najvišje ležečo cesto v državi. Kanjon je impresiven in je priljubljen zlasti pri ljubiteljih trekingov.
  Oman, Veliki kanjon, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  Tudi Oman ima svoj veliki kanjon

 • #10 Morske želve – V Omanu, na najbolj vzhodni točki Arabskega polotoka se nahaja kraj Ras al-Jinz, ki je znan predvsem zaradi ogrožene vrste zelenih morskih želv, ki tukaj gnezdijo. Vsako leto naj bi na te peščene plaže prišlo preko 20.000 želv in ob sončnem vzhodu in z nekaj sreče, smo lahko tudi sami priča temu čudovitemu naravnemu pojavu.
  Oman, želve, Ras al-Jinz, potovanje, popotniški blog, znamenitosti

  Oman je država, kjer lahko vidimo tudi želve

 • #11 Kajtanje in surfanje – Oman je pravi raj za vse ljubitelje kajtanja in windsurfanja, saj ima Oman med majem in septembrom veliko vetra. Poznavalci pravijo, da je najboljši kraj kar otok Masirah. Do tja pa vas pripelje trajekt.
Oman potovanje, potovanje v Oman, z avtom po Omanu, Oman znamenitosti

Oman je odličen tudi za kajtarje in windsurferje (Oman znamenitosti)

Oman je resnično vreden ogleda, zato ga priporočam vsakemu pravemu popotniku in avanturistu. Država skoraj da ni turistična in prav zato je toliko bolj pristna, gostoljubna in očarljiva.

Še več o potovanju po Omanu pa si lahko preberete tudi v popotniški reportaži ali pa obiščite kakšnega izmed potopisnih predavanj, kjer bomo tej skrivnostni ter malo poznani arabski državi, namenili še nekoliko več besed in fotografij. Kako vaše potovanje v Oman narediti poceni, pa lahko preberete tukaj.