Otok Rab, rab hrvaška

Večino popotniških in izletniških destinacij je Simon spoznal zaradi mene, a nekaj sem jih spoznala tudi jaz zaradi njega – zagotovo mednje sodi hrvaški otok Rab. Verjetno se otok Rab brez Simona še danes ne bi znašel na mojem seznamu, saj me vedno vleče nekam bolj daleč, a nad njim sem bila povsem očarana.

Za očaranost je verjetno največji krivec kar Simon sam – otok Rab namreč pozna kot lastno dlan. Na njem je kot otrok preživel skoraj vsako poletje, saj tam živi njegova teta z družino. Ni lepšega, kot spoznavati kraj, deželo ali celo otok, skozi oči domačina oziroma skoraj domačina.

Čudoviti otok Rab

Zanimiva dejstva otoka Rab

 • Otok Rab – otok sreče

Pravijo, da je otok Rab otok sreče. Verjetno temu pripisujejo kar 150 sončnih dni na leto. Statistično gledano, naj bi otok Rab imel zgolj 15 oblačnih dni v celem letu. Poleg sonca pa nas otok razvaja tudi z burno vegetacijo in bogatim podvodnim svetom, ki je kot nalašč za strastne ribiče.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab velja za otok sreče

 • Otok Rab prihaja iz besede Arba

Zgodovinska dejstva pravijo, da je otok Rab svoje ime dobil po ilirsko liburnijski besedi Arba, ki pomeni “temen”. Tak pridevnik je otok dobil zaradi njegove gosto poraščene površine z gozdovi. Polotok Kalifront ponuja celo odprto lovišče z jeleni in mufloni.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab je bogat z zgodovino

 • Turizem že več kot 125 let

Otok Rab se lahko pohvali z bogato tradicijo v turizmu, sa velja že vse od leta 1889 za turistično destinacijo in zdravilišče. Leta 2011 je bil otok Rab celo razglašen za najboljšo turistično destinacijo na Jadranu.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab in kulinarika – niso le dobrote z morja

 • Zdravilno podnebje

Zaradi ustreznega podnebja je otok Rab idealen za zdravljenje bolezni srca in dihal.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab ima odlično klimo za bolezni srca in dihal

 • Razgledna točka Kamenjak

S svojimi 408 metri nadmorske višine je vrh Kamenjak najvišja točka na otoku. Iz njega se vijejo čudoviti panoramski razgledi na sosednje otoke (Cres, Pag, Lošinj, Silba, Olib, Ugljan in Molatac), kot na sam otok Rab. Pogled nam brez težav uide tudi na znamenito hribovje Velebit in Goli otok. Slednji predstavlja izvrsten izlet.

Otok Rab, rab hrvaška

Najvišji vrh otoka Rab je Kamenjak, ki ponuja prekrasne razglede

 • Poraščenost in golota

Zaradi burje z Velebita je stran, ki gleda k celini povsem gola, medtem ko je druga stran otoka Rab gosto poraščena.

Otok Rab, rab hrvaška

Zaradi burje z Velebita je otok Rab na severnem delu povsem gol

 • Štirje zvoniki

Glavno mesto otoka Rab je mestece Rab, ki je poznan predvsem zaradi štirih zvonikov – simbolu mesta in otoka. Poleg zvonikov je tu še mestno obzidje s stolpoma, Mestna loža, stolp z uro, ki z istim mehanizmom deluje že vse od 16. stoletja, pročelje Knežjega dvora…

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab in znameniti štirje zvoniki

 • Pitna voda

Otok Rab je bogat z vodo in to ne le morsko. Na otoku je namreč 300 izvirov s pitno vodo.

 • Raj za kolesarje

Otok Rab ima skupno 157 kilometrov kolesarskih poti in je idealna destinacija za daljšo kolesarsko sezono.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab je idealna kolesarska destinacija

 • Skriti kotički

Otok Rab ima ogromno skritih kotičkov, ki popestrijo bivanje. Le-ti ponujajo grške ostanke (hrib Sv. Damjana v Barbatu), majhne otočke (Supetarska Draga), peščene plaže (Lopar) in celo frančiškanski samostan z etnografskim muzejem (Kampor). Na zelo malo znano znamenitost, ki sva jo spregledala tokrat tudi midva, me je opozorila Tamara na svojem blogu centrifuzija – ste sploh vedeli, da je bil na otoku Rab nekoč taborišče? Ostanke le-tega si lahko ogledate s tem, ko obiščete spomenik žrtvam fašističnega nasilja v taborišču na Rabu. Naslednjič, ko obiščeva Rab, si ga zagotovo ogledava tudi midva – hvala Tamara! 🙂

otok Rab, počitnice na Rabu, Ford Slovenija

Pokopališče / spomenik žrtvam fašističnega taborišča Kampor

 • Pogled z vode

Za drugačen pogled na otok Rab in dostop do skoraj nedosegljivih plaž in majhnih otočkov predlagava izlet s kajakom, saj boste šele tako spoznali celotno podoba Raba. Kajake lahko pripeljete s sabo ali pa jih na otoku enostavno najamete.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab preseneča s samotnimi kotički, ki so dosegljivi velikokrat le z morja

 • Rabska torta

Otok Rab se že več kot 800 let ponaša z rabsko torto, zato jo v času svojega obiska morate poskusiti. Zaradi obilice mandeljnov je prava kalorična bomba.

Kako na otok Rab?

Brez trajekta ne bo šlo. Najboljša povezava je iz Stinice. Vožnja s trajektom traja 18 minut, cena pa se razlikuje glede na sezono. Za avto znaša od 12-14 EUR, za odraslega 2,40 EUR, otroka pa 1 EUR.  Z letom 2015 se odpira tudi nova trajektna linija med Loparjem na Rabu in Valbisko na Krku.

Otok Rab, rab hrvaška

Na otok Rab je potrebno s trajektom

Kdaj na otok Rab?

Marsikdo otok Rab obišče le v poletni sezoni, a zaradi ugodne klime in sončnih dni je idealno otok Rab obiskati tudi v spomladanskem in jesenskem času, sploh če ste radi aktivni. Spomladi in jeseni je temperatura idealna za kajakiranje, kolesarjenje in pohodništvo.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab naju je navdušil, saj se povsod da s kolesom

Otok Rab in dogajanje

Za otok Rab je značilno pestro dogajanje (likovni, kolesarski, glasbeni dogodki). Najbolj poznan dogodek pa je zagotovo Rapska fjera, ki poteka od 25. do 27. julija. Rapska fjera je pravzaprav praznovanje osboboditve Raba od Benečanov, ki datira v leto 1364. Celotno mesto Rab se z rokodelci, obrtniki, vitezi in zastavonošami v srednjeveških oblačilih znajde v srednjem veku. Vse polno je dogodkov in iger. Prava paša za oči in zagotovo vredno vaše pozornosti!

Kje jesti na otoku?

Otok Rab ima veliko restavracij, tudi nekaj kmečkih turizmov, a nikar ne spreglejte niti restavracije Bistro Plaža v Barbatu in to ne samo zaradi tega, ker je v lasti Simonovih sorodnikov. Na njihovi lepo urejeni terasi boste odlično jedli ne glede nato, na kaj prisegate – morsko, mesno, zelenjavno…

Prenočišča na otoku Rab

Glede na to, da je turizem najmočnejša gospodarska panoga otoka, namestitev ne manjka. Otok Rab ponuja kampe, apartmaje in hotele. Cene so zelo različne in prav tako ponudba, katero si lahko ogledate tukaj.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab in njegovo glavno mesto Rab

Otok Rab je zagotovo odlična izbira za vaše preživljanje počitnic ali daljši izlet, saj boste na njem našli ponudbo za različne okuse – od lenarjenja pod toplim soncem do aktivnega preživljanja dopustniških dni. Nenazadnje je otok Rab, otok sreče.