Otroška igra v naravi

Otroška igra v naravi postaja nekje v svetu že tako eksotična, da se zanjo najemajo animatorji. Ko sem izvedela, da v mestu New York obstajajo delavnice za prosto otroško igro v naravi, kjer starši za tovrstno udeležbo otroka plačajo, da se otroci prosto igrajo v naravi, me je kar zmrazilo. Smo res že prišli tako daleč, da se naši otroci sploh ne znajo več sami igrati v naravi in z naravo?

No, ampak mislim, da v Sloveniji vendarle še nismo prišli tako daleč. Vseeno pa kakšna dodatna ideja za vzpodbudo otroške domišljije pri igri v naravi nikoli ne škodi, zato sem v tem prispevku zbrala nekaj idej, kako svoje najmlajše zaposliti v naravi in jim pri tem vzpodbuditi še cel kup domišljije s katero bodo igre zagotovo še sami nadgradili. Pri tem jim pustite povsem svojo pot in naj vam bodo to zgolj iztočnice.

Otroška igra v naravi

Otroška igra v naravi

Vsi, ki nas redno spremljate, veste, da res veliko časa preživimo v naravi. Radi divje kampiramo, se potepamo z avtom naokoli, ki nam hkrati služi kot spalnica in kuhinja. In prav zato, na pot nikoli ne vzamemo veliko igrač, saj zanje enostavno ni prostora v avtu. In tako so otroci prepuščeni svoji domišljiji in raziskovanju, ki jih pravzaprav tako zelo zaposli, da skoraj ne vemo, da jih imamo.

No, če sem povsem iskrena, mi je idejo za ta zapis dal kar sam Ren, saj me vsakič znova preseneti, iz česa vse otroci sami lahko najdejo material za igro.

Otroška igra v naravi – ideje za doma ali na potovanju

Stolp s kamni

Pri nas se povsod nabirajo kamenčki, zato to velikokrat izkoristimo za postavljanje stolpa. Medtem ko bodo otroci pazili, da se jim stolp ne podre, vsakič ko ga nadgradijo z novim kamnom, se bodo urili v potrpežljivosti in koncentraciji kot tudi opazovanju, da najdejo ustrezne kamne, ki bodo dobri za tovrstno gradnjo.

Iskanje največjega storža

Iglasti gozdovi imajo svoj čar in tudi otroci ga bodo hitro spoznali, sploh če se bodo v njem zaposlili z iskanjem največjega storža. Pri tem ne bo prišlo le do tekmovalnosti, toda tudi do primerjanja in učenja velikosti. Kakšen storž lahko odnesete domov in ga v deževnih jesenskih dneh pobarvate in naredite domačo božično dekoracijo, ki vas bo hkrati ponesla na točno določen izlet / potovanje.

Cesta na sto in en način

Pri nas brez avtomobilov ne gre in tako nas nekaj teh spremlja vedno tudi na potovanjih in izletih. Ena najpogostejših iger je tako grajenje ceste – iz kamenčkov, listov, vej, storžev – iz vsega kar je le mogoče. Domišljija res nima meja.

Risanje na kamenčke

Ob rekah ali morju se velikokrat najdejo večji beli kamenčki, ki lahko služijo kot platno za risanje. Umetniki so lahko otroci tudi brez papirja. Voščenke so najbolj primerne za tovrstno ustvarjanje, zato jih je vredno imeti s seboj. Tudi tempere so super, vendar je z njimi že več packarije. Če boste morda zakurili ogenj pa je hladno oglje tudi zelo zanimiv material za risanje – no, le da se bodo na koncu otroci zagotovo spremenili še v dimnikarje :).

Plezanje po štorih in drevesih

Spretnost in motorika se uri tudi pri plezanju. Mlajši otroci bodo osvajali štore, medtem ko bodo večji že plezali po drevesih. Tukaj priznam, da me kdaj pošteno stiska in sem vsa napeta, ampak takšno je bilo moje otroštvo in ga vsekakor privoščim tudi Renu.

Iskanje lubja

Morda se sliši smešno, ampak ko smo bili na Korziki sta se Ren in Kea Pika kar naenkrat pred nama znašla s polno kanglico lubja. Lubje je odličen material za ustvarjanje. Iz njega se lahko gradijo hiše, tuneli. V kolikor je v bližini še voda, lahko iz lubja naredimo žlebove, kanale. Pravo otroško gradbeništvo.

Ujemanje plodov z drevesi in listi

Otroci naj naberejo plodove in liste, nato pa naj jih, tudi z vašo pomočjo, povežejo. Vse skupaj lahko nadgradimo še z iskanjem pravega drevesa. Otroci se bodo tako v igri naučili ime drevesa, kakšne liste ima ta, ter kakšni so njegovi plodovi.

Podobe iz odlomljenih vej

Še ena stvar, ki bo urila asociacijo. Otroci naj po tleh poiščejo odlomljene veje in skupaj z njimi, če to ne bodo ugotovili že kar sami, poiščite na kaj jih veja spominja – morda na pingvina, raka, grablje…Pri drugačnem odgovoru, kot ste si ga zamislili vi, jim nikar ne oporekajte, saj je asociacij več – vsak ima na določeno stvar svoj pogled in prav je da se otroci spoznajo tudi s tem. Vse skupaj lahko nadgradite še z barvanjem.

Živalski drekci

Priznam, da tole res ni zraslo na mojem zeljniku. Sama bi Rena le povprašala od katere živali so določeni drekci, če bi le-te že videli, ampak Ren in Kea Pika sta na Korziki vse skupaj nadgradila s tem, da sta poiskala večji kamen in z njim tolkla po kozjih kakcih ter se pri tem noro zabavala. Nek drug dan sta našla posušen kravjak in po njem udarjala še z vejo ter iz tega naredila nekakšen boben. Pri tem jim nismo oporekali, sama sem dodala le, da nekje kravjake še vedno sušijo in uporabljajo za ogenj.

Res je, da takšna otroška igra v naravi pusti kar nekaj posledic – umazana in včasih raztrgana oblačila, blatni čevlji, modrice, buške in praske. A takšna otroška igra bo iz vašega otroka na dolgi rok naredila srečnejšega, iznajdljivejšega, spretnejšega, vztrajnejšega in samostojnejšega. Namesto da ste v skrbeh zaradi oblačil, ga raje oblecite naravi primerno, se ugriznite v jezik in mu pustite biti srečne v raziskovanju. To, kar mu ponuja narava, je največkrat vse kar ti mali raziskovalci pravzaprav res potrebujejo.