avtosedež, potovanja z otrokom, potovanja z avtom

Od kar smo pri Renu zamenjali lupinico za otroški avtosedež, smo naredili že kar nekaj roadtripov, zato se mi sedaj tudi zdi smiselno, da zanj narediva nekakšno oceno.

Že pred rojstvom Rena sva za voziček izbrala znamko Peg Perego. Takrat sva se odločila za njihov Book Cross – štiri v enem, ki vsebuje košaro, lupinico, športni del in torbo za plenice – slednjo uporabljamo tudi z marelo. Najino oceno tega vozička lahko preberete tukaj.

Ko je Ren prerasel košaro in ko smo se za dva meseca z avtom odpravili na potovanje pa sva si vendarle zaželela nekaj manjšega in tako pristala na mareli Pliko Mini, ki je prav tako znamke Peg Perego. Ker sva bila z obema zelo zadovoljna, sva se prav zato odločila, da ne menjava znamke in tako sva se tudi pri avtosedežu odločila za Peg Perego.

Želela sva nekaj dolgotrajnega

V prvi vrsti sva si želela nekaj dolgotrajnega, nekaj kar bi Ren lahko uporabljal do konca. V oči nama je padel njihov model Viaggio 1-2-3 via, saj je zasnovan vse od prvega do dvanajstega leta, kar pravzaprav pomeni dokler otrok sploh rabi avtosedež. A ker imava doma starejši model Toyote, ki nima nastavka za isofix in Top Tether točko, sva najino odločitev morala spremeniti. Potrebovala sva namreč nekaj, kar bo tako možno pripeti na isofix, kot tudi z navadnim varnostnim pasom.

Tako je najina druga in s tem tudi končna izbira postal Peg Peregov avtosedež Viaggio 1 Duofix Top Tether, ki je primeren za otroke med 9 do 18 kilogramov (približno od 1. do 4. leta). Avtosedež tako omogoča namestitev v avtomobilih, ki so opremljeni z nastavkom za isofix in Top Tether točko, kot tudi za tiste avtomobile, ki imajo možnost pritrditve samo z varnostnim pasom.

Pet razlogov, ki so naju je prepričali, da ostaneva pri Peg Peregu?

  1. Pri avtosedežu Viaggio 1 Duofix Top Tether naju je prepričalo verjetno v največji meri to, da sva bila do sedaj z vsemi njihovimi izdelki zelo zadovoljna.
  2. Nič manj važno nama ni bilo to, da je omenjeni avtosedež zelo varno zasnovan – ima namreč zaščitni sistem, nastavljiv po višini pred bočnimi trki, poleg tega pa je presegel zahteve evropskega standarda R44/04 in opravil ADAC Crash Test nad pričakovanji.
  3. Zelo pomembno nama je bilo tudi to, da gre avtosedež tako v avto, ki ima vgrajen isofix nastavek in Top Tether točko, kot tudi v avtu, kjer je edina možnost pripenjanje z varnostnim pasom.
  4. Še ena lastnost, ki sva jo želela, je bila tudi ta, da je menjava iz avta v avto hitra in preprosta. Prestavljanje avtosedežev iz avta v avto zna biti zamudno in zato imajo nekateri v primeru dveh avtomobilov kar dva avtosedeža ali pa imajo drug avtosedež kar stari starši. Midva sva se odločila, da več kot enega ne rabiva in zato je bila preprosta namestitev nujna.
  5. Ker smo veliko na poti, nama je bila s Simonom važna udobnost in to, da ima avtosedež še naklon. Tako lahko Rena, ko v avtu zaspi, kar med vožnjo nagneva v bolj udobni, spalni položaj in mu s tem vse skupaj narediva bolj prijetno.

Na trgu je seveda ogromno raznorazne ponudbe različnih cenovnih razredov, modelov, videza, kot tudi kakovosti. Midva pač prisegava na znamko Peg Perego, saj naju vse od Renovega prvega dne ni razočarala in prav zato pri iskanju avtosedeža nisva niti preučevala nobene druge. In glede nato, da smo z njim naredili že preko 25.000 kilometrov, sva z najino odločitvijo več kot zadovoljna.