pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Turčija ni brez razloga priljubljena popotniška destinacija in če jo morebiti slabo poznate, ste zagotovo že slišali za dve tamkajšnji največji in najbolj oblegani destinaciji – Pamukkale in Kapadokijo.

Pamukkale, skupaj z grško-rimskimi ruševinami mesta Hierapolis zaradi svoje unikatnosti najdemo tudi na Unesco seznamu. In ko se boste tudi sami znašli sredi teh, nedolžno belih bazenčkih, boste točno vedeli zakaj.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Pamukkale so nas očarale (Turčija potovanje)

Pamukkale oziroma bombažni grad (prevod turške besede Pamukkale), je zaradi sedimentnih kamnin (traventina), ki jih s seboj nosi voda, dobil svojo belo podobo. Že v antičnem času so se ljudje zavedali zdravilnega učinka tamkajšnjih izvirov vroče vode, ki ima vse od 35 do 100 stopinj. Prav zaradi toplih in zdravilnih učinkov izvirske vode je na vrhu bele vzpetine zraslo mogočno mesto Hierapolis – najbolj poznano prav zaradi term. Tamkajšnja voda naj bi vas že v desetih minutah pomladila za pet let, zato ni čudno, da naj bi veljala kot vrelec mladosti.

Pamukkale in Hierapolis – praktični nasveti za obisk

Bodite tam takoj ob odprtju

Res je, da naj bi Pamukkale najlepše izgledale ob sončnem zahodu, ko se sonce upre v bele bazenčke s turkizno vodo, a je takrat tam tudi največja gneča in kljub čudoviti svetlobi, vse skupaj izgleda precej žalostno. Prav zato vam priporočava, da se tja podate čim bolj zgodaj zjutraj – takoj, ko se odprejo vrata za obiskovalce. S tem boste res da bazenčke občudovali v senci, ampak boste tam skoraj da sami in se lahko v miru naužili in celo okopali v bazenčkih.
Slabost zgodnjega jutra pa je ta, da so poti ob bazenčkih (sploh spodaj) zelo mrzle in bosa hoja zna biti na trenutke kar malo neprijetna.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Da se izognite gneči, obiščite Pamukkale zgodaj zjutraj (Turčija potovanje)

Vstopite skozi spodnji vhod

V Pamukkale lahko vstopate skozi spodnji ali zgornji vhod. Če se boste tja odpravili zgodaj zjutraj, bo vsekakor bolje, da se podate skozi spodnji vhod in se počasi vzpenjate navzgor ter svoj ogled končate z ogledom grško-rimskega mesta Hierapolis. Nazaj se sicer lahko odpravite skozi zgornji vhod, ampak boste naredili peš precejšen krog, da pridete zopet do vasi, razen če boste za pot nazaj vzeli kar taksi. Tako da tudi za izstop predlagava kar spodnji vhod/izhod – navsezadnje Pamukkale ne obiščete vsak dan in nič odveč ne bo, če naredite še en mimohod ob bazenčkih.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Uživamo v razgledih (Turčija potovanje)

Nahrbtnik ne bo odveč

Če se boste v bazenčkih želeli okopati, nahrbtnik, kamor boste spravili brisačo in suha oblačila, ne bo odveč. Poleg tega pa boste vanj lahko spravili tudi čevlje, saj se po poteh mimo bazenčkov (travertinah) hodi izključno bos – s tem se varuje krhke bele kamnine, ki Pamukkale naredijo tako čudovite. Če boste Pamukkale in Hierapolis raziskovali dlje časa pa ne pozabite niti na malico, pijačo in kakšno sončno kremo.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Ogled Hierapolisa in tamkajšnjih ostankov (Turčija potovanje)

Upoštevajte pravila

Pamukkale so bile kar nekaj časa zaradi nespoštljivih obiskovalcev, ki so s hojo uničili bele bazenčke, zaprte. Sedaj zaradi obnavljanja še vedno zapirajo določena območja, ki so tudi jasno označena. Žal marsikdo teh oznak ne spoštuje in hodi preko njih, tudi obut… videla sva celo ljudi, ki so za spominek krušili kamnine ob bazenčkih, da bi košček njih odnesli s seboj domov… Če spoštujete naravo in jo želite ohraniti v vsej svoji lepoti in unikatnosti, vam polagam na srce, da pravila upoštevate.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Zaradi nespoštovanja narave in množičnih obiskovalcev, se bel grad hitro uničuje (Turčija potovanje)

Obiščite Pamukkale izven sezone

Medtem ko so Pamukkale najbolj obiskane v poletnih mesecih, boste v mesecih med novembrom in marcem komaj da videli obiskovalce. Takrat boste bazenčke skoraj da zagotovo imeli res le zase – sploh med tednom.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Pamukkale v turščini pomeni bombažni grad (Turčija potovanje)

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Ko imaš zjutraj Pamukkale le zase (Turčija potovanje)

Okopajte se v Kleopatrinem bazenu

Hierapolis je bil znan predvsem zaradi term in še dandanes se lahko okopate v originalnem Kleopatrinem bazenu, v katerem so se nekoč kopali rimljani. Voda ima okoli 36 stopinj. To doživetje je za doplačilo, a verjetno na svetu ni kraja, kjer bi se lahko namakali in plavali skupaj z antičnimi ruševinami – v bazenu se namreč še vedno nahajajo antični stebri.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Kleopatrin muzej (Turčija potovanje)

Ostanite čez noč

Večina obiskovalcev Pamukkale obišče kot enodnevni izlet, a najlepše jih boste doživeli tako, da tukaj tudi prenočite – bodisi zaradi pogleda nanje ob sončnem zahodu ali pa zaradi zgodnjega vstajanja, v izogib množicam turistov. Glede na to, da se za prenočevanje odloči zelo malo obiskovalcev so tukaj simpatična in zelo solidna prenočišča z zajtrkom izredno poceni. Poleg tega pa prenočišč ne manjka.

Naše priporočilo za prenočišče: Mi smo prenočevali v družinskem hotelu Bellamaritimo (37.91856 / 029.11555) in za dvoposteljno sobo z zelo bogatim in odličnim lokalnim turškim zajtrkom odšteli samo 21 EUR. Imeli smo svojo kopalnico (tudi s toplo vodo), brezplačno uporabo WI-FIja, na voljo je bil tudi manjši bazen (mi ga sicer nismo koristili), lastniki so bili izredno prijazni, na recepciji pa so govorili tudi dobro angleščino in bili radodarni z raznimi nasveti in predlogi glede Pamukkal. Hotel se sicer ne nahaja v centru vasi, ampak je do tja nekaj minut peš saj je vas majhna in nas to nikakor ni motilo. Če boste po Turčiji potovali z avtom, morda motorjem pa ima hotel Bellamaritimo tudi svoje privatno parkirišče.

Poceni hrana

Če boste v Pamukkalah prenočevali, je v sami vasi tudi precej restavracij, ki ponujajo lokalno turško hrano. Zaradi obilice azijskih turistov, se najdejo celo kitajske in korejske restavracije. Mi smo za dva menija za kosilo odšteli (čorba/juha, solata, glavna jed in pijača) manj kot 7 EUR.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Dobra in poceni hrana se najde tudi v Pamukkalah (Turčija potovanje)

Če sem bila dan po obisku Pamukkal povsem iz sebe, ker je Simon po pomoti izbrisal skoraj vse fotografije od tam, pa me mogoče to dejstvo danes celo razveseljuje – enostavno bo treba tja še enkrat po nove fotografije in spomine.