Izlet na stari grad Smlednik

Slovenija ima zelo veliko pešpoti najrazličnejših zahtevnostnih stopenj. Za vse, ki se radi sprehajate smo v tem prispevku zbrali različne ideje za lahke pešpoti v Sloveniji, ki so primerne za vse generacije, za tiste z manj kondicije in tudi tiste, ki želite nad naravo in sprehodi navdušiti vaše najmlajše.

Ideje za lahke pešpoti v Sloveniji – tudi za otroke

Koča na Kokoši

Izredno lepa izletniška točka, ki je znana po koči na Kokoški, je na srečo še precej nepoznana. Vrh le-te stoji tik na slovensko-italijanski meji, zato do vrha vodi kar nekaj poti, tako iz Italije kot Slovenije. Za vse, ki niste pretirano fit ali pa se na pohodniški izlet podajate z otroki, predlagam, da izberete najlažjo pot iz vasi Vrhpolje, ki vam bo v zmernem tempu vzela 45 minut (z mlajšimi otroki računajte vsaj eno uro). Večji del poti poteka skozi lepo urejeno in široko gozdno pot, ki vas popelje na 674 metrov nadmorske višine, vse do koče na Kokoši. Pred njo je velika jasa, kot nalašč da otroci porabijo odvečno energijo. Podrobnosti za izlet najdete v posebnem prispevku tukaj.

Koča Kokoš - ideja za izlet

Koča na Kokoši (Pešpoti v Sloveniji)

Rožnik

Enostavno pešpot, ki bo ustrezna za vaše male nadobudne pohodnike, najdemo tudi v Ljubljani. Le kdo ne pozna Rožnika? Poti na Rožnik je več, mi smo se na vrh podali s tiste ob gozdarskem inštitutu v Rožni dolini. Od tam vodi simpatična pot v kombinaciji stopnic na začetku, lesenega mostu in gozdne poti. Na vrhu je znamenita gostilna, kjer se lahko okrepčate s kosilom ali pa se zgolj posladkate z res okusnimi kvašenimi flancati. Ima pa gostilna precejšnjo vrednost tudi zato, ker je v njej sedem zadnjih let svojega življenja živel pisatelj Ivan Cankar, v njej pa je večkrat prespal tudi Oton Zupančič.

Pešpot na Rožnik (Pešpoti v Sloveniji)

Stari grad Smlednik

Simpatična in nezahtevna ter lepo urejena pešpot vas popelje vse do ruševin nekoč mogočnega Smledniškega gradu. Na vrhu bodo najmlajše pričakala unikatna lesena igrala in jeklenica, za vse ostale pa so tukaj prekrasni razgledi na Kamniško Savinjske Alpe. Če želite pot skozi gozd nekoliko popestriti, predlagam, da se na začetku odpravite skozi Kalvarijo, ki je bila tam postavljena že leta 1772. Več o izletu in pešpoti na Stari Grad Smlednik si lahko preberete tukaj.

Izlet na stari grad Smlednik

Izlet na Stari grad Smlednik (Pešpoti v SLoveniji)

Izvir Hubelj

Pot do izvira Hubelj je nekoliko daljša, saj meri dobre tri kilometre. Z nekaj prave motivacije pa je pot vseeno dovolj enostavna za manjše otroke. Na začetku pot vodi ob reki Hubelj, nato se podate po visečem mostu, se povzpnete po stopnicah in skoraj že prispete do izvira reke Hubelj, ki tukaj prihrumi na plano iz kraškega podzemlja. Nedaleč ob izviru najdemo tudi kočo z jedačo in pijačo. Podrobnosti pešpoti do izvira reke Hubelj tukaj.

kam na izlet, ideja za izlet, izvir Hubelj, učna pot Hubelj

Pozimi metanje kamenčkov, poleti namakanje nog (Kam na izlet)

Pot jeprškega učitelja

Okolica Kranja ponuja kar nekaj zanimivih izletniških točk, ki so, razen za domačine, precej dobro varovana skrivnost. Ena izmed takšnih poti je tudi Pot jeprškega učitelja. Pot je dolga štiri kilometre, a poteka po ravnem, zato je primerna tudi za mlajše otroke. Pot je najbolj znana po vitrinah s knjigami – knjigobežnicami. Razlog zanje pa je dejstvo, da je v bližini rojstni kraj pesnika in pisatelja Simona Jenka. Ob poti so tudi učno-informativne table, kotički s klopcami za počitek in z razgledi na kanjon Zarica. Na začetku poti najdemo tudi manjše igrišče z igrali. Več informacij o izletu tukaj.

Pot jeperškega učitelja, Kranj, izleti

Branje sredi gozda (Ideja za izlet)

Polhov doživljajski park

Nedaleč stran od graščine v Polhovem Gradcu, v kateri se nahaja tudi Muzej pošte in telekomunikacij, se nahaja simpatična krožna pot, poznana kot Polhov doživljajski park. Pot krasijo številne postojanke in za motivacijo poskrbijo lesene skulpture živali, ki ne bodo očarale le otroke, temveč zaradi posrečene ideje tudi odrasle. Na poti boste obiskali živalsko pošto, se sprehodili po jazbečevem brlogu in se spoznali z delom čebelarjev. Na blagajni v parku pred graščino, si za pot lahko omislite tudi knjižico z nalogami, s katerimi bodo otroci polhu poiskali dom. Informacije o polhovem doživljajskem parku najdete tukaj.

Polhov doživljajski park, Polhov Gradec, družinski izlet

Vstop v Polhov doživljajski park (Polhov doživljajski park, Polhov Gradec)

Pomnik Cerje

Pomnik Cerje je malo poznana destinacija, ki jo je še kako vredno obiskati. Čudovit spomenik oz. pomnik, v katerem najdemo zgodovino Slovenije od prazgodovine in vse do obdobja prve in druge svetovne vojne, nam s svojo razgledno ploščadjo ponuja 360° razglede. Prijeten sprehod, dolg samo 1,5 kilometer, nas do pomnika Cerje popelje iz vasi Lokvica. Več o izletu si preberite tukaj.

Enodnevni izlet na Cerje in Vipavski Križ

Izlet na pomnik Cerje in Vipavski Križ

Napoleonova pot

Tik čez Italijansko mejo, v kraju Opčine, se nahaja zelo priljubljena Napoleonova pešpot. Je izredno lepo urejena. Najlepše pri vsem pa so razgledi – v celoti z nje lahko občudujemo tržaški zaliv. Zelo popularna pa je pot tudi za ogled Barcolane. Po poti so posuti drobni kamenčki in je primerna za malce bolj robustne vozičke. Če se boste tja podali z mlajšimi otroki, ne bo odveč poganjalec ali morda celo kolo. Napoleonova pot je dolga 3,2 kilometra. Ob poti so samo klopi, zato si morate malico prinesti s seboj. Več podrobnosti o Napoleonovi poti si preberite tukaj.

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Napoleonova pot (Enodnevni izlet)

Savski drevored

Savski drevored se nahaja v Kranju in je še ena lepa opcija za krajši izlet. Pot ob Savi je dolga dobra dva kilometra oziroma štiri v obe smeri. Ob poti je nekaj klopi, v poletnem času si lahko v mrzli Savi ohladite noge, vanjo mečete kamenčka, nad čimer bodo otroci zagotovo navdušeni. Več fotografij in nasvetov o sprehodu po Savskem drevoredu najdete tukaj.

savski drevored, kam na izlet, Kranj

Savski drevored, Kranj

Pešpot orla belorepca

Izlet na Kočevsko res ni slaba ideja, saj ta zeleni kotiček Slovenije ponuja cel kup stvari in krajev, za katere vam bo hitro zmanjkalo časa. Med našim dvodnevnim vikend izletom, smo našli tudi zelo simpatično pešpot orla belorepca. To je krožna pot ob Reškem jezeru, kjer prebiva prav orel belorepec, na kateri najdemo tako učno-informativne table, kot tudi prav posebno gugalnico. Pot vam bo vzela približno eno uro časa, zato nikar ne spreglejte še nekaterih drugih znamenitosti na Kočevskem. Več pa v prispevku tukaj.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kočevsko in pot Orla belorepca (Pešpoti v Sloveniji)

Sv. Peter nad Begunjami in Sankaška koča

Iz Begunj na Gorenjskem poteka precej nezahtevna pešpot do Sv. Petra, vzpetine nad Begunjami. Pot vam bo vzela okoli 30 minut –  nekoliko več, če boste avto pustili povsem na dnu ali pa če boste vzpon opravili z mlajšimi otroki. Vrh krasi cerkvica od koder se razprostira pogled na Begunje, a če se že boste povzpeli do cerkvice, predlagam, da se od tam, skoraj po položni poti podate še do Sankaške koče, kjer boste nad razgledi zagotovo očarani. Ob lepem vremenu, se vidi tako Blejsko jezero, kot tudi Triglav.Več o pohodniški točki tukaj.

kam na izlet, ideja za izlet, begunje na gorenjskem, megabon

Hiter skok na cerkvico Sv. petra (Izlet v Begunje na Gorenjskem)

Sv. Ana nad Podpeškim jezerom

Tisti, ki ste iz Ljubljane, ste verjetno že kdaj šli na izlet na Podpeško jezero. Poleti je tam sploh popularno, saj se v njem lahko tudi kopate. Nekateri pa se pri Podpeškem jezeru znajdejo zaradi krajšega vzpona na Sv. Ano. Pot je kratka in nezahtevna, pa čeprav se vzpenja po gozdu. Tisti z dobro kondicijo, boste na vrhu že po 20-ih minutah, ostali boste potrebovali nekoliko več. Na vrhu stoji cerkvica, od koder boste lahko videli lepote Ljubljanskega barja.

Lahke peš poti v Sloveniji

Sv. Ana nad Podpečjo (Pešpoti v Sloveniji)

Čebelarska učna pot ob Cerkniškem jezeru

Cerkniško jezero je že samo po sebi dober kraj za izlet in sprehajanje. Tam (Pretržje) najdemo tudi čebelarsko učno pot. Pot je sicer zelo kratka, meri komaj 250 metrov, a zaradi 13-ih učnih table, preko katerih izvemo več o čebelah in zgodovini čebelarstva, si je zanjo vendarle vredno vzeti čas. Kako lahko še dodatno nadgradite vaš izlet do Cerkniškega jezera pa tukaj.

izleti, kam na izlet, enodnevni izlet, družinski izlet, ideja za izlet

Čebelarska učna pot ob Cerkniškem jezeru (Enodnevni izlet -Notranjska, Slovenija)

Koreno nad Horjulom

Komaj 20 kilometrov zahodno od Ljubljane najdemo majhno vasico Horjul, kjer je svoj pečat pustil tudi naš arhitekt Jože Plečnik. A Horjul pohodniki in tudi kolesarji poznajo predvsem zaradi 729 metrov visoke Korene. Do Korene vodi kar nekaj pešpoti – najbolj popularni pa sta strma in “običajna” – slednja je tudi bolj enostavna, pa čeprav daljša. Od parkirišča pri osnovni šoli oz. domu starejših občanov je zmerne hoje za 1 uro 15 minut. V kolikor vam otroška motivacija ni tuja, bodo pot zmogli tudi otroci od treh let naprej.

Koreno nad Horjulom (Pešpoti v Sloveniji)

Koreno nad Horjulom (Pešpoti v Sloveniji)

Stari Maln, Vrhnika

Zelo simpatična in ravninska pot se vije tudi z Vrhnike do Starega Malna, kamor je sicer mogoče priti tudi z avtom. Pot začnete pri “šterni”, kjer je majhno parkirišče in tudi izhodišče za popularen vrh Planina. Stari Maln je priljubljen v toplejših mesecih, saj pot večina časa poteka po gozdu. Na koncu pa vas čaka še lepo urejena koča, obnovljeno vodno kolo in kjer je nekoč stal mlin. Pri koči pa je v bazenčku poskrbljeno tudi za osvežitev – voda je sicer precej mrzla, tako da ni za tiste, ki smo navajeni višjih temperatur.

Stari Maln, Vrhnika (Pešpoti v Sloveniji)

Stari Maln, Vrhnika (Pešpoti v Sloveniji)

Pot Kamna, Volčji grad

Ljubitelji Krasa imate še en nov razlog za izlet v to, vsaj zame, idilično destinacijo. V majhnem naselju Volčji grad se namreč nahaja nezahtevna in štiri kilometre dolga krožna Pot Kamna. Vse se začne pri cerkvi sv. Janeza Krstnika, nato pa vas pot ponese po slikovitem naselju, ki velja za najlepši primer kamnoseške obrti na Krasu. Pot Kamna poteka skozi gozdnato pot, ki vam razkrije marsikatero naravno in kulturno znamenitost Krasa. Več o celotni pešpoti najdete v prispevku Pot Kamna.

Izlet na Kras - pot Kamna

Pot Kamna nam pokaže idilično kraško vasico Volčji grad (Pot Kamna – pešpoti po Sloveniji)

Rupnikova linija na Zaplani

Med obema svetovnima vojnama je kraljevina Jugoslavija začela z gradnjo Rupnikove linije, s katero bi se obranila napadov Italijanov. Rupnikova linija sicer ni bila nikoli uporabljena, a je na njenem mestu še dandanes mogoče opaziti ostanke številnih bunkerjev. Zanimiva in nezahtevna pot, ki vas popelje po delčku Rupnikove linije najdemo v Zaplani pri Vrhniki. Na krožni poti, dolgi 3 kilometre, boste tudi od znotraj raziskali tri bunkerje in se bolje spoznali z zgodovino nastanka na poučnih informativnih tablah. Več o poti v Zaplani in Rupnikovi liniji najdete tukaj.

Rupnikova linija (izleti po Sloveniji)

Rupnikova linija – peš pot v Zaplani (Izleti po Sloveniji)

Medvedkova pot na Golem vrhu

Bi radi spoznali medvedko Štefko? Nad njo bodo zagotovo navdušeni otroci in ta medvedkova pot na Golem vrhu v Poljanski dolini je zaradi nezahtevnosti in dolžine odlična za najmlajše pohodnike. Pot je krožna in dolga 3,5 kilometre ter ves čas poteka po gozdu. Vmes se bodo otroci lahko še dodatno kratkočasili z raznimi nalogami / igrami v naravi, poiskali zavetje pod vejami, občudovali lovsko opazovalnico in med malico ob jasi čakali na srečanje s kakšno gozdno živaljo. Izhodišče poti je pod kmetijo Pr’ Bukovc, kjer si za domov ali pa za na pot lahko kupite še kakšne domače piškote. S čim si lahko še dodatno popestrite obisk Poljanske doline pa tukaj.

Poljanska dolina za vikend izlet

Medvedka Štefka na Medvedkovi poti (Poljanska dolina za vikend izlet)

Gradiško jezero pri Lukovici

Gradiško jezero se nahaja pri Domžalah, natančneje pri Lukovici in je odlična destinacija za enourni sprehod, ki ga zmorejo tudi najmlajši. Ker je pot lepo urejena, lahko za najmlajše vzamete s seboj tudi poganjalca ali pa kolo. Prav tako je pot primerna tudi za vozičkanje. Ob poti je nekaj klopic za počitek in uživanje, energijo boste dodatno lahko porabili tudi na postajah z telovadnimi napravami na prostem. Pravijo, da je čez konec tedna lahko precejšnja gneča, a na srečo jo sami nismo doživeli. Nam je pa pot ob Gradiškem jezeru bila zelo všeč in zagotovo se nismo po njej sprehodili zadnjič.

Peš poti po Sloveniji

Krožna peš pot okoli Gradiškega jezera pri Lukovici

Učna peš pot Škocjan

Peš pot Škocjan je krožna učna pot, dolga zgolj 2 kilometra, zato jo bodo zmogli tudi najmlajši izletniki. Na poti boste priča lepim razgledom na reko Reka, ki prihrumi iz Škocjanskih jam ponovno na plano. Znanje o Krasu in tamkajšnjih kulturnih ter naravnih znamenitosti si boste lahko nadgradili tudi z 28-imi informativnimi tablami. Pot vas popelje skozi tri slikovite vasice – Betanja, Škocjan in  Matavun. Za pot računajte slabo uro oziroma več, če boste še posebej radovedni.

Izlet na Kras

Učna peš pot Škocjan

Naravoslovna učna pot Po Sledeh Vodomca

V vasi Cerovo, blizu Grosuplja, je dom barvitega ptiča Vodomec. Pravzaprav ima tam Vodomec kar svoj gaj (ogled možen z vodnikom), mimo katerega vodi tudi 5,2 kilometra dolga naravoslovna učna pot “Po sledeh Vodomca”. Večji del poti poteka skozi gozd, kjer z učnih tabel spoznate več o flori in favni na tem področju, a sprehodili se boste tudi mimo Županove jame (ogled možen z vodnikom), Loga, Podloma ter se povzpeli še na Tabor – eno redkih še ohranjenih protiturških taborov na Slovenskem.

peš poti Cerovo

Učna krožna peš pot Po Sledeh Vodomca v Cerovem pri Grosuplju

Pot močvirskih škratov na Mali plac

Izredno simpatična pot močvirskih škratov vas popelje v svet domišljije se začne v vasi Bevke pri Vrhniki. Na krožni poti namreč spoznate kar nekaj zanimivih pravljičnih bitij, kot tudi ostalih prebivalcev tamkajšnjega gozda in ljubljanskega barja. Za najmlajše je v športnem parku Bevke na voljo tudi knjižica z nalogami ter prostor za zbiranje žigov, kar bo celotno dogodivščino vašim najmlajšim še dodatno začinilo. Pot ni zahtevna, a ker je ob njej toliko raznolikosti, si je zanjo potrebno rezervirati okoli dve uri. Več informacij o celotni poti pa tukaj.

Pot močvirskih škratov na Mali plac - družinski izlet

Pot močvirskih škratov na Mali plac – družinski izlet

Mrzlica

Mrzlica je četrti najvišji hrib v Zasavskem hribovju in je kljub 1122 metri nadmorske višine še vedno lahka peš pot, ki ne bi smela delati prevelikih preglavic niti otrokom. Tik pod vrhom Mrzlice se nahaja koča, kjer se lahko okrepčate s hrano in pijačo, poleg nje pa bodo na tamkajšnji jasi na svoj račun prišli še najmlajši planinci oziroma pohodniki, saj so na voljo tudi igrala. Če se podate iz Podmeje do Mrzlice, računajte dobro uro hoje. Do vrha sicer vodi več poti (Trbovlje, Matke, Hrastnik, Marija Reka), a je ta iz Podmeje najkrajša in zato najbolj primerna za družine z manjšimi otroki. Ren je bil star 4,5 leta, ko smo se mi odpravili do vrha in je šlo brez težav. Večina poti vodi skozi gozd.

Mrzlica, pešpoti

Mrzlica (peš poti po Sloveniji)

Učno ekološka pot Vrbje

Ribnik Vrbje, ki se nahaja v občini Žalec, smo našli povsem po naključju, a nas je kljub temu, da smo ga obiskali pozimi, navdušil. Ob njem poteka 3 kilometre dolga učno ekološka pot, ki je prehodna v vseh letnih časih in primerna za staro in mlado. Na njej se spoznamo z različnimi življenjskimi prostori, ki so v dolini izjemno redki ali pa jih sploh več ni. Ribnik Vrbje pa je umetno nastal na nekdanjih kopih gramoza in odlagališču odpadkov. Pot do njega pa je zanimiva tudi zaradi različnih lesenih skulptur. Ob ribniku je tudi ponirkova postojanka, kjer se lahko okrepčamo.

Ribnik Vrbje in učno ekološka peš pot

Ribnik Vrbje in učno ekološka peš pot

Krožna peš pot Skrilanka

Ta krožna peš pot se nahaja v Vipavski dolini. Izhodišče je vas Skrilje. Njena dolžina je približno 5,5 kilometrov in se vzpenja nad vasjo. Pot vam bo z mlajšimi otroci, naš Ren je bil star 5 let, ko smo jo prehodili, vzela približno dve uri. Višinska razlika je 150 metrov, za otroško motivacijo pa bodo poskrbeli simpatični smerokazi. Avto je najbolje parkirati pri Osnovni šoli in se skozi vas podati nanjo – vse je dobro označeno z modro oznako S. V kolikor so z vami mlajši otroci priporočam nosilko. Prav tako pa je s seboj potrebno vzeti malico, ki jo lahko pojeste na treh postajankah, kjer je postavljena tudi klopca z mico. Večina poti poteka skozi gozd, ponuja pa tudi kar nekaj lepih razgledov na Vipavsko dolino, vključno z Ajdovščino in Vipavskim križem.

Pliskina pot

Krožna peš pot Pliskina pot se začne in konča v kraški vasici Pliskovica. Njena dolžina je približno 6 kilometrov in vseskozi poteka po ravnem terenu. Ni sicer primerna za vozičke ali poganjalce, a z nekaj motivacije in postanki za malico jo bodo lahko prehodili tudi najmlajši. Mi smo s pet letnikoma potrebovali slabi dve uri. Ob poti je več učnih tabel, vseskozi pa otroci lahko iščejo oznake za pot – ovca jim glede na to, kam gleda, kaže pravo smer. Avto je najbolje parkirati na večjem makadamskem parkirišču spodaj pod vasjo.

Planšarija Dolga Njiva

Planšarija Dolga njiva je kot nalašč za krajši pohodni izlet, saj je zaradi zahtevnosti in dolžine primerna tudi za najmlajše pohodnike. Da jo dosežete, se boste morali zapeljati skozi Tržič, naprej po slikoviti Dolžanovi soteski v smeri kraja Jelendol. Od tam naprej pa vas vodijo že velike oznake za planšarijo, ki jih težko zgrešite.

Tisti, ki bi radi naredili daljši pohod, lahko avto pustite že na prvem parkirišču, a od tam boste za gor in dol potrebovali blizu treh ur. Lahko pa se zapeljete še nekaj kilometrov po gozdni pot in avto parkirate na zgornjem parkirišču, iz katerega vas potem čaka zgolj še 20-30 minut hoje – odvisno od tega kako hitri boste. Ta krajši del poti vodi v celoti po gozdu in je zaradi majhnega potočka ter lesene brvi prav slikovit. Poleg tega pa je ta pohodna pot odlična za vroče poletne dni, saj se planšarija nahaja na 1400 metrov nadmorske višine.

Čisto na koncu vas čaka še malce strmejši del ter nekaj korenin, a za razgled, ki se vam odpre na vrhu bo kakšna kaplja potu vsekakor poplačana. Čudovit travnik s planšarijo krasi še čreda krav, dva oslička, ki jih otroci lahko krtačijo, ter pogled na mogočne vršace v ozadju. Planšarija Dolga njiva je lahko vaša končna destinacija, lahko pa se od tu odpravite še naprej. Nikar pa ne pozabite tudi na njihove štruklje ali kakšno drugo planšarsko jed.

Zgoraj so omenjene zgolj nekatere lahke pešpoti v Sloveniji. Vse smo prehodili tudi sami in se tako prepričali, da niso prezahtevne, a še vedno primerne za aktivno preživljanje prostega časa. Se bo pa seznam dopolnjeval z novimi idejami, ki jih preverimo tudi sami, zato sem in tja le poglejte spet sem.