toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Izlet v Toskano je med Slovenci zelo priljubljen. Ne le, ker gre za Toskano, ampak tudi zato, ker je precej lahko izvedljiv. Kako zelo priljubljen je izlet v Toskano, nama dobro dajo vedeti tudi najini bralci bloga – v zadnjem času sva namreč dobila precej sporočil, kako bi si lahko sestavili dober plan poti, ki bi jih nekje popeljal čez tiste najbolj znane turistične točke v Toskani.

Da ne bova vsakemu posebej pisala, sva predlagan plan poti, zapisala kar na blog. Upava, da vam bo prišel čim bolj prav in da bo z njim vaš izlet v Toskano izpeljan brez zapletov.

Izlet v Toskano z avtom – 5 dnevni program

1. Dan (Ljubljana – Firence) – cca 500 km iz Ljubljane do Firenc

Od doma štartajte zgodaj zjutraj, da pridete v Firence vsaj do kosila. Sprehodite se po mestu, ki slovi po raznih umetniških galerijah in muzejih. Če niste pretirani ljubitelji umetnosti, pa bodo tudi ulice v Firencah dovolj velika umetniška galerija.

Čez dan si oglejte mesto peš in se povzpnite na kupolo katedrale ali na stolp v neposredni bližini. Nikar ne pozabite na Ponte Vecchio – znameniti most, ki je dandanes poln trgovinic s turističnimi spominki.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Katedrala v Firencah (Izlet v Toskano)

Na vašem mestu bi v Firencah tudi prespala. Razlog – mesto je res lepo zvečer – pa še razgledna točka (Piazzele Michelangelo), ki pokaže stari del mesta je obvezna postojanka, če ste tam. Tudi nočno življenje ni slabo.

Hoteli s parkiriščem za vaš avto so v centru Firenc precej zasoljeni, tako da si prenočišče raje rezervirajte na obrobju – seveda pa po želji oziroma odvisno od vaših financ. Midva si predhodne rezervacije prenočišč vedno urediva kar preko www.booking.com > Firence prenočišča

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Ponte Vecchio (Izlet v Toskano)

Parkirišče pri razgledni točki »Piazzele Michelangelo«, je bilo včasih brezplačno, sedaj pa temu ni več tako. Ura parkiranja je 1€, a se avto tam lahko pusti največ dve uri. Tako je v primeru obiska Firenc, najbolje, da si poiščete hotel s parkiriščem in se v center mesta odpravite peš oziroma z javnim prevozom.

Malo več o Firencah si preberite tukaj.

2. Dan (Firence – San Marcello Pistoiese – Lucca – Pisa) – cca 140 km

Ne veva sicer kako radi se vozite, ampak če vam kakšen dodaten zavoj ni težko narediti, predlagava, da se do mesta Lucca podate malce po hribovju, ki leži severno od Firenc (Firence – Pistoia – San Marcello Pistoiese – Lucchio – Bagni di Lucca – Lucca). Razlog? Na poti je simpatičen viseči most, ki bo zanimiv tako za odrasle, kot za otroke. Most se nahaja pri mestecu San Marcello Pistoiese oz. malce v smeri proti Lucchio kraju.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Viseči most (Izlet v Toskano)

Na poti, že zelo blizu Lucca mestu se boste zapeljali tudi mimo mostu Ponte della Madalena oz. hudičev most. Po legendi naj bi most zgradil sam hudič, v zameno za življenje prvega, ki ga prečka. Iznajdljivi domačini so čez most poslali najprej psa.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Hidičev most (Izlet v Toskano)

V mesto Lucca prispete ravno nekje za kosilo. Je simpatično mestece z obzidjem, ki so ga ustanovili Etruščani. Po obzidju se lahko tudi sprehodite ali pa celo najamete kolesa (če nimate s seboj svojih) in se kar zapeljete po njem.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Mesto, Lucca so ustanovili Etruščani (Izlet v Toskano)

Nadaljujete pot proti Pisi – znamenitemu poševnemu stolpu. Pridete tja v poznih popoldanskih urah in si ogledate »čudežno polje« kjer stoji bazilika, poševni stolp in krstilnica. Poševni stolp je po več letih zopet odprt in se da povzpeti nanj. Ko hodiš gor res začutiš kako postrani je – luštno, a zna biti gneča. Vzpon na stolp je določen vnaprej po urah, tako da takoj ko pridete, pojdite po karte za določeno uro in si med čakanjem oglejte vse ostale znamenitosti ali pa se zaposlite s fotografiranjem.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Čudežno polje v Pisi (Izlet v Toskano)

Spanje priporočava nekje v bližini Pise oziroma če izven Pise, naj bo prenočišče nekje v smeri proti mestecu San Gimignano. Rezervacija > Pisa prenočišča

3. Dan (Pisa – San Gimignano – Siena) – cca 125 km

Ogled mesteca San Gimigniano je nujen, če ste v Toskani. V 11. stoletju so tu celo prebivali vitezi templjarji in je pod UNESCO zaščito. Sprehod po ulicah zaključite na glavnem trgu in si privoščite znameniti »gelato«.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Mesto pod Unesco zaščito – San Gimignano (Izlet v Toskano)

Pot nadaljujete do Siene – še eno luštno mesto, značilno za Toskano. Središče je ogromen trg (Piazza del Campo), kjer so še dandanes organizirane dirke s konji – kot hipodrom. Trg je pravzaprav za mnoge najlepši srednjeveški trg v Evropi! Povzpnite se na stolp / zvonik cerkve na trgu, kjer se ob lepem vremenu vidi ne le mesto, ampak tudi že znamenita Toskanska pokrajina. Uživajte v preostanku dneva in opazujte vrvež, ki se vije mimo vas. Če želite za trenutek izgledati kot Italijani, si v kakšnem lokalu privoščite Aperol Spritz.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Pogled na mesto Siena (Izlet v Toskano)

Prenočišče si najdite v Sieni oziroma v bližini > Siena prenočišča

4. Dan – (Siena – Montepulciano – Bagni San Filippo – Castellini in Chianti) – cca 183 km

Četrti dan si boste končno ogledati znamenite toskanske griče, ki vas bodo očarali v vsakem letnem času. Nahajajo se vse od Siene do kraja srednjeveškega mesteca Montepulciana in okoli. Enostavno si vzemite čas in se vozite naokoli… zavijte levo ali desno iz glavnih poti in naj vam ne bo žal za nenehno ustavljanje – to je vsekakor prednost, da ste v Toskano prišli s svojim avtomobilom.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Znameniti toskanski griči (Izlet v Toskano)

Pot nadaljujte do naravnih term “Bagni San Filippo” in se tako kot so se nekoč tu že kopali stari Rimljani, okopajte tudi vi.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Pot nadaljujte proti vinski regiji Chianti in nekje v okolici mesteca Castellini in Chianti poiščite prenočišče > Castellina in Chianti prenočišča

5. Dan (Castellini in Chianti – Greve in Chianti – Ljubljana) – cca 528 km

Vožnja po vinogradnem okolišu je polna slikovitih motivov. Tukaj se prideluje italijansko vino Chianti, zato morda postojanka za kosilo ob katerem si privoščite kozarček lokalnega vina, ne bo odveč. A saj veste – če vozite naj ostane le pri kozarčku.

toskana izlet, izlet v toskano, toskana z avtom

Pokrajina Chianti (Izlet v Toskano)

Po kosilu vas čaka le še pot domov. Prihod v poznih večernih urah.

OPOMBA: Če si lahko pri prenočiščih privoščite malce več, priporočava spanje na kakšnem kmečkem turizmu (Agriturismo) v osrčju toskanskih gričev. Pogled na romantično pokrajino bo zagotovo odtehtalo nekaj dodatno zapravljenih evrov. Če boste v Toskano potovali poleti pa je dobra novica tudi ta, da imajo takšni kmečki turizmi večinoma tudi svoj zunanji bazen. Nekaj kmečkih turizmov si lahko pogledate tukaj.

Nekaj prenočišč po akcijskih cenah pa najdete tudi na portalu Megabon Slovenija. Nahajajo se na različnih lokacijah v Toskani, tako na podeželju, kot mestu. Več informacij, fotografij, lokacijo ter cene pa najdete tukaj.