poceni potovanje, poceni potovanja, poceni prenočišča, spanje na strehah

Arabski svet me je že od nekdaj privlačil in še sama ne vem zakaj. Morda zaradi vseh zakritih obrazov in iskrivih oči, ki razkrivajo ravno toliko, da v tebi vzbudijo radovednost. Morda pa mi je ta svet blizu tudi zato, ker se po teh državah vedno da potovati poceni.

Velikokrat je bila na potovanju po arabskih državah cena prevoza, hrane, spanja in celo vstopnin odvisna od moje lastne iznajdljivosti in sposobnosti barantanja. Barantanje pa je v veliki meri bilo odvisno tudi od časa, ki sem ga temu namenila. Če sem potovala sama, brez moškega spremstva, je bila nižja cena še toliko prej dosežena.

Za arabski svet na splošno velja, da se vam ne sme nikamor muditi. Nekaj se bo zgodilo le če vam je to naklonjeno. Če začnete razumeti pogosto uporabljeno frazo Inshallah, ste že na dobri poti, da boste razumeli tudi delček njihove kulture, življenja in navad. Če se bo fraza Inshallah znašla tudi v vašem besednjaku pa boste odklenili marsikatero srce in omehčali kakšen strog pogled.

poceni potovanje, poceni potovanja, poceni prenočišča, spanje na strehah

Spanje na strehah nima nobene zasebnosti – pogled na sosednjo streho (poceni potovanja – spanje na strehah)

Vsi tisti, ki ste že potovali po arabskem svetu, ste zagotovo opazili, da se večina hiš zaključi z ravno ploščo. Iz te plošče velikokrat gleda želez in daje videz nedokončanosti. Ta “nedokončanost” ima v arabskem svetu več pomenov – izogibanje davkov, saj so obdavčene zgolj dokončane hiše, preprosto širjenje hiše v primeru večanja družine in dodaten zaslužek pri popotnikih.

poceni potovanje, poceni potovanja, poceni prenočišča, spanje na strehah

Spanje na strehah prinese tudi malce slabše higienske razmere – nekatere kopalnice so lepše od drugih (poceni potovanja – spanje na strehah)

Veliko domačinov svoje strehe preuredi v nekakšna prenočišča. Na streho enostavno postavi nekaj vzmetnic, jih opremi z rjuho ter odejami in jih skuša spraviti v promet.

Nekatera prenočišča na strehah so precej lepa in čista. Nekatera imajo celo streho. Na drugi strani pa je veliko prenočišč na strehah povsem improviziranih. Vzmetnice se namreč znajdejo kar med satelitskimi antenami, kovinskim ogrodjem, zbiralnikom za vodo, odvečni krami…

poceni potovanje, poceni potovanja, poceni prenočišča, spanje na strehah

Najlepše urejena in čista streha, na kateri sem kdaj spala (poceni potovanja – spanje na strehah)

Verjeli ali ne, ampak tudi videz in urejenost takšne strehe vpliva na ceno. Medtem ko lahko nekje prespite že za kakšen evro, dva ali tri, boste spet drugje za takšno prenočevanje lahko odšteli tudi 8-9€. Na ceno vpliva seveda tudi lokacija. Najdražja streha, na kateri sem spala je bila v Wadi Musi, vasici ob najbolj znani jordanski znamenitosti Petri. Kljub temu, da smo bili na njej nagneteni kot sardele sem zanjo odštela konkretnih 8€/noč!

poceni potovanje, poceni potovanja, poceni prenočišča, spanje na strehah

Kljub strehi nad glavo, smo si pred spanjem popotniki gledali iz oči v oči, tako blizu eden drugemu smo spali (poceni potovanje – spanje na strehah)

Verjetno ni potrebno posebaj razlagati, da ima spanje na strehah skupna ležišča, skupen wc in vsakodnevno jutranjo budnico, ki jo priredijo kar mujezini iz bližnjih mošej. Velikokrat se streha uporablja tudi kot terasa za druženje tistih gostov, ki bivajo v privatnih sobah. Njihovo druženje, govorjenje in smeh pa vam lahko hitro krati spanec. A če želite potovati poceni, se splača potrpeti! Pri že tako nizkem budgetu je namreč vsak privarčevan evro dobrodošel.

poceni potovanje, poceni potovanja, poceni prenočišča, spanje na strehah

Določene strehe so za spanje prirejene zgolj tako, da jim na tla dodajo vzmetnice in odeje (poceni potovanje – spanje na strehah)

Nekaj nasvetov za spanje na strehah:

  • Priporočam svojo spalno vrečo, saj je posteljnina večkrat umazana kot čista.
  • Noči na strehah so velikokrat bolj sveže od sobe brez klime, saj ponoči malce pihlja. Na začetku je pihljanje prijetno, a ker na strehi ni nikakršnega zavetja, je to lahko za glavo in ušesa malce neprijetno. Jaz sem vedno spala kar s kapo na glavi.
  • Strehe so vse popolnoma odprte, zato ženske popotnice poskrbite, da se preoblačite na hodniku ali na stranišču in se s tem zavarujte pred nezaželenimi pogledi moških, ki gledajo k vam iz višjih zgradb v bližini.
  • Za ceno vedno barantajte – sploh če boste ostali več kot eno noč!
  • Pazite na svoje dokumente, denar in druge dragocenosti. Sama sicer nisem imela nikoli nobene slabe izkušnje, a previdnost je mati modrosti.
  • Uživajte ob zvezdnatem nebu, vonjavah in vrvežu iz ulice, razsvetljenih mošejah in melodičnih klicov mujezinov k molitvi.
poceni potovanje, poceni potovanja, poceni prenočišča, spanje na strehah

Nočni pogled iz mojega prenočišča / strehe (poceni potovanja – spanje na strehah)

Čeprav je spanje na strehah res špartansko, pa je to zagotovo neprecenljiva izkušnja, ki poskrbi za nepozabne spomine in za zvrhano mero pravega popotniškega vzdušja.