poceni potovanja, potovati poceni

Potovanja so lahko pregrešno draga, a lahko so tudi poceni, pravzaprav so lahko potovanja ZELO poceni. Vse je namreč zgolj odvisno od nas samih. Od tega, če smo se pripravljeni čemu odpovedati in tega, kako fleksibilni pravzaprav smo. Poceni potovanja namreč velikokrat pomenijo nekoliko slabše higienske razmere, jesti hrano od uličnih prodajalcev, uporabljati javni prevoz, biti več dni brez tuša ter kopalnice in spati v poceni prenočiščih. Bolj kot se želimo približati pojmu “poceni potovanja”, bolj je namreč potrebno zategovati naš pas.

Poceni potovanja niso nujno primerna za vse

Nekateri pri takem poceni načinu potovanja trpijo, a če je temu tako, potem stil v smislu poceni potovanja nikakor ni za vas in boste s tem le zasovražili tuje dežele in tega seveda nočemo. Poceni potovanja namreč res niso za vsakogar. A če se za poceni potovanja odločite, boste le tako res lahko spoznali tisti pravi utrip države. Poceni potovanja so namreč največkrat pogojena tudi z revnostjo države. Bolj, kot ima država nizek življenjski standard, cenejša je praviloma za potovanja. In s tem, ko izberemo takšna poceni potovanja, bomo res primorani živeti tam tako, kot živi večina domačinov in prav to nam bo dobro služilo za spoznavanje resničnosti, s katero se vsak dan soočajo tamkajšnji ljudje.

poceni potovanja, poceni potovanje, potovati poceni

Največ popotnikov se za poceni potovanja posluži nahrbtnika

Vsaka država ima luksuzne rezorte, takšne in drugačne hotele, a dejstvo je, da je za ograjo težko spoznati pravi obraz obiskane države. Ne pravim, da je poležavanje in razvajanje napačno – nikakor ne, ampak je takšen način praviloma tudi dražji. Zato vsi tisti, ki želite potovati in se osredotočate na to, da bodo to poceni potovanja, boste sem in tja morali stisniti zobe in enostavno potrpeti. Poceni potovanja namreč niso za razvajene in so rezervirana zgolj za prave avanturiste. 😉

Presenečeni boste ob dejstvu, da je mnogo držav s takšnim načinom potovanja mogoče prepotovati že za okoli 500-600€ in to v roku dveh oz. treh tednov. In temu res lahko rečemo poceni potovanja… Med poceni potovanja bi nedvomno lahko uvrstili potovanja po Evropi, Bližnjem vzhodu in severni Afriki. Z nekaj sreče in zaradi poceni letalske karte, pa je sem mogoče uvrstiti celo bolj oddaljene in eksotične države. In ko se nekdo (spet) odpravi na poceni potovanje, nikar ne bodite preveč začudeni, od kje mu denar.

Kako si organizirati poceni potovanja?

1. Poceni letalske karte – dandanes ni prav nič nenavadno, če dobimo letalsko karto za npr. Šri Lanko, Indijo, Tajsko za manj kot 400€. Potrebno je le nekaj fleksibilnosti pri nakupu in datumih ter spremljanje akcij letalskih družb. Prav cena letalske karte pa je ponavadi največji dejavnik za poceni potovanja.

2. Poceni prenočišča – sobe v skupnih ležiščih in skupnimi kopalnicami so vedno najcenejša izbira. A nikar prehitro obupati, če si želite nekaj privatnosti. Zelo spartaške sobe (velikokrat zato tudi ne najlepšega izgleda) se da dobiti že za 2-3€/osebo in to celo s kopalnico. Za ta denar boste verjetno morali sicer požreti družbo kakšnega ščurka in pa mrzlo vodo. Včasih pa je poceni prenočišče mogoče najti tudi na bookingu, a rezervacija je potrebna v zadnjem hipu. Tako lahko za določena prenočišča, dobite tudi 50 ali več odstotkov popusta. Seveda pa se lahko poslužite tudi couchsurfinga ali pa morda v zameno za prenočišče opravite kakšno delo – to pride zlasti v upoštev na kmetijah/rančih, kjer vam praviloma poleg brezplačne nastanitve zagotovijo tudi hrano. Še vedno pa je najcenejša izbira divje kampiranje, česar se velikokrat poslužujeva na najinih potovanjih tudi midva.

poceni potovanja, poceni potovanje, potovati poceni

Skupinska ležišča vam lahko prihranijo veliko denarja – so kot nalašč za poceni potovanja

3. Poceni hrana – za poceni potovanja je pomembna tudi hrana. Najceneje se je prehranjevati na ulici. Ulični prodajalci imajo praviloma dobro, poceni in če znamo pravilno izbirati, tudi svežo hrano.

poceni potovanja, poceni potovanje, potovati poceni

Ulična prehrana je najboljša izbira za poceni potovanja

4. Več ali manj – bolj kot se po državi premikamo, bolj se oddaljujemo od poceni potovanja – sploh če to delamo v nekem krajšem roku. Če boste bivali zgolj v enem, morda dveh krajih boste zagotovo bolje in lažje spoznali pravi utrip, a vendarle boste videli manj, kot pa nekdo, ki prav tako potuje, ampak bo za svoje potovanje odštel še kakšnih 100, 200 ali 300 EUR več od vas in bo v večji meri prepotoval deželo in obiskal več krajev, znamenitosti. Seveda pa je le od vas samih odvisno, kaj vam je v tem primeru bolj pomembno. Videti man, potovati ceneje in bolj doživeti utrip obiskanega kraja ali videti več, odkljukati “vse” in zato tudi odšteti nekaj več denarja.

5. Uporabljajte javni prevoz – za poceni potovanja je praviloma nujna uporaba lokalnega prevoza (z izjemo štopanja ali potovanja s kolesom). Včasih se da poceni potovati tudi s pomočjo kakšnih nizkocenovnih letalskih družb, ki v določenih terminih ponujajo celo cenejše vozovnice, kot jih lahko dobimo za avtobus, vlak. Več o javnem prevozu na potovanju pa tukaj. V določenih državah pa je ugoden najem tudi avtomobila – sploh, če ste radi bolj svobodni na poti. Po najinih izkušnjah je najceneje najeti avto na strani www.economycarrentals.com.

poceni potovanja, poceni potovanje, potovati poceni

Poceni potovanja so odvisna tudi od prevoza – izberite javni prevoz

6. Uporabljajte nočni prevoz – namesto za prevoz in nočitev, boste tako privarčevali dodaten znesek za sobo. Nočni vlaki in avtobusi pa sploh niso tako slaba stvar, sploh pa ne, če želimo potovati poceni.

7. Znamenitosti – res je, da so najbolj znane znamenitosti drage, a vseh si pač res ni potrebno ogledati. Veliko znamenitosti je namreč povsem brezplačnih. Na najinem potovanju po Avstraliji sva si v Melbournu ogledala le brezplačne stvari in za to nisva bila pretirano nesrečna ali prikrajšana. Z nekaj iznajdljivosti in racionalnostjo, se da tudi dražje destinacije narediti kot poceni potovanja.

8. Izbirajte poceni destinacije – strošek potovanja pa je seveda odvisen tudi od same destinacije in vaše izbire. Če je država že v osnovi draga za potovanje, vam nikakor ne bo uspelo potovati in kaj videti z zelo malo denarja. Tako pač je. Zaenkrat so še vedno najcenejše kakšne Azijske države. Med njimi sploh prevladuje Indija, ki je za mnoge popotnike sinonim za poceni potovanja.

Pa še to – poceni potovanja res niso za vsakogar in če takšen način ni pravi za vas, bo bolje da privarčujete nekaj več in si naredite potovanje po vaših željah. Z napačno izbiro stila potovanja, boste namesto da uživali, prej zasovražili potovanja in to vsekakor ni to, kar želimo. Navsezadnje ni napačnega stila potovanja – je le napačni ali pravi za vas. So pa poceni potovanja lahko tudi pravi test za zvezo – preberite si, zakaj tukaj.

Kot rečeno so za poceni potovanja v veliki meri zaslužne tudi poceni letalske karte. Kako najti poceni letalske karte pa bo morda najbolj enostavno spremljati spletno stran www.posvetu.si, ki se ukvarja prav s tem. Še več in veliko bolj podrobneje o tem, kako najti poceni letalske karte pa tukaj.